Surprize, bumbăceli, teorii și o întrebare: esențialul zilei la Australian Open

Camelia Butuligă | 18 ianuarie 2017

De ziua ei, Angie Kerber a trecut în turul trei nu fără să cedeze un set; Andy Murray a avut singurele emoții atunci când a căzut, iar Nick Kyrgios este cine este.

Surprizele 

Marin Cilic este eliminat de Dan Evans 

Dan Evans este un fel de Roberta Vinci a ATP: rever cu o mână, mult slice, vine la fileu și are o personalitate colorată. Cilic este, teoretic, jucătorul mai puternic și i-a luat primul set exact cu acest gen de tenis în forță, dar pe măsură ce meciul mergea, articulațiile se încălzeau, mai cu seamă încheietura mânii drepte a guralivului englez. Sliceurile de rever au erodat răbdarea lui Marin, iar contrepiedurile de dreapta l-au enervat suficient cât să-l împigă în brațele neforțatelor. Trei seturi mai târziu, Evans avea victoria. Teoria Twitterului: Cilic nu și-a revenit încă după înfrângerea din finala Cupei Davis. Tot ce se poate.  

Seppi se întoarce și se răzbună 

Nick Kyrgios l-a bătut acum doi ani la AO pe Andreas Seppi, după ce acesta din urmă a avut matchpoint (anterior, Seppi îl eliminase pe Federer). Înainte de a intra pe teren, Nick i-a spus lui Seppi că acela este meciul lui preferat. Undeva, un zeu plictisit și sadic l-a auzit și a zis: ”A, da? Ia să repetăm istoria, doar că… invers! Mwwahaha!” Kyrgios, ca și Cilic, este jucătorul mai puternic, dar nu și mai inteligent. În primul rând, și-a stricat genunchiul jucând baschet în intersezon și a început anul șchiopătând. În al doilea rând, n-a putut să câștige în trei seturi și țestoasa Seppi l-a tocat metodic din colț în colț timp de încă trei seturi. Teoria Twitterului: Nu degeaba italianul cu substrat nemțesc este cel mai cerut jucător de către colegii lui la antrenamente; tipul are niște lovituri de metronom. Teoria mea: Nick Kyrgios are prea mult joc și prea puțină minte; încep să simt mai degrabă o vibrație monfilsiană dinspre el și mai puțin de pretendent la titluri de Slam. 

Bumbăcelile 

Murray – Rublev 

Una din plăcerile mele vinovate e să mă uit cum îi dezmembrează Sir Andy pe ăștia mici. Îmi place foarte tare Pouille, dar meciurile lui cu Andy de anul trecut au fost ca niște dezastre naturale: știam că va fi brutal, dar nu puteam să-mi dezlipesc ochii. La fel cu Rublev azi: ca peștele pe uscat s-a agitat zănaticul rus, a încercat din răsputeri, dar nimic, nimic, nimic. Abia când văd un meci ca ăsta realizez cât de sofisticat și inexorabil este jocul Big 4/5 și cât de mult le lipsește ăstora mici ca să ajungă acolo. Și îmi vine cu atât mai mult să-l iau la palme pe pramatia de Kyrgios, care ar putea, dar e prea cool (de fapt îngrozit) să-i pese. Sunt recunoscătoare că Zverevii au emigrat în Germania și nu în Australia.  

Wawrinka – Johnson 

După ce în primul tur era cât pe ce să fie eliminat de Klizan, Stan a intrat complet treaz și alert pe teren azi, executându-l scurt și cuprinzător pe americanul cu joc american. Ce vreau să zic prin joc american? Păi, serviciu și nu mai mult de două forehanduri consecutive. Stan a făcut și-a desfăcut cum a vrut el terenul cu reverul. E bun un meci din asta ticălos în primul tur, te bagă în priză. Acum, să vedem dacă Wawrinka adoarme la loc sau mătură totul în cale până în finală, în stilul care l-a consacrat.  

Federer – Rubin 

Cu două lucruri am rămas din acest meci: jocul lui Roger scârțâie în continuare și Noah Rubin e drăguț. Ce, nu e așa? Pe Federer l-a salvat din nou serviciul și jocul la fileu, că din spate, tinerelul american l-a cam învârtit. Nu e o bumbăceală per se victoria asta, scorul n-a fost așa de drastic, dar am zis că sunt totuși trei seturi, hai să-i dăm 10 pentru efort lui Roger.  

Meciuri prin care n-are trebui să treacă nimeni 

Fratele mai mare Zverev a câștigat un meci cu atâtea cifre în scor că am niște flashbackuri cu matrici din liceu. Nu va surprinde pe nimeni că adversarul a fost John Isner, că trei seturi au avut tiebreak și scorul în decisiv a fost 9-7. Sincer, Zverev a scăpat ieftin, putea să fie 22-20, ca ieri la Karlovic. Cred că de aia a și izbucnit în lacrimi la sfârșit, de ușurare și bucurie.  

Întrebarea zilei  

Angie Kerber continuă să piardă câte un set pe meci. O fi bine, o fi rău? 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi