"Să-l lași pe Nadal să revină într-un meci e păcatul capital al tenisului". Rafa evită primul eșec pe hard

Adrian Țoca | 4 octombrie 2013

Fabio Fognini a condus cu 6-2 și a avut o minge să facă 5-1 în setul doi al sfertului de finală cu Rafa Nadal. Ce a urmat, e destul de previzibil. Nadal mai are nevoie de o victorie, cu Berdych, ca să revină pe primul loc în lume.

Fotbalul este un joc simplu – 22 de jucători aleargă după o minge și la final câștigă nemții. Faimoasa expresie a lui Gary Lineker ar trebui să-și găsească rapid un echivalent în tenis pentru Rafa Nadal, ale cărui fapte de vitejie de anul acesta continuă. Iar dacă pe nemții din zicala lui Lineker nu ești sigur că i-ai bătut decât atunci când s-au urcat în autocar și au plecat de la stadion, în mod cert nu poți să fii sigur că l-ai bătut pe Nadal doar pentru că domini autoritar o bucată bună dintr-un joc, conduci cu 6-2 și 4-1 și ai minge de break de 5-1. Dintr-o astfel de încercuire s-a extras Rafa în sferturile de la Beijing, în fața unui foarte inspirat Fabio.

Italianul are adesea momente când poate juca la un nivel extrem de ridicat. A mai arătat-o anul acesta, parțial în setul doi al meciului cu Djokovic de la IW, în seria de două titluri consecutive + o finală reușite la Stuttgart-Hamburg-Umag, sau, pe alocuri, chiar în meciul cu Rafa de la Roland Garros. Acum a reluat ce făcuse bine la Paris și a jucat mingea foarte repede, a lovit flat, cu nonșalanța tipică lui, ușor de confundat cu nepăsarea. A lucrat eficient pe reverul lui Rafa și a fost inspirat, burdușit de încredere. Până când… n-a mai fost. Rafa, la rându-i, a ajutat cauza lui Don Fabio cu destule erori și cu mingi scurte, predispus la a sta foarte departe de baseline.

Dar începutul unei surprize și dusul ei până la capăt sunt două lucruri diametral diferite. Asta, una. Iar Rafa este un monstru de încredere zilele astea, un “mental genius”, ca să reluăm teza lui Wojtek Fibak, noul consultant al lui Nole. La 3-0 în setul secund, Fabio a avut două șanse de break, dar Nadal le-a salvat și a sărbătorit holdul ca pe o mare victorie, semn că începutul finalului pentru italian se petrecea chiar acolo. E genul de reacție care încă mai dă fiori reci pe spinarea adversarilor lui Rafa. Trebuie să fie o senzație deloc neplăcută și foarte scary când tu faci un meci aproape perfect, îl scapi din mână într-un moment foarte vulnerabil, apoi îl vezi transmițând un mesaj foarte clar, un fel de “vin după tine!”. Două game-uri mai târziu, situația s-a repetat: Fognini a ratat șansa unui alt break la 4-1, iar în loc de 5-1 s-a făcut 4-2. Cum spunea cineva pe Twitter în timpul meciului, ca să-l lași pe Nadal înapoi într-un meci este păcatul cardinal al tenisului. Păcat pe care îl plătești mai apoi. Din acel punct, Nadal a câștigat 11 din următoarele 12 game-uri, iar Fabio s-a transformat din genial în spectator în decurs de minute. Cumva, metamorfozele celor doi nu fuseseră niciun moment sub semnul îndoielii.

“Am fost foarte norocos”, a comentat Rafa. “E adevărat că nivelul lui de joc a fost foarte ridicat pentru mare parte din meci. Când adversarul tău joacă atât de bine, ceea ce trebuie să faci este să îl împingi la limită, să-l obligi să joace atât de bine pentru cât mai mult timp. Pe parcurs, am început să am mai mult ritm, iar el a început să se simtă obligat la o minge în plus ca să facă punctul“.

Revenirea cu Fognini completează un lung șir de meciuri câștigate de Nadal în 2013 în care fie a arătat expus, fie a fost dominat, pe alocuri autoritar, bucăți din startul (sau pe parcursul) jocului, dar în care a găsit o viteză în plus contra unor adversari care n-au reușit să închidă atunci când au avut șansa. Printre aceste episoade: Gulbis și Del Potro la IW, Ferrer la Madrid, Gulbis la Roma, Djokovic la RG, Federer la Cincy și din nou cu Djokovic la USO.

Victoria îl aduce pe Rafa în fața porții, singur cu portarul. În rolul portarului, Tomas Berdych, cel care l-a eliminat în sferturi pe John Isner. 15 dintre ultimele 15 meciuri directe (14 oficiale + unul la Abu Dhabi) între cei doi au fost câștigate de spaniol. Dacă va “marca”, atunci Rafa va reveni pe primul loc în lume pentru prima oară din 3 iulie 2011.

Asta, indiferent de ce va face Novak Djokovic în restul turneului. Sârbul a arătat ca și cum ar fi fost scos din sărite de rateul lui Fognini și s-a răzbunat pe Sam Querrey, pe care l-a spulberat în doar 52 minute, cu 6-1, 6-2, pentru cea de-a 17-a victorie consecutivă la Beijing.

Nadal – Fognini, Faza meciului 

Nadal – Fognini, rezumatul meciului

 

Pe scurt

– Apropo de Abu Dhabi, Rafa a confirmat zilele trecute că va reveni la turneul demonstrativ organizat în ultimele zile ale anului. Alți doi confirmați: Djokovic și Murray. Mai sunt trei locuri libere ce urmează să fie anunțate.

– După ce a reușit să-l bată abia pentru a doua oară în 10 meciuri la US Open, Richard Gasquet a repetat isprava cu David Ferrer în sferturi la Beijing, consolidându-și candidatura pentru o calificare la Turneul Campionilor. Îl va întâlni pe Djokovic, cu care are, de asemenea, un bilanț catastrofal: 1-9. Cât despre Ferrer, deși îl paște o vremelnică urcare pe locul 3 (în contextul absenței lui Murray), îl așteaptă o toamnă complicată, cu foarte multe puncte de apărat. Șanse decente pentru Federer, Berdych sau Del Potro să recupereze din diferență. Semifinalele de mâine de la Beijing se joacă la următoarele ore – 7:30 Nadal – Berdych, 14:30 Djokovic – Gasquet.

– S-au stabilit semifinalele și la Tokyo. Fără victorie pe hard de la Miami, Almagro a ajuns în careul de ași al turneului de 500 din capitala Japoniei, după ce l-a eliminat pe deținătorul titlului și favoritul gazdelor, Kei Nishikori. Îl va întâlni pe Juan Martin Del Potro, care a revenit de la 0-1 la seturi cu Dolgopolov. Raonic – Dodig e cealaltă semifinală. Cu o victorie, Raonic urcă pe 10 în clasament.

– Serena a ajuns la 71 de victorii în 2013 după 6-1, 6-4 cu Wozniacki, dar a avut mici emoții în setul doi, când daneza a avut o bucată de meci inspirată. De altfel, și anterioarele două victorii ale americancei (cu Schiavone și Kirilenko) au fost neobișnuit de strânse. Serena o va întâlni pe Agnieszka Radwanska în semifinale, iar Petra Kvitova se va confrunta cu Jelena Jankovic pentru celălalt loc în finală.

– Jankovic va reveni, de luni, în Top 10, indiferent de rezultat. La rându-i, Petra Kvitova a ajuns la 35 de meciuri întinse pe trei seturi în acest sezon, la unul singur distanță de un record deținut de Patty Schnyder.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi