Prima surpriză a anului: Rafa pierde în primul tur la Doha cu Michael Berrer

Adrian Țoca | 6 ianuarie 2015

Cafea în timpul meciului, câteva partide de un nivel neașteptat de bun și o primă surpriză de proporții. Ce NU e de plăcut la acest start de sezon?

Rafa

Debutul în 2015 nu decurge conform planului pentru Rafa Nadal, care s-a văzut eliminat încă din primul tur de la Doha, competiție pe care a câștigat-o anul trecut. Echipa spaniolului probabil că n-avea așteptări dintre cele mai mari la turneul din Qatar (nu mai departe de săptămâna trecută, Rafael n-a luat decât două game-uri într-un meci neoficial cu Andy Murray, la Abu Dhabi), însă o înfrângere în fața lui Michael Berrer nu era tocmai în plan. La 34 de ani și la ultimul sezon al carierei, Michael Berrer e la ani distanță de tenisul său cel mai bun și își petrece cea mai mare parte a timpului în calificări sau în turneele challenger. Mai mult, până azi nu câștigase niciodată în carieră împotriva unui jucător de Top 5, iar în precedentele două meciuri cu Nadal adunase un total de … patru game-uri! Dar asta nu l-a împiedicat să treacă peste un prim set pierdut în același stil (1-6) și să răspundă cu un joc foarte ofensiv, pe fondul unei scăderi evidente din partea spaniolului: 1-6, 6-3, 6-4.

Trei dintre ultimele cinci înfrângeri ale lui Rafa au venit în fața unor jucători aflați la momentul respectiv în afara Top 100 (Kyrgios – 144, Coric – 124 și Berrer – 127 – la acestea se mai adaugă alte trei înfrângeri nu tocmai onorabile, cu Lopez, Klizan și Brown, ceea ce duce la un bilanț de 7-6 de la Roland Garros încoaace), însă e cu adevărat un motiv de spaimă pentru tabăra spaniolului? Cel mai probabil, nu, iar învingătorul surpriză de azi a fost primul care a atras atenția asupra acestui fapt: “Trebuie să rămânem realiști, e primul lui meci oficial după o lungă pauză”, a spus un Berrer foarte relaxat și cu picioarele pe pământ.

Rafa, care n-a mai pierdut primul meci al unui sezon din… 2004, e recunoscut pentru perioadele lungi de reacomodare de care are nevoie pentru a-și regăsi suflul obișnuit, iar pe măsură ce anii trec, aceste perioade nu fac decât să se prelungească. E o explicație pentru diferența dintre Nadal cel din primul set, din a cărui rachetă au explodat lovituri direct câștigătoare și cu 144 de kilometri/oră, și cel din seturile următoare, care a returnat mai scurt și a devenit brusc vulnerabil la atacurile direcționate de Berrer, tipice unui om care nu mai are nimic de pierdut. Lipsa meciurilor în picioare e mai evidentă la Rafa decât la ceilalți jucători din Big Four, motiv pentru spaniol să-și păstreze cumpătul: „Lucruri de genul acesta se întâmplă după o absență prelungită din circuit. Comeback-urile sunt dificile, vedeți asta la mulți jucători, iar eu nu sunt o excepție. Așa-i sportul. O să muncesc din greu să încerc să simplific lucrurile, a rămas la fel motivația mea, foamea de a face totul bine. Sunt sigur că voi reveni la nivelul meu bun și sper să se întâmple cât mai curând”, a spus Nadal, care s-a operat de apendicită la începutul lunii noiembrie și a mai avut de trecut prin accidentări la spate și la încheietura dreaptă.

Vestea bună pentru Nadal e că spiritul competitiv e la locul lui, iar asta ar trebui să le dea speranțe fanilor săi; Rafa a luptat până la capăt și a avut două mingi de break în game-ul în care Berrer a servit pentru meci, însă serviciul neamțului l-a scos din încurcătură. Când s-a tras linia, Berrer a câștigat cu un singur punct mai mult decât Rafa, 81 la 80. Cu mai multe meciuri în picioare, numărul 3 mondial va fi în regulă, iar orice îngrijorare e prematură. Întrebarea dacă Nadal va apela la o soluție rar spre deloc folosită de jucătorii de top, anume un wildcard săptămâna viitoare, fie la Sydney, fie la Auckland, are un răspuns sigur: nu, pentru că Rafa are programat un eveniment pe Rod Laver miercurea de dinaintea Australian Open. Până acolo, mai are de jucat dublul la Doha, unde e încă în turneu alături de Juan Monaco, și nici alternativa unui alt meci demonstrativ nu iese din discuție.

Djokovic, Federer, Murray

Diametral diferit față de cel al lui Rafa a fost debutul lui Djokovic. În stilul său obișnuit în ultima vreme, Djokovic și-a făcut un start vijelios la Doha, în ceea ce a fost prima sa apariție din carieră la turneul din Qatar. Liderul mondial n-a zăbovit nici măcar o oră pe teren cu compatriotul său, D. Lajovic. Ca și la Rafa, dominația lui Djokovic asupra compatrioților săi este recunoscută. Djokovic îi are pe traseul către finală pe Stakhovski în optimi, probabil Karlovic în sferturi și, cel mai plauzibil, un meci cu David Ferrer sau Fernando Verdasco în semifinale. Tomas Berdych sau Richard Gasquet au șanse bune la finală de pe partea de tablou lăsată liberă de Nadal, însă Doha a mai fost scena unor surprize de-a lungul anilor.

Între timp, Andy Murray l-a învins pe Benoit Paire la Hopman Cup, iar Roger Federer se pregătește de debutul său la Brisbane, unde îl va întâlni în turul 2 pe australianul John Milmann. Federer, care s-a declarat motivat suplimentar de perspectiva câștigării în premieră a unui turneu pe care nu l-a mai câștigat niciodată în carieră, și-a umplut timpul cu o apariție hazoasă la Kids Day și cu o vizită cu familia la Tangalooma Resort, unde s-a pozat de zor cu delfinii și s-a jucat cu fetele sale. De patru victorii mai are nevoie Federer ca să atingă cota 1.000 de victorii în carieră, eveniment care s-ar putea produce cel mai devreme în ziua finalei de la Brisbane.

No coffee, no fun pentru Serena

După ce ieri a produs un viral de toată frumusețea, episodul Espresso, Serena Williams n-a mai fost la fel de inventivă și azi, când a suferit o nouă înfrângere drastică, într-una dintre cele mai insipide apariții ale ei din ultimii ani, un 6-2, 6-1 cu Eugenie Bouchard în Hopman Cup. Cum Isner a pierdut și el cu Pospisil, victoria cuplului John/Serena la dublu mixt a fost inutilă, iar Canada a câștigat derby-ul Americii de Nord.

Momente Kodak

Apropo de Isner și de dublul cu Serena: ieri, în meciul cu Italia, s-a petrecut și alt moment de tot hazul:


Tot la Hopman Cup, care își păstrează cu drag reputația de provider de momente de tot râsul, Alize Cornet i-a servit un… as lui Murray, spre amuzamentul general. Murray s-a revanșat câteva minute mai târziu, copiind reacția de sărbătoare a franțuzoaicei. În aceeași notă, John Isner i-a servit o mulțime de ași lui Genie Bouchard în meciul de azi: „Îmi place de ea, dar nu iert pe nimeni. Să zică mersi că nu am servit la corp!”.

În încheierea momentelor YouTube, e bine de știut că Mohamed Lahyani nu și-a pierdut dexteritatea…

…iar ursuleții Koala rămân atracția principală de sezon.

Nishikori 

…și Serena.

Simona, în turul 2 de la aproximativ 7.30

După victoria smulsă pe ultimii metri în turul 1, Simona Halep se pregătește de întâlnirea cu rusoaica Natalia Viklyantseva, meci programat în jurul orei 7.30, în dimineața zilei de miercuri. De la aceeași oră se joacă și meciul care va decide posibila adversară a Simonei din sferturi, o întâlnire între alte două puștoaice de perspectivă, Aleksandra Krunic și Anna Schmiedlova. Pe Krunic, Simona a mai întâlnit-o (și învins-o) anul trecut la București, dar, între timp, sârboaica a crescut mult la capitolul încredere, după parcursul spectaculos de la New York. Krunic a declarat-o pe Petra Kvitova feblețea ei din circuit: “Îmi place mult de ea: după meciul nostru de la US Open am văzut-o plângând în sala de forță. Îmi venea să mă duc să o iau în brațe. E atât de … normală, nu simte niciodată nevoia să se înțolească scump, să zboare cu avioane private sau mai știu eu ce. Își face treaba de fiecare dată și am un respect imens pentru ea. În afară de ea, Radwanska e mereu perfect relaxată și cool, la fel și JJ (Jankovic) e mereu la fel, indiferent că e pe primul loc sau pe ultimul”, a spus Krunic pentru presa din Serbia.

Preferata ei, Kvitova, e deja în sferturile de la Shenzhen, după o altă performanță foarte convingătoare, o victorie clară cu Bojana Jovanovski, 6-2, 6-1. Petra, care pare să fi luat cu ea în 2015 forma bună din toamna trecută, așteaptă învingătoarea dintre Siniakova și Smitkova.

Pe Twitter:

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi