Simona Halep – Jelena Jankovic, în întrebări și răspunsuri

Treizecizero | 19 ianuarie 2014

Simona Halep joacă în această noapte cu Jelena Jankovic, de la ora 4:00, ora României, și are șansa de a se califica pentru prima oară într-un sfert de finală la un turneu de Grand Slam.

Pentru al doilea Grand Slam la rând, Simona Halep se plasează în situația în care poate obține calificarea în sferturile de finală. Anul trecut, la US Open, o combinație de factori precum forma fantastică a adversarei, lipsa de experiență și pauza forțată de ploaie a făcut-o să piardă oportunitatea avută în meciul cu Flavia Pennetta. Câteva luni și două titluri mai târziu, românca are din nou o șansă mare în față. Adversara de acum, Jelena Jankovic, este aproximativ din aceeași categorie precum Pennetta: experimentată, versatilă, dar, cel mai important, abordabilă. Discutăm în cele ce urmează despre meciul începutului de an pentru români:

1. Cum este matchup-ul Simona – Jelena. Puncte slabe / puncte tari

Camelia Butuligă: Şi Simona şi Jelena au puncte comune în joc: ambele se mişcă foarte bine, au o deplasare bazată pe o agilitate naturală care tocmai de aceea pare că nu necesită foarte mult efort. Din spate, sunt foarte bune la construcţia punctului. Nu sunt neapărat jucătoare de forţă, dar Simona mi se pare că are un uşor avantaj: are mai multe „viteze” la lovituri. Poate să pună şi spin şi să stea în schimburi lungi, dar când vede deschideri, poate să lovească foarte adânc şi să pedepsească mingea. Jankovic mi se pare că trebuie să manevreze mai mult pentru că are nevoie de deschideri mai mari ale terenului pentru a face winnere în siguranţă. De asemenea, Simona este solidă şi pe dreapta, şi pe stânga. Jankovic are un rever de clasă mondială, dar dreapta ei nu se ridică la acelaşi nivel. Punctul slab al amândurora este serviciul. Mă aştept la multe breakuri. Aici o să fie una din cheile meciului: cine va returna mai inspirat.

Codruț Baciu: Pe Jankovic nu prea am văzut-o jucând, în schimb, la Simona e uşor. În condiţii ideale, se mişcă excelent, iar din alergare lovește suficient de exact ca să câştige cu oricine. Inclusiv cu Jankovic, în două seturi.

Adrian Țoca: Două jucătoare asemănătoare din multe puncte de vedere, începând cu mobilitatea și plasamentul pe teren și continuând cu jocul foarte bun la primire sau cu problemele la serviciu. Poate și de asta istoria întâlnirilor directe dintre cele două ne vorbește despre trei meciuri lungi, pasionante, foarte strânse și decise de fiecare dată la mare luptă. Probabil va urma un al patrulea jucat pe exact aceleași coordonate. Simona, cred, se simte bine cu Jankovic pe teren, are amintiri plăcute din meciurile cu ea și nu cred că o deranjează foarte mult dacă va fi nevoie să intre într-o luptă de anduranță. Tenisul e un sport în care matchup-ul poate să conteze mai mult decât forma de moment, așa că sunt mai multe lucruri de citit în meciul de anul trecut, de la Roma, decât în cele trei tururi jucate la Melbourne, mai cu seamă că ambele sunt relativ departe de potențialul maxim. Simona și JJ sunt apropiate și când vine vorba de tennis IQ, cu un plus de partea Simonei, pe care o văd în stare de mai multă variație și mai multe arme. Altfel, dacă la rever ambele sunt strălucite, Simona mi se pare că a început să fie tot mai bună pe forehand, unde și-ar putea crea un avantaj azi.   

2. Ce ar trebui să facă Simona ca să câștige?

Camelia: Să servească inteligent, variind plasamentul si spinul, să fie agresivă pe retur şi să pună presiune pe dreapta lui JJ.

Codruț: În primul rând, să păstreze numărul greşelilor neforţate cât mai jos. Uşor de zis. Apoi, evident, serviciul. Dacă e constant, totul va fi bine. Dacă nu, vom avea decisiv şi emoţii.

Adrian: Să păstreze un procentaj de peste 65 la sută la primul serviciu. Să lovească foarte adânc, 2013-style. Să joace agresiv, așa cum am văzut deja că și-a propus. Și să nu renunțe la luptă oricât ar fi scorul, dar nu-mi fac griji că s-ar putea întâmpla așa ceva. 

3. Cu ce o poate răni Jankovic pe Simona?

Camelia: Bună întrebare. JJ este o jucătoare căreia i se trece prea uşor cu vederea rezistenţa. Şi fizică, şi psihică. Jankovic face destul teatru pe teren şi asta deturneaza atenţia de la faptul că, dincolo de mâinile în şolduri şi privirile spre cer şi monologuri, JJ este o nucă destul de tare. Este experimentată şi ştie că un meci se poate câştiga în multe feluri. Deci aş pune experienţa ca principal atu al ei. Ca joc, o poate răni cu returul şi cu reverul în lung de linie. Dacă-i intră.

Codruț: Probabil aducând-o la fileu, printre altele. Voleurile şi ovearheadurile Simonei sunt un capitol unde e loc de îmbunătăţit. 

Adrian: Jelena este mai experimentată, trecută prin tot soiul de situații, unsă cu toate alifiile, mai ales la un astfel de nivel, un meci important de Slam, pe o arenă mare. Asta funcționează însă mai degrabă cu jucătoare slabe de înger, ceea ce nu e cazul Simonei. Dacă Simona prinde o zi slabă la serviciu, Jelena o să fie însă pe fază și o să profite din plin pe retur. S-ar putea, de asemenea, să folosească eficient scurtele și să acopere mai bine fileul, capitole la care stă mai bine. La formă s-ar putea să aibă iarăși un mic plus, dat fiind că a jucat și a câștigat mai multe meciuri în 2014.

4. Pentru cine e mai important meciul? Poate rezultatul să influențeze restul sezonului Simonei?

Camelia: Cred că meciul este important pentru ambele, din motive diferite. Pentru Simona, pentru că o poate lansa în liga mare. Sferturi este primul nivel de performanţă mare la Slamuri, am auzit deseori jurnaliştii străini contabilizând de la sferturi încolo pedigreeul unui jucător. Pentru JJ poate marca revenirea printre jucătoarele relevante. Cât despre restul anului, da, poate fi un impuls mare în încredere, dar totuşi anul e lung şi acesta e doar începutul.

Codruț: O victorie e la fel de importantă pentru ambele jucătoare. Rezultatul la AO 2014 oricum este deja bun pentru Simona, aşa că restul sezonului se anunţă promiţător, indiferent ce se va întâmpla în noaptea asta.

Adrian: Tentația ar fi să zic că pentru Halep e mai important, până când am dat peste un stat interesant: Jankovic n-a mai ajuns într-un sfert de finală la un Slam jucat altundeva decât pe zgură din 2008, de la US Open. E clar că și pentru ea e o șansă mare de tot și probabil că simte că ar avea culoar pentru restul turneului. Jankovic încearcă să-și reconsolideze locul în Top 10 iar un sfert de finală la AO ar ajuta cauzei. Simona caută primul ei rezultat relevant la un Slam. Miză mare pentru ambele. 

5. Cine va câștiga?

Camelia: Cred (şi sper) că Simona, în două seturi. Dar mă mulţumesc şi cu trei 🙂

Codruț: Simona. 

Adrian: Simona, în trei seturi, judecând după istoric + potențial + forma de moment. Dacă ambele își aduc jocul cel mai bun în același timp, tot Simona are un avantaj. Și dacă tot am amintit atât de mult de jocurile directe (2-1 Simona), iată un detaliu care ar putea conta azi: în ambele victorii ale ei, Simona a salvat mingi de meci! Atât la Roma, anul trecut (4-6, 6-0, 7-5, două mingi de meci), cât și la Bruxelles, în 2012 (6-2, 3-6, 7-6, trei mingi de meci). N-ar fi exclus ca Jelenei să-i fi rămas în cap acest detaliu și să o frustreze în eventualele momente cheie. 

Halep | Jankovic pe capitole, cu note de la 1 la 5:

Experiență: 

Camelia: 3/5
Codruț: 3/5
Adrian: 3/5 

Formă:

Camelia: 4/4
Codruț: 3/3
Adrian: 3/3

Încredere:

Camelia: 4/4
Codruț: 3/3
Adrian: 3/3

Sezonul 2014:

Camelia: 2/3
Codruț: 5/3
Adrian: 3/3

Momentum: 

Camelia: 3/3
Codruț: 4/3
Adrian: 4/3

Tărie mentală:

Camelia: 4/4
Codruț: 4/2
Adrian: 5/3 

Atac:

Camelia: 4/3
Codruț 3/4
Adrian: 4/3

Apărare:

Camelia: 5/5
Codruț 3/4
Adrian: 5/4

Tactică:

Camelia: 5/5
Codruț: 3/3
Adrian: 4/4

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi