Matteo Berrettini supraviețuiește unui thriller cu extraordinarul Carlos Alcaraz. Care pierde acum doar ca să câștige mai târziu

Radu Marina | 21 ianuarie 2022

Cât de repede va ajunge Alcaraz în vârf? Întrebarea asta trebuie să-i neliniștească pe Berrettini și Tsitsipas, poate chiar și pe Zverev sau Medvedev. Mai au doar câțiva ani să profite de apusul carierelor lui Federer, Nadal sau Djokovic, înainte ca generația următoare – cu Alcaraz în frunte – să se bată cu ei pentru marile trofee.

De cinci seturi, 4 ore și 23 minute – și de aproape 40 de lovituri câștigătoare – a avut nevoie Matteo Berrettini, favoritul 7 la AO, să treacă de adolescentul Carlos Alcaraz.

A fost 6-2, 7-6 (3), 4-6, 2-6, 7-6 (10-5) pentru Berrettini, care s-a văzut întors de la 2-0 la seturi și dus într-un decisiv unde totul s-a decis pe ultima suta de metri, într-un super tiebreak pe care italian l-a gestionat doar o idee mai bine decât Alcaraz.

Fără dubii, meciul acesta dintre Berrettini și Alcaraz se înscrie între cele mai bune de până acum la această ediție. S-a jucat intens, fără rețineri, a fost mult spectacol și a existat constant senzația că oricare jucător ar putea pleca cu victoria. Linia dintre învingător și învins a fost atât de fină, încât Alcaraz, deși eliminat, pare de-acum chiar și mai bun. Dacă mai era nevoie de încă o confirmare că e un jucător extraordinar, capabil de multe lucruri mari de aici înainte, am primit-o azi. Când i-a lipsit doar experiența. În rest, le-a avut și le cam are pe toate. 

Tenisul lui are o intensitate aparte. E capabil să dezvolte o forță teribilă, foarte rară pentru un tânăr de doar 18 ani (va face 19 în luna mai). Alcaraz a încheiat meciul cu aproape 60 de lovituri direct câștigătoare (și 54 de erori neforțate). Și ne-a arătat câteva lovituri pe care jucători poate mai buni decât el acum nu le pot lovi: Carlos ia mingea atât de repede, intră în teren așa de mult încât unele retururi sunt de-a dreptul ridicole.

S-a convins de asta și Berrettini, un tip care servește năprasnic. Au fost câteva ocazii în care returul a zburat pe lângă el înainte să apuce să facă măcar un split step; au fost alte multe situații în care Berrettini, cu care nimeni nu vrea să stea în schimburi de forehand, a preferat să joace cross pe backhand, pentru că Alcaraz l-a dominat adesea cu dreapta. Și l-a dominat pentru că lovește mingea mai devreme, cu o mișcare mai scurtă. Explozivă. Pentru loviturile plate, el aruncă brațul înspre minge, are punctul de contact mai jos și mult în fața corpului, iar ăsta a fost un avantaj azi, în fața unui Berrettini care i-a dat multe mingi plate. 

Numai că cele 60 de winners nu l-au ajutat pe Alcaraz să-și ducă revenirea până la capăt. Iar ăsta e meritul lui Berrettini, care a reacționat bine și a demonstrat curaj în momentele-cheie din final.

Din punctul ăsta de vedere, Matteo se poate declara mulțumit de cum a gestionat decisivul. Mai ales că revenirea lui Arcaraz n-a apărut pe fondul scăderii în joc a italianului; dimpotrivă, spaniolul a fost cel care și-a crescut nivelul, iar favoritul 7 a știut (și a putut) să facă același lucru. Și ceva în plus.

Berrettini (care are 19-0 în Slamuri din 2021 încoace vs oricine în afara lui Djokovic, dar 0-3 cu sârbul) va juca în optimile de finală cu incomodul Pablo Carreno-Busta, un alt iberic care are de-acum privilegiul să privească cum tenisul din Spania își asigură un viitor grozav: Alcaraz e deja foarte sus, însă are tot ce îi trebuie pentru a urca în vârf. 

Cât de repede? Pare unica întrebare realistă. Una care trebuie să-i neliniștească pe Berrettini și Tsitsipas, poate chiar și pe Zverev sau Medvedev. Mai au doar câțiva ani în care să profite de apusul carierelor lui Federer, Nadal sau Djokovic, înainte ca generația următoare – cu Alcaraz în frunte – să se bată cu ei pentru marile trofee.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1484448640051597316?s=20


https://twitter.com/AustralianOpen/status/1484446482627723265?s=20


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi