Succes binevenit! Mihaela Buzărnescu o învinge pe Jelena Ostapenko la Roma

Treizecizero | 14 mai 2019

Întregul proces de revenire al Mihaelei Buzărnescu n-a fost nici pe departe unul ușor. Pe zgură, lucrurile încep, însă, să capete treptat mult mai multă claritate. Provocarea pentru Mihaela va fi acum să lege victoriile: în turul următor, ea o va întâlni pe Julia Goerges.


Roma a fost aproape an de an un loc prielnic pentru jucătoarele noastre. Începând cu ascensiunea Simonei Halep din 2013 (când a ajuns în semifinale venind din calificări), continuând cu semifinala Irinei Begu, cu sfertul de finală al Alexandrei Dulgheru și cu cele două finale consecutive ale Simonei din ultimii ani, Roma a fost teren propice.

Mihaela Buzărnescu speră că anul acesta va fi anul ei. Iar începutul e bun: Miki a învins-o pentru a doua oară în carieră pe Jelena Ostapenko – de data asta, pe suprafața pe care letona a cunoscut cea mai mare performanță a carierei.

A fost 6-2, 5-4 pentru Mihaela, scor la care Ostapenko s-a retras.

*

Sunt niște pași mici, dar destul de vizibili: la Charleston a legat primele victorii din august 2018 încoace, la Madrid a obținut o victorie în fața unei jucătoare din primele 50 ale lumii (prima în 2019), iar acum, la Roma, trece de o jucătoare din top 30, care excelează pe zgură.

Mihaela echilibrează astfel H2H-ul (2-2 acum) cu Jelena Ostapenko, care o învinsese în ultimele două meciuri (Eastbourne 2018, Doha 2019), după o evoluție convingătoare, care aduce o victorie sănătoasă și necesară. N-a fost cea mai bună zi pentru campioana de la Roland Garros 2017, și ea cu un sezon complicat din cauza problemelor de sănătate, dar asta nu trebuie să scadă din meritele Mihaelei Buzărnescu.

Ostapenko, care a legat două victorii într-un singur turneu în 2019 (Charleston), a cerut intervenția medicului încă de la 1-4, când i s-a luat tensiunea și a acuzat stări de amețeală. A continuat să joace, a părut chiar că leagă mult mai bine jocul în setul doi, unde a și avut un break avans o vreme, dar odată egalată și condusă de Mihaela, a decis să se retragă. Meritul Mihaelei, de care vorbeam mai sus, intervine în faptul că a făcut exact ceea ce trebuie în astfel de situații, când adversara e extrem de agresivă, dar haotică: a strâns puncte valoroase punându-și defensiva în funcțiune. Dar, mai important, nu s-a temut nici să se lupte, de la egal la egal, cu letona de pe linia de fund, preluând inițiativa și chiar dominând-o.

Asta a scos la suprafață câteva progrese: mișcarea Mihaelei în teren, respectiv poziționarea în teren.

Nu-i deloc ușor să câștigi puncte cu ajutorul ofensivei în fața Jelenei, care face și desface, indiferent de adversară și suprafață. Mihaela a reușit, și asta pentru că loviturile ei – atât reverul, cât și lovitura de dreapta – au funcționat impecabil. Și acum, ajungem, de fapt, la acele progrese de care aminteam.

Pentru ca loviturile Mihaelei să fie eficiente, adică să ajungă să-și rănească adversara, poziționarea la minge trebuie să fie aproape impecabilă. Fie că vorbim de lovitura de dreapta, fie că vorbim de rever, ambele sale lovituri au nevoie de o poziționare optimă pentru a putea produce pagube. Viteza de execuție superioară multor jucătoare din circuit, accelerările fulgerătoare, venite de nicăieri și capacitatea de a schimba rapid direcțiile într-un raliu au, de fapt, la bază exact aceste mici detalii de poziționare: rotirea trunchiului atunci când lovește reverul, întâmpinarea mingii, pasul în față atunci când lovește cu forehandul, mereu pe vârfuri și cu pași mici atunci când încearcă să schimbe direcția. În toată această perioadă post-accidentare, deplasarea a devenit rigidă, nesigură și evident, loviturile astea două au avut cel mai mult de suferit.

Spre deosebire de alte jucătoare sau jucători capabili să ajusteze din braț  – chiar și lovind cu fața la teren și nefiind paralel cu mingea -, Mihaela nu are acest lux: la ea, este suficient să lovească puțin înghesuit ori să fie departe de minge pentru a rata aproape complet lovitura.

Astăzi, ambele lovituri au mers, tocmai pentru că deplasarea a fost mult mai naturală. Pe scurt, putem spune că s-a mai completat o piesă la puzzle. Important este atât ca această piesă să rămână acolo pentru cât mai mult timp, și, în același timp, să urmeze și altele.

Deocamdată, un alt pas care trebuie făcut de Mihaela sunt victoriile consecutive. Ca și Ostapenko, și ea a reușit asta doar într-un singur turneu. Nu are o misiune tocmai ușoară în meciul următor, când o va întâlni pe Julia Goerges, favorita 16, dar nu e imposibil de obținut o victorie în fața ei.

Cu Goerges, care revine și ea după o perioadă cu probleme de sănătate, Mihaela s-a mai întâlnit de două ori până acum, ambele meciuri fiind câștigate categoric de nemțoaică (doar șapte game-uri adunate de Buzărnescu).

https://twitter.com/WTARomania/status/1128317438989414402?s=20

Irina cedează cu Kasatkina; Simona se revede cu Vondrousova

Tot azi, Irina Begu a pierdut cu Daria Kasatkina (6-2, 7-6).

Setul 1 a început echilibrat în meciul Irinei, până la 3-2 când Irina a irosit oportunitatea de a face break și Daria a sprintat. Setul secund i-a scăpat printre degete româncei: a avut 5-2 și mingi de set, dar nu a fost destul de inspirată și incisivă, și Kasatkina și-a făcut loc încet-încet până la tiebreak, unde a stat la joc răbdătoare până a greșit Irina.

Daria a câștigat majoritatea schimburilor lungi; probabil și oboseala Irinei a fost un factor, după două meciuri grele câștigate în calificări cu Gavrilova și Puig, și dublul ieri alături de Mihaela, fără zi de pauză. Asta, în condițiile în care la Fed Cup a avut entorsă de gleznă. Deci cheile au fost partea fizică și nevoia de un pic mai multă incisivitate când a servit pentru setul 2.

Simona Halep va debuta mâine cu Marketa Vondrousova, care a eliminat-o pe Barbora Strycova, 1-6, 6-4, 7-6. Va fi al doilea meci al Simonei cu Vondrousova, după înfrângerea de anul acesta de la Indian Wells.

Serena s-a retras din turneu

Pe partea de tablou a Simonei, Kasatkina o va întâlni pe Siniakova – învingătoarea de aici urmând să joace cu învingătoarea dintre Halep și Vondrousova. Iar Serena Williams s-a retras din turneu, acuzând aceleași probleme la genunchi care au sâcâit-o în ultima vreme. Asta înseamnă că Venus Williams merge direct în turul al treilea, unde o așteaptă pe învingătoarea dintre Johanna Konta și Sloane Stephens. Cine va ieși din această zonă o va primi în sferturi pe învingătoarea Halep/Vondrousova vs Siniakova/Kasatkina.

https://twitter.com/InteBNLdItalia/status/1128321619728924672?s=20
https://twitter.com/Simona_Halep/status/1128314053481443329?s=20

Articolul se actualizează

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi