Simona pierde cu Coco Vandeweghe la Stuttgart, atenția trece la marile turnee de zgură ale primăverii

Radu Marina | 27 aprilie 2018

Simona Halep s-a oprit în sferturi la Stuttgart, învinsă de Coco Vandeweghe, 6-4, 6-1, într-o zi în care intensitatea româncei nu a fost la nivelul necesar pentru victorie. 

Pentru Simona, care-și păstrează locul 1 și după această săptămână, urmează acum tripleta de turnee în jurul cărora își construiește așteptările pentru sezonul de zgură: Madrid – Roma – Roland Garros. Anul trecut a ajuns în finală la toate trei.

Astăzi atât s-a putut. În fața unei Coco Vandeweghe impecabilă la toate capitolele, Simona n-a putut rezista asaltului de lovituri tari, foarte tari și extrem de tari ale americancei. A încercat, și-a dat câteva șanse, dar meciul de azi e mai mult despre Coco Vandeweghe decât despre Simona. Prestația americancei a fost ireproșabilă. Azi a fost una din acele zile în care totul i-a ieșit.

Astfel de meciuri (dacă nu te cheamă Serena Williams, desigur) în care o adversară atât de puternică face totul perfect sunt rare – în special pe zgură – dar și când se întâmplă, adversara n-are nicio șansă. Tocmai pentru că sunt prea multe condiții care trebuie bifate: o suprafață rapidă, o adversară pe care să o poți domina clar prin forță, și în final, să se lege toate elementele jocului, de la lovituri până la partea mentală, cea mai grea de îndeplinit. De regulă, dacă le-ai bifat pe primele două, a treia s-ar putea să vină natural, cum a fost cazul azi, dar nu se întâmplă asta întotdeauna.

În cazul nostru, primele două condiții erau clar bifate de la bun început, înainte de a începe meciul. Aveam o suprafață neobișnuit de rapidă, despre care Simona spunea că e mult prea rapidă pentru zgură, iar Pliskova mărturisea că n-a mai jucat niciodată pe o zgură atât de rapidă (nu întâmplător, șase din cele opt jucătoare calificate în sferturi sunt jucătoare ofensive). Și pe de altă parte aveam o jucătoare cu un braț foarte puternic, cu un fizic impresionant, incomparabil cu al Simonei, al cărui joc se plia perfect pe suprafață. Cu toate astea, istoricul era de partea liderului mondial, care o învinsese categoric în ultimul meci pe americancă și știa cam la ce să se aștepte din partea ei.

O vreme, chiar asta s-a întâmplat. Simona a jucat ce trebuia: mingi lungi și departe de corpul adversarei, cea mai potrivită tactică în fața unei jucătoare care lovește puternic de pe loc, dar are mari probleme când e scoasă în afara terenului și e nevoită să facă pași repezi către minge în lateral. Cât timp Simona a făcut asta, a câștigat puncte și a fost în control. Marea problemă și povestea acestui meci e că Simonei nu i s-a permis să-și facă jocul; a fost bruscată dintr-o parte în altă, au depins prea puține lucruri de ea  și tot ce construia cu greu era dărâmat de câte un as nonșalant sau winner venit de nicăieri al lui Coco. Vezi răspunsurile americancei la fiecare minge de break avută de Simona în setul doi, în special la 3-1 în setul doi.

La Vandeweghe loviturile au început să se lege treptat, pe măsură ce meciul a înaintat. Iar acest lucru a fost favorizat clar de suprafață; pe serviciul ei în niciun moment al meciului nu a avut probleme. În primul set n-a avut nicio minge de break de apărat și a pierdut doar patru puncte cu prima servă, fapt ce i-a dat mare încredere și a relaxat-o la retur, acolo unde ea nu excelează neapărat, dar azi a fost fără greșeală (a câștigat aproape 60% puncte cu returul pe serviciul doi al Simonei și 40% pe al doilea).

Tot de suprafață a fost favorizat și jocul ei din teren, cu care a reușit să facă diferența și să preia avantajul în schimb doar cu o singură lovitură. Dintr-o singură lovitură, în special cu forehand-ul, Simona era împinsă câțiva centimetri buni în spatele liniei de fund și era obligată să se apere. Doar dintr-o singură lovitură. De cele mai multe ori a reușit să facă asta cu prima lovitură după serviciu, motiv pentru care Simona nu a reușit sub nicio formă să aibe un ritm al ei, lucru pe care și ea l-a subliniat la conferința de după meci: ,,Nu am avut niciun fel de ritm, niciun fel de timing la lovituri. Totul a mers foarte rapid, ca un blitz”.

Cu spatele la zid și nefiind în control aproape deloc, Simona a resimțit din plin toată această presiune la 4-5 (nu neapărat ca scor, cât a faptului că știa că orice mișcare și orice serviciu mai slab îi va fi fatal), când a servit pentru a rămâne în set. A făcut două duble greșeli, dar aceste duble au venit tocmai pentru că știa că dacă nu va risca cu serviciul doi, Vandeweghe va intra în teren și va ataca. Era anunțată de retururile virulente pe care le încasase până atunci.

Cu setul în buzunar – aveam să aflăm la finalul meciului că ea nici nu știa că a câștigat primul set, credea că la 5-4 era de fapt 4-3 – Vandeweghe a intrat în setul doi într-o stare de relaxare asemănătoare cu o transă, din care nu a mai ieșit până la finalul meciului.

Mental, Coco a fost de neclintit, iar acesta este aspectul care a ieșit, parcă, cel mai mult în evidență în setul doi. Asta, deși ea e o jucătoare care nu reușește să păstreze un nivel de concentrare pe o durată îndelungată. Modul impozant în care a făcut break-ul în debutul setului doi (cu trei retururi câștigătoare) nu a mirat prea mult. Ce a surprins a fost cât de bine a răspuns când s-a aflat într-o situație ceva mai delicată, care ar fi putut să deschidă ceva portițe Simonei. Orice încercare a Simonei de a recupera din diferență a fost sortită eșecului pentru că Vandeweghe venea cu câte un as, sau când nu reușea să facă diferența încă de la serviciu, cu un winner, venit, de regulă, de pe forehand. Cu alte cuvinte, ziua ei bună a fost până la capăt. Atunci când e ziua ta, e ziua ta și punct. Nu trebuie căutate prea departe explicațiile pentru această evoluție, acest scor și această reușită, a treia la rând în fața unui lider mondial.

Cât despre Simona, ceea ce contează cu adevărat acum este ca fizic să fie la parametri normali (după meci a declarat că încă a simțit disconfortul la picior și nu s-a putut deplasa cum și-ar fi dorit). Dacă reușește asta, sezonul de zgură, care va începe cu adevărat peste câteva zile, se anunță mai mult decât interesant pentru ea.

*

Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/WTA/status/989839548015259649

 

***

„My Forehand is Better Than Yours!” – este parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibil acum la 55 de lei, ofertă limitată!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi