Poate Simona Halep să câștige un nou titlu pe zgura de la Roland Garros?

Andrei Năstase | 24 mai 2019

Avem o sumedenie de întrebări interesante înaintea acestui Roland Garros care stă să înceapă, dar niciuna nu-i mai simplă și mai ofertantă decât cea din titlu: poate Simona Halep să repete isprava din 2018?

Roland Garros este oferit de

E pasul firesc. Întâi ne-am întrebat dacă poate Simona să urce pe locul unu, apoi dacă se poate menține acolo. Mai târziu ne-am întrebat dacă are ce îi trebuie pentru a câștiga un Grand Slam. A răspuns anul trecut, după trei finale de Slam pierdute, dar întrebările au continuat să apară. Pentru că ceva în structura noastră de oameni ne îndeamnă să privim mai toate încercările – ale noastre, dar mai ales ale altora – prin lentila acestui pe cât de profitabil, pe atât de alunecos „am ajuns până aici, ce urmează mai departe?”. Se poate mai repede, mai tare, mai bine?

Din 2007, de când Justine Henin reușea să câștige a doua oară consecutiv la Paris, nicio altă jucătoare n-a reușit să-și apere titlul la Roland Garros. Francesca Schiavone, Maria Sharapova și Serena Williams au fost aproape, însă și ele s-au oprit în finală. Întâi de toate, asta ne arată echilibrul pe WTA l-a cunoscut în ultima vreme. 

Și totuși, parcă nicio altă campioană – nici Serena, nici Maria – nu s-a prezentat la startul noii ediții cu sentimentul că pentru a câștiga un nou titlu nu e musai nevoie de mai repede, mai tare, mai bine

Pentru Simona, asta e o veste bună. Nu neapărat pentru că n-ar putea juca mai bine decât a făcut-o, pe aceste terenuri, anul trecut. Ci pentru că adevăratul – și cel mai important – progres al ei s-a întâmplat în interior.

Într-un interviu exclusiv pentru The Telegraph, Simona a fost întrebată, între altele, ce s-a schimbat pentru ea de la succesul din 2018. „Când câștigi un Grand Slam, simți că ești un jucător complet. Sunt recunoscătoare pentru asta, dar viața mea e aceeași. Nimic nu s-a schimbat“, a răspuns ea, înainte să accepte, totuși, câteva schimbări: „Sunt fericită cu ce am realizat, sunt mai încrezătoare, simt că sunt într-o poziție mai bună, într-un loc mai bun, că m-am dezvoltat mult în plan personal. Cred că numai lucruri bune mi s-au întâmplat de când am câștigat Grand Slam-ul”.

Într-adevăr, Simona ultimului an a fost mai relaxată, mai zâmbitoare decât o știam. Parcă a jucat cu mai multă bucurie. În plus, a fost prezentă lângă celelalte interese ale ei, și-a lansat propria fundație, a început să se implice în sportul juvenil, una dintre marile ei pasiuni. 

„În România, ne lipsește adesea sistemul, pentru mulți sportivi e dificil să ajungă profesioniști. Copiii au nevoie de sprijin, iar eu sunt bucuroasă dacă pot să-i ajut”, a spus Simona pentru The Telegraph. Ea crede că avem încă multe de făcut pentru a încuraja (mai ales) fetele să rămână active în diverse sporturi. „Nici în tenis nu e grozav, dar sper ca în viitor să fie mai bine“, a mai spus Halep, care sprijină o echipă de hochei feminin, a sponsorizat recent o cunoscută competiție de gimnastică ritmică și a oferit ajutor mai multor tineri sportivi.

Întrebată apoi despre perioada de după despărțirea de Darren Cahill, Simona a recunoscut că „nu e ușor fără el, dar Darren m-a învățat cum să mă descurc în momentele importante ale meciurilor. Cred că astăzi sunt la un nivel bun, sunt optimistă pe teren. Chiar dacă nu am câștigat niciun titlu, am jucat bine anul ăsta.”

De ajuns de bine pentru a rezista acestui nou (și impresionant) val de tinere jucătoare? Asta rămâne de văzut. Până atunci, Simona s-a mulțumit să observe că fetele care vin din urmă sunt foarte puternice: „Am impresia că își stăpânesc foarte bine emoțiile – par foarte puternice mental.” Dar, în ce o privește, ea se concentrează pe propriile obiective: muncește din greu pentru a fi cât poate ea de bună, pentru a fi din ce în ce mai bună.

Despre echilibrul de la vârf, unde nicio jucătoare nu a reușit să domine cu autoritate prima parte a sezonului – unde am avut câte două titluri pentru Bertens, Pliskova și Kvitova -, Simona crede că e foarte bun pentru tenis. „Circuitul feminin e foarte deschis, tocmai de-asta avem multe câștigătoare diferite. Cred că asta e bine și pentru sport, și pentru suporteri.“

Când vine vorba despre clasamente și revenirea pe primul loc WTA, obiectiv pe lângă care a trecut razant în finala de la Madrid, pe care a pierdut-o în fața lui Bertens, campioana de la Paris spune că acest loc 1 o interesează doar la finalul sezonului: „Dacă voi avea șansa să termin anul pe locul 1, ar fi grozav, dar nu simt nicio presiune. Am fost lider mondial pentru doi ani la rând, am câștigat un Slam, acum doar joc cu încredere și cu plăcere. Tot ce vine de aici încolo este un bonus.“

Este o abordare care, așezată lângă perfecționismul obsesiv pe care l-a arătat mai mereu în cariera ei, o poate ajuta pe Simona în următoarele două săptămâni.

Darren Cahill: „Nu o poți scoate pe Simona din calcule”

În cel mai recent podcast de la Tennis with an Accent, Darren Cahill a făcut și un scurt preview al turneului de la Roland Garros: „Sunt mai multe jucătoare care pot câștiga la Paris. Simona, nu a câștigat nici anul trecut un turneu pe zgură înainte de RG, dar nu o poți scoate din calcule pe Simona pe zgură. A făcut două meciuri incredibile în Fed Cup, la Madrid a făcut finală, iar în finala cu Bertens, care a jucat foarte bine, a avut șansele ei”, a spus Darren, care crede că sunt „10-12 jucătoare care au șanse”. „Dar la urma urmelor, cred că învingătoarea va veni dintre cele care au avut o formă foarte bună în zgură”, a completat antrenorul australian.

Darren a fost întrebat din nou ce l-a determinat să accepte jobul full time cu Simona Halep. Cum de s-a decis să reintre în circuit? Așa cum știi, în acea perioadă (2015), Adidas avea un program de antrenorat – un soi de accelerator – pentru principalele jucătoare pe care le sponsoriza. Simona era una dintre ele, Darren era unul dintre antrenori. Când producătorul de echipament s-a decis să renunțe la acest program, Simona Halep l-a abordat pe Cahil.

„Îmi amintesc că atunci când am primit vestea că Adidas s-a decis să renunțe – cred că era în timpul US Open, unde Simona a făcut semifinale -, ea nu avea un antrenor full time. Dacă îmi amintesc bine, chiar după meciul cu Pennetta, Simona m-a invitat la cină, unde m-a întrebat dacă n-aș vrea să lucrez eu împreună cu ea de la anul. A contat că m-a întrebat personal, o cunoșteam deja destul de bine, nu aveam încă alte oferte.“

Iar Darren, care nu era nerăbdător să-și reia viața amețitoare din circuit, era deja convins nu doar de jocul Simonei, dar mai ales de etica muncii ei. „M-a impresionat determinarea cu care lucra înainte, în timpul antrenamentului și după antrenament. (…) Avea tot curajul și toată determinarea necesară, nu a fost nevoie să o învăț eu lucrurile astea. A fost similar și cu Lleyton (Hewitt) și Andre (Agassi).“

În legătură cu cei doi jucători pe care reușise să-i ducă pe locul 1 în ATP, Darren a avut o observație interesantă: „La începutul parteneriatului nostru, Simona mi-a spus că a simțit multă presiune, mai multă decât simțeam eu, mai multă decât poate ar fi trebuit. Și asta tocmai pentru că Andre și Lleyton reușiseră împreună cu mine, iar acum era cumva rândul ei să confirme.“ 

Ei bine, Simona s-a scuturat de această presiune. Ăsta poate fi noul ei argument la Roland Garros.

Foto: Jimmie48Photography

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi