Roger: "Atâta timp cât joc bine și îmi creez șanse, mă voi mai apropia de un titlu de Grand Slam"

Treizecizero | 18 iunie 2015

Federer și filiera germană: după ce s-a strecurat pe lângă Kohlschreiber în primul meci de la Halle, Roger îi răspunde lui Becker și-și programează – după ce îl bate pe Gulbis – un meci cu neamțul Florian Meyer

Federer și-a luat azi revanșa în fața letonului Ernests Gulbis, cel care îl eliminase anul trecut la Roland Garros, dar altul e meciul despre care vorbește lumea: Roger vs. Boris. Tradițional, micile turnee dinaintea marilor concursuri oferă o serie de conversații interesante, care adesea depășesc în intensitate meciurile în sine. Și asta pentru că Halle sau Queen’s rămân – chiar dacă de anul acesta oferă premii mai mari și puncte mai multe – etape de pregătire, două baromentre de formă ale principalilor favoriți de la Wimbledon. Jucătorii nu sunt foarte încrâncenați aici, iar atmosfera e mai degrabă una de anticipație: lumea caută să vadă cine se mișcă mai bine pe iarbă și cine-i mai în formă pentru al treilea Șlem al anului. 

În contextul acesta, recentele declarații ale lui Becker despre rivalitatea dintre Djokovic și Federer s-au bucurat de mare aderență. Până la urmă, când un tip charismatic și direct, așa cum e Becker, spune că amiciția dintre Nole și Roger e mai degrabă de etichetă, și că preocuparea pentru eticheta asta a făcut ca în ultimii ani să avem din ce în ce mai puține caractere puternice pe terenul de tenis, e firesc ca lumea să vorbească. Iar primul care a vorbit a fost Federer, intervievat de publicația Berner Zeitung. 

Elvețianul nu a fost prea încântat de opinia fostului campion german (aflat astăzi în echipa lui Djokovic), căruia i-a transmis, într-o traducere directă, că nu prea știe despre ce vorbește. “Boris ar trebui să mă cunoască destul de bine ca să știe că sunt un tip destul de relaxat. […] E bine cunoscut faptul că acum câțiva ani aveam o problemă cu conduita lui Novak pe teren, dar astăzi se comportă minunat și este foarte corect. Nu am nicio problemă cu Novak”, spune Roger în amplul interviu din BZ.

Federer caută, zilele acestea, a opta izbândă din carieră la Halle. Și, după ce trecuse cu greu de neamțul Kohlschreiber, luni, elvețianul a stat doar o oră pe teren astăzi, într-un 6-3, 7-5 fără poveste contra lui Gulbis. Letonul îl bătuse în ultimul lor meci direct – cinci seturi în optimile French Open 2014 – însă pe iarbă și în forma în care se află zilele acestea (a obținut doar patru victorii în primele șase luni ale anului) Gulbis n-a reușit mare lucru: doar două mingi de break (neconcretizate) și tot atâtea puncte spectaculoase. 

Așa că Federer merge mai departe și joacă cu Florian Mayer, pe care l-a bătut în cele cinci partide precedente, două dintre ele chiar pe iarba de la Gerry Weber Open. Berdych și Karlovic se întâlnesc în celălalt sfert de pe jumătatea de tablou a lui Federer.

La dublu, Horia Tecău și JJ Rojer au trecut în semifinale, învingându-i cu 10-7 în decisiv pe Brown/Struff. Mâine, Florin Mergea și Rohan Bopanna vor încerca să li se alăture.

Ce alte lucruri interesante a mai spus Federer în interviul din BZ:

– “Când s-a terminat meciul lui Stan cu Djokovic, am sărit de pe canapea cu mâinile sus, ca și cum aș fi câștigat eu. Am fost foarte fericit pentru el, e un titlu de o importanță extremă. Ceea ce a arătat el a fost gigantic, fantastic, a fost de vis cum a jucat la final. Când e on fire, e de neoprit”

– “Sigur că succesul lui mi-a reîntărit convingerea că pot câștiga un alt Slam. Mai ales că am jucat foarte bine în ultimele 12 luni. Atâta vreme cât joc bine și-mi creez șanse, voi fi din nou aproape de un titlu mare și la un moment dat voi putea face pasul decisiv, sunt convins”

– “Relația noastră a rămas la fel, ne știm rolurile și suntem conștienți de prietenia noastră. Suntem fiecare bucuroși de succesul celuilalt, pentru că nu jucăm chiar atât de mult unul contra celuilalt. În antrenamente, ne putem ajuta unul pe celălalt”

– “Ne antrenăm mai rar împreună, mai ales când stăm mai mult în turnee. De-a lungul carierei mele, m-am antrenat o singură dată cu Nadal și niciodată cu Djokovic. Sunt sute de jucători cu care poți lucra, dar cu Stan e altceva. Știu că el se antrenează mai mult cu Novak și Rafa, pentru el funcționează așa. L-a ajutat asta să se obișnuiască mai ușor cu cel mai înalt nivel”.

– despre comentariile lui Becker: “Le găsesc nenecesare. Becker nu are de unde să știe dacă aș avea eu vreo problemă cu Novak. E periculos să vorbești atât de mult despre un astfel de subiect, uneori spui lucruri pe care n-ar trebui să le spui. Eu și Novak avem alt cerc de prieteni, e adevărat, dar ne întâlnim și discutăm relaxați unul cu altul ori de câte ori e cazul.
Sunt prietenos și politicos cu oamenii, fără să fie nevoie să mă prefac. Sigur, uneori, sunt momente când ești foarte obosit sau n-ai starea potrivită, dar face parte din meserie. Oricum, nu știu exact citatul sau ce a spus Becker, am văzut că a și revenit asupra declarațiilor pe Twitter. Despre el – l-am apreciat mereu, nu-l văd ca pe un antrenor, ci ca pe Boris Becker, omul la care mă uitam când eram copil”.

– într-un alt interviu, de data asta pentru USA Today, Federer a continuat: ”Nu-s foarte sigur ce a încercat să spună. Ne știm bine și ne înțelegem bine, e ciudat să aud asta. Nu încerc să mulțumesc pe toată lumea, încerc să fiu mereu așa cum sunt. Iar el știe foarte bine cine sunt. Cărțile sunt făcute ca să fie vândute, încerc să văd în lumina asta comentariile lui”.

– despre revoluția social media și cum i-a afectat viața: “Da, totul s-a schimbat foarte mult, dar nu mă plâng de asta. Se întâmplă să fiu o persoană publică, atâta tot. Uneori sunt fericit în public, alteori mi-aș fi dorit să fie mai multă discreție, dar nu e ceva ce poți alege. E clar, smartphone-urile fac imposibilă intimitatea. În Dubai sau în Elveția pot să fiu ceva mai ferit, dar în orașele mari e imposibil. Din fericire, sunt norocos că oamenii se poartă frumos cu mine”

– despre cum folosește rețelele sociale: “Nu-s permanent online, încerc să pun telefonul jos cât mai mult cu putință, nu vreau să fiu prins de vârtej. Trebuie să fii atent, pentru că poți folosi rețelele sociale foarte greșit. Dar îmi place să fiu transparent cu fanii. Îmi plac fotografiile. Îmi place să arăt fanilor, din când în când, câte o perspectivă complet diferită a lucrurilor. Nu trebuie să pici în capcană și să crezi că tot ce faci tu e interesant pentru alții. Iar din grămada de informație, trebuie să alegi ce e relevant pentru tine”.

–  despre când s-a întâmplat ultima oară să nu fie recunoscut: “Nu mai știu unde, dar am vorbit recent cu o doamnă. Am discutat vreo cinci minute și am realizat că n-are idee cine sunt. ”

– despre copii și riscurile la care se supun ei, trăind exclusiv în fața computerului și mâncând nesănătos. “Copiilor mei nu le place mereu tot ce li se dă să mănânce, dar ar trebui ca măcar să încerce din fiecare lucru. Încercăm să stăm cât mai mult afară cu ei, în casă e riscul să stai prea mult în fața televizorului sau la calculator. Aerul proaspăt ne face pe toți să ne simțim foarte confortabil. Într-o lume perfectă, mi-aș dori ca ei să crească la fel ca orice copil obișnuit, dar încă mai joc tenis cu succes. Dacă efortul va deveni prea mare, vom schimba rutina de acum; fetele au un profesor de grădiniță. Însă, călătorind cu toții, putem petrece cât mai mult timp împreună. Viața noastră e foarte frumoasă acum, dar suntem conștienți că va veni un moment în care școala va dicta totul”.

Restul interviului, în care Federer mai vorbește, printre altele, de viața din Africa și fundația sa, e aici

Un alt material de citit, publicat de data asta în revista americană Tennis și reluat de site-ul publicației, tratează pe larg subiectul legăturii foarte puternice dintre Federer și numeroșii săi fani și de ce inspiră elvețianul un devotament atât de puternic: “El reprezintă sportul așa cum trebuie. Întruchipează ceea ce cred că ar trebui să însemne un sportiv și sunt mândră de cum se comportă. He plays the game the way it was meant to be played”, e explicația uneia dintre fane. 

  

Stan the Man are o problemă: Anderson

Ca orice jucător mare, Wawrinka are și el o problemă recurentă, acolo unde te-ai aștepta mai puțin. Stan a pierdut iar cu Kevin Anderson, în ceea ce este al patrulea eșec consecutiv în fața acestuia. Probabil că la Wimbledon s-ar teme mai mult de înaltul sud-african decât de colegii din vârful clasamentului. Kevin a jucat excelent și a luat ambele seturi la tiebreak, în ciuda unui carusel de mingi de meci/mingi de set ratate de ambii în al doilea TB.

Stan a avut două mingi de set pe finalul primei manșe, când Anderson a revenit de la 15-40 pentru a forța și ulterior câștiga (la patru) tiebreak-ul. Tot acolo s-a ajuns și în setul doi, unde se părea că norocul e de partea elvețianului: revenit surprinzător de la 3-6, Stan a fost aproape să împingă meciul în decisiv. Trei șanse a ratat, una dintre ele imensă, la 11-10, chiar pe propriul serviciu, când a trimis un forehand simplu afară. Până la urmă a fost 13-11 pentru Anderson, care a concretizat abia a șasea minge de meci. Cu un as, firește.

După meci, Wawrinka a spus că se va odihni până la Wimbledon și a repetat că încă se consideră foarte departe de Big Four. Și la Paris spusese ceva asemănător: că încă nu găsește în el resursele pentru a fi mai constant, săptămână de săptămână, așa cum o fac cei patru. 

Tot la Queen’s, Raonic prinde viteză și-l depășește pe Gasquet, Simon îl bate zdravăn pe Kokkinakis, iar Dolgopolov nu reușește să confirme surpriza de acum două zile, când îl eliminase pe Nadal, și pierde la Garcia-Lopez.

Birmingham: ploaie de eliminări nescontate. Apoi ploaie de-a binelea

Turneul feminin al acestei săptămâni a luat o direcție ceva mai imprevizibilă azi, când mai multe jucătoare importante de pe tablou au plecat mai repede spre Londra. Campioana en-titre, Ana Ivanovic, a dat tonul surprizelor, pierzând la portugheza Larcher de Brito, o fostă mare speranță. Apoi, Genie Bouchard își continuă perioada de formă absolut cumplită, cedând de astă dată cu Mladenovic, un alt 6-0 în decisiv. Iar Vika Azarenka s-a retras din turneu, lăsându-i cale liberă lui Diyas. Până ca ploaia să încurce programul, amânând printre altele și dublul Simonei Halep, Sabine Lisicki a stabilit un nou record mondial de ași, trimițând 27 contra Belindei Bencic, iar Klara Koukalova a devenit adversara de joi a Simonei (14:30).

Optimile: Halep – Koukalova, Strycova – Mladenovic, Suarez Navarro – Kuznetsova, Diyas – Konta/Pliskova, Siniakova – McHale, Jankovic – Kerber, Lisicki – Rybarikova, Hantuchova – Larcher de Brito.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi