Simona Halep este a doua cea mai bună jucătoare din lume a ultimului deceniu, după Serena Williams

Radu Marina | 12 decembrie 2019

Clasamentul este realizat de Tennis.com & Tennis Channel și se bazează pe statisticile și rezultatele obținute de jucătoarele din circuitul WTA în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2019. Iar în această perioadă, Simona nu e întrecută decât de Serena Williams; un context excelent în care să plasăm cariera de până acum a Simonei.


Spunem adesea pe site că nu e optim să evaluăm vreodată jucătoarele și jucătorii doar pe baza rezultatelor dintr-o perioadă scurtă de timp; uneori, nu e suficient nici măcar un sezon întreg. Ei bine, 10 ani sună drept o mostră excelentă pentru a privi spre carierele unora dintre cele mai importante nume ale tenisului mondial.

Și iată un enunț care (încă) ar trebui să ne dea fiori: Simona Halep este a doua cea mai bună jucătoare din lume a ultimului deceniu; prima în urma Serenei Williams, probabil cea mai bună jucătoare din toate timpurile.

În general, topurile au o inevitabilă notă de subiectivism, dar când sunt bazate exclusiv pe cifre, e mai simplu să le acceptăm. Cel de față este realizat de Tennis.com & Tennis Channel. Nu este un clasament oficial – în sensul că nu e realizat de WTA, sau nu va fi consemnat în însemnările oficiale -, dar se bazează pe statisticile și rezultatele obținute de jucătoarele din circuitul WTA în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2019. Iar în această perioadă, Simona nu e întrecută decât de Serena Williams; a ajuns la această concluzie publicația americană, dându-ne un context excelent în care să plasăm cariera de până acum a Simonei.

Este un răspuns sec și sonor pentru toate evaluările greșite de care a avut parte Simona de când și-a început ascensiunea. E o poziționare care pare firească acum – în urma celor doi ani încheiați pe locul 1, a celor două Slamuri câștigate, a anilor fără ieșire din Top 10 -, dar lucrurile n-au fost percepute întotdeauna la fel de limpede.

Fără să se oprească însă din cursa ei începută la nivel înalt în 2013, Simona a ajuns la un nivel la care locul ei în elita tenisului mondial nu mai poate fi contestat în niciun fel, oferind României ani la rândul de rezultate la care, să fim sinceri, nici nu visam – iar când ele au început să se profileze, am continuat, mulți, să fim sceptici.

Iată clasamentul, via Tennis.com:

10.  Maria Sharapova

– Sharapova a devenit a 10-a jucătoare din WTA care completeză Marele Șlem (n.r. Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008, Roland Garros 2012) prin câștigarea trofeului de la Roland Garros;

– în 2014 a mai câștigat un titlu la Roland Garros. Timp de cinci sezoane consecutive (2011-2015), Maria a fost clasată între primele patru jucătoare ale lumii.

– în ianuarie 2016, ea a fost testată pozitiv pentru meldonium, o substanță  adăugată de la începutul acelui an de către Federația Internațională de Tenis (ITF) pe lista substanțelor interzise. De la revenirea în circuit, Sharapova nu a mai jucat nicio finală a vreunui turneu major și nu a mai revenit în top. 

9. Naomi Osaka 

– Naomi Osaka și-a făcut intrarea pe scena mare a tenisului în momentul în care a câștigat primul titlu WTA al carierei, în 2018, la Indian Wells.

– A câștigat două turnee de Grand Slam consecutive la US Open 2018 și Australian Open 2019, devenind astfel primul sportiv din Asia, bărbat sau femeie, care urcă pe locul 1 mondial în proba de simplu.

– În ciuda dificultăților inerente de a gestiona noul statut, Osaka e o jucătoare excelent poziționată să domine o bună bucată din decada următoare.

8. Kim Clijsters

– La prima ei revenire în tenis, Kim Clijsters avea să arate tuturor, inclusiv Serenei, că și mamele pot câștiga titluri mari. Belgianca și-a apărat titlul de la US Open în 2010, ca apoi să câștige primul Slam în afara New York-ului, triumfând la Australian Open, în 2011.

– Ulterior, ea a revenit numărul 1 mondial, înainte ca un șir de accidentări să o oprească din nou.

– Clijsters a anunțat că se va reîntoarce la tenis în 2020.

7. Na Li

– Rolul și importanța lui Na Li se extind cu mult dincolo de terenul de tenis. Inclusă în 2019 în Hall of Fame, Na Li este prima jucătoare din Asia câștigătoare a unui Grand Slam în 2011, la Roland Garros și câștigătoare la Australian Open în 2014, după două finale pierdute.

– Na Li a ajuns cel mai sus până pe locul 2 mondial, dar, cel mai important, a inspirat generații întregi de jucătoare din China să vină la tenis, aducând de una singură în sport o nație care are potențialul să devină și o forță, la un moment dat. 

6. Caroline Wozniacki

– O adevărată muncitoare, Wozniacki a câștigat 30 de trofee, cel puțin unul în fiecare sezon din 2010 până în 2018. A arătat tuturor detractorilor că, în cele din urmă, persistența dă rezultate.

– Lider mondial la finalul anilor 2010 și 2011, daneza a avut de așteptat însă mult timp pentru primele ei titluri importante. A câștigat Turneul Campioanelor în 2017 tot în stilul ei caracterstic, iar anul următor a câștigat primul și singurul ei Slam, Australian Open.

– A terminat sezonul 2018 în Top 10 a șaptea oară în ultimii nouă ani.

– Caroline a anunțat că după AO 2020 se va retrage din tenis.

5. Victoria Azarenka

– Când a fost în forma ei cea mai bună, Victoria Azarenka a demostrat că are capacitatea de a ține piept forței și intensității Serenei. Meciurile lor au fost adesea adevărate bătălii.

– Azarenka a fost lider mondial, a câștigat de două ori la rând Australian Open (2012, 2013), a jucat două finale la US Open (2012, 2013) și a câștigat două medalii olimpice, inclusiv un aur în proba de dublu mixt. Înainte să devină mamă, atinsese un nou vârf de formă, cu succese în turnee importante.

– După ce a absentat mai mult timp din circuit, din cauza unor probleme cu custodia fiului său, Azarenka s-a reîntors în tenis în 2018, dar nu a reușit să mai fie un factor la nivel înalt.

4. Petra Kvitova

– Una dintre cele mai iubite jucătoare din circuit, Petra Kvitova a triumfat de două ori la Wimbledon (2011, 2014) și s-a impus la WTA Finals în 2011.

– O prezență constantă în Top 10, Petra a avut rezultate remarcabile în WTA, câștigând 26 trofee , și a contribuit substanțial la cele șase trofee cucerite de Cehia în Fed Cup.

– Kvitova a strălucit la Australian Open 2019, când a ajuns în finală, prima ei finală de Slam în afara Wimbledon.

-Asta, la doar doi ani după ce a fost atacată în propria casă, fiind rănită grav la mână. Revenirea ei în tenis după acel șoc care i-a pus în pericol viața, în primă fază, și sănătatea mentală, pe termen lung, e poate cea mai mare victorie a Petrei.

3. Angelique Kerber

– La US Open 2011, Angelique Kerber era pe locul 92, dar a ajuns până în semifinale; acela a fost momentul de cotitură pentu ea, ulterior devenind una dintre cele mai tenace tenismene.

– Kerber s-a dovedit a fi una dintre puținele pregătite să îi dea o replică dură Serenei. Angelique a reușit să o învingă pe americancă în două din cele trei finale de Slam disputate.

– Ea e cea care a deschis o cale pentru jucătoarele de tip counter-puncher.

– Cu trei Slamuri, o medalie olimpică de argint și locul 1 mondial, Angie merită și credit pentru cum a revenit după anul de cădere care a urmat sezonului 2016, în care jucase trei finale de Slam.

2. Simona Halep

– Simona și-a anunțat intrarea cu cele șase titluri WTA câștigate în 2013. La începutul lui 2014 a intrat în Top 10, de unde n-a mai ieșit până în ziua de azi.

– Lider mondial la finalul anilor 2017 și 2018 (ea a terminat în Top 5 și în cei trei ani anteriori, dar și în 2019), Simona s-a definit ca o forță consistentă. Deși a pierdut în primele ei trei finale de Grand Slam disputate și a suferit mai multe dezamăgiri dureroase în drumul spre locul 1, Halep a persistat până când a simțit gustul victoriei la Roland Garros și Wimbledon, confirmând că jocul și tăria ei mentală pot rezista în fața jucătoarelor de atac și a momentelor mari.

– Simona a adunat 64 de săptămâni pe locul 1, ceea ce o plasează pe locul 10 all-time la acest capitol. Are 19 titluri WTA și 17 finale, două titluri de Slam și alte trei finale. Are și cea mai lungă serie de săptămâni consecutive în Top 10 dintre jucătoarele în activitate.

1. Serena Williams

– Cu 12 trofee de Grand Slam câștigate în proba de simplu în perioada luată în calcul de acest top, 236 săptămâni pe locul 1, o medalie de aur olimpică la simplu și la trei seturi distanță de a câștiga toate turneele de Grand Slam într-un sezon (CYGS), Serena Williams este, fără dubiu, jucătoarea deceniului.

-Serena a depășit provocările din afara terenului, reușind să joace cel puțin o finală de Grand Slam în toți cei 10 ani.

-Serena a devenit, de asemenea, mamă, și a depășit o serie de probleme serioase de sănătate.

-În vara anilor 2012-2015, Serena a avut un bilanț de 8-0 în finalele de Grand Slam, completând, în acest interval, al doilea Serena Slam (n.a. deținătoarea tuturor titlurilor de GS fără să le câștige în același an calendaristic). 

-Noul deceniu o va găsi pe Serena la fel de relevantă; jucătoarea americană este în căutarea titlului de Slam cu numărul 24, cu care ar egala recordul all-time al lui Margaret Court.

Topul celor mai bun jucători ai deceniului arată astfel: 1. Novak Djokovic, 2. Rafael Nadal, 3. Roger Federer, 4. Andy Murray, 5. Stan Wawrinka, 6. Marin Cilic, 7. David Ferrer, 8. Tomas Berdych, 9. Juan Martin Del Potro, 10. Dominic Thiem. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi