Mai bună când a contat. Simona Halep, în sferturi la Madrid, reîntâlnire cu Ana Ivanovic

Adrian Țoca | 8 mai 2014

Simona Halep a câștigat un meci greu și solicitant, 5-7, 6-3, 6-2 cu finalista Wimbledon, Sabine Lisicki, pentru prima ei prezență în sferturile de finală de la Madrid.

N-a fost neapărat frumos, dar a fost sănătos. Simona a suferit pe alocuri într-un meci în care Sabine Lisicki i-a dat mult de furcă, însă românca a stat mai bine în meci în momentele cheie și s-a calificat în sferturi, survolând cu bine câteva perioade dificile atât ca joc, cât și ca scor. 

După înfrângerile dramatice suferite de Marius Copil (cu Dimitrov) și Horia Tecău (în fața fraților Bryan), ambii ratând la fotofiniș șansa unor rezultate mari, Madridul ne era „dator” cu un rezultat pozitiv în meciul ultimei românce rămase în turneu. Numai că emoțiile au continuat și aici, mai bine de o oră. Sabine Lisicki, cea care o eliminase cu o seară înainte pe Irina Begu, a început cu o determinare neașteptată meciul cu Simona, un duel între fosta și actuala elevă a lui Wim Fissette.

Când e un joc slab din partea unei favorite și când e meritul adversarei? De multe ori, se face confuzie între cele două perspective. Te aștepți de la un favorit (favorită) să-și impună termenii și să câștige convingător fiecare meci, dacă s-ar putea mereu la o diferență confortabilă. Când lucrurile nu merg bine pentru favorit, explicația cea mai la îndemână este că „trebuie să fie ceva în neregulă cu el”. În schimb, se dă mai puțin credit adversarului.

În fapt, mi s-a părut că Lisicki a avut un mare merit în deruta care s-a instalat în tabăra româncei. Sabine a venit cu o tactică interesantă și imprevizibilă, numai bună s-o scoată de pe traseu pe Simona. Finalista de la Wimbledon a servit foarte variat, alternând clasicele ei servicii în forță cu servicii kick, adesea mult în exterior, greu de returnat, pe care Halep le-a citit mai greu. Lisicki a mixat loviturile și în schimburile de pe baseline, alternând mingi moi, scurte, fără viață, cu forehanduri grele, greu de apărat. Cireașa de pe tort: scurtele bine executate, de fiecare dată în momente inspirat alese (cel puțin în prima parte a meciului). Una peste alta, un joc pe alocuri neortodox, destul de frustrant, care n-a lăsat-o pe Simona să-și găsească ritmul.

Mi s-a părut că, deși n-a strălucit, Halep a fost bine intrată în meci în primul set, în special în segmentul de după ce a recuperat break-ul și până la 5-5. Faptul că a pierdut, totuși, setul, poate amplifica un pic senzația de zi proastă. Dar Simona a avut o minge de break la 3-3, s-a apărat bine pe propriul serviciu, unul atacat zdravăn de fiecare dată când nu a intrat primul, și a direcționat cât a putut mingi spre reverul lui Lisicki, de unde a obținut cele mai multe erori neforțate. Un set care părea destinat să se decidă în tie-break s-a frânt brusc la 5-6, când Simona a clipit și a făcut o dublă greșeală într-un moment cheie. Lisicki a atacat virulent pe punctul următor și setul s-a terminat acolo.

Dar era tot mai dificil pentru jucătoarea antrenată de Martina Hingis să mențină aceeași intensitate pe toată durata serii, contra unei jucătoare atât de stabile emoțional precum Simona. Ca să execute planul de joc amintit, Sabine a avut nevoie de un consum de energie major, ori cu Simona e mai dificil să păstrezi nivelul ridicat pe toată durata jocului. Și asta deoarece românca nu cedează niciodată, vine mereu după tine și, oricât de dezavantajos ar fi scorul, ai sentimentul că meciul nu e niciodată pierdut pentru ea. O jucătoare atât de constantă, fără căderi majore și cu niște repere ale jocului atât de sănătoase precum Simona păstrează mereu o șansă de a reveni contra unei jucătoare atât de fluctuante precum Sabine.

Și într-adevăr, după câteva game-uri din setul doi s-a simțit o schimbare de direcție; devenise deja clar că Lisicki are probleme în a mai ține ritmul. Calmul și zâmbetul îi dispăruseră încă înainte ca Simona să facă primul break; în schimb, apăruseră privirile îngrijorate către boxa ei, semn că germanca știa că pierde teren din punct de vedere fizic. Ori, cu Simona, asta îți poate fi fatal.

După zâmbet a dispărut și serviciul, pe care îl protejase atât de bine și atât de variat în primul set. Primul break a fost anunțat de un running forehand monstruos la 3-3, apoi au urmat alte două break-uri din partea Simonei, care a pus clar stăpânire pe joc, între timp mult mai relaxată. Scurtcircuitul de la 2-0 în decisiv, când jucătoarea noastră și-a pierdut serviciul de la 40-0, apoi s-a văzut egalată la 2, a fost rapid rezolvat, în bunul stil Halep: pe cont propriu, scuturându-se gospodărește de nervi și de gândurile rele, suflecându-și mânecile la figurat și întorcându-se înapoi la treabă.

În consecință, finalul meciului a venit rapid, cu o altă serie de patru game-uri și cu satisfacția specială adusă de o victorie grea, transpirată. Încă o victorie cu revenire de la 0-1 la seturi, încă una la o jucătoare de Top 20. Plus distanță păstrată în clasament față de Petra Kvitova, cea mai serioasă amenințare la locul 5, la acest moment.

Dar nu e timp de socoteli. În numai câteva ore, vineri, de la ora 16:00 (ora României) Simona se va reîntoarce pe teren, pentru a încerca o revanșă cu Ana Ivanovic, în fața căreia a pierdut la București, în barajul pentru Fed Cup. Atunci, Ivanovic a prins-o pe Simona la înghesuială, după ce românca mai jucase un meci în aceeași zi. În plus, era sufocată de propriile-i emoții provocate de așteptările fanilor și de înălțimea momentului. Culmea e că și acum Simona va avea puțin timp la dispoziție să se refacă. Iar Ana e în super formă pe zgură; azi a învins-o clar pe o Pavlyuchenkova aflată în aceeași situație: puțin timp de recuperare după victoria obținută în noaptea anterioară, cu Jankovic.    

Simona e într-o companie selectă în această fază a competiției. Șase jucătoare de Top 10 și primele patru favorite ale turneului sunt prezente în sferturile de finală de la Madrid. Programul arată astfel: Serena Williams – Petra Kvitova, Simona Halep – Ana Ivanovic, Caroline Garcia – Agnieszka Radwanska și Maria Sharapova – Na Li. 

Rămâne remarcabilă constanța Simonei în turneele foarte mari la care a luat startul în acest sezon. Practic, a avut un parcurs lung în toate competițiile care contează: sfert de finală la Australian Open, titlu la Doha, semifinală la Indian Wells, cel puțin sfert la Madrid. La Dubai s-a retras în primul tur, iar la Miami, înainte de startul competiției.

 

 

Și-a făcut timp și pentru blog: „N-am mai avut nimic de pierdut!”

Simona a comentat victoria pe site-ul oficial al WTA, acolo unde a fost invitată pe blogul jucătoarelor. „Greu meci în seara asta. Sabine a jucat foarte bine. Multe scurte, așa că am avut ceva de alergat! În setul doi mi-am zis că nu mai am ce pierde, și dacă reușesc să câștig câteva puncte la rând, totul va fi mai bine după aceea. Așa că am luptat pentru fiecare punct și, într-adevăr, lucrurile s-au îndreptat spre final. Am jucat mult mai relaxată după ce am reușit să fac primul break din setul doi.

E întotdeauna foarte dificil pentru mine să joc seara, dar așa-i în tenis, așa-i programul, trebuie să mă adaptez. Mi-am petrecut ziua la hotel, am venit aici la 3.30, am mâncat ceva, apoi încălzirea și apoi meciul. Nu-mi place să aștept atât de mult pentru un meci, dar sunt fericită că am câștigat! Am văzut multe steaguri ale României în tribune, e impresionant să văd că au venit așa de mulți oameni să mă susțină! Mă susțin la fiecare turneu. Au fost și mulți spanioli care au ținut cu mine azi, iarăși foarte frumos. Mă simt atât de bine la Madrid!”.

Răspunzând întrebării unui fan, Simo a spus că finala de Slam pe care și-ar dori-o ar fi cea de la Roland Garros. „Acum sunt mai încrezătoare pe hard, am jucat mai bine pe hard, dar finala la Paris ar fi răspunsul. Nu contează cu cine, finala în sine e o realizare!”.

Well. Poate că nu e chiar atât de departe.

 

Adidas a salutat startul colaborării cu Simona

Nike și Adidas au, printre multe alte idei, și obiceiul de a marca în Social Media rezultatele importante sau momentele cheie ale jucătorilor importanți pe care îi au sub contract. E un tratament de care beneficiază, de regulă, superstarurile celor două companii. După victoria din turul 2 de la Madrid, contul de Twitter al Adidas a făcut oficială intrarea Simonei în grupul jucătoarelor sub contract cu brandul german. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi