Serena o învinge încă o dată pe Sharapova, se întâlnește în semifinale cu Aga Radwanska

Adrian Țoca | 26 ianuarie 2016

Serena Williams revine într-o semifinală de Slam după ce a pierdut-o pe ultima jucată, anul trecut la US Open. Serena a învins-o pentru a 18-a oară consecutiv pe Maria Sharapova și o va întâlni pe Agnieszka Radwanska. Azarenka/Kerber și Zhang/Konta sunt meciurile care decid azi cealaltă semifinală. Sharapova a anunțat că ia o pauză până la Indian Wells.

“Dacă aș avea secretul longevității, l-aș pune în niște sticluțe și l-aș da tuturor”, a spus Serena, într-o conferință în care a respins, de asemenea, ideea că ar putea fi ultimul ei Australian Open. “Nu cred; afară de cazul în care știi tu ceva ce nu știu eu”, i-a răspuns Serena jurnalistului care a adresat întrebarea.

Nici n-ar avea motive. Scăpată de problemele de la genunchi, Serena arată din ce în ce mai bine la Melbourne, parcursul ei din turneu de până acum arată mult mai neted decât la Slamurile din 2015, iar tradiția e încurajatoare; ori de câte ori a ajuns în semifinale la AO, în șase ocazii, a făcut și pasul către finală. Iar ori de câte ori a ajuns în finală… 

“Totul e un bonus pentru mine acum. Mi-am zis că-s aici ca să mă distrez. Totul, de aici înainte, e în plus. Nu sunt obligată să câștig turneul acesta, sau orice alt turneu pentru tot restul vieții. Vreau să mă bucur de frumusețea vieții de jucător de tenis profesionist și de astfel de ocazii, să joc meciuri de Grand Slam pe astfel de arene”, a mai spus americanca.

O Serena sănătoasă ȘI relaxată, iată motive mari de îngrijorare pentru restul plutonului. Cu tot startul ei mai bun (sau începutul letargic al americancei), Maria Sharapova n-a putut nici acum să-i smulgă măcar un set, ajungând la a 18-a înfrângere consecutivă în fața Serenei. Chiar dacă a stat umăr la umăr cu Serena până în game-ul al nouălea, când a avut și șanse de break. Liderul mondial a trecut apoi la o viteză superioară și meciul s-a frânt repede. E blestemul permanent pe care-l cară Sharapova după ea în meciurile cu Serena: încearcă s-o bată pe aceasta cu forța pură, dar cu o astfel de tactică nu face decât să o trezească și să o împingă pe Serena să-și ridice, la rândul ei, nivelul. Moment în care, ca de obicei în meciurile celor două, totul se rezumă la o situație de “tot ce poți să faci tu, eu pot să fac de câteva ori mai bine”. Lucru valabil inclusiv la capitolul preferat al Mashei, mentalul.

Serena a surclasat-o la viteză, forță, plasament, adâncimea mingii, la deplasare, precum și la fiecare lovitură importantă. I-a expus din nou jocul unidimensional, lăsând-o pe Maria să se bazeze exclusiv pe fantastica-i abilitate de luptă, insuficientă însă în fața unei jucătoare pur și simplu mai bună și mai completă. Ca să aibă o șansă, Sharapova ar trebui să propună lucruri pe care nu le are în arsenal: să se deplaseze mai bine decât Williams, să varieze mult, să o oblige pe americancă să greșească, să-și facă rost de unghiuri și să-și protejeze serviciul. În plus, Serena este, de asemenea, și super-motivată la fiecare întâlnire cu Sharapova, astfel încât șansele unei „zile proaste” de care rusoaica să profite sunt aproape infime. A fost, până la urmă, un episod similar cu celelalte din anti-rivalitatea celor două, un termen poate mai potrivit pentru a descrie head-to-head-ul Serena vs Maria (deși o replică de pe Twitter propune o nouă denumire: “It’s not a head-to-head. It’s off with her head”).

“Nu știu ce mă inspiră când o întâlnesc. Jocul ei, poate. Îmi place cum vine mingea de la ea. Plus, când o întâlnesc, știu că trebuie automat să-mi ridic jocul”, a spus Williams.

Serena a încheiat meciul cu 31 de lovituri direct câștigătoare (versus 11 ale Mariei), cu 13 dintre acestea fiind ași. Din nou, ghicitul servei americancei a fost o problemă pentru Sharapova. La rândul ei, rusoaica nu s-a mai apropiat de cifrele din optimea cu Bencic, când a servit un record personal de 21 de ași. Pusă sub o presiune incomparabilă de returul hrăpăreț al Serenei, Masha a servit doar trei ași, asortați cu șapte duble greșeli. “Ea a fost explozivă pe retur azi. Stă lipită de baseline, ia mingea repede și nu-ți dă multe unghiuri. E un motiv pentru care nu pot să obțin multe puncte ușoare în fața ei”, a rezumat Sharapova unul dintre unghiurile importante ale meciului. 

“Serena e la un nivel diferit. Te obligă să te întorci la muncă și să încerci să îmbunătățești, asta-i valabil nu doar pentru mine, ci pentru atâtea alte jucătoare. Găsesc asta inspirațional”, a spus Sharapova. “Sigur că nu îmi e ușor să stau aici la o jumătate de oră după meci și să vorbesc despre înfrângere. E frustrant, dar e motivant. Face parte din jobul meu”, a spus Sharapova.

În termeni de perspectivă, rusoaica a anunțat că, foarte probabil, nu va mai juca la niciun turneu până la Indian Wells, pentru a-și proteja antebrațul. Dacă se ține de acest plan, asta înseamnă că va sări atât peste Fed Cup, cât și peste turneele din deșert: “Cred că e o perioadă potrivită ca să mă refac și să mă odihnesc pentru ce se anunță a fi un an foarte lung”.

Serena o va întâlni pentru un loc în finală pe poate cea mai în formă jucătoare a ultimelor luni; Agnieszka Radwanska și-a folosit varietatea pentru a o învinge pe Carla Suarez Navarro (6-1, 6-3) și continuă o campanie inspirată la Melbourne. Radwanska e, zilele acestea, exemplul viu al expresiei “victoriile aduc victorii”: a ajuns la 27 câștigate din ultimele 31 jucate. Aga a fost un fel de dark-horse în Australia, dar, deși evoluțiile ei au atras atenția tuturor specialiștilor, iar semifinala ei nu surprinde câtuși de puțin, nimeni nu îndrăznește să-i dea șanse reale contra Serenei.

“Nimic nu e garantat în sport; tot trebuie să ies pe teren și să câștig aceste potențiale două meciuri”, a spus Serena, aluzie la recordurile pe care le are contra fetelor rămase pe jumătatea inferioară a tabloului (24-4), respectiv contra Radwanskăi (8-0). După ce s-a întâmplat în ultima ei semifinală de Slam, Serena știe bine ce vorbește.

Azi aflăm și cealaltă semifinală: Azarenka și Kerber se întâlnesc pentru al doilea Slam la rând, după splendidul meci de la US Open, iar cele două revelații ale turneului, Johanna Konta și, mai ales, Shuai Zhang, vor juca meciul carierei.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi