Sorana Cîrstea deschide cu victorie prezențele românești la Roland-Garros 2022

Radu Marina | 22 mai 2022

Sorana Cîrstea obține o victorie necesară cu Tatjana Maria la Roland Garros, cu care oprește o serie de patru eșecuri consecutive.

Roland Garros este oferit de

Sorana Cîrstea este prima jucătoare din România care-și asigură prezența în turul al doilea la Roland-Garros, după o victorie în două seturi cu Tatjana Maria, 6-3, 6-3.

De altfel, Sorana este și prima câștigătoare din turneul din acest an. Sori pune astfel capăt unei serii de patru înfrângeri consecutive în turneele anterioare.

*

Sorana Cîrstea a avut un început promițător pe zgură în acest sezon, cu revenirea în semifinala de la Istanbul, turneu pe care l-a câștigat anul trecut. Doar că după acea semifinală (în care a cedat cu Kudermetova) au urmat alte trei înfrângeri consecutive, la Madrid, Roma și Strasbourg – ceea ce a făcut ca pregătirea ei pentru Roland Garros să nu fie tocmai una ideală. Mai mult, Sorana nu s-a mai aflat în această situație, în care să gestioneze o serie de patru înfrângeri la rând, din 2019. 

Sorana a ajuns, așadar, la Paris, cu gândul să rupă acest șir și a întâlnit o jucătoare care a câștigat recent un turneu pe această suprafață. Favorită 26 la această ediție, Cîrstea a întâlnit-o în primul tur pe Tatjana Maria, jucătoare clasată în prezent pe locul 105, care se află în plină revenire după nașterea celui de-al doilea copil, dar care a câștigat recent al doilea ei titlu WTA, la Bogota (WTA 250), pe zgură.  

Cu toate astea, Sorana a obținut o victorie frumoasă, 6-3, 6-3, devenind prima jucătoare calificată în turul doi de la această ediție a Roland Garros. Pentru Sorana, care anul trecut a ajuns în turul patru, este a noua oară în carieră când trece de primul tur la Paris. 

Stilul de joc al nemțoaicei nu e tocmai unul tipic și poate încurca multe jucătoare, la fel cum poate deveni și foarte vulnerabilă dacă adversara găsește cheia potrivită pentru ea. E un stil variat, care se bazează mai mult pe artificii și creativitate; multe mingi cu efecte, multe slice-uri, veniri la fileu și un rever lovit cu o mână, deși de multe ori preferă să folosească preponderent reverul slice – ceea ce, din nou, uneori o avantajează, când cea din față are probleme cu mingile joase. Alteori o dezavantajează complet, cum a fost cazul astăzi, cu Sorana. 

Sorana a mai întâlnit-o două ori pe Maria, câștigând ambele partide, astfel că acest stil de joc nu a fost neapărat o necunoscută, drept dovadă și începutul de meci. A început puternic, fără menajamente, știind clar care e planul de joc și atacând necontenit, adică exact ceea ce trebuie făcut în fața unui astfel de stil de joc precum al Tajanei, care caută mai mult să forțeze erorile și să întindă tot felul de capcane la fiecare pas. 

Deși era cât pe ce să fie prinsă din urmă, nemțoaica recuperând de la 1-4 la 3-4, Sorana s-a redresat la timp și a putut închide în stil un prim set pe care l-a controlat aproape în totalitate, făcând diferența cu o serie de retururi absolut impecabile. 

Setul doi nu l-a mai început atât de coerent și solid precum primul, dar mai puțin a contat cum a arătat debutul setului și mai mult ce a urmat de la 3-0 pentru nemțoaică încolo, când Sorana s-a desfășurat în voie. De la 0-3 și până la finalul meciului a fost un segment de joc în care tenisul Soranei a fost la capacitate maximă: și-a folosit toată forța pentru a distruge efectele adversarei, s-a năpustit peste ea venind la fileu de câte ori a avut ocazia și a încercat să facă diferența în punct încă de la retur sau de la primele 2-3 lovituri.

Nu i-a mai oferit adversarei niciun fel de spațiu; a sufocat-o cu lovituri tari, foarte tari și, important, precise, iar totul a devenit o oarecare formalitate. De la 0-3, au urmat șase game-uri consecutive pentru Sorana. 

Următoarea adversară a Soranei va fi Sloane Stephens, care a trecut de Jule Niemeier, 5-7, 6-4, 6-2. Cu Stephens, Sorana s-a întâlnit o singură dată până acum, în 2013 la Dubai, când a învins-o pe americancă în trei seturi.

Sorana: „Am reușit să vin în față, cu asta sunt în mod special fericită”

La conferința de presă, Sorana a detaliat cum a văzut ea meciul: „În afara de primele trei game-uri din debutul setului 2, cred că am fost destul de disciplinată; mi-am executat cu claritate planul de joc. Per total cred că pot fi mulțumită că am reușit să fiu agresivă, că am reușit să joc variat și să vin în față – cu asta sunt în mod special fericită: cred că din 24 de veniri la fileu am făcut 20 de puncte câștigătoare. Îmi dă încredere treaba asta, pentru că îmi doresc să vin mai des în față”, a spus Sorana.

Mai multe declarații, în articolul de aici.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi