RG, ziua a 3-a: Wild! Daniil Medvedev, eliminat de un brazilian venit din calificări

Radu Marina | 30 mai 2023

Medvedev și zgura: it’s complicated.

Reducere de 50 la sută în 30-0 Shop!

În primele 4 zile de Roland-Garros (duminică-miercuri) ai 50 la sută (!) reducere la orice comandă din 30-0 Shop. 

Ca să beneficiezi de reducere, folosește voucherul RG300. 

Bonus: la fiecare comandă de minimum 100 de lei primești cadou o pereche de șosete colorate cu inspirație din tenis. Comandă aici

Ziua a 3-a a adus și eliminarea unuia dintre cei mai importanți capi de serie – și chiar unul dintre cei mai în formă jucători, Medvedev ajungând la Paris neînvins, după titlul câștigat la Roma, primul lui titlu Masters pe zgură.

Rusul, favorit 2 la Roland Garros a fost învins în cinci seturi, 6-7, 7-6, 6-2, 3-6, 4-6, de brazilianul Thiago Seyboth Wild, jucător venit din calificări, clasat pe locul 172 în lume. 

Este cea mai surprinzătoare eliminare de până acum de la Roland Garros oricât am avea în vedere istoricul rusului la Paris și, în general, pe zgură. Deși Medvedev tocmai a pierdut a cincea oară în șapte ocazii în primul tur la Roland Garros și a declarat în repetate rânduri că nu îi place să joace pe această suprafață, șansele ca Seyboth Wild să facă surpriza păreau, totuși, mici. Dar s-a întâmplat: venit din calificări, la debutul său la Roland Garros Thiago a câștigat primul lui meci de cinci seturi din carieră, a obținut prima lui victorie într-un Slam și a învins, pentru prima dată, un jucător clasat în primii între primii 5. Trei dintr-un foc.

Chiar dacă va găsi sau nu secretul jocului pe zgură, Daniil Medvedev va rămâne un jucător extraordinar. E foarte posibil ca el să nu reușească prea curând să acceseze, pe zgură, același nivel ca pe hard – sau, dacă se va întâmpla, vor fi momente izolate și “speciale”, cum chiar el își caracteriza săptămâna de la Roma, unde a jucat pe alocuri excelent. Motivele pentru care rusul e predispus la astfel de înfrângeri sunt multiple, iar meciul de astăzi a ilustrat câteva dintre ele: nu doar că Medvedev nu simte această suprafață aproape deloc (îl deranjează orice săritură mai stranie a mingii, nu alunecă și, tocmai din aceste motive, pare tot timpul în întârziere și lipsit de reacții), ci are foarte mari dificultăți în a-și adapta jocul la zgură. 

Zgura e o suprafață pretențioasă și nu poți avea succes pe zgură încercând să joci ca pe hard; poți câștiga meciuri și turnee jucând tenisul tău A, dar nu poți face asta mereu, iar lucrurile se pot complica teribil când ai în față un jucător precum Seyboth Wild, crescut pe zgură și cu un joc croit pentru zgură, care te citește și îți înțelege vulnerabilitățile. 

Afară de o defensivă bună și un joc de picioare excelent, loviturile razante, drepte, plate și fără mult top-spin ale rusului par de multe ori complet inofensive pe zgură. Iar faptul că nu poate face diferența cu acest joc – care pe o suprafață rapidă poate fi letal – nu face decât să adauge și mai multă frustrare. Daniil devine mai puțin încrezător, mai reactiv și intră într-o zonă în care încearcă doar să testeze răbdarea adversarului căutând să țină mingea cât mai mult în teren. Poate fi un plan bun uneori, dar cum s-a dovedit și astăzi, nu suficient pentru a ieși la suprafață. 

Cine e Thiago Seyboth Wild?

Înainte acestui meci, probabil foarte puțini știau câte ceva despre acest jucător. Seyboth Wild, care a reușit performanța carierei astăzi, e un brazilian de 23 de ani,  fost câștigător al US Open în proba de juniori (2018). Victoria lui de astăzi e și nu prea anunțată: deși e în afara topului 150, brazilianul a fost dintotdeauna un jucător solid pe zgură. O suprafață pe care, în 2020, în Chile, a câștigat primul lui titlu ATP, în fața lui Casper Ruud.

Ca stil de joc, Seyboth Wild pare un jucător tipic de zgură – dar în realitate jocul său se bazează foarte mult pe un forehand exploziv și pe foarte multe veniri la fileu și intenții agresive de a ataca fileul. Astăzi, cu Medvedev, a câștigat 70% din punctele jucate în preajma fileului, adică 38 de puncte câștigate din 55 de veniri la fileu, un procentaj impresionant în condițiile în care meciul s-a jucat pe o suprafață care nu îți oferă atât de des posibilitatea de a avansa spre fileu.  

“L-am urmărit pe Daniil mai toată cariera mea de juniori. Să joc împotriva lui pe un astfel de teren și să îl înving e un vis devenit realitate. Înaintea acestui meci m-am gândit doar la cum să îmi folosesc forehandul cât mai des și la posibilitatea de a veni spre fileu cât de mult posibil. Și a funcționat totul excelent”, a spus brazilianul după meci. 

Alte momente notabile din ziua a 3-a

Iga Swiatek începe apărarea trofeului cu bine. Deținătoarea trofeului, Iga Swiatek, și-a început apărarea titlului câștigat anului trecut cu o victorie scurtă, 6-4, 6-0 contra Cristinei Bucșa. A fost un meci (și o victorie) tipică Igăi: convingătoare, fără absolut nicio ezitare și dominând cu ușurință toate schimburile de mingi. Următoarea adversara a Igăi va fi americanca Claire Liu. 

Ons Jabeur lasă emoțiile deoparte. Spre deosebire de anul trecut, Jabeur a ajuns anul acesta la Paris cu multe semne de întrebare, după ce a avut un sezon de zgură haotic și marcat de accidentări (a câștigat la Charleston, s-a retras în sferturile de finală la Stuttgart, s-a retras de la Madrid, a pierdut în primul tur la Roma). Mai mult, tunisianca n-a avut nici cel mai facil meci, în condițiile în care a întâlnit o jucătoare în mare formă, pe Lucia Bronzetti, cea care a câștigat săptămâna trecută la Rabat primul ei trofeu WTA. Cu toate astea, Jabeur a eliminat orice dubii cu o victorie categorică, 6-4, 6-1, obținută în puțin peste o oră de joc. 

Barbora Krejcikova pierde din nou în primul tur. Krejcikova nu a mai câștigat niciun meci la Paris de la triumful din 2021, când devenea campioană de Grand Slam la simplu, astăzi fiind eliminată, în două seturi, de ucrainianca Lesia Tsurenko. A fost 6-2, 6-4 pentru Tsurenko, care bifează prima ei victorie la Roland Garros după o pauză de 4 ani. 

Mirra Andreeva confirmă. Mirra Andreeva are 16 ani, a debutat în tenisul profesionist anul trecut și în mai puțin de un an a reușit să urce între primele 150 de jucătoare ale lumii. Anul acesta deja a învins jucătoare de top 20 (pe Hadad Maia, pe Magda Linnette) și săptămâna aceasta s-a calificat, în premieră, pe tabloul principal al unui Grand Slam după trei victorii în calificări. Ajunsă pe tabloul principal, Andreeva nu i-a dat absolut nicio șansă americancei Alison Riske: 6-2, 6-1 în doar 56 de minute în ceea ce a fost prima victorie obținută de rusoaică pe un tablou principal al unui Grand Slam. 

Holger Rune se chinuie, dar merge mai departe. Rune, unul dintre cei mai în formă jucători ai acestui sezon, a început turneul chinuit, a pierdut un set pe drum și a avut nevoie de aproape trei ore pentru a trece de Christopher Eubanks, pe care l-a învins în cele din urmă cu 6-4, 3-6, 7-6, 6-2. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi