Naomi vs Petra. Finala feminină, între două forțe de neoprit. Cum pregătesc meciul cele două

Camelia Butuligă | 25 ianuarie 2019

Finala feminină de la Australian Open promite să fie explozivă: două jucătoare care pot spulbera orice adversară, două forțe de neoprit vor încerca să se oprească una pe cealaltă.

Am profitat de ideea excelentă a australienilor (cu participarea WTA) de a-i chema și pe antrenori la conferințele de presă și îi vom lăsa pe Sascha Bajin și Jiří Vaněk, antrenorii finalistelor de mâine, să facă preview-ul finalei.

Sascha Bajin

Cum va aborda Naomi Osaka finala contra Petrei Kvitova?

Vreau să abordeze finala la fel ca semifinala cu Pliskova. E vorba tot de o jucătoare care servește tare și e periculoasă pe primele două-trei lovituri. Dar cred că pe măsură ce schimbul se prelungește, Naomi, cu forma ei fizică și mentalitatea actuală, va fi în avantaj.

Cum va aborda o adversară stângace?

Din fericire, Naomi se adaptează repede. Citește bine adversarele și îmi ușurează mult munca. Am avut azi pe cineva la antrenament care lovește cu stânga și și-a exersat returul. Am încredere în capacitatea ei de a absorbi aceste informații repede.

Care a fost cel mai bun meci al ei în acest turneu?

Poate cu Hsieh, când a fost condusă, a fost greu, a avut nevoie de ceva special pentru a întoarce acel meci. Sau cu Svitolina, cu care a jucat foarte bine. Mie personal îmi plac meciurile grele, unde lucrurile nu merg în favoarea ei.

De obicei după ce câștigă un Slam pentru prima dată, jucătoarele au o perioadă de derivă. Cu Naomi, nu pare să fie așa. Cum se explică?

E foarte motivată. Toate jucătoarele spun că sunt motivate, dar nu este mereu așa. Naomi este. După sezonul trecut a avut doar două săptămâni de pauză, și apoi s-a prezentat la antrenamente și a muncit pe rupte. Felul cum a fost crescută – părinții ei sunt oamenii cu capul pe umeri, și felul cum ne tratează pe noi, echipa ei, au contribuit la succesul ei. E aceeași fată, faptul că a câștigat US Open nu a schimbat-o. Poate e mai obișnuită cu mulțimea de jurnaliști și întrebări, e mai deschisă, dar asta e tot.

Cum vede antrenoratul și ce crede despre fostele legende care au devenit și antrenori?

Nu am decât respect pentru acești jucători legendari. Dar cred că jucătorii de tenis sunt obligați să fie egoiști, și trebuie să fie egoiști o perioadă îndelungată. Când devii antrenor trebuie să-ți dedici viața și să-ți faci programul în jurul altcuiva și asta poate fi greu pentru foștii jucători mari.

A fost numit “Antrenorul anului” în 2018. Mută acest lucru puțin presiunea și pe el?

Nu, nu. Evident, sunt onorat și recunoscător, dar nu cred că meritul îmi aparține doar mie, ci întregii echipe. Pentru a avea succes, e nevoie de o jucătoare care vrea să progreseze, e deschisă, ascultă. Eu n-am făcut decât să pun laolaltă piesele. Nu-i nicio presiune în afară de a-mi face meseria în fiecare zi și de a încerca să o ajut, la fel ca restul echipei.

Ce a adus nou în jocul lui Naomi?

Deja știa să lovească, nu am învățat-o eu cum să dea tare în minge. Eu i-am arătat că sunt și alte lucruri de făcut pe teren: cum să creeze unghiuri, să lovească tăiat, să urce uneori la fileu. Alt aspect important a fost fitness-ul. Dacă tu, ca jucătoare cu lovituri agresive, poți să te miști bine și poți apăra, adversara ta va trebui să joace extrem de bine ca să te învingă.

Naomi a vorbit despre înfrângerea din semifinala de la Brisbane, cum a afectat-o și ce a învățat din ea. Ce ați vorbit după acel meci?

Cred că înveți mai mult din înfrângeri decât din victorii. Am avut o discuție toată echipa după meci. Naomi suferă mult când pierde, deci nu i-am spus ceva anume, doar i-am fost alături din punct de vedere emoțional. Din fericire, a învățat din acea înfrângere și se vede aici, la Melbourne.


Jiří Vaněk

Care va fi ideea principală pe care i-o va spune Petrei înainte de finală?

Să se simtă bine pe teren. Să facă tot ce poate și să se bucure de finală. Pentru asta am venit aici.

De obicei, mai toate meciurile pe care le joacă sunt în racheta Petrei, rezultatul depinde de ea. Este diferit cu Naomi? Este un match-up dificil?

Naomi este o jucătoare similară. Amândouă lovesc pentru a face punct. Nu e timp pentru a juca foarte tactic, mai ales că Petra nu e genul de jucătoare care doar pune mingea înapoi. Cine va avea mai mult curaj, o inimă mai mare, va câștiga.

Are Petra mai multă experiență la acest nivel?

Nu cred. Petra a jucat două finale de Slam, Naomi una. I-am spus că nu vom face nicio pregătire specială, doar sa fie ea însăși. Nu contează cine e dincolo de fileu, să creadă în ea și în forța ei.

Petra a spus că la acest AO nu a intrat pe teren decât pentru meciuri, nu s-a antrenat în zilele de pauză.

Da, Petra e genul de jucătoare care nu are nevoie neapărat de antrenamente în timpul turneelor. Are mâini bune și oricum, am jucat atâtea meciuri în Australia începând cu Sydney, încât am zis că avem nevoie de o pauză când am sosit la Melbourne. Am zis că o luăm între turul unu și doi. Apoi, am văzut cât de bine a jucat și în turul doi și în următoarele tururi și am făcut-o regulă. Acum nu mai putem sa schimbăm, mergem așa până la capăt (râde).

Cum a schimbat-o incidentul de acum doi ani?

Simt că se pune pe ea pe primul loc mai mult. În trecut, era înconjurată de mulți oameni și încerca să le facă pe plac tuturor. Eu îi spuneam în fiecare zi că e viața ei, a câștigat de două ori Wimbledonul, nu datorează nimic nimănui, să joace pentru ea. Dar îi era greu să se gândească doar la ea.

Despre cum se împacă intensitatea necesară unui sportiv cu atitudinea prietenoasă a Petrei.

În echipa noastră mereu zâmbim, încercăm să facem o atmosferă plăcută la antrenamente. Glumim, ne tachinăm, și ea se distrează. Noi spunem că atunci când Petra este “în bula ei”, atunci joacă cel mai bine. Jobul nostru este să o ajutăm să intre în bulă pentru a-și găsi instinctul “killer”.

Ce fel de lucruri o scot din “bula” ei?

Poate să fie orice. Un mesaj răutăcios de la cineva. Oamenii sunt cum sunt, asta este viața. Așa că încercăm să o protejam cât putem, să stăm cu ea, toată echipa.

Toată lumea a observat că Petra a venit în Australia într-o foarte bună formă fizică. Ce a făcut special în intersezon?

Da, a slăbit. Ne spune că se simte mai bine pe teren în schimburile lungi, se mișcă mai bine. Anii trecuți, lucra mai mult la sală decât pe teren, acum am schimbat și am jucat mai mult tenis în intersezon. A ajutat și faptul că anul trecut a jucat multe meciuri și s-a simțit din ce în ce mai bine. Dar altfel, nu am făcut nimic ieșit din comun în intersezon.







Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi