Serena Williams pierde dramatic cu Harmony Tan, dar ne arată un nivel foarte bun. Și o dorință greu de egalat

Radu Marina | 29 iunie 2022

Meciul ăsta ne-a amintit că măreția Serenei nu va fi cuprinsă niciodată de numere: de cele 23 de titluri de Grand Slam ale ei și, de câțiva ani, de obsesivul #24. Măreția ei e construită nu doar de victoriile ei prețioase, dar și din momente ca cel de azi.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Pentru a doua oară în carieră, Serena Williams a fost învinsă în primul tur al unui Grand Slam. Prima dată i s-a întâmplat în 2012, la Roland Garros, în fața lui Virginie Razzano. Acum a fost învinsă de altă franțuzoaică, Harmony Tan, după un meci epuizant, în care a servit pentru victorie la 5-4 în setul trei și a condus cu 4-0 în super-tiebreak.

A fost un meci de peste trei ore, încheiat cu 7-5, 1-6, 7-6(7) pentru Harmony Tan, care merită aplaudată nu doar pentru victoria în sine, ci și pentru cât de bine și-a ținut nervii și pentru maniera în care a gestionat fiecare moment mai dificil al meciului – și n-au fost puține. 

Câteva dintre aceste momente s-au petrecut în setul decisiv, când Serena a condus cu 3-1 și a avut șansa de a servi pentru victorie la 5-4, apoi la 6-5, când franțuzoiaca și-a văzut prima minge de meci anulată (remarcabil) de Serena. Și mai apoi în tiebreak-ul decisiv, când Serena a părut că s-a desprins hotărâtor, însă Tan a revenit de la 0-4 la 5-4, iar finalul de meci a devenit, din nou, pe muchie de cuțit. 

Revenirea Serenei după un an de zile a început, așadar, cu o înfrângere în primul tur.

Dar nivelul ei n-a fost slab. Serena s-a mișcat foarte bine și, chiar dacă a lovit adesea ezitant, a stat bine de tot în desele schimburi lungi și obositoare pe care Tan i le-a propus. La cald, suntem tentați să spunem că Serena a pierdut nu din cauza slăbiciunilor ei, ci pentru că adversara ei a fost cu adevărat inspirată.

Apoi, Serena a reușit din nou să se ofere cu totul, să lase pe teren tot ce-a avut la dispoziție: de la servicii puternice la lovituri de finețe, de la retururi-fulger până la o acoperire a terenului bună (spre foarte bună). N-a fost suficient pentru victorie, dar nu mult i-a lipsit să o obțină.

Dar meciul ăsta ne-a amintit că măreția Serenei nu va fi cuprinsă niciodată de numere: de cele 23 de titluri de Grand Slam ale ei și, de câțiva ani, de obsesivul #24. Măreția ei e construită nu doar de victoriile ei prețioase, dar și din momente ca cel de azi. A pierdut meciul, dar l-a pierdut după mai bine de trei ore de joc în care a alergat în toate părțile, a făcut eforturi fantastice să reziste și a muncit cu o dorință imensă pentru fiecare punct; toate astea acum, când are 40 de ani și joacă primul meci în circuit după un an de zile de la o accidentare teribilă de la picior. 

Să o vezi pe Serena, care a câștigat tot ce se putea câștiga în tenis, că vrea să joace în continuare, că-i gata să alerge după toate scurtele unei adversare ca Tan (și ce scurte ne-a arătat aceasta!), că încă mai are dorința și puterea de suferință să revină de la 0-1 la seturi în primul tur al unui Grand Slam, că se încurajează mereu, că suferă când greșește, că strigă când ratează un forehand și apoi se bucură ca un copil când reușește un unghi scurt cu reverul – toate astea sunt impresionante. Spiritul acestei sportive e imens, iar azi am fost suficient de norocoși să ne amintim de treaba asta.

Iar curajul ei? Să revină în locul de unde anul trecut a plecat într-un picior, ajutată de oficiali ca să poată părăsi terenul, un moment în care mulți am crezut că poate însemna finalul carierei ei? Ce bine că n-a fost!

Nu o să știm care va fi și când va fi acel final. Înțelegem că ultimul meci din cariera Serenei e mai aproape decât a fost vreodată. Dar până acolo, cât timp cât acest foc interior al ei va continuă să ardă, Serena va rămâne, de fiecare dată când va intra pe teren, una dintre cele mai mari competitoare din istoria acestui sport.

Și dacă meciul de astăzi a fost ultimul al Serenei la Wimbledon, atunci ea poate fi împăcată și mândră că a pierdut în termenii ei, dând tot, fără rest, așa cum a făcut în toți acești 25 de ani de când joacă tenis. 


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi