Preview WTA Finals Shenzhen | Cine va câștiga poate cel mai puternic WTA Finals al ultimilor ani?

Radu Marina | 26 octombrie 2019

Înainte de a discuta despre match-ups, despre încrederea sau forma jucătoarelor, un factor deosebit de important care trebuie luat în calcul atunci când vorbim de Turneul Campioanelor e suprafața. De când WTA Finals s-a mutat la Singapore, cu o singură mică excepție (2014, Serena Williams, dar și ea cu emoții mari în semifinale), suprafața avea […]

Înainte de a discuta despre match-ups, despre încrederea sau forma jucătoarelor, un factor deosebit de important care trebuie luat în calcul atunci când vorbim de Turneul Campioanelor e suprafața.

De când WTA Finals s-a mutat la Singapore, cu o singură mică excepție (2014, Serena Williams, dar și ea cu emoții mari în semifinale), suprafața avea să joace un rol decisiv în modul în care s-au desfășurat partidele, iar câștigătoarele au fost fie cele creative (Agnieszka Radwanska, campioană în 2015), fie cele tip counter-puncher sau pur defensive (Dominika Cibulkova, Caroline Wozniacki, Elina Svitolina, ultimele campioane ale WTA Finals). Forma, H2H-ul, încrederea sau matchup-ul? Toate astea au contat prea puțin sau deloc. 

Anul acesta însă avem o locație nouă, un teren nou și, teoretic, o suprafață diferită. Însă, conform spuselor jucătoarelor, dar și a ce se vede de la antrenamente, diferența nu e semnificativă: suprafața e la fel de lentă, iar jucătoarele agresive (Karolina Pliskova, Petra Kvitova) n-au părut tocmai mulțumite de modul în care mingea pleacă din racheta lor. Tot ele au și declarat că suprafața e destul de lentă, iar asta va conta mult în meciuri. 

Karolina Pliskova a subliniat, de altfel, la una dintre conferințele de presă că, având în vedere suprafața, ea le vede ușor favorite pe Elina Svitolina, Bianca Andreescu și Simona Halep. 

Dar până acolo, să vedem cum stau, concret, lucrurile, în grupe: 

Grupa Violet

Simona Halep ajunge la Shenzhen cu multe incertitudini privind starea ei de sănătate, cu ceva timp trecut de la ultimul meci în care a putut să lupte 100 la 100, dar cu multe motive de optimism (a declarat că nu mai resimte dureri și s-a putut antrena fără dureri) și cu oamenii potriviți alături de ea, Darren Cahill alăturându-se la acest turneu lui Daniel Dobre și Teo Cercel. Revenirea lui Darren e un aspect deloc de neglijat, dată fiind influența lui asupra Simonei. De asemenea, Simona este jucătoare cu cel mai bun record dintre cele opt calificate în ceea ce privește întâlnirile directe (24-12). 

Grupa este, firește, foarte dificilă, dar ar fi fost la fel indiferent de lista oponentelor. Totuși, e o grupă cu foarte multe provocări specifice, pentru că i le aduce în față pe Bianca Andreescu, într-un meci extraordinar de așteptat din multe motive; pe Karolina Pliskova, jucătoare pe care o domină (7-3 la H2H), dar care a început să prindă încredere după ultimul lor meci, o victorie foarte bună a cehoaicei la Miami anul ăsta; și pe Elina Svitolina (5-4 la H2H), jucătoare pe care Simona a reușit anul acesta, prin cele două victorii de la Doha și Wimbledon, să o domine după câteva întâlniri foarte grele cu ucraineanca. 

Firește, meciul cel mai așteptat e contra Biancăi Andreescu, în continuare cea mai în formă jucătoare a momentului. Deși fără multă experiență la acest nivel, Andreescu a dovedit de-a lungul sezonului că nu e încurcată prea mult de această lipsă, ba din contră, o face să joace cu și mai multă libertate. Cu excepția Simonei, pe care nu a întâlnit-o niciodată, Bianca are H2H pozitiv atât cu Elina Svitolina, cât și cu Karolina Pliskova. 

Partida cu Simona e interesantă în special pentru că e un meci așteptat de mulți încă de la explozia Biancăi – Simona a rămas cam ultimul nume mare cu care Bianca încă nu s-a întâlnit – dar mai ales pentru match-up. E de văzut cum vor arăta lucrurile pe teren, având în vedere stilurile lor de joc, care au o bază relativ asemănătoare: joc foarte solid de pe linia de fund, atacuri bine gândite. Totuși, ce are una, nu are cealaltă – iar ăsta e un alt motiv pentru care meciul e de neratat. Bianca nu are deplasarea, intuiția și intensitatea Simonei; Simona nu are variația și acea explozie fantastică în lovituri a Biancăi. Ce va conta mai mult și ce va face diferența (mai ales dat fiind suprafață), rămâne de văzut, iar asupra acestui meci ne vom întoarce.  

Elina Svitolina, campioana en-titre, începe apărarea trofeului cu Karolina Pliskova, jucătoare în fața căreia a câștigat ultimele trei meciuri jucate (WTA Finals 2018, Brisbane 2018, Roma 2017), asta în condițiile în care până în 2017 Pliskova câștigase toate cele cinci meciuri. Va fi echilibrat, așadar.

Iar Karolina Pliskova, pe lângă lipsa de formă (după un start puternic al segmentului asiatic, cu titlul câștigat la Zhengzhou, a urmat o scădere drastică a nivelului la Wuhan și la Beijing) mai are de gestionat și suprafața, care în mod clar, din declarații, nu-i pe placul ei. O suprafață lentă, unde trebuie să munceșți pentru absolut fiecare punct, și o jucătoare care nu-ți oferă nimic gratuit și te forțează să greșești nu e neapărat cea mai plăcută combinație pentru un debut de turneu atât de important – mai ales că am văzut anul trecut în Singapore că Svitolina știe să profite de un astfel de context. 

Grupa Roșie 

Și aici lucrurile sunt echilibrate. Petra Kvitova, campioană în 2011 la Turneul Campioanelor de la Istanbul, își dorește o revanșă cu Naomi Osaka, cea care a învins-o anul acesta în finala de la Australian Open. Ash Barty se va întâlni în premieră (!) cu Belinda Bencic – surprinzător, având în vedere că vorbim de două jucătoare de Top 10, foarte valoroase. Va fi, de asemenea, un meci între două jucătoare debutante la WTA Finals. 

Ash Barty, liderul mondial și favorita principală, stă cel mai rău din punct de vedere al raportului victorii – înfrângeri în fața jucătoarelor prezente la Shenzhen, având un bilanț de 8-16. Totuși, la numărul de victorii în 2019 (52) ea confirmă locul pe care îl ocupă în clasament. Dintre jucătoarele din grupa ei, singurele victorii ale australiencei sunt în fața Petrei Kvitova (2-4) și a lui Naomi Osaka (2-2). 

Petra Kvitova, cu excepția înfrângerii suferite în fața lui Naomi anul ăsta, își domină adversarele din grupă la întâlnirile directe: 4-2 cu Barty, 4-1 cu Belinda Bencic. Kvitova se simte bine în general în Asia și la WTA Finals (campioană în 2011, semifinale în 2013, finală în 2015) și are experiență cu acest format atipic (șapte prezențe). Rămâne de văzut dacă va reuși să îmblânzească suprafața, care în mod categoric nu-i pune în valoare jocul. A mai făcut-o, însă, în trecut, în Singapore. 

Belinda Bencic și Naomi Osaka sunt, alături de Andreescu, cele mai în formă jucătoare ale acestui final de an, cu un plus pentru japoneză. Belinda vine după un titlu câștigat la Moscova, Naomi ajunge la Shenzhen după două titluri consecutive (Osaka, Beijing) și 10 victorii la rând. Diferența e că Bencic e debutantă, Osaka are experiența anului trecut. În ceea ce privește întâlnirile directe, Bencic a câștigat trei dintre cele patru meciuri jucate cu Osaka, fiind un match-up absolut de coșmar pentru niponă; de văzut dacă acest trend va continua să se confirme aici. 

Ce spun jucătoarele: 

Ash Barty: “Sunt foarte încântată să fiu aici pentru prima dată în proba de simplu. Am mai jucat la dublu, de câteva ori. Recent am jucat cu Naomi și Petra și aștept cu nerăbdare să joc și cu Belinda, nu cred că am mai jucat vreodată înainte. E o grupă foarte interesantă.”

Belinda Bencic: “Cu siguranță e un tablou foarte dificil și toate jucătoarele sunt adversare grele. Am un record pozitiv cu una dintre ele (n.a Naomi Osaka), cu una nu am jucat deloc (n.a. Ash Barty) și cu alta am un record negativ (n.a Petra Kvitova). Cred că stau destul de bine. Obiectivul meu aici e să câștig măcar un meci. Sper să reușesc asta.”

Naomi Osaka: “Eu am jucat cu toate jucătoarele din grupa mea anul acesta. Sunt încântată că le reîntâlnesc. Pentru mine e a doua oară când joc la WTA Finals și sunt foarte fericită că am putut reveni aici.” 

Petra Kvitova: “Aici nu există adversar ușor. E dificil pentru toată lumea. Am jucat cu Ash, și am pierdut de două ori, deci va fi cu siguranță complicat. Am jucat cu Naomi și am pierdut în Australia, în finală, așa că voi încerca să joc cât mai bine. Am jucat și cu Belinda și am avut câteva meciuri bune. Deci nu există vreo jucătoare mai ușoară. Aștept cu nerăbdare să joc. 

Karolina Pliskova: “Cu Svitolina am un record pozitiv, dar ea e campioana en-titre și a jucat foarte bine anul trecut. Va fi dificil și cu ea. Poate dacă vom juca luni va fi un plus pentru mine, că ea va fi mai emoționată, dar, per total, cred că suprafața e foarte lentă și se potrivește jocului ei destul de bine.

Cu Bianca am jucat doar un singur meci. Nu a jucat mult, dar, în mare parte, a câștigat totul atunci când a juca. A jucat bine și în Asia, după ce a câștigat US Open, așa că e încrezătoare; va fi greu. De asemenea, cred că această suprafață se potrivește foarte bine stilului ei.

Cu Simona, sincer nu știu care e forma ei acum. Nu a jucat la cel mai înalt nivel al ei în Asia, dar asta e ultimul turneu al anului, deci toată lumea încearcă să joace cel mai bun tenis al lor și să dea totul. Nu am un record deloc bun cu ea, dar am câștigat ultimul meci, deci asta e foarte bine. Va fi foarte complicat cu ea.”

Bianca Andreescu: “Știu că nu va fi ușor. Fiecare jucător din această competiție e un adversar dur. Aștept cu nerăbdare să văd ce voi putea face împotriva lor. Sper să pot face lucruri bune. Am jucat cu Svitolina și Pliskova o dată în acest an, deci știu la ce să mă aștept. Cu Simona nu am jucat niciodată, dar mereu am urmărit-o, deci va fi un meci foarte interesant.”

Simona Halep: “E o grupă complicată. Toate joacă solid. E o mare provocare pentru mine, revenind după accidentare, așa că voi încerca să fac tot posibilul să joc cât mai bine pentru a câștiga meciurile.

Elina Svitolina: “Nu există tablouri ușoare aici. Sunt o mulțime de meciuri interesante, iar eu voi încerca să iau fiecare meci în parte, la fel ca anul trecut. Nu privesc prea departe. Încerc să rămân concentrată pe fiecare meci în parte. “

Programul. Meciurile vor debuta duminică, 27 octombrie. Primul va fi Naomi Osaka – Petra Kvitova, programat să înceapă la ora 10:30, ora României. Partida va fi urmată de Ash Barty – Belinda Bencic (12:30) și două partide de dublu: Su-Wei Hsieh/Barbora Strycova – Samantha Stosur Shuai Zhang (14:30), Gabriela Dabrowski/Yifan Xu – Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova. 

Grupa Violet, din care face parte Simona, va începe luni, cu meciurile Bianca Andreescu – Simona Halep, Karolina Pliskova – Elina Svitolina. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi