Simona Halep câștigă un meci excelent cu Irina Begu, îi oprește acesteia săptămâna foarte bună. Finală cu Elise Mertens la Praga!

Treizecizero | 15 august 2020

Simona Halep a învins-o pe Irina Begu în duelul românesc din semifinalele de la Praga, într-un meci cu o intensitate excelentă. A fost 7-6 (2), 6-3 pentru Simona, care o va întâlni în finala de duminică pe belgianca Elise Mertens.


După ce a jucat și câștigat tot azi sfertul de finală cu Sorribes Tormo, Irina Begu a obligat-o pe Simona să-și ridice serios nivelul pentru victorie. A fost 7-6, 6-3 pentru numărul 2 mondial, care reușește să ajungă în finală din primul turneu la care participă după reluarea circuitului.

Va fi a 38-a finală a carierei Simonei, care a câștigat 20 de titluri WTA în carieră. În H2H-ul cu Mertens, Simona conduce cu 3-1, cea mai recentă victorie venind chiar anul acesta, în optimile de finală de la Australian Open. Pe zgură, Simona conduce cu 2-0, dar Mertens a câștigat unica lor întâlnire dintr-o finală, întorcând de la set pierdut la Doha, anul trecut.

*

În această semifinală, cheia pentru Irina era agresivitatea – iar contextul meciului aproape că o obliga la un astfel de plan ofensiv. O avea în față pe Simona, o jucătoare impecabilă de contraatac, care-și macină adversarele încet, dar sigur, prin jocul atât de echilibrat și compact. Și îi lipsea prospețimea fizică după ultimele meciuri, întinse pe două zile; ca atare, nu se putea arunca într-o luptă fizică. Așa că întrebarea era dacă va risca Irina să iasă din zona ei din confort, dacă va încerca să facă ceva special. 

Pentru că da, de cele mai multe ori, pentru a o învinge pe Simona Halep, în special pe zgură, trebuie să vii la meci cu ceva special. Iar uneori nici măcar asta nu-ți garantează victoria. 

Dincolo, la Simona, lucrurile erau mai simple. Era mai proaspătă fizic, venea după un meci pe care și l-a făcut ușor, și avea un ascendent moral asupra Irinei, după cele șase victorii în h2h. Simona știa, deci, ce trebuie să facă pentru a o învinge pe Irina.

Aveam să aflăm răspunsul privind strategia Irinei destul de repede, pentru că ea a intrat în meci decisă și hotărâtă să fie mai agresivă decât de obicei. În traducere, asta a însemnat un joc rapid și în viteză, retururi aspre și o intenție permanentă de a fi jucătoarea care dictează – toate pentru a nu o lăsa pe Simona să-și facă jocul. A încercat să o țină sub presiune și să schimbe rapid direcțiile, din dorința de a-i lua din timpul de reacție, adică o rețetă care a dat rezultate împotriva Simonei. Irina a demonstrat că o poate destabiliza, că o poate obliga să caute alt nivel. 

O vreme, curajul ăsta al Irinei a fost răsplătit. Ea a fost prima care a făcut break-ul la 1-1 (e drept, ajutată puțin și de Simona, cu trei duble greșeli), ea s-a aflat la conducerea jocului, fapt reflectat și în scor, și tot ea a avut de două ori șansa să servească pentru primul set la 5-4, respectiv 6-5. Doar că în fața acestui joc avântat, inspirat și foarte curat (e de subliniat cât de bine și-a pus Irina în aplicare planul de joc, deși venea după trei meciuri dure, dintre care ultimele două întinse pe două zile) s-a aflat Simona Halep, probabil cea mai dificilă competitoare pe care o jucătoare din circuitul WTA o poate întâlni într-un astfel de context. 

În prima parte a meciului, Simona a încercat să răspundă acestui joc agresiv și foarte exact al Irinei cu aceeași măsură: lovituri plate și luate destul de devreme. Dar pentru că agresivitatea Irinei a fost mai incisivă, iar Simona nu s-a putut ajuta mult de serviciu, n-a fost de mirare faptul că Irina s-a adus în situația de a servi pentru set. Însă, curând, dinamica meciului avea să se schimbe aproape complet, pentru că Simona a înțeles că e nevoie să-și ridice nivelul și să schimbe din mers.

Pentru că, probabil, una dintre cele mai mari calități ale Simonei e adaptabilitatea; își citește adversara cu ușurință și e capabilă să ajusteze repede planul din mers, dacă situația o cere. Schimbă, se modelează pe ceea ce joacă oponenta sau dacă observă o vulnerabilitate anume, insistă până când adversara cedează. 

Primele schimbări au venit pe final de prim set, când, bombardată de loviturile lungi ale Irinei, Simo a început să returneze mai lung, pentru a o determina pe Irina să lovească înghesuit, și i-a luat la țintă reverul Irinei, o lovitură remarcabilă, dar cu care Irina nu accelerează la fel de bine și nici nu-și deschide la fel de ușor terenul precum o face cu forehandul. Tactica asta avea să contribuie decisiv la faptul că setul a ajuns în tiebrek.

În tiebreak, Simona a devenit de neatins, accesând dintr-o dată un nivel impresionant – și în defensivă, și în atac – pe care Irina nu l-a putut susține. Simona a crescut ritmul, și-a curățat jocul de greșeli și a intrat într-o zonă în care a reușit să-și sufoce adversara prin siguranța și consistența execuțiilor. A fost de neatins la serviciu, la retur, la jocul de pe linia de fund și inclusiv la fileu. Simbolic cum l-a încheiat cu un as, după ce avusese atâtea dificultăți pe serviciu la început.

Dacă la început de meci Irina avea de urcat un deal, acum avea în față un munte. Ce a urmat în setul doi a fost o consecință firească a ceea ce s-a întâmplat pe finalul de set: Irina a scăzut ritmul, atât din cauza oboselii acumulate, cât și urmare a șanselor ratate în primul set, în vreme Simona a continuat ce a început pe finalul primului set, mai încrezătoare și mult mai relaxată. 

Chiar și așa, Irina n-a renunțat prea ușor la șansele ei. A continuat să stea aproape și s-a agățat de fiecare game. Insistența ei a dat roade. Și-a luat serviciul pierdut în primul game la scorul de 3-2, a rămas agresivă și a continuat să preseze și să pună probleme. Dar, în cele din urmă, Simona a fost Simona, iar atunci când a fost nevoie și-a ridicat, din nou, nivelul. După serviciul cedat la 3-2, Simo a răspuns prompt cu un break imediat, care, de data asta, a fost decisiv pentru soarta partidei, în condițiile în care în tot setul doi ea a pierdut doar șase puncte cu primul serviciu. 

O partida intensă și echilibrată o bună bucată de timp, între două jucătoare care au făcut un meci pe cinste. Și în care am văzut, încă o dată, că e nevoie de un meci de zile mari atunci când în fața ta se află o jucătoare atât de valoroasă precum Simona, în special pe zgură. Pentru că, probabil, cu tenisul etalat astăzi vreme de un set și jumătate, Irina ar fi fost pe plus cu multe alte jucătoare.

https://twitter.com/WTA/status/1294629152138526720?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1294646597180039169?s=20
https://twitter.com/tennispragueopn/status/1294651344826118145?s=20

Raluca Olaru și Monica Niculescu obțin o victorie excelentă contra Krejcikova/Siniakova. Finală cu alt dublu din Cehia

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi