Sferturi, preview. O mai poate opri Pliskova încă o dată pe Serena? Revine Delpo în semifinale? Poate Thiem să-l bată pe Nadal?

Radu Marina | 4 septembrie 2018

După șocul zilei de ieri, avem acum preview-ul tuturor sferturilor de finală de la US Open. Să nu ne mai ia nimeni prin surprindere…

US Open este oferit de

Feminin

Sloane Stephens vs. Anastasija Sevastova

În urmă cu un an, la același turneu și în aceeași fază, Stephens și Sevastova se întâlneau pentru prima dată într-un meci ce avea să fie câștigat, pe ultima sută de metri, într-un tiebreak decisiv, de Stephens. A urmat apoi o mică revanșă luată de Sevastova la Zhuhai, cu o victorie în două seturi, urmând ca anul acesta, la Montreal, Stephens să preia conducerea întâlnirilor directe cu o victorie categorică, cedând doar patru game-uri în sferturi.

Istoricul întâlnirilor directe nu spune nimic concret despre ceea ce va urma, însă de oriunde am privi această confruntare, avantajul merge spre Stephens. Dincolo de forma arătată în acest sezon și locul de desfășurare al meciului, vorbim de Stephens, campioana en-titre și jucătoarea care odată trecută de primele tururi e mai greu de dat la o parte; anul acesta, odată ce a trecut de primele două-trei meciuri, fie a pus mâna pe trofeu, fie s-a oprit în finală.

Cu toate astea, Sevastova are și ea de partea ei câteva mici avantaje: suprafața de aici îi convine, fiind al treilea sfert de finală consecutiv, e în mare formă și, cel mai important, deși nu are un joc cu care să rănească neapărat o jucătoare de calibrul lui Stephens, e imprevizibilă și are atât de multe opțiuni la îndemână încât poate deruta aproape orice adversară. Ceea ce ar putea cântări foarte mult e faptul că încă nu a depășit acest plafon al sferturilor de finală la un Slam și pare că încă nu e convinsă că poate face lucruri mai mari de atât.

Serena Williams vs. Karolina Pliskova

Karolina Pliskova este ultima jucătoare care a învins-o pe Serena la New York, în acea semifinală din 2016, când Serena venea după un meci solicitant cu Simona Halep în sferturi, care a secat-o de toate puterile. Acum lucrurile sunt complet schimbate, din toate punctele de vedere: Serena a avut o zi de pauză după un meci de trei seturi cu Kaia Kanepi, nivelul ei și forma fizică nu mai sunt aceleași ca în 2016, iar Pliskova, de la acel meci, a mers doar înainte, pe când Serena a luat-o de la zero și se află într-un proces de revenire.

Desigur, pe hârtie Pliskova e favorită, dar adversara ei e Serena, care nu poate fi dată sub nicio formă la o parte, oricare ar fi contextul. Victoria de acum doi ani, din semifinale i-a dat multă încredere și i-a arătat Karolinei că se poate, lucru care s-a reflectat în conferința de presă dinaintea meciului cu Serena, unde a părut extrem de încrezătoare, mărturisind că își dorește să joace cu Williams și știe că are armele să o învingă. Dar, nici Serena nu a uitat acea înfrângere, ba chiar a menționat că își amintește foarte bine acel meci, ceea ce complică mult lucrurile pentru Pliskova, pentru că Serena, de regulă, nu prea lasă socotelile neîncheiate. În ultimii zece ani, doar două adversare au reușit să o învingă de două ori la rând: Justine Henin și Alize Cornet. Ar putea fi Pliskova a treia ?

Cheia acestui meci va fi, desigur, serviciul. Dacă Pliskova e în zi bună cu serviciul, iar Serena nu, cehoaica poate smulge victoria, valabil și vice versa. Dacă amandouă stau bine cu procentajul primului serviciu, atunci discuția se mută pe retur, acolo unde Serena s-a îmbunătățit considerabil în ultima vreme:  înainte de US Open avea un procent de puncte câștigate cu returul de doar 29,2%, la US Open a ajuns la un procent de 51,4%.

Carla Suarez Navarro vs. Madison Keys

Acesta este un meci al contrastelor. Forță brută contra plasament și tehnică. Carla Suarez Navarro este, fără dar și poate, una dintre cele mai spectaculoase jucătoare din circuit, însă nu întotodeauna tenisul ăsta i-a asigurat victorii după victorii, în principal pentru că, uneori, acest tip de tenis devine complet ineficient în fața unor jucătoare agresive, oricât de multe opțiuni ar avea. E spectaculoasă, are un rever cu o mână pe care-l execută impecabil în orice parte a terenului, e foarte inteligentă cu alegerea loviturilor, e capabilă să genereze unghiuri din ce în ce mai scurte, dar când are în față o jucătoare care nu o lasă să aibă prea mult mingea și o atacă încă de la retur, e greu de găsit soluții. Nu întâmplător a și pierdut cu Madison Keys cele două meciuri pe care le-a jucat.

Totul depinde, așadar, de Keys. Dacă americanca va avea momente de derută, atunci Carla e capabilă să intre pe fereastra deschisă și să profite. Dacă va veni Keys cea din meciul cu Cibulkova, care nu i-a dat absolut nicio șansă slovacei, atunci șansele Carlei scad drastic.

Partea bună pentru Carla e că nu trebuie să schimbe foarte multe față de meciul cu Sharapova; primește o jucătoare de același calibru, dar care e capabilă să lovească și mai puternic decât a făcut-o Sharapova. Partea mai puțin bună: e în aceeași situație ca Sevastova – încă nu a depășit acest prag al sferturilor de finală la turneele de Slam și are momente în care nu crede suficient că poate, se lasă copleșită de emoții.

Naomi Osaka vs.  Lesia Tsurenko

Întâlnirea Osaka – Tsurenko e poate cel mai dezechilibrat meci dintre toate sferturile feminine. Deși amândouă sunt în premieră într-un sfert la un Grand Slam și nu există o diferență majoră între locurile pe care le ocupă în clasament, totuși, există o diferență semnificativă a performanțelor înregistrate până acum, al experienței și al nivelului pe care fiecare îl poate atinge, toate fiind de partea japonezei Naomi Osaka.

Naomi este în mod categoric favorita acestui meci. Are toate armele posibile pentru a o răni pe Tsurenko, cea care a părut a avea probleme fizice în meciul câștigat cu Marketa Vondrousova.

Masculin

Rafael Nadal vs. Dominic Thiem

După zece întâlniri pe zgură și o finală de Slam jucată anul ăsta la Paris, Rafa și Dominic se întâlnesc din nou, tot într-o fază avansată a unui Slam, dar pe hard.

Dinamica nu se schimbă foarte mult. În continuare, Rafa este cel care pleacă cu prima șansă, fiind jucătorul care îl poate face pe Dominic să depindă de el. Însă nu e ca și cum Thiem e străin de ceea ce e capabil Rafa să facă pe un teren de tenis, ori mai mult, care îi sunt slăbiciunile. Tocmai faptul că austriacul l-a învins de trei ori până acum în nouă meciuri jucate, face ca acest meci să fie totuși unul relativ deschis.

Thiem e capabil să lovească prin Nadal, e suficient de puternic pentru a rezista schimburilor de mingi intense și detaliul cel mai important, are capacitatea de a juca îndelung la un nivel foarte înalt. Întrebarea pe care am pus-o și în sezonul de zgură, și care rămâne valabilă și acum e: poate face asta și într-un meci care se joacă trei din cinci seturi ? Zgura ne-a dat răspunsul, dar pe hard, Rafa rămâne, totuși, un pământean.

Juan Martin Del Potro vs. John Isner

Del Potro pare într-o formă excelentă, e la turneul preferat, a câștigat șapte meciuri dintr-un total de 11 cu Isner, dar americanul rămâne un adversar incomod pentru el, cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de ultima lor întâlnire de la Roland Garros, pierdută în trei seturi, acum îi e favorabil și publicul, fiind acasă, dar și suprafața mai rapidă.

Dezavantajul pentru Isner într-un meci cu Delpo e că nu se poate considera superior la vreun capitol anume. Singurul capitol la care putem spune că e pe plus, e serviciul, dar și aici diferența nu e foarte mare; și pentru argentinian serviciul reprezintă o armă importantă cu care poate obține facil puncte. Însă asta nu face ca meciul să fie deja câștigat de Del Potro, ba mai mult, Isner e tipul ăla de jucatoar care poate scoate de niciunde o mică bijuterie cu care să facă diferența, cum ar fi o scurtă imparabilă, un voleu bine executat – sunt mici detalii cu care poate face diferența.

Marin Cilic vs. Kei Nishikori

Reeditarea finalei din 2014 se va juca anul acesta în sferturi, iar meciul e mai deschis ca oricând. De la acea întâlnire, din 2014, Kei și Cilic și-au împărțit victoriile, câte trei de fiecare.

Acest meci îi găsește pe amândoi fiind într-o formă deloc de neglijat, dar în continuare cheia acestui match-up e dată de cât de bine servește Cilic. Dacă Kei nu se poate apropia de serviciul croatului, e greu să poată construi ceva la retur, și atunci toată presiunea se mută asupra lui, pe când un Cilic în zi bună cu serviciul își poate folosi toată încrederea și energia la retur.

Nu e mai puțin adevărat că Cilic are și momente în care slăbește ritmul, scade brusc nivelul și are nevoie de mult timp pentru a reveni în meci. La această ediție a avut parte de astfel de episoade, începând cu Marius Copil când s-a văzut condus cu 1-5, 15-40 și continuând cu David Goffin, când de asemenea a avut de recuperat. În astfel de situații Kei își poate folosi experiența și îndemânarea pentru a-l face pe Marin să aibe dubii, iar lucrul ăsta nu e tocmai greu de făcut; Marin n-are nevoie de multe pentru a-și pierde siguranța și încrederea în lovituri.

Novak Djokovic vs. John Millman

Din sfertul de finală cu cel mai mult potențial, în cazul în care Roger Federer ar fi ajuns la întâlnire, acest sfert s-a transformat într-un din cele mai dezechilibrate.  E greu de crezut că Millman ar putea să-l încurce cu ceva anume pe Djokovic. Nu e imposibil, într-adevăr, mai ales că Djokovic a mai avut o astfel de experiență chiar la Roland Garros, când a fost învins neașteptat de Marco Cecchinato, dar Djokovic de acum nu mai e acel Djokovic vulnerabil și fără încredere de atunci.

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să folosești negativitatea ca sursă suplimentară de motivație

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Livrări din 5 septembrie.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi