Simona începe puternic, dar nu poate duce la capăt ce a început. O înfrângere care nu schimbă însă nimic din două săptămâni extraordinare

Radu Marina | 20 august 2018

Simona Halep a fost la un punct distanță de o dublă extraordinară, ea pierzând finala cu Bertens de la minge de meci. Un eșec care nu șterge cu nimic amintirea acestor două săptămâni, dar care o poate reîncărca înainte de US Open

 

Când Maria Sharapova spunea că nu contează cum începi un meci, ci cum îl termini, replică devenită ulterior celebră, știa ce știa. Și de-a lungul anilor am putut vedea cât de bine se aplică în tenis această idee: nu există garanții într-un meci de tenis și orice, dar absolut orice se poate întâmpla pe parcursul unui meci.  

Finala de astăzi e cea mai bună dovadă a faptului că tenisul poate fi uneori foarte nemilos. Orice șansă neluată se poate întoarce imediat împotriva ta, orice lovitură ratată într-un moment important te poate transforma într-un jucător temător și pasiv, o mică greșeală poate periclita într-o secundă ce ai construit în trei ore. 

Simona Halep s-a apropiat la un singur punct de un rezultat istoric, dar n-a fost să se întâmple. A început spectaculos, jucând un tenis pur și simplu fantastic, dar n-a putut duce la bun sfârșit ce a început, iar când deznădejdea și-a făcut prezența, totul a luat-o într-o clipită la vale și nimic din ceea ce s-a întâmplat în primul set n-a mai contat apoi, n-a mai ajutat-o. 

Faptul că în ultimii 45 de ani nicio jucătoare nu a mai reușit dubla Canada – Cincinnati nu ar trebui să mire. Este unul dintre cele mai dificile lucruri de realizat în tenis, condițiile fiind deloc prielnice; două turnee cu tablou foarte puternic, fără pauză între ele. Simona a fost la un singur punct de a reuși această performanță, iar pe lângă toate cele enumerate mai sus, a mai trebuit să joace (în ambele turnee) și câte două meciuri într-o zi. Un efort colosal. 

Și atunci se explică de ce după ce n-a putut lua setul doi n-a mai crezut că poate, n-a mai găsit resurse să revină, nu a mai fost Simona din primul set. E greu de stabilit cu exactitate ce a produs ruptura în setul doi, după un prim set în care Simona a fost pur și simplu magistrală și a jucat la un nivel excelent; a pictat liniile, și-a sufocat adversara cu lovituri tari și foarte tari, nu i-a dat olandezei timp nici măcar să greșească. Cert este că după un astfel de set, inevitabil apar mici fluctuații în joc, nivelul mai scade și e normal să existe perioade de relaxare. Și aici am avut o astfel de perioadă, Simona cedându-și serva pentru prima dată în meci la 1-2 și fiind condusă mai apoi cu 1-4. 

Cu ajutorul lui Darren, care i-a cerut să-și regăsească răbdarea și să continue să pună cât mai mult top spin în lovituri, Simona s-a redresat, a câștigat 12 din următoarele 13 puncte și a egalat la patru, având chiar și o minge de break, care, dacă ar fi fost fructificată, ar fi pus-o în situația de a servi pentru meci. La acest scor, Simona părea din nou bine poziționată în meci; nu era la nivelul din primul set, dar lupta și avea răspunsuri. Însă nici Bertens nu a lăsat garda jos, a încercat să fie mai agresivă, treptat, pe măsură ce a simțit că Simona slăbește ritmul, ea a prins curaj, ceea ce a echillibrat mult balanța. 

Și așa s-a ajuns la tiebreak, acolo unde Simona a început cu break, s-a dus la 2-0, a pierdut următoarele patru puncte (au fost patru winnere ale olandezei), urmând ca apoi Simona să revină de la 3-5 la 6-5. Aici totul s-a rupt: Bertens a salvat mingea de meci cu serviciul doi, a egalat, Simona a început să facă pasul în spate, a devenit mai temătoare, iar după două greșeli ușoare, meciul mergea în decisiv. 

Decisiv care a fost scurt, fără istoric și cu o Simona care încă se gândea la acea mingea de meci ratată în tiebreak. Oricât s-a străduit Darren să o facă să uite, Simona nu și-a putut luat gândul de la acea șansă ratată, nu a putut concepe că a putut pierde acel tiebreak, ceea ce avea să se reflecte în limbajul corpului și pe teren. Lupta a fost pierdută întâi la nivel mental, și abia apoi corpul nu a mai ascultat-o. 

E adevărat, printre punctele cedat unul după altul și senzația de inevitabil, Simona a reușit și câteva winnere spectaculoase, printre care și acel tweener. Dacă Halep ar fi reușit să facă break-ul la 1-4, când a condus cu 40-15, probabil că i-ar fi dat un plus de încredere și ar fi scos-o, măcar puțin, din starea în care intrase. Dar Bertens a fost de neclintit; niciun pas greșit, cu o defensivă extraordinară, cu un forehand nimicitor și-a văzut liniștită de treabă și a încheiat meciul în stil mare, cu un as. 

Pentru toate aceste lucruri, dar mai ales pentru săptămâna absolut fabuloasă de la Cincinnati, cu victorii la Vandeweghe, Wozniacki, Svitolina, Kvitova, și azi la Simona, lui Bertens trebuie să i se acorde creditul pe care îl merită. La prima ei finală pe hard bifează cel mai important titlu al carierei, învinge patru jucătoare din top 10 și e la un pas de a intra în primele 10 jucătoare ale lumii. Nu e deloc o întâmplare acest titlu.

În ceea ce o privește pe Simona, nu e timp pentru regrete. Este o jucătoare care a trecut prin înfrângeri mai grele de atât, US Open e după colț, iar tenisul pe care l-a arătat în aceste două săptămâni dă speranțe. De fapt, nu s-au schimbat prea multe cu această înfrângere, în continuare ea rămâne jucătoarea de bătut la New York. 

https://twitter.com/simona_halep/status/1031334461600882689?s=21

https://twitter.com/dktnns/status/1031251828296572928?s=21

 

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să te ridici împotriva oricărei preconcepții

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Ediție limitată: doar 200 de bucăți sunt disponibile. Livrări din 27 august.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi