Simona Halep gestionează cu bine problemele la spate, merge în sferturi la Transylvania Open. Va juca? „Sper să fiu aptă!”

Andrei Năstase | 28 octombrie 2021

„Dacă mă durea și mai tare și chiar nu mai putea să mă mișc m-aș fi oprit. Durerile acestea le-am mai avut. Sunt blocaje la coloana lombară și pur și simplu îți taie respirația și nu prea poți să faci anumite mișcări. Am făcut tot ce am putut, atât cât mi-a permis durerea și am reușit să câștig. Dar da, m-am gândit la un moment dat să mă opresc ca să nu agravez.”


este partener principal al Transylvania Open

Simona Halep a scos cu bine la capăt un moment dificil în meciul din turul al doilea de la Transylvania Open. Cu spatele blocat și cu dureri, dubla campioană de Grand Slam a știut însă să gestioneze restul meciului și a câștigat, 6-4, 6-2. Cât de fit va fi pentru meciul din sferturi cu Jaqueline Cristian – un alt moment special al turneului – nu vom ști decât vineri. Declarațiile ei (la final) dau o oarecare speranță.

*

Zilele trecute, Simona întărea ideea că una dintre intențiile ei – în colaborarea cu Adrian Marcu și Daniel Dobre – e să joace mai agresiv.

„Putem spune că ne gândim să ne întoarcem la jocul din 2013, jucam mai agresiv atunci. Vreau să progresez pe partea de agresivitate, lucrez la asta, de asta mai fac greșeli ușoare în timpul meciurilor. Dar simt că de la săptămână la săptămână îmi intru în mână”, spunea Simona la prima ei conferință de presă de la Cluj.

În circuitul masculin, Nadal sau Djokovic au făcut același lucru; și tot pe la 30 de ani, atunci când au înțeles că au nevoie de mai multe puncte scurte pentru a rămâne (sănătoși) la cel mai înalt nivel.

Că Simona Halep servește mai apăsat și e mai eficientă pe repunere (de unde câștigă mai multe puncte ușoare decât în trecut) – asta vedem deja de ceva vreme. Următorul pas ar fi probabil să devină și mai agresivă pe retur sau pe a doua lovitură de după serviciu, lucruri care i-au ieșit perfect în meciul contra Gabrielei Ruse.

Și Simona a început bine și azi, cu câteva retururi aspre și break pe serviciul Varvarei Gracheva. Însă rusoaica (locul 81 WTA) a răspuns cu promptitudine. Și cu agresivitate. Ea a făcut rebreak returnând cu doi pași în teren pe mingea a doua a Simonei, apoi și-a folosit bine (două mingi direct câștigătoare) forehand-ul ei puternic și plat pentru a trece repede înainte, 2-1.

După doar 10 minute de tenis, a devenit limpede că Gracheva n-a intrat în teren pentru a-i oferi Simonei prilejul perfect să-și exerseze acea agresivitate în plus. Nu. Gracheva, care-n primul tur a bătut-o pe Andrea Petkovic dictând cu forehand-ul, a venit la meci cu intenția (obișnuită) să o împingă pe Simona doi pași în spatele liniei. Și apoi să închidă în diagonale; mai scurte cu reverul, mai lungi cu dreapta, dar să dicteze ea.

E planul ales de cele mai multe adversare ale Simonei. E un plan greu de executat – și asta știm prea bine. Dar e singurul pe care Gracheva – și altă jucătoare de același profil – îl poate încerca contra jocului de regularitate al Simonei.

Așa că-n următoarele trei game-uri, toate câștigate de Halep, jucătoarea mai agresivă, dar și mai risipitoare, a fost Gracheva. Greu de spus dacă asta a fost sau nu pe placul Simonei. Pe de-o parte, ea a făcut din nou break, s-a distanțat la 4-2 și și-a ținut serviciul până la capătul setului: 6-4.

De cealaltă parte, eforturile fizice pe care le-a depus în defensivă au lăsat-o de câteva ori cu palmele pe genunchi. La început a părut doar că-și trage sufletul, însă după ultima minge a primului set Simona a cerut o pauză medicală și s-a dus la vestiar – acuzând dureri de spate.

A mai avut dureri în zona lombară și în trecut. Iar acum, întoarsă de la vestiar, a părut să aibă spatele blocat. În tot cazul, expresia de pe chipul ei și deplasarea în teren (mult mai grijulie) ne-au arătat că lucrurile nu sunt în regulă.

Gracheva a observat și ea. Rusoaica și-a făcut cu ușurință primul game, apoi a început să-i ceară Simonei să alerge dintr-un colț în altul. Simona n-a făcut asta, în schimb și-a salvat game-ul prin trei servicii excelente (de la minge de break).

Și apoi, profitând de nerăbdarea adversarei, a avut la rândul ei minge de break; Gracheva a anulat-o cu un rever în lung de linie la care Simona a rămas pe loc. Dă și tu lung de linie! și-a spus. Și exact asta a făcut pe următoarea minge de break, înainte să strângă pumnul – semn că e în meci.

Dincolo, condusă cu 2-1 și în setul 2, Gracheva a părut tot mai nelămurită, dovadă că nu-i deloc simplu să joci când adversara arată semne de slăbiciune. Pe lângă asta, nu-i deloc simplu să joci cu Simona Halep, fie ea și cu o problemă fizică. Înțeleaptă, Simona și-a ales cu grijă loviturile și a servit bine, reușind un alt break asigurator, cu care a șters orice urmă de dubiu în ce privește numele învingătoarei.

Simona: „Sper să fiu bine până mâine. Poate nu total, dar sper să fiu aptă”

Simona n-a avut conferință de presă, dar turneul a pus la dispoziție o declarație de presă a acesteia, oferită într-un interviu și pentru Digisport: „Consider că am făcut un joc bun în primul set până s-a întâmplat mișcarea aceea ciudată și m-am blocat la spate. După aceea, am vrut doar să lovesc mingea, să termin punctele repede. Și m-a ajutat și ea. A greșit câteva mingi și s-a legat cumva ca să câștig meciul. 

Dacă mă durea și mai tare și chiar nu mai putea să mă  mișc m-aș fi oprit. Durerile acestea le-am mai avut. Sunt blocaje la coloana lombară și pur și simplu îți taie respirația și nu prea poți să faci anumite mișcări. Am făcut tot ce am putut, atât cât mi-a permis durerea și am reușit să câștig. Dar da, m-am gândit la un moment dat să mă opresc ca să nu agravez. Am făcut tratament, dar mai am acum o repriză de tratament. Sper până mâine să fiu bine. Poate nu total, că este prea din scurt, dar sper să fiu aptă să joc. 

Mi-am promis de foarte mult timp să nu mai cedez, să nu mai renunț și asta încerc să fac de fiecare dată când intru pe teren. Cum am mai spus, nu mă interesează rezultatul absolut deloc, vreau doar să am câteva meciuri. Iar eu am luptat astăzi pentru că sunt acasă și îmi place să joc aici.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi