Revenire spectaculoasă în setul doi, dar Irina Begu pierde cu Bouchard, se oprește în optimi la AO
Adrian Țoca | 25 ianuarie 2015Irina a avut puterea să revină după un start ratat, dar experiența superioară a lui Bouchard a decis, în cele din urmă, meciul. Irina rămâne cu cea mai bună apariție personală într-un Grand Slam.
Irina Begu a fost învinsă de Eugenie Bouchard în optimile de finală de la Australian Open, 6-1, 5-7, 6-2, în două ore și opt minute. După un start nervos, în care n-a reușit să intre în meci, Begu a pierdut rapid primul set și s-a văzut condusă cu 3-0 în cel secund. A fost momentul în care a început un reviriment improbabil: Irina a câștigat cinci game-uri consecutive și și-a făcut rost de două mingi de set la 5-4, ratate însă. La 6-5 n-a mai lăsat șansa să-i scape, împingând meciul în decisiv.
Work in progress. Acesta ar trebui să fie mesajul reprezentativ pentru Irina acum, la finalul traseului de la Australian Open, dar contează că progresul e substanțial și vizibil. Dintr-un meci cu destule lucruri rele, dar și cu foarte multe lucruri bune, rezultatul ar trebui să conteze mai puțin. Ceea ce ar trebui să conteze mai mult este acel set doi și pofta de “mai mult” pe care trebuie că i-a dat-o Irinei. Acea motivație de a munci în continuare pentru ca astfel de ocazii, meciul de deschidere pe cea mai importantă arenă într-o zi cu multe nume grele în program, să se repete.
Acum aproximativ un an, Irina juca turnee de 25k pe zgură, în America de Sud, în căutare de puncte și de formă. Azi a jucat pe Rod Laver pentru un loc în sferturile de finală la Australian Open, contra unei jucătoare parcă abonate la fazele superioare ale turneelor de Grand Slam. Saltul e fantastic: într-un singur an, Irina a sărit vreo 80-90 de locuri în clasament. Dar e o trecere pe care, oricum ai privi-o, nu poți să o faci atât de simplu, mai ales la nivel mental. Așa se explică de ce Irina a fost extrem de crispată în primul set, parcă intimidată de loc și de ocazie. Genie, cu clasicul ei joc dintr-o bucată, take no prisoners, a adunat punct după punct fără milă și s-a desprins rapid la 5-0, iar mai târziu a ajuns la două puncte de un bagel. Asta, deși nici jocul canadiencei n-a fost prea grozav: în fapt, raportul erorilor neforțate a fost sensibil egal (12-11 Irina). Genie a oferit o șansă de break încă din primul game, apoi alte patru în game-ul cinci, în care a servit trei duble greșeli, plus un smash complet ratat, și TOT a ținut serva. Asta deoarece Irina a returnat slab în acea parte a meciului și a oferit destule mingi scurte, mâncate pe pâine de Bouchard. Când Irina și-a făcut în fine serviciul la a treia tentativă, românca a zâmbit timid, dar asta tot n-a ajutat-o să-și scuture emoțiile puternice. Era încă apăsată, ca și cum miza și începutul ratat ar fi făcut-o să se întrebe dacă aparține scenei pe care se afla.
Motiv pentru care trendul a continuat și în setul secund, cu Bouchard curățând fiecare minge scurtă. Ceea ce a relaxat-o, în fine, pe Irina a fost o decizie de arbitraj în defavoarea ei. Un challenge făcut de româncă a arătat că mingea trimisă de ea mușcase din plin tușa. I-a reproșat arbitrului de scaun că n-a văzut mingea, apoi a folosit ocazia ca să se răzbune pe următoarea minge, un rever direct câștigător și virulent, trimis în cross, care i-a trecut prin față canadiencei. Două puncte mai târziu a mai venit un backhand direct câștigător și Irina reușea, în fine, break-ul.
De aici a început un cu totul alt meci. Ca la un semn mai relaxată și mult mai încrezătoare, Irina și-a curățat jocul de erori și a început să lovească sănătos mingea, să fie mai activă și s-o plimbe mai mult pe o Genie tot mai bulversată. Returul a crescut, de asemenea, Irina a trimis toate mingile foarte lung, iar intensitatea și adrenalina au ajutat-o să schimbe complet cursul setului. Dintr-o dată, Begu a început să câștige și game-urile strânse, trei unul după altul, dominând în special cu reverul, parte de pe care a lovit cu sete în defensiva șvaițer a lui Genie și a obținut puncte mari. Și serviciul a ajutat-o în momentele cheie, spre exemplu asul cu care a închis game-ul de 4-3. Asta într-o perioadă în care jocul canadiencei era cam așa:
Some serious baseball-batting on the Bouchard groundstrokes, particularly da forehanda, now.
— René (@Renestance) January 25, 2015
Complet în derivă, Bouchard a făcut cadou break-ul de la 3-5, dar Irina n-a reușit să concretizeze pe propriul ei serviciu. În schimb, și-a făcut rost de două mingi de set la 4-5; la ambele, Bouchard a găsit tușa, incomodând-o pe româncă. La 5-5, Irina a capitalizat cu un alt as un hold imens, și chiar și fileul a ajutat-o, după ce, anterior, canadianca luase două puncte cu ajutorul netului. Pusă să servească iar ca să rămână în set, Genie a clacat, în condițiile în care serviciul a cam trădat-o pe tot parcursul zilei, și a servit o dublă greșeală nervoasă la a treia minge de set a româncei. După 20 de minute aproape ireale, Irina ducea meciul în decisiv.
Bouchard și-a luat pauză de toaletă între cele două seturi, iar ulterior a povestit că și-a spus în oglindă, printre altele: “Genie, este inacceptabil!”. Micul discurs mobilizator i-a mers, pentru că setul trei a fost perioada ei cea mai bună. Sau poate nu atât discursul, cât experiența în astfel de situații. Spre lauda ei, Genie își face grosul acestor numeroase victorii în turneele de Slam (de la startul lui 2014: 23 față de 22 în turneele normale) din meciurile cu jucătoarele mai slab clasate și, de regulă, nu ratează astfel de ocazii. Așa s-a întâmplat și acum: Bouchard a început direct cu break, apoi a închis ușa pe propriul serviciu. După 14 șanse de break în primele două seturi, Irina n-a mai putut face rost de niciuna în decisiv. Iar aici s-a și jucat, practic, meciul.
Irina încheie astfel un parcurs interesant în Australia: a câștigat remarcabil meciul cu Angelique Kerber, abia a doua victorie vs Top 10 a carierei, apoi a profitat de culoarul creat, confirmând-o cu mai slab clasatele Siniakova și Witthoeft. În toate aceste meciuri, ca și în cel cu Bouchard, Irina și-a făcut rost de răspunsuri, a făcut față și a găsit rezolvări în situații de presiune și a câștigat și atunci când nu a jucat cel mai bun tenis al ei. Ceea ce uneori înseamnă, după cum știm, mai mult decât înseamnă o victorie clară. Mare parte din progresul arătat de Irina la Melbourne vine pe plan mental, pentru că o Irina din alt an poate n-ar fi avut încredere că o poate bate pe Kerber, s-ar fi frustrat în complicatul meci cu Siniakova, care a stors-o de energie, n-ar fi avut răbdare cu Witthoeft sau poate ar fi renunțat să mai lupte la 1-6, 0-3 azi. Dar în toate aceste situații ea s-a mobilizat fantastic, ceea ce ne dă informații prețioase despre ce ar putea face Irina pe viitor, cu condiția să folosească acest parcurs ca pe un aperitiv și un motiv de a trage și mai tare la antrenamente.
Cu un tur patru la Australian Open, Irina urcă până pe locul 34 în lume și își confirmă perioada bună de la sfârșitul anului trecut, când a jucat finala la Moscova. Are un an interesant în față, în care, conform antrenorului ei, mai are mult loc să progreseze. A făcut mult la AO; să nu uităm că, dacă o scoatem din ecuație pe Simona, singurul tur patru de Grand Slam din memoria recentă e cel al Monicăi Niculescu, de la US Open 2011. Mai în spate, regăsim sfertul de finală al Soranei, de la RG 2009. Și cam atât. Semn că, unu la mână, astfel de parcursuri nu se găsesc pe toate drumurile – așadar ce a reușit Irina a relevant – și doi la mână, fenomenul Simona e, pur și simplu, altceva. Un altceva pe care l-am primit ca atare și care trebuie apreciat la valoarea lui reală.
***
De la ora 10:00 are loc celălalt meci din optimile de finală care implică o româncă: Simona Halep o întâlnește pe Yanine Wickmayer. Dacă o va învinge pe jucătoarea belgiană, Simona o va întâlni în sferturile de finală pe Ekaterina Makarova, care a trecut de Julia Goerges, în două seturi.
Maria Sharapova este, între timp, a treia sfertfinalistă, rusoaica eliminând-o pe Shuai Peng. Sharapova și Bouchard se vor reîntâlni în sferturile de la Melbourne, reeditarea semifinalei de anul trecut, de la Paris. Sharapova conduce cu 3-0 în meciurile directe.
Bouchard is a pretty good player. Not sure she's as good as she thinks she is. Didn't do her homework on Begu, says not watching Shazza..
— kevin mitchell (@kevinmitchell50) January 25, 2015
#AusOpen Monday LAVER: Day (11 am): Cibulkova-Azarenka Serena-Muguruza Ferrer-Nishikori Night (7 pm): Venus-Radwanska Djokovic-Muller
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) January 25, 2015
AO Spotlight: Simona Halep http://t.co/3sF7hVwrAC
— Treizecizero.ro (@treizecizero) January 25, 2015
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română