Mihaela Buzărnescu pierde din nou cu Wozniacki, dar de data asta s-a apropiat de daneză

Radu Marina | 5 aprilie 2019

Într-un match-up tradițional greu pentru ea, Mihaela Buzărnescu a făcut progrese față de ultimele întâlniri cu Wozniacki, confirmând că a intrat din nou pe o pantă ascendentă

Pentru a treia oară în tot atâtea meciuri, Mihaela Buzărnescu este învinsă de Caroline Wozniacki. A fost 6-4, 3-6, 6-3 pentru daneză, într-un meci în care Mihaela a stat aproape, s-a luptat frumos, a avut șanse, dar nici acum nu a putut găsi calea spre victorie.

Însă spre deosebire de celelalte două ocazii, pierdute în două seturi în turul 1 a două turnee de Slam, de data asta Buzărnescu a făcut meciul mult mai competitiv, dându-i mari bătăi de cap adversarei sale. Nu a fost suficient pentru a obține victoria, dar evoluția avută anunță lucruri frumoase pentru acest sezon de zgură.

În primă fază, Buzărnescu s-a văzut dominată de Wozniacki, care a început fulgerător: a luat trei game-uri la rând și a lăsat senzația că îi convine de minune tot ce face Mihaela. Și asta pe bună dreptate: tipul de luptă surdă de pe baseline pe care a încercat-o Mihaela în debutul meciului a fost din start sortită eșecului, neavând suficientă forță să lovească prin Wozniacki și ajungând să fie copleșită de defensiva excelentă a danezei. În prima parte a meciului, Mihaela a fost dominată tocmai pentru că a încercat de prea multe ori să joace în termenii adversarei sale – o mișcare nu tocmai inspirată, în condițiile în care e aproape imposibil să o învingi pe Wozniacki jucând ca Wozniacki.

Daneza a părut că nu poate greși nimic. I-a convenit tipul de mingi primite din partea cealaltă a fileului, s-a hrănit cu ritmul primit și nu a fost pusă în dificultate în vreun fel de loviturile Mihaelei. De la 2-5, Mihaela a început să facă primele ajustări, menite să o scoată pe Wozniacki din acel ritm obișnuit în care doar contraataca și se agața de orice minge. Soluția pe care a găsit-o pentru a ieși din acel joc de uzură în care a tot fost atrasă a fost o agresivitate sporită: retururi explozive, luate din urcare, combinații de serviciu la exterior – forehand câștigător, multe lovituri în cross scurt, accelerări încă de la prima lovitură după serviciu.

În felul acesta a reușit să o prindă din urmă pe Wozniacki, și-a luat serviciul înapoi când Caroline a servit pentru primul set, a urcat la 4-5, dar n-a putut egala. Câteva lovituri grăbite, câteva ezitări la serviciu și primul set avea să meargă către Wozniacki, care a știut, încă o dată, cum să-și folosească experiența într-un moment important al meciului.

Cu toate astea, dinamica meciului era complet schimbată. Wozniacki avea primul set în buzunar, dar Mihaela era în meci, devenise încrezătoare și, cel mai important, știa ce are de făcut pentru a fi eficientă în fața danezei. Astfel că n-a fost de mirare că în setul doi, Miki a continuat în același stil: la fel de agresivă, foarte incisivă la retur și mereu cu pasul în față. Curajul ăsta avea să-i fie răsplătit, reușind să-i facă break lui Wozniack încă din primul game, urmând ca la 2-2 să se desprindă decisiv.

De la acel break izbutit în game-ul patru, Buzărnescu a fost impecabilă, reușind să conserve acel avantaj până la finalul setului. Doar șapte erori neforțate a făcut în tot setul doi și a aplicat cu succes o tactică extrem de eficientă în fața lui Wozniacki: a devenit imprevizibilă, alternând traiectoriile, trecând de la cross-uri scurte, contre pied-uri la accelerări fulgerătoare în lung de linie. A făcut exact ceea ce nu îi place lui Wozniacki să i se facă pe un teren de tenis: a obligat-o să iasă din tiparul ei obișnuit și a ținut-o în permanență în șah. Iar când asta se întâmplă, Wozniacki devine inofensivă, nemaiavând cu ce să se hrănească. Cum nu e o jucătoare care să creeze sau să improvizeze, e lăsată fără alternative, și atunci jocul ei începe să sufere.

Experiența și valoarea nu i le poate lua nimeni, însă. După ce s-a văzut complet dominată de Buzărnescu în setul doi, n-a stat pe loc. A simțit că îi scapă meciul din mână și a ajustat rapid, devenind, la rându-i, mai agresivă. Asta i-a și câștigat meciul în cele din urmă: plusul de agresivitate combinat cu jocul ei solid din spatele liniei de fund au făcut diferența.

Mihaela n-a renunțat ușor la luptă. A avut o revenire excelentă de la 0-3 la 3-3 (cu șanse de 4-3), dar Caroline a făcut ce știe mai bine în momente de presiune: a plusat, a forțat, a pistonat și în final a avut câștig de cauză, terminând meciul cu 11 puncte consecutive.

Deși învinsă, Mihaela pleacă de la Charleston cu destule motive de optimism. Dincolo de cele două victorii legate pentru prima dată de la Stanford anul trecut încoace, cel mai îmbucurător e faptul că jocul capătă, de la meci la meci, formă. Iar evoluția avută astăzi cu Wozniacki, o jucătoare căruia nu îi luase set în cele două întâlniri, dar pe care a presat-o serios azi, este cea mai bună dovadă în acest sens. Tenisul ei încă nu e acolo unde ar trebui să fie, dar e aproape.

https://twitter.com/wta/status/1113885552988676096?s=21

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos, format din trei modele complementare.

Alege-ți modelele preferate de AICI!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi