Naomi Osaka intenționează să nu intre pe teren în semifinale la Cincinnati, ca o formă de protest împotriva brutalităților suferite de persoanele de culoare

Adrian Țoca | 27 august 2020

Miercuri seara, o echipă de top din baschetul nord-american a refuzat să intre pe teren într-un meci important de playoffs. Decizia baschetbaliștilor, un protest cauzat de împușcarea de duminică a unui bărbat de culoare, a dus la o reacție în lanț în sportul nord-american. Naomi Osaka este primul nume din tenis care se alătură acestui val de proteste, ea decizând că nu va intra pe teren în semifinala Cincinnati cu Elise Mertens.

Turneul a anunțat, ulterior, că Cincinnati se oprește pentru o zi, cea de joi, urmând să se reia de vineri.

Într-un an în care evenimentele care schimbă vieți pentru totdeauna se țin lanț, sportul este din nou în mijlocul faptelor, încercând să-și folosească vocea pentru schimbare.

Ziua de miercuri a fost ziua în care o serie de sportivi și echipe de top din Statele Unite au decis să boicoteze evenimentele în care urmau să participe, în semn de protest împotriva rasismului, a brutalității poliției americane îndreptate împotriva comunității de culoare și împotriva inechităților rasiale și sociale. Pe rând, echipe importante din baschet, baseball și fotbal au decis să nu intre pe teren.

Spre seară, tenisul a intrat și el pe această listă, datorită deciziei asumate de Naomi Osaka. Dubla campioană de Grand Slam din Japonia, dar care a crescut și locuiește și se antrenează în Statele Unite, țară pe care ar fi putut s-o reprezinte dacă ar fi ales așa, a anunțat că nu va intra pe teren în meciul ei de joi din semifinalele turneului de Premier 5 care are loc la New York (mutat de la Cincinnati, din cauza pandemiei), ca formă de protest:

„Înainte să fiu o sportivă, sunt o femeie de culoare. Și ca femeie de culoare simt că sunt lucruri mult mai importante în acest moment care necesită o atenție imediată, decât să joc eu tenis. Nu mă aștept să se schimbe nimic drastic pentru că nu intru eu pe teren. Însă dacă pot ajuta la începerea unei discuții într-un sport majoritar alb, consider că este un pas în direcția bună”, a scris Naomi, în postarea de pe rețelele sociale.

Osaka ar fi urmat să o întâlnească joi pe Elise Mertens, după ce a învins-o în sferturile de finală pe Anett Kontaveit în trei seturi strânse (4-6, 6-2, 7-5). Până la ora publicării acestui articol, turneul nu a anunțat dacă decizia lui Naomi înseamnă că Mertens merge direct în finală sau că meciul ar fi reprogramat. [Later update: turneul a anunțat că oprește pentru o zi, cea de joi, desfășurarea meciurilor, urmând ca programul să fie reluat de vineri]. Finalele Western & Southern Open, denumirea oficială a turneului mutat de la Cincinnati, erau programate inițial pentru vineri, în vreme ce luni urmează să înceapă, în aceeași locație, US Open, turneul de Grand Slam a cărui desfășurare a stat atât de mult timp în dubiu, și pentru organizarea căruia s-au făcut atâtea eforturi.

Sportivii nord-americani protestează împotriva brutalității poliției încă din primăvară. Însă actualul val de proteste, care riscă să pună capăt mai multor evenimente sportive importante, este cel petrecut zilele trecute în Kenosha, Wisconsin. Este vorba de împușcarea, duminică, a lui Jacob Blake, un bărbat de culoare. Blake, 29 de ani, a fost împușcat de șapte ori în spate, de la distanță foarte mică, în mașina sa, de față cu cei trei copii ai acestuia. Bărbatul a supraviețuit miraculos, însă este paralizat. Video-ul care a surprins întregul eveniment a fost îndelung share-uit și comentat pe rețelele sociale. În Wisconsin au izbucnit instantaneu proteste în urma acestui incident, în urma cărora alte două persoane au fost împușcate.

Evenimentele vin după săptămâni și luni de proteste, adesea escaladate în violențe și confruntări între protestatari și forțele de ordine, în mai multe orașe din America. Factorul declanșator a fost uciderea în luna mai a lui George Floyd, un alt bărbat de culoare aflat în custodia poliției, în Minneapolis – eveniment de asemenea suprins pe video. Care episod, la rându-i, se înscrie pe o lungă listă de persoane de culoare împușcate de poliție.

Cazul lui Blake i-a făcut pe sportivii nord-americani să tragă o linie. După ce și-au folosit platformele și imaginea pentru a atrage în repetate rânduri atenția asupra problemelor sistemice și pentru a cere schimbare, ei spun că este singura cale prin care pot porni o discuție mai amplă la nivel național și pentru a obține rezultate concrete. Miercuri seara, jucătorii echipei de baschet Milwaukee Bucks au fost primii care au decis să nu intre pe teren în meciul din playoffs cu Orlando Magic. Bucks, la care joacă MVP-ul de anul trecut, Giannis Antetokounmpo, și care se numără printre favoritele la titlu, au fost curând urmați de alte echipe: Houston Rockets și Oklahoma Thunder, Toronto Raptors și Boston Celtics, Los Angeles Lakers și Portland Trailblazers, toate programate miercuri, au ales să-și boicoteze meciurile. Lucrurile au escaladat rapid. Imediat, NBA a anunțat amânarea tuturor meciurilor de azi; o întâlnire de urgență între jucători, antrenori și oficiali s-a prelungit până la ora publicării acestui articol, punându-se pe masă inclusiv întreruperea sezonului, pentru care Lakers și Clippers, două dintre cele mai influente echipe, ar fi votat. Întreruperea (din nou) a sezonului, de data asta nu din cauza pandemiei, ci a unui protest, ar fi un moment extraordinar. Anularea lui cu totul ar fi o decizie cu implicații enorme în Statele Unite.

NBA, care este liga nord-americană cea mai avangardistă și ai cărei sportivi sunt extrem de uniți și mereu în prima linie a protestelor, își dispută în aceste zile meciurile din playoff la Orlando, în Florida, de asemenea în sistem bubble, așa cum încearcă și tenisul să ducă la capăt US Open.

Gestul jucătorilor de baschet a fost urmat apoi rapid de echipe și sportivi din campionatele de baseball, baschet feminin și fotbal. Boicotul unui meci de baschet ca formă de protest pentru tensiuni sociale nu are precedent în istoria NBA și este considerat un gest de o semnificație aparte. Jucătorii au dezbătut îndelung de duminică încoace dacă să continue să joace și să ducă sezonul la capăt. Ei încearcă să înțeleagă dacă atenția generată jucând meciuri oficiale este eficient folosită pentru a-și amplifica mesajul lor de protest. Sau, dimpotrivă, obțin efectul contrar a ceea ce-și propun ei – mutând focusul pe ceea ce se întâmplă pe teren.

Tenisul a stat relativ departe de toate aceste tensiuni sociale tot mai intense din Statele Unite, însă unii jucători au protestat pe cont propriu. Naomi Osaka a fost chiar prezentă la protestele din Minneapolis.

Gestul lui Naomi și-a atins rapid scopul, devenind imediat una dintre știrile momentului. Ca (foarte tânără) dublă campioană de Grand Slam, cea mai bine plătită sportivă din lume, fost lider mondial și una dintre jucătoarele cele mai mediatizate din tenis, Osaka este într-o poziție din care poate împinge mult mai eficient un mesaj social și îi poate face și pe alte nume importante din tenis să își asume o poziție. Și, în ciuda timidității și a dificultăților inerente cu care o persoană introvertă se confruntă, ea a devenit tot mai vocală în acest an.

Decizia ei ar putea fi urmat și de altele similare în ce privește US Open. Milos Raonic, care și-a obținut calificarea în semifinalele turneului masculin de la Cincinnati de asemenea după un meci dramatic (4-6, 7-6, 7-6 cu Filip Krajinovic), a fost printre primii care au apreciat-o și susținut-o, printr-o declarație, pe Naomi, adăugând că s-a gândit și el să nu intre pe teren în meciul cu Krajinovic.

https://twitter.com/alizecornet/status/1298817909142228992?s=20
https://twitter.com/SloaneStephens/status/1298798187684208640?s=20








Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi