Preview Roland Garros: Titlul 12 pentru Rafa? Nole Slam? Cât de departe va merge Federer? Cine ne va surprinde?

Radu Marina | 24 mai 2019

Rafa Nadal rămâne cu siguranță principalul favorit, dar parcă dominația lui la Paris nu mai e asumată de toată lumea ca fiind un lucru cert. Ceea ce măcar le va da multora sentimentul că titlul se joacă. Dar se joacă oare?

Roland Garros este oferit de

Roland Garros 2019 are, cel puțin teoretic, toate motivele pentru a fi un turneu cum n-am mai văzut de mult la Paris. Spre deosebire de alți ani, acum am avut un sezon de zgură echilibrat și imprevizibil, cu patru campioni diferiți la toate cele patru mari turnee pe zgură pre-Roland Garros – Monte Carlo (Fabio Fognini), Barcelona (Dominic Thiem), Madrid (Novak Djokovic) și Roma (Rafael Nadal). Or, lucrul acesta nu s-a mai întâmplat de ani buni.

Fără dominația sufocantă a lui Rafa, cu Roger Federer revenit pentru prima dată după patru ani la Paris, cu Novak Djokovic regăsit, dar și cu mulți alți jucători periculoși și capabil să avanseze spre fazele finale, turneul de la Paris lasă loc de discuție. Rafa rămâne principalul favorit, dar parcă dominația lui nu mai e asumată de toată lumea ca fiind un lucru cert. Ceea ce măcar le va da multora sentimentul că titlul se joacă. Dar se joacă oare?

Drumul lui Rafael Nadal către al 12-lea trofeu. E adevărat că Nadal n-a mai dominat ca în alți ani. E adevărat și că, după mult timp, ajunge la Paris cu “doar” un singur titlu câștigat. Dar e oare suficient pentru a nu fi considerat favoritul principal și jucătorul de bătut? Categoric, nu. Cum spuneam și în alte dăți, indiferent de cum ar fi arătat sezonul spaniolului pe zgură, șansele lui la Paris ar fi rămas intacte.

Acum, cu titlul de la Roma și victoria în fața lui Djokovic, lucrurile au căpătat și mai multă claritate pentru Rafa. De la Roma a obținut exact ceea ce avea nevoie pentru Paris: un titlu venit la timp să-l liniștească și să-i confirme că lucrurile sunt în ordine. Plus o victorie în fața liderului mondial, menită să-l încarce cu încredere.

Favorit 2 anul acesta la Paris, Nadal are parte de un traseu exact așa cum cred că și l-ar fi dorit, el fiind un jucător al cărui nivel crește pe măsură ce avansează în turneu. Nu are parte de capcane în primele tururi, ci de adversari care să-i permită să își așeze jocul pe noul Chatrier.

Pentru început, Rafa are în jurul său trei jucători din calificări, din care se vor alege adversarii din primele două tururi. În turul trei se poate întâlni cu David Goffin (începe cu Ricardas Berankis), pe care îl conduce la întâlnirile directe cu 3-1, iar în optimi îl poate primi pe Nikoloz Basilashvili, favorit 15 sau Guido Pella, favorit 19.

Dacă se vor respecta capii de serie, în sferturi ar trebui să-l întâlnească pe Kei Nishikori, favorit 7, dar nu ar fi exclus ca la întâlnire să apară altcineva de pe acea parte de tablou: de exemplu Daniil Medvedev, care joacă în primul tur cu Pierre Hugues-Herbert, sau poate Pablo Carreno Busta.

Semifinala ar fi, pe hârtie, o revedere cu Roger Federer, cu care nu a mai jucat pe zgură de șase ani. Iar, în finală, unul dintre Novak Djokovic, Dominic Thiem sau Juan Martin Del Potro.

Nole Slam. Anul trecut prin timpul ăsta Novak Djokovic era ieșit din top 20. Acum e în căutarea celui de-al patrulea Grand Slam consecutiv. Djokovic se află, așadar, în situația de a ataca un nou Nole Slam, după cel reușit în 2016, prin câștigarea turneelor de la Wimbledon, US Open, Australian Open și Roland Garros. Misiunea nu-i însă una ușoară. Pe de o parte e vorba de Roland Garros, un Slam unde i-a fost cel mai greu să se impună și a suferit mult până când a reușit. Pe de alta, are un traseu destul de complicat. Până la drumul către un nou titlu de Slam, e de subliniat faptul că pe jumătatea sa de tablou se află atât Dominic Thiem și Alexander Zverev, cât și Juan Martin Del Potro – jucători care l-au învins cel puțin o dată. Or, exact asta am văzut la Roma cât de mult contează: dacă Djokovic e hărțuit pe parcurs, efortul s-ar putea să-l prindă din urmă la ora unui eventual meci cu Nadal.

Cât privește traseul, Nole începe cu Hubert Hurkacz, un jucător cu un tenis excelent, dar încă nefinisat. Polonezul se află la cel mai bun sezon din carieră și are o evoluție tare frumoasă, însă se poate declara puțin cam ghinionist cu această tragere.

În următorul tur, Djokovic s-ar putea vedea cu Sam Querrey (sau un jucător din calificări), ultimul meci (Wimbledon 2016), fiind câștigat de american. Iar din turul trei încep capcanele: Gilles Simon sau Jaume Munar în turul trei, Borna Coric în optimi, Fabio Fognini sau Alexander Zverev în sferturi, Dominic Thiem sau Juan Martin Del Potro în semifinale, Rafael Nadal în finală.

Cum va arăta Federer la Paris și cât de departe va merge? Prezent pentru prima dată din 2015 la Roland Garros, Federer nu are așteptări mari. Încă de la Madrid mărturisea că obiectivul principal pentru Paris este să ajungă în a doua săptămână, respectiv sferturi de finală. În secundar, Federer nu va începe niciodată un turneu fără să nu creadă în șansele lui.

La cum arată tabloul, obiectivul declarat nu e unul imposibil de realizat. Dar faptul că e înconjurat numai de specialiști ai acestei suprafețe nu trebuie deloc de neglijat și ignorat.

Federer deschide cu Lorenzo Sonego, un italian din noua generație care vine după un sezon de zgură ce a inclus, printre altele, și un sfert de finală la Monte Carlo venind din calificări. Se poate întâlni cu Malek Jaziri în turul doi și cu Matteo Berrettini, un alt italian care excelează pe zgură, în turul trei. În optimi îl poate primi pe Marco Cechinnato, semifinalistul de anul trecut, sau pe Diego Schwartzman, singurul jucător care a reușit să câștige set împotriva lui Nadal la Paris în 2018, într-un meci în care, la un moment dat, argentinianul a lăsat impresia că poate obține chiar mai mult. Iar sferturile și semifinalele i-ar putea aduce doi jucători pe care-i cunoaște foarte bine: Stefanos Tsitsipas, favorit 8, în sferturi, Rafael Nadal în semifinale.

Garda veche. Pe partea inferioară a tabloului – partea care îi are pe Federer și Nadal – se mai află câțiva jucători care merită o mențiune specială: Stan Wawrinka, Marin Cilic, Filip Krajinovic. Îi luăm pe rând:

– Stan Wawrinka, campion în 2015 și finalist în 2017 la Paris, nu trebuie scos din calcule nicicum. N-a avut cel mai grozav sezon de zgură, dar nici nu are nevoie de prea mult pentru a-și aduce tenisul său cel mai bun. Elvețianul începe cu Jozef Kovalik și se poate întâlni în optimi cu Stefanos Tsitsipas, care e favorit 6 și deschide cu Maximilian Marterer. 

-Pentru Marin Cilic, Roland Garros este Slamul cu cele mai slabe rezultate. Totuși, în ultimii doi ani a reușit să ajungă de fiecare dată în sferturi, motiv pentru care trebuie urmărit cu atenție, chiar dacă n-are cel mai prietenos traseu: Thomas Fabbiano în primul tur, Janko Tipsarevic sau Grigor Dimitrov în turul doi, Stan Wawrinka în turul trei.

-Filip Krajinovic nu e cap de serie. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie ținut sub observație. Sârbul a ajuns la Paris cu 15 victorii în ultimele 17 meciuri jucate, o finală ATP și un titlu challenger câștigat săptămâna trecută. Filip va juca în primul tur cu favoritul 32, Frances Tiafoe.

25 and under. Cine va face un pas mai mare? Partea superioară a tabloului e dominată atât de jucători care au confirmat, cât și de jucători promițători din noul val. Dominic Thiem, Alexander Zverev, Borna Coric, Karen Khachanov, Felix Auger-Aliassime, Kyle Edmund, Denis Shapovalov, Nick Kyrgios, Taylor Fritz sau Jaume Munar. Dintre toți, cu mari șanse de a avansa spre fazele finale, se disting, evident, Dominic Thiem și Alexander Zverev.

Thiem a bifat și anul acesta ceea ce obișnuia să bifeze în general în sezonul de zgură: finale sau titluri la turneele mari și victorie la Rafa Nadal. Finalist anul trecut, Domi e și acum bine poziționat, iar tragerea la sorți îl ajută doar până într-un punct: începe cu americanul Tommy Paul, se poate întâlni cu Alexander Bublik (vs. jucător din calificări) în turul doi și cu Kyle Edmund în turul trei. În optimi ar putea urma o confruntare cu Gael Monfils sau Fernando Verdasco, cel care l-a învins săptămâna trecută la Roma și la care are un h2h prost.

 Juan Martin Del Potro ar putea fi adversarul din sferturi (austriacul n-a câștigat niciun meci din patru jucate contra argentinianului), însă Delpo, care e favorit 8, are de muncit pentru a ajunge acolo: deschide cu Nicolas Jarry și ar putea avea un meci greu în turul trei cu favoritul 25 Felix Auger-Aliassime.

Cât despre Zverev, șansele lui la un parcurs lung aici nu sunt prea mari, dar ele există. Cel puțin teoretic, are experiența și armele necesare pentru a depăși această perioadă mai nefastă. Practic însă, contextul, forma, lipsa de victorii și potențialul traseu (John Millman – jucător din calificări – Nick Kyrgios – Fabio Fognini – Novak Djokovic) nu pare să-l ajute prea mult.

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi