Statistica nu minte: Nole şi Rafa au tras de timp mai bine de o oră în timpul finalei AO

Treizecizero | 7 februarie 2012

Statistica nu minte: Nole şi Rafa au tras de timp mai bine de o oră în timpul finalei AO

Chiar era nevoie ca finala de la Australian Open să se prelungească atât de mult? Meciul dintre Djokovic şi Nadal a intrat în istorie drept cea mai lungă finală de Grand Slam, însă la asta au contribuit din plin şi cei doi jucători, recunoscuţi drept nu foarte grăbiţi când vine vorba de a repune mingea în joc. Atât Nadal, cât şi Djokovic şi-au atras, de-a lungul timpului, atenţionări şi avertismente din partea arbitrilor tocmai din cauza felului foarte personal în care prelungesc la maximum pauza dintre puncte.

Cei de la ESPN au făcut un calcul interesant, din ale cărui concluzii rezultă că meciul s-ar fi putut scurta cu 70 de minute.  Din analiza lor reiese că Novak Djokovic a jucat 166 de puncte pe serva lui, iar totalul timpilor consumaţi peste limita regulamentului se ridică la 36 de minute. 

La rândul lui, Nadal a jucat 203 puncte pe propriul serviciu, consumând un “extra” de 34 de minute.  Aşadar, un total de 70 de minute peste pauza admisă de regulament, ceea ce ar fi redus meciul, dacă, prin absurd, toate pauzele dintre puncte ar fi fost respectate de cei doi, la un total de 4 ore şi 43 de minute, mai scurtă decât finala US Open dintre Mats Wilander şi Ivan Lendl (4 ore şi 48 de minute), precedenta cea mai lungă.

Sigur, e un calcul fantezist, care nu ia în calcul factori externi precum zgomotul din tribune, întârzierea cu care vin mingile, probleme medicale sau discuţii cu arbitrul, dar care spune câte ceva despre obiceiul uneori greu de răbdat al celor doi campioni.

Rafa Nadal nu se grăbeşte deloc între puncte. La fel ca el este şi Djokovic, motiv pentru care finala AO s-a prelungit foarte mult – foto: australianopen.com

Care era probabilitatea ca Nole să întoarcă de la 2-4?

Rămânem în zodia cifrelor interesante. Wall Street Journal a examinat în termeni foarte matematici revenirea lui Nole din setul decisiv, atunci când sârbul era condus cu 4-2 de Nadal. Din analiza lor  reiese că, în game-ul 7 al setului decisiv, când Nadal avea 30-15 şi 4-2, Djokovic mai păstra o şansă de 9,7 % de a mai face break şi o şansă de 42,7 la sută de a câştiga meciul în cazul obţinerii acelui game. De asemenea, şansele de a câştiga meciul chiar dacă nu făcea break atunci se reduceau la 5,9 %. Combinate, toate aceste probabilităţi îl aduceau pe sârb la o şansă de 9.5 procente de a câştiga meciul de la acel scor. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi