Rafa Nadal triumfă la Toronto, câștigă al 33-lea Masters al carierei!

Radu Marina | 13 august 2018

Ca la Roland Garros, în Canada a fost o dublă Simona Halep – Rafael Nadal, cei doi Nr. 1 mondiali reconfirmându-și pozițiile. Rafa nu mai câștigase un Masters pe hard de cinci ani, dar 2018 începe să semene tot mai mult cu 2013 pentru el: are cinci titluri din opt turnee jucate! Dar eșecul nu-i scade din merite lui Stefanos Tsitsipas, cel care a împlinit 20 de ani chiar în ziua finalei.

Cinci ani au trecut de la ultimul titlu Masters pe hard obținut de Rafael Nadal. În 2013 reușea să facă dubla Canada – Cincinnati, completată mai apoi cu titlul la US Open, care avea să închidă unul din cele mai dominante sezoane ale carierei spaniolului. De atunci și până acum, încercările prin care a tot trecut Rafa n-au fost puține, iar rezultatele lui pe această suprafață au fost, per total, relativ modeste (evident, la nivelul lui Rafa), cu doar trei finale Masters și două eliminări premature la US Open.

Dar Rafa e despre perseverență. Este jucătorul despre care știi sigur că va da totul și va încerca totul, oricât de neagră ar fi situația. Va încerca iar și iar, va refuza să piardă și o va lua încă o dată de la capăt. Și iată-l, la cinci ani distanță de la acel fantastic sezon 2013, fiind din nou competitiv pe astfel de suprafețe rapide: e campionul în exercițiu la US Open, anul acesta a revenit în semifinale la Wimbledon după o pauză îndelungată, iar acum triumfă din nou într-un turneu Masters pe hard.

Pentru a patra oară în carieră, Rafael Nadal se impune la Rogers Cup (2005, 2008, 2013, 2018), după 6-2, 7-6 cu Stefanos Tsitsipas, marea revelație a săptămânii. Acesta este al cincilea titlu al sezonului pentru Nadal (dintr-un total de opt turnee jucate) și al 33-lea Masters fiind, în continuare, jucătorul cu cele mai multe astfel de turnee câștigate din istoria tenisului. De asemenea, prin acest succes, Nadal se alătură grupului format din Jimmy Connors, Ivan Lendl și Roger Federer, ca fiind singurii jucători din Era Open care au câștigat cel puțin 80 de titluri.

Finalei i-a lipsit acel gram de dramatism și spectaculozitate care să o facă de ținut minte, dar când ai un jucător cu o poveste ca a lui Tsitsipas și o legendă ca Nadal, experimentat și mereu gata să-și ia șansele, datele problemei se schimbă mult. Faptul că o vreme îndelungată meciul a curs pur și simplu doar într-o singură direcție e ușor explicabil.

Parcursul avut de Tsitsipas săptămâna aceasta, cu cele patru victorii consecutive în fața unor jucători de Top 10 (Thiem, Djokovic, Zverev, Anderson), dintre care două obținute după ce a salvat mingi de meci (două mingi de meci cu Zverev, una cu Anderson) este o raritate. Nu în fiecare zi avem parte de un astfel de jucător, care înșiră favoriți după favoriți, deși tocmai ce a împlinit 20 de ani, experiența nu îl ajută și acesta e abia primul lui an complet în circuitul ATP. De altfel, dacă grecul ar fi reușit să repete isprava și cu Nadal, atunci ar fi devenit singurul jucător din istorie care învinge în același turneu cinci jucători clasați în top 10 (cu excepția Turneului Campionilor, desigur).
Un parcurs ca acesta merită un final de meci precum cel pe care l-am avut, dar mai mult nu s-a putut. Era puțin nedrept ca meciul să se încheie cu o înfrângere atât de dură pentru Tsitsipas, de aceea e bine că a reușit să dea, totuși, o replică spre final, având chiar și o șansă de a duce meciul în decisiv.

Meciul a părut a avea două părți, ca desfășurare. Prima parte a fost despre Rafael Nadal, care a fost magistral de la prima minge și până la 5-4 în setul doi, când a servit pentru meci. În tot acest interval, nivelul atins de Rafa a fost prea mult pentru Stefanos; intensitatea și ritmul impus de spaniol l-au sufocat efectiv pe Tsitsipas, nici măcar nu i-a dat ocazia să greșească. Sau, altfel spus, nu l-a lăsat să prindă curaj și nu i-a permis sub nicio formă să-și calibreze loviturile. A venit peste el în mod constant, a fost mereu cu pasul în față și a apăsat pe fiecare lovitură, țînându-l sub o presiune permanentă.

Lucrurile astea nu ar trebui să mire prea mult. Nadal este tipul de jucător care vine cu lecțiile învățate de fiecare dată și știe foarte bine cum să taie răul de la rădăcină. Știa că va primi un altfel de Tsitsipas, spre deosebire de finala de la Barcelona, și știa, de asemenea, că trebuie să joace foarte bine. “El e un jucător complex. Are totul: e tânăr, are acea pasiune pentru joc, are un forehand, un backhand foarte bun, servește bine. Deci el nu e doar despre un singur lucru. El e despre tot. În astfel de meciuri ai nevoie să joci foarte bine pentru a câștiga, și asta e ceea ce eu voi încerca”, spunea înaintea finale. Și asta a făcut de la începutul meciului până când s-a aflat în situația de a servi pentru meci, la 5-4.

Iar aici urmează a doua parte. O a doua parte în care Rafa a slăbit ritmul brusc, au apărut câteva duble greșeli și erori neforțate, moment în care Tsitsipas a simțit imediat că e un moment prielnic pentru a începe să pună câteva întrebări. Și dintr-o dată, meciul părea relansat, Tsitsipas zburda și începuse să caute cât mai des reverul lui Rafa, serviciile slice, unghiurile scurte, loviturile în cros, semn că înțelesese cam ce are de făcut.

Asta nu l-a ajutat prea mult. I-a adus o minge de set la 6-5, a avut chiar un mic avantaj în tiebreak, dar deznodământul doar a fost amânat nu și schimbat. Când a contat, sau mai exact la punctele care au contat, Rafa a fost Rafa și a făcut ceea ce el știe cel mai bine atunci când e pus să joace sub presiune.

După finală, Nadal a anunțat că se retrage de la Cincinnati.

 

 

Nu rata Simona. Povestea Primului Slam!

Simona Halep este campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!

“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.

În 104 pagini, ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.

Interviu exclusiv și extins cu Darren Cahill, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei.

Comandă revista de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi