Prima zi la AO: un sfert din favorite, deja eliminate. "Nu te poți gândi la culoar, ci doar la următorul meci"

Adrian Țoca | 19 ianuarie 2015

Culoarul Simonei Halep s-a eliberat de câteva nume, dar asta trebuie confirmat pe teren. Maria Sharapova o spune cel mai bine: „Realistic vorbind, e foarte important să te concentrezi doar pe ce urmează, pe următorul meci, nu te poți uita dincolo de el, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla.”

Australian Open a pornit furtunos, cu o ploaie de surprize și cu foarte multe favorite de la feminin expediate deja neceremonios acasă. În vreme ce Simona își făcea tura de prezențe la diverse obligații media, inclusiv o vizită pe platoul ESPN, nu mai puțin de opt capi de serie au fost eliminați în mai puțin de 10 ore de joc. De aceea e bine ca Slamurile să fie abordate “meci cu meci”, de aceea calculele făcute în momentul tragerii la sorți pot fi ușor date peste cap. Și tot de aceea, nu înseamnă că dacă un culoar s-a eliberat de câteva favorite, asta înseamnă că drumul Simonei Halep spre semifinale sau finală a devenit, brusc, o plimbare în parc. O viitoare campioană de Slam poate să fie ascunsă undeva în draw și nimeni să nu anticipeze asta: turneul merge mai departe cu jucătoarele care-și câștigă meciurile pe teren, nu în calculele de pe hârtie.

La urma urmelor, dintre jucătoarele care au ieșit de pe partea Simonei, doar Ivanovic era așteptată să ajungă foarte departe: după un 2014 foarte bun, sârboaica anunțase că va pune accent pe turneele de Grand Slam anul acesta, dar începutul a fost catastrofal. Celelalte eliminări din această zonă a tabloului n-ar trebui supralicitate: Pavlyuchenkova sau Lisicki sunt mai mereu într-o formă îndoielnică, iar Bencic, deși promițătoare, mai are multe de demonstrat înainte de a fi considerată o forță de temut. În plus, recordul Simonei cu toate trei e oricum foarte bun. În schimb, jucătoare puternice precum Makarova sau Pliskova, ambele incomode și în formă, sunt în continuare în turneu și se profilează drept cele mai plauzibile adversare din sferturi. Drumul până acolo al Simonei arată astfel:

Victimă a celei mai sonore dintre surprizele zilei, Ana și-a găsit greu cuvintele, dezamăgită că prezența ei la Melbourne s-a terminat brusc, ceea ce-i de mirare îndeosebi după startul bun de sezon, cu o finală la Brisbane. Învinsă de Hradecka, o hard-hitter-iță clasică, Ana a spus că nu s-a regăsit niciun moment: “Întotdeauna sunt emoții la început de turneu. Întotdeauna, pentru fiecare jucătoare. Doar că unele fac față diferit. Sunt sigură că, dacă aș fi trecut de acest tur, mi-aș fi îmbunătățit jocul. Poate mi-au lipsit antrenamentele săptămâna aceasta, am avut ceva probleme. Tot am jucat bine la început, dar nivelul meu a scăzut puternic în seturile doi și trei. E foarte dezamăgitor, de fapt, e cel mai rău lucru care se putea întâmpla aici. E greu de depășit, și nu există o modalitate ușoară prin care să treci peste. Doar să mă întorc pe teren și să muncesc din greu, poate să încerc o abordare diferită a Slamurilor. Trebuie să și doară, nu se poate altfel. Dar trebuie să accepți că vei avea și zile proaste și trebuie să treci peste ele ca să progresezi. Uneori tind să mă judec prea aspru”, a ridicat din umeri Ana, în continuare dezamăgită, în vreme ce Martina Navratilova a pus verdictul: „Cade prea ușor nervilor ca să joace la potențialul ei real”.

Tabloul s-a curățat puternic și în zona Mariei Sharapova, care s-a văzut scutită din prima zi de două potențiale adversare cu care a mai avut probleme în trecut. Dacă pentru Kerber poate să-i mulțumească Irinei Begu, Masha a primit o mână de sprijin și de la Yaroslava Shvedova, care a trimis-o acasă pe Lucie Safarova, cu 8-6 în decisiv. Sharapova, care a învins-o în două seturi pe Petra Martic, a discutat situația tabloului golit: “Cred că în special media, presa, voi vorbiți mereu despre matchup-uri, ce meciuri ar putea fi, cum arată tabloul și așa mai departe. Realistic vorbind, e foarte important să te concentrezi doar pe ce urmează, pe următorul meci, nu te poți uita dincolo de el, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Nu poți subestima pe nimeni. Au fost câteva surprize azi, sigur că am fost la curent cu toate, și în mod cert nu mi-am dorit să mă număr printre ele”.

Marius Copil a fost în tribune pentru Simona

Simona a fost urmărită pentru câteva game-uri și de Marius Copil, jucătorul care își va face debutul mâine, al treilea meci pe terenul 19, cu Pablo Andujar. De asemenea, Simona a fost susținută și de reprezentanții din Melton South, în ceea ce se cheamă AOBlitz, o întrecere virtuală între mai multe localități din Australia care-și aleg, an de an, un “reprezentant” onorific la turneul de la Melbourne.

(foto: Ubaldo Scanagatta)


Simona Halep visits the @ESPNTennis set following her @AustralianOpen opening round win. #AusOpen #tennis

A photo posted by WTA (@wta) on

 

Rafa a trecut ușor de Youzhny, rămâne rezervat

Comparativ cu temerile pe care singur le-a etalat, Nadal a câștigat mult mai ușor decât se aștepta meciul cu rusul Mikhail Youzhny (6-3, 6-2, 6-2). “E adevărat. E o victorie importantă pentru mine, un start foarte bun, în special ținând cont de situația în care eram când am ajuns aici”. Dar dacă Youzhny a spus că Nadal poate fi deja considerat foarte periculos pentru săptămâna a doua, spaniolul continuă să respingă ideea că ar avea șanse la titlu: “Ceea ce am zis ziua trecută se menține adevărat. E greu să vorbim despre șanse după un singur meci. Am nevoie de mai mult decât atât ca să simt că-s pregătit de ceva important aici, nu?”, a spus Rafa, care a încheiat răspunzând și la problema presantă a zilei: cum e cu pantalonii tot mai scurți? “Așa-i, e ceva ce îmi place. Mă simt mult mai confortabil așa. I-am scurtat (împreună cu Nike, n.r.) deja anul trecut, iar anul acesta i-am scurtat și mai mult. E o schimbare fresh. Uneori e bine să schimbi, să încerci ceva diferit. Serios, prefer pantalonii așa”.

Double exposure. Double Rafa. #ausopen Photo: @besolomon.

A photo posted by Australian Open (@australianopen) on

 

Federer, chestionat cu privire la francul elvețian

În condițiile unui succes foarte confortabil, și conferința lui Federer a trecut prin tot felul de subiecte. Federer a fost întrebat insistent de un jurnalist sud-american dacă nu vrea să vină în Brazilia, la Carnaval, unde va fi organizată o petrecere cu tematică elvețiană (“Nu vii luna viitoare? Ai primit invitația?” / “Trebuie să verific și te anunț data viitoare”). A fost întrebat dacă e la curent cu evenimentele care au avut francul elvețian în prim-plan și dacă a fost afectat de acest lucru (“Elveția e un loc interesant. Mic, dar puternic, în unele feluri. Dar tot e un loc frumos de vizitat, așa că veniți în vizită”). A fost întrebat dacă se simte introvertit sau extrovertit (e extrovertit). A fost chestionat cu privire la faimosul articol scris despre el de David Foster Wallace, la care a răspuns cu o auto-ironie care a stârnit alte râsete: “A fost un articol doar un pic exagerat”. “În jurnalismul sportiv există o tendință de a exagera un pic, nu există un capăt de linie pentru asta. Uneori, un lucru e de necrezut, sau nemaivăzut, și tot așa. Am trecut prin ambele faze, atât cu foarte multe complimente, dar și cu critici, am fost în ambele părți și de aceea n-am nicio problemă să accept criticile, pentru că am primit atâtea complimente de-a lungul anilor, face parte din tot ceea ce facem. Însă în mod cert s-au scris unele articole incredibil de bune, despre tenis, despre jucători. E interesant să le citesc. Uneori sunt ușor exagerate, dar fiecare le poate citi și interpreta cum dorește”.

Pe teme mai tenisistice, Federer a povestit cum a fost, de fapt, episodul accidentării de la WTF, de după meciul cu Wawrinka. Imediat după meci și-a rugat doctorul să vină de dimineață, moment în care nu s-a putut ridica din pat. A avut nevoie de pauză și “heavy treatment”, și abia miercuri s-a putut mișca. “Dacă pot să alerg, joc – aceasta a fost abordarea”. Dar detaliul nou a venit după: Federer a spus că s-a reaccidentat la spate în setul 1 al meciului cu Gasquet și că i-a fost foarte teamă că nu va putea duce meciul la capăt.

Cu Lu, azi, nu a avut niciun fel de motiv de teamă: foarte în formă și aproape impecabil pe serviciu, Federer a lovit și s-a mișcat bine, într-un meci cu multe schimburi spectaculoase și foarte variate. Roger a încheiat seara cu 57 de lovituri direct câștigătoare, inclusiv cele două specialități de mai jos. Pentru elvețian urmează Simone Bolelli, pentru Rafa, Tim Smyczek.

Cei doi australieni minune, victorii în cinci seturi

Nick Kyrgios și Thannasi Kokkinakis, amici, colegi de generație și de dublu, au câștigat fiecare în cinci seturi, în două meciuri spectaculoase și grele din motive diferite. Kyrgios, care s-a luptat nu doar cu DelBonis, ci și cu durerile de spate, a încasat un point penalty în setul doi, după ce și-a maltratat racheta. Pe parcurs, spatele și nervii l-au mai lăsat, iar victoria a venit de la sine, numai bună în condițiile în care Nick își dorește enorm să obțină un rezultat important acasă.

La rândul său, într-o surpriză oarecum anticipată de destui, Kokki a revenit contra lui Ernests Gulbis de la patru mingi de meci salvate în setul patru. Apoi, în decisiv, a salvat cu un challenge disperat o minge de break care, concretizată, i-ar fi oferit lui Gulbis șansa de a servi pentru meci. La 6-7, Gulbis a produs fără motiv un serviciu complet ratat, cu două duble greșeli și un UE cu forehandul care abia a ajuns în fileu. Thanasi, la prima sa victorie într-un meci de cinci seturi, a sărbătorit îndelung, făcând un tur al victoriei pe Court 3, unde atmosfera a fost îndeajuns de fierbinte încât să-l scoată din sărite pe alocuri pe Ernie.

Culmea, după ce anul trecut au jucat cinci ore la 40 de grade și au avut nevoie de tratament medical la finalul meciului, Duckworth și Kavcic au jucat iar cinci seturi, întinse pe aproape 4 ore, dar de data asta a câștigat australianul. A fost și mult mai răcoare azi la Melbourne față de alți ani, ziua începând de la sub 20 de grade. Altfel, cum și Tomic a câștigat, a fost o zi excelentă pentru australieni, cu patru victorii la masculin și cu premiera Gajdosovei la feminin.

Tot într-un meci cu repetiție anticipat în preview-ul nostru, Andreas Seppi și Denis Istomin au jucat al 5-lea lor meci de 5 seturi. A câștigat italianul, care-l va întâlni pe Chardy în turul următor.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi