Tactica dușului rece a lui Darren, între plusuri și minusuri

Camelia Butuligă | 2 noiembrie 2019

Simona: ”Cuvintele lui au avut ceva impact, dar sunt sigură că le-am meritat. Nu mi-am păstrat calmul – toată lumea știe că e un aspect la care lucrez. Am fost furioasă pe mine însămi și l-am făcut și pe el să se înfurie.”

După ce în decisiv Pliskova a revenit de la 0-2 la 3-2 și Simona urma la serviciu, Cahill a venit pe teren pentru al treilea OCC, drastic diferit ca ton și mesaj de cel dinainte, pe care-l terminase cu ”Sunt mândru de tine, ai făcut o treabă minunată.” De data asta, a început în forță, certând-o pe Simona și provocând rumoare printre privitori cu cuvântul ”disgrace” (dezastru, rușine). Iată traducerea integrală a OCC-ului:

”Uită-te la mine (Simona refuză în continuare să facă contact vizual). Ultimele trei gameuri ai fost un dezastru pe teren. Haide! Nu poți să câștigi meciul dacă vei continua să faci ce-ai făcut în ultimele trei gameuri. Trebuie să-ți recapeți controlul. Concentrează-te – ți-ai pierdut concentrarea fără niciun motiv. Îți pierzi energia, ti-ai pierdut adâncimea loviturilor. Ai o șansă să te definești acum în acest set. Lasă rezultatul, dar cum ai de gând să termini acest set? Depinde de tine: poți termina în forță, concentrată, sau continui ca în ultimele trei gameuri și n-ai nicio șansă să câștigi. Cel puțin dă-ți o șansă să echilibrezi situația. Ai jucat suficient de bine ca să iei conducerea, dacă-ți revii, poți câștiga meciul, sunt convins. Punct cu punct. Ai o alegere aici: cum te vei defini ca sportivă și competitoare? Dacă vrei asta, vei fi în stare. Haide!”

https://twitter.com/btsport/status/1190321953770475523?s=20

Tactica ”duș rece” n-a avut rezultatul scontat imediat. În timpul OCC-ului, Simona nu a scos niciun cuvânt, iar după ce-a intrat pe teren și-a pierdut serviciul la zero. Annabel Croft, fostă jucătoare și comentatoare britanică,  care era în tribună lângă loja Simonei a spus pe BT Sport TV: ”Darren a tot încercat să-i atragă atenția (după OCC) dar ea a refuzat să se uite la el. Abia la mingea de meci a Pliskovei Simona i-a aruncat o privire dură.” În studio, analizând meciul după terminarea lui, Anne Keothavong (fostă jucătoare britanică și căpitan al echipei britanice de Fed Cup) a observat: ”Da, Darren a folosit cuvinte dure, dar la început el îi spune ”uită-te la mine”, iar Simona refuză să se uite la el. Este ultima picătură, pentru că venise deja frustrat din cauza celor văzute. El o cunoaște foarte bine și probabil a văzut din tribună lucruri care nouă ne-au scăpat. Mesajul a fost sever, dar pe undeva admir asta. Sunt antrenori în circuit cărora le e teamă să fie direcți, mai ales când sunt filmați.” Întrebată de moderatoare dacă ea ar face așa ceva, Keothavong a răspuns: ”Aș vrea eu să fiu atât de puternică încât să pot spune așa ceva! Eu n-am antrenat o jucătoare profesionistă, nu știu cum e, dar la orice nivel antrenezi, o situație ca asta poate să fie foarte frustrantă pentru antrenor.” 

Jo Durie (jucătoare britanică de top din anii 80), prezentă și ea în studio, a completat: ”Am primit și eu asemenea cuvinte de la antrenorul meu, când aveam nevoie, dar niciodată în public. Sunt de acord cu ideea, dar nu în public.” E drept, în anii 80 nu existau OCC-uri și expunerea sportivilor nu se compara cu ziua de azi. Moderatoarea și Durie au găsit că felul în care Cahill certat-o pe Simona a fost ”umilitor”: ”Până la urmă, e o jucătoare care a fost numărul 1 mondial și are două Slamuri.”

Nigel Sears (antrenor britanic, printre alte jucătoare și al Anei Ivanovic) a discutat și el cu Annabel Croft despre meci și OCC. Au recunoscut că Pliskova a jucat imparabil în primul set.

Despre ultimul OCC, Sears a spus: ”Conținutul mesajului a fost justificat, dar forma și cuvintele au fost prea puternice. Dar nu este prima dată când ei doi discută aceste chestiuni. Cahill i-a dat un plan clar de joc în OCC-urile anterioare și a funcționat în setul doi. În setul trei, Pliskova a făcut niște lovituri direct câștigătoare, dar trebuie să te aștepți la asta, așa e jocul ei. Halep nu a reacționat bine și l-a învinovățit pe el – a început să strige spre lojă, noi am văzut totul de unde eram în tribună. A dat cu racheta de pământ când conducea cu 2-1; avea controlul, n-am înțeles ce sens a avut gestul acela. N-am nimic împotrivă ca un jucător să se enerveze, dacă asta îl ajută. Dar când Simona își pierde cumpătul, intră într-o spirală descendentă și nivelul ei scade – am văzut asta de multe ori.” Croft a adăugat zâmbind: ”Nu vreau să fiu în vestiar după ce se termină meciul. Nu cred că vor lua cina împreună în seara asta.”

Apropo de atmosfera de după meci, Simona a părut destul de calmă la conferința de presă. 

”În ultimul game am avut ghinion. Mingea aceea la 30-0, pe care arbitrul de linie a dat-o afară și a fost bună. Meci greu. N-am jucat cel mai bun tenis, dar am revenit după acel prim set pierdut foarte repede, și am fost foarte aproape de a întoarce meciul. Ea a jucat bine, dar este o înfrângere dură.” 

Referitor la începutul decisivului. ”Am avut ceva timp să mă gândesc după meci la acel moment. Cred că m-am simțit un pic presată acolo – când am văzut că lucrurile mergeau bine și aveam șanse să fac 3-0. M-am pierdut cu firea, am fost prea agitată și n-am putut rămâne în game. E bine totuși că am reușit să ies din acea stare și să întorc meciul pe final – în trecut n-aș fi fost în stare. Așa că mergem înainte.”

Despre acel OCC. ”Cuvintele lui au avut ceva impact, dar sunt sigură că le-am meritat. Nu mi-am păstrat calmul – toată lumea știe că e un aspect la care lucrez. Am fost furioasă pe mine însămi și l-am făcut și pe el să se înfurie.”

Cât a contat lipsa meciurilor pre-turneu? ”Simt lipsa antrenamentului, la nivel fizic mă resimt, am tot felul de mici dureri acum. Înainte de turneu nu m-am putut mișca. Dar sunt mândră că am rezistat fizic la efortul acestor două săptămâni. Îmi pare bine că am adunat aceste trei meciuri grele. Nu sunt foarte mulțumită – turneul acesta nu-i pentru mine din cauza suprafeței, dar voi continua să încerc.”

Concluziile după acest an: ”Trebuie să fiu mai constantă în pregătire. Anul acesta am oscilat prea mult – sunt totuși de șase ani în top 3 fără pauze mai mari de trei săptămâni și mă resimt, și la nivel mental, și fizic. Dar am făcut o treabă bună până la urmă, am câștigat Wimbledon, ceea ce este grozav. Este comparabil ca performanțe cu 2018.”

Revenirea lui Darren îi dă încredere pentru 2020? ”Da, așa simt. Sunt mai încrezătoare și motivată. Sunt mai fresh decât anul trecut, când eram epuizată la sfârșitul sezonului. Am nevoie de o vacanță și apoi voi fi gata pentru pregătirea din intersezon. Nu mă voi pregăti în Australia, am încercat o dată, dar e prea mult să stau plecată atâta timp, deci Australia nu este o opțiune.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi