Preview. Simona, înapoi la *acel turneu* ca defending champion. Cât de numeroase sunt, de fapt, numeroasele posibilități de pe tabloul feminin la RG19?

Adrian Țoca | 24 mai 2019

În vreme ce Simona nu va schimba o iotă din stilul ei de optimism moderat strașnic, refuzând pe bună dreptate să privească mai departe de primul pas, temperatura acestui Slam nu îi este potrivnică. Ba, am putea spune, Simona are un atu puternic, care s-ar putea dovedi foarte util pe parcursul acestor două săptămâni: are liniște, combinată cu știința celui care a fost acolo și știe cum să ajungă din nou acolo.

Roland Garros este oferit de

Suntem pregătiți să admitem, fără teamă, că e o tragere în general bună pentru Simona? Dacă da, înseamnă că nu doar ea e curajoasă; înseamnă că după ani și ani de bătălii grele, de lecții pe care ni le-am însușit adesea dureros, de convingeri greșite pe care am acceptat să ni le scoatem din cap și de amintiri fără de pereche, am învățat să identificăm campionii și să avem mai multă încredere în ei. În tot acest parcurs al Simonei din ultimii ani, doza de scepticism a fost adesea mare; de înțeles, cumva, pentru un popor așa de pățit ca al nostru. Să te investești în cineva străin e, la urma urmelor, un depozit emoțional mare. Un act de curaj. Cum e și să-i ierți momentele mai puțin reușite, greșelile sau momentele în care poate n-a fost la înălțimea standardelor tale și să-l susții pentru ce este, un sportiv și un om imperfect, dar care tinde mereu să facă mai bine decât ieri. Ăsta-i un curaj și mai mare, și nu mulți îl au. 

Așadar, după atâtea campanii de Slamuri purtate alături de sportivii noștri, după multiple trageri la sorți complicate, sau care au devenit complicate pe parcurs (fie o accidentare, fie un meci-coajă de banană), să ne fi venit și nouă rândul la o tragere ceva mai permisivă? Nu există, de fapt, trageri infernale – tabloul nu se respectă aproape niciodată. Există contexte care pot sau nu pot să fie în favoarea ta, însă, la urma urmelor, un campion va răzbi indiferent de tablou.

Simona a lucrat, de-a lungul timpului, cu tablouri în general complicate, dar până la urmă a răzbit, ridicându-se deasupra tuturor obstacolelor pe care i le-a aruncat în cale acest Roland Garros deloc ușor de cucerit. Și iat-o venind la ediția 2019, una a noutăților aduse (în sfârșit!) de francezi, în calitate de campioană en-titre. În vreme ce Simona nu va schimba o iotă din stilul ei de optimism moderat strașnic, refuzând pe bună dreptate să privească mai departe de primul pas, temperatura acestui Slam nu îi este potrivnică. Ba, am putea spune, Simona are un atu puternic, care s-ar putea dovedi foarte util pe parcursul acestor două săptămâni: are liniște, combinată cu știința celui care a fost acolo și știe cum să ajungă din nou acolo. 

Și, față de alte Slamuri, dinamica restului favoritelor nu e una tocmai avantajoasă pentru acestea. Sunt multe jucătoare care ar putea face istorie la Paris într-o formă sau alta, dar niciuna nu e în mod particular prietenă cu zgura, prietenă cu Roland Garros, în formă, sau care să nu fie dispusă la o eliminare-surpriză din mers. Asta nu înseamnă că nu au capacitatea să meargă până la capăt, o au. Ci doar că le va fi mai greu decât și-ar dori ele să le fie și decât ar putea să ducă în acest moment. 

Naomi Osaka, spre exemplu, e numărul 1 mondial și are în față un potențial al treilea titlu de Slam consecutiv, ceea ce ar fi formidabil. Și totuși, în vreme ce progresul ei pe această suprafață e notabil (iar la Paris au mai câștigat big hittere recent), Naomi e deja pe buzele majorității specialiștilor când vine vorba de candidate la big upsets. Și nici tabloul nu e musai ușor.

Karolina Pliskova, la rându-i, e la ani lumină față de nivelul de acum câțiva ani pe zgură; iar în semifinala ei de acum doi ani cu Simona a fost o nucă și mai tare decât ne așteptam. Titlul de la Roma, progresul constant pe care-l face, anul excelent pe care-l construiește în tăcere și senzația că un prim Slam nu poate fi departe – toate astea sunt argumente. Dar va rezista ea șapte meciuri la rând, unele dintre ele, adevărate capcane ascunse? Va avea nevoie de ceva ajutor din partea tabloului, la un moment dat.  

Petra Kvitova ar putea bate pe oricine într-o zi bună, dar, cumva, forța ei tinde să își piardă din eficiență la Paris, care Paris nu-i Madrid, și unde n-a ajuns decât o dată într-o semifinală, acum șapte ani. Șansa ei cea mai bună la un al treilea Slam s-ar putea prezenta tot la Wimbledon.

Serena Williams, firește, joacă pentru titlul 24, iar motivația ei va fi extremă. Dacă se va ivi o oportunitate, Serena va ști să o apuce cu două mâini. Recordul ei de la revenirea post-naștere nu e deloc unul care să te lase indiferent, nu te lăsa păcălit; la fel și cel pe care-l are în ultimele apariții la Paris. Pe scurt, nu poți, pur și simplu, să o scoți din calcule. Dar, în același timp, aparițiile ei recente de pe teren sunt mai degrabă enigmatice, încât e greu de tras o concluzie în ce privește nivelul ei. S-ar putea, însă, ca asta să fie irelevant. Totuși, nu-i așa că am vrea o revanșă pentru înfrângerea Simonei de la Australian Open? La Paris, pe zgură, cu un loc în finală pe masă – ce meci ar fi!  

Angelique Kerber are în teorie un Career Slam de încercat; dar dacă anul trecut a făcut un RG excelent, chinuind-o strașnic și pe Simona o bună bucată din meciul lor din sferturi, Angie pare în ape mult mai tulburi de data asta, venind fără meciuri în picioare la Paris.

Ashleigh Barty e altă jucătoare cu un an splendid, la fel e și progresul ei, dar anul ăsta Ashleigh parcă intră natural în categoria “da, e o nucă foarte tare, dar titlu la Paris, știu și eu?”, alături de Osaka, Pliskova și Kvitova. 

Sloane Stephens e o atletă desăvârșită și, vai, cât de grea a fost de câștigat finala aceea! Dar după ce i-a mai dat încă o replică fantastică Simonei două luni mai târziu, Sloane a revenit în starea aia în care e greu de citit, greu de intuit, greu de pornit de pe loc. Ar putea merge all the way sau ar putea fi o victimă timpurie a caruselului surprizelor. Și nici tabloul ei nu e ușor. 

Elina Svitolina chiar ar putea, spre deosebire de câteva dintre numele de mai sus, să câștige Roland Garros; dar iat-o că are ghinion anul acesta și sunt întrebări despre cât de refăcută e, de fapt. 

Și, firește, Kiki Bertens. Olandeza e excelentă, fără doar și poate. A câștigat Madrid, ar fi putut câștiga chiar și Roma. E la loc de frunte în toate avancronicile, mulți o văd potențială campioană, și în mod cert cea mai mare rivală a Simonei la titlu. Dar Bertens va trebui întâi să arate că poate duce această presiune masivă pe umeri, or, e drum lung până la a cuceri titlul la Paris. Sunt puține specialiste pe zgură, Bertens e așa ceva, iar o astfel de etichetă îți aduce presiune suplimentară la RG. E ceva cu care Simona s-a confruntat mulți ani înainte de titlul de anul trecut. Succesul recent de pe zgură al lui Kiki va fi cu dus și întors. Madrid și Roma au expus și micile ei slăbiciuni, nu doar marile ei calități.

Iar în eventualitatea unei reîntâlniri cu Halep? Dacă se va întâmpla, deja e bine, înseamnă că Simona e în finală. Și va veni la acel meci din postura campioanei en-titre, dar învinsă de challenger-ul cel lăudat de toți în ultimele două întâlniri; ambele, finale mari. Poate sună ciudat, dar ar fi o postură perfectă pentru Simona.

Și mai avem și potențialele surprize de dincolo de Top 10. Garbine Muguruza se poate reactiva din senin, cum a mai făcut-o nu o dată. Garbine poate că a ajuns la momentul în care va decide “știi ceva? Am coborât suficient; iată-mă pe un loc de unde nu mă bagă nimeni în seamă și pot să atac”. Nu știm dacă va reuși, dar sigur e în stare. Pe Belinda Bencic nu e un nume mare care s-o vrea dincolo de fileu. Bianca Andreescu va fi fun de urmărit pe o suprafață pe care ar trebui să fie ca peștele în apă; dacă va trece de primele meciuri și e ok fizic, cine știe. Iar Kiki Mladenovic, dintr-o dată, nu mai are doar fum în jurul ei, ci are concentrare, progres rapid recent, o suprafață propice ei, un antrenor inspirat și un public gata să o susțină necondiționat și nebunește, contra oricui. 

În tot acest peisaj, Simona stă la umbra unei poziții cumva avantajoase. E cap de serie 3, deci nu mai trebuie să răspundă la întrebările pe care le primește favorita 1, de regulă. Nu mai trebuie să ducă trena. A câștigat Slamul, deci nu mai trebuie să răspundă nici la întrebările *alea*. E suficient de în formă ca să știe că își poate accesa jocul A la nevoie, dar nu e tocmai în formă cât să riște să-și ia ochii de pe minge (de fapt, stai, asta nu s-ar întâmpla nicicum). E sănătoasă, e liniștită, e motivată. Are, cum spuneam, știința a cum se câștigă la Paris. E pe terenul celei mai mari bucurii din viața ei. Numărul unu a fost frumos, emoționant și răvășitor și toate cele. Dar… 

Make it two, Simona! 

The Grand Slam Life is the best life!

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

***

BRIEF ÎN 10 LINIUȚE DE LA CAPĂT

1. Astea fiind spuse, să ne păstrăm cumpătul și să nu uităm regula de bază: meci cu meci. Următorul meci e cel mai greu. Și singurul care contează, singurul care există în program. Ajla Tomljanovic nu e un adversar deloc ușor pentru primul tur. De fapt, în primul tur, toate argumentele drăguțe de mai sus sau din alte preview-uri nu există. Primul tur în Slam, cu emoțiile lui specifice, e alt animal și trebuie tratat ca atare. Iar Tomljanovic a jucat bine în ultimele luni, are lovituri de forță, joacă cu banii casei. Situația seamănă un pic cu Riske, anul trecut. Deci, atenție, răbdare și băgare de seamă. 

2. Dacă totul începe bine, apoi putem respira și să intrăm în turneu. De ce ziceam că tabloul e, în general, bun pentru Simona? Turul doi nu ascunde, la prima vedere, vreo capcană (deși Paquet a ajuns în semifinale la Strasbourg. Prima favorită care-i poate veni Simonei e Lesia Tsurenko, una dintre adversarele ei preferate. Krunic sau Gavrilova sunt feisty, dar nu par a avea argumente. Iar din următoul segment, cel pentru optimi, una dintre favorite, Kasatkina, are un an teribil, iar cealaltă, Qiang Wang, își caută și ea ritmul pe zgură. Dacă vreți să vedeți pe cineva cu potențial acolo, atenție la Iga Swiatek. Polonia are deja un răspuns pentru epoca post-Aga.

3. Chiar era nevoie să avem toate româncele într-un singur sfert de tablou? Of, Roland Garros. Cea mai grea misiune o are Sorana, dar dacă ar fi să-și aleagă un tur în care să o întâlnească pe Kvitova, de ce nu primul tur, în care presiunea e mică pe Sorana și mare pe Petra? Mihaela Buzărnescu crește, încet-încet, de la un turneu la altul, iar revenirea la Paris, unde anul trecut făcea a doua săptămână, începe cu un duel câștigabil; rusoaica Alexandrova e în pană de idei recent. Irina Begu a primit-o pe Lin Zhu, care nu-i neapărat una dintre chinezoaicele periculoase. La 25 de ani n-a urcat mai sus de 93, iar pe zgură nu are rezultate notabile. 

4. Sfertul lui Naomi Osaka e plin de bombe pe care, ca într-un joc video, Naomi va trebui să le sară. Dacă Azarenka (sau Ostapenko) nu sună suficient de amenințător în turul 2, Sakkari în turul 3 și Garcia în turul 4 s-ar putea să fie un culoar destul de tricky de gestionat. 

5. Dacă-l va scoate cu bine la capăt, Naomi va deveni probabil foarte periculoasă de la acel punct înainte. Un sfert de finală cu Serena s-ar arăta la orizont. Serena are o intrare în turneu ideală: Diatchenko, apoi Jakupovic sau cineva din calificări. Va fi Bianca suficient de tare fizic ca să câștige două meciuri și să ajungă la Serena în turul al treilea? Iată una din întrebările primei săptămâni.

6. Înapoi în sfertul doi, al Simonei. Pe partea de jos a lui, adică în segmentul în care sunt Petra Kvitova și celelalte trei fete ale noastre, mai există și Aryna Sabalenka, în oarecare criză de rezultate recent, care deschide cu Cibulkova, căreia îi place un upset sănătos. Dar Sabalenka ar putea prinde și ea elan, în condițiile corecte. Tot acolo mai este tânăra Amanda Anisimova, dar spre altcineva voiam să vă atrag atenția. Karolina Muchova joacă cu Anett Kontaveit în turul 1, un meci care are potențial să fie printre cele mai bune ale rundei întâi. Kontaveit s-ar putea să se simtă ghinionistă pentru această tragere, pentru că Muchova are un tenis foarte interesant și variat, cu care ar trebui să obțină ceva rezultate notabile nu peste mult timp. 

7. Spuneam de traseul lui Sloane. Misaki Doi în turul întâi, iar japoneza care are un nume ideal de pus-fără-motiv-pe-un-tricou tinde să fie adesea o adversară greu de scuturat. Van Uytvanck, în turul doi, știe să joace pe zgură, chiar dacă e ieșită din formă. Sasnovich, sau poate Hercog, în turul trei, ar fi altă oponentă care poate pune probleme. Iar turul patru ar însemna Svitolina sau Muguruza. 

8. Jos, în acest sfert, Belinda Bencic se profilează drept o potențială adversară grea de tot în optimi pentru Bertens. Care Bertens are, fie vorba între noi, un drum tare greu: în turul întâi, Parmentier poate găsi, măcar preț de un set, magia de la Fed Cup (of). În turul doi, Kuzmova poate să joace; iar de nu e ea, Cornet poate să facă show. Apoi ar fi șansa unei revanșe cu Konta pentru olandeză, în turul al treilea. E ceva de tras pentru optimi. 

9. În fine, ultimul sfert pare unul deschis către imprevizibil. Aproape că nu e cap de serie care să nu fie vulnerabil aici. Kerber, Wozniacki, Sevastova, Mertens, Suarez Navarro, Goerges – toate-s fie ieșite din formă, fie după accidentări pe care nu se știe cât de bine le-au depășit. Pliskova poate profita și să domine, sau, dimpotrivă, poate lăsa ușa deschisă pentru vreun outsider. De aici, din zona asta de tablou, ar trebui să vină vreun dark horse: atenție la Mladenovic, Vondrousova, Yastremska, Potapova, chiar și Sharma. Și, de ce nu, Svetlana Kuznetsova, ca un throwback la titlul câștigat la Paris în urmă cu 10 ani. 

10. Ne așteaptă, așadar, multe meciuri și multe evenimente. Pe site vom încerca, precum ne e obiceiul, să vă surprindem plăcut în cât mai multe feluri, de la conținut la merchandise, de la formate la idei. E un moment foarte bun să fiți abonați la 30-0+, de asemenea, din motive ce vor fi vizibile în aceste zile.

Să avem un Roland Garros grozav!

Foto main: Jimmie48Photography

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi