Madrid, preview. Cine intuiește campioana? Madridul are un tablou peste măsură de imprevizibil

Radu Marina | 3 mai 2019

Este, așadar, un turneu foarte încărcat, lucru de altfel previzibil, atunci când avem atâtea jucătoare care și-au făcut un nume, fie mai recent, fie în ultimii ani. Sunt multe fire narative posibile și va fi, foarte probabil, din nou mult imprevizibil.

Cu 19 jucătoare din primele 20 ale lumii la start (doar Serena Williams absentează), singurul turneu Premier Mandatory pe zgură al sezonului și-a stabilit tabloul. Cu implicații în ceea ce privește o posibilă schimbare de lider la finalul turneului, dar și cu multe alte teme de discuție și potențiale meciuri tari încă din fazele inferioare ale competiției, turneul de la Madrid deschide conversația despre marile titluri pe zgură, începe o lună care va culmina la Roland Garros.

Primul stop din faimoasa triplă Madrid – Roma – Paris, o are ca favorită principală pe Naomi Osaka, care, alături de Simona Halep (favorita 3), se află pe jumătatea superioară a tabloului. Petra Kvitova, numărul 2 mondial, și Angelique Kerber, numărul 4 mondial, se găsesc pe jumătatea inferioară.

Cum arată tabloul și posibilele trasee pentru favorite:

Simona Halep. Favorită 3 anul acesta la Madrid, dubla câștigătoare a turneului din capitala Spaniei începe turneul cu o jucătoare care va veni din calificări. În turul doi, ea ar putea să se întâlnească cu una dintre Alison Riske sau Johanna Konta. Cu ambele jucătoare, Simona are o istorie relativ încărcată: pe Riske a învins-o de fiecare dată în cele trei meciuri, dar ultimul meci (jucat anul trecut, în primul tur la Roland Garros) a fost cel mai echilibrat dintre toate. Johanna Konta, care săptămâna aceasta joacă finala la Rabat, a învins-o în trei din cele patru meciuri jucate. Singura victorie a Simonei în circuit în fața Johannei a venit în urmă cu doi ani, la Cincinnati (care-i și ultimul lor meci jucat); Simo mai are o altă victorie cu Konta, în Fed Cup, pe zgură.

În optimile de finală, Halep s-ar putea revedea cu favorita 16 Julia Goerges (dar care are un test greu cu interesanta Victoria Kuzmova în primul tur). Ar fi a cincea întâlnire a lor, cu ultimele trei meciuri câștigate de Simona – ultimul, jucat anul acesta la Doha, fiind și cel mai strâns. Însă, tot pe acea parte de tablou se mai află și Carla Suarez Navarro (vs. Maria Sakkari în primul tur; Sakkari e cealaltă finalistă de la Rabat). Carla a jucat bine nu o dată la Madrid; astfel, n-ar fi exclus dacă cea care ajunge la întâlnire va fi Suarez Navarro și nu Julia Goerges, care revine după o accidentare suferită la Stuttgart.

Teoretic, în sferturile de finală, Simona ar trebui să o întâlnească pe Elina Svitolina, care nu a mai jucat niciun meci de la Miami din cauza unei accidentări la genunchi. Incertitudinea privind starea sa fizică dar și istoricul Elinei la Madrid, unde din cinci încercări nu a trecut niciodată de turul doi ne fac să ne îndreptăm atenția și spre alte jucătoare din acea parte de tablou: ar putea fi Ash Barty (favorită 9) care începe cu Daria Gavrilova, Irina Begu sau Danielle Collins.

În fine, dacă se vor respecta capii de serie, în semifinale ar putea-o primi pe Naomi Osaka sau Karolina Pliskova (cu câteva probleme de sănătate și ea), urmând ca pentru finală adversare plauzibile să fie Angelique Kerber, Sloane Stephens, Petra Kvitova sau Kiki Bertens.

Restul româncelor. În afara Simonei, pe tabloul principal mai sunt alte trei jucătoare din România: Mihaela Buzărnescu joacă cu Ajla Tomljanovic, cea care a ajuns în semifinale la Rabat (Miki a învins-o în ambele întâlniri anterioare). Intrată cu un wildcard, Sorana Cîrstea are o misiune grea în fața lui Madison Keys (va fi prima lor întâlnire), în vreme ce Irina Begu, de asemenea cu wildcard, are o șansă pentru a se revanșa în fața Yuliei Putinseva, după înfrângerea categorică suferită anul trecut la Moscova (2-6, 0-6). Dueluri interesante, dar româncele au găsit adesea prietenoasă zgura de la Madrid și nu o dată au reușit aici victorii importante. Exceptând-o pe Miki, care a debutat la Madrid anul trecut venind direct de la finala jucată la Praga, toate celelalte au ajuns (cel puțin) în sferturi.

De notat că la dublu Irina Begu și Simona Halep, foste semifinaliste la Madrid, fac pereche și le întâlnesc, într-un duel românesc, pe Raluca Olaru și Darija Jurak. Învingătoarea se va vedea în turul 2 cu perechea cap de serie 1, vechile noastre cunoștințe din Cehia, Siniakova/Krejicikova. Altă pereche 100 la 100 românească este cea formată din Mihaela Buzărnescu și Irina Bara, sfertfinaliste anul trecut la RG, ele întâlnindu-le pe ibericele Bolsova/Parra. Andreea Mitu a primit și ea wildcard pentru tabloul de dublu, alături de rusoaica Alexandra Panova, ele urmând să le întâlnească pe favoritele 5, Hsieh/Strycova.

Toate tablourile sunt aici.

Naomi Osaka. După Stuttgart, unde a fost obligată să se retragă în semifinale, Osaka s-a antrenat pentru câteva zile la Academia lui Rafael Nadal, semn că accidentarea nu a fost atât de complicată. Traseul liderului mondial are parte de câteva capcane, care încep încă din primul tur: Dominika Cibulkova (2-0 la H2H pentru japoneză), care are un an slab, dar nu trebuie uitat că se simte foarte bine la Madrid, acolo unde a jucat finala în 2016, pierdută în fața Simonei.

Mergând mai departe, în turul doi se poate întâlni cu Lara Arruabarena sau Sara Sorribes Tormo, în optimi, cu Anett Kontaveit, cea cu care ar fi trebuit să joace semifinala de la Stuttgart, iar în sferturi ar veni Karolina Pliskova, urmând ca în semifinale să o primească pe Simona Halep, cea care a învins-o în patru din cele cinci meciuri jucate.

Partea inferioară a tabloului. Aici, atenția se îndreaptă către Petra Kvitova, favorita 2 și campioana en-titre, care deschide cu Sofia Kenin și s-ar putea vedea cu Madison Keys în optimi (3-3 la întâlnirile directe), dar și către Kiki Bertens, o specialistă a acestei suprafețe. Bertens, finalista de anul trecut, va începe apărarea finalei cu Katerina Siniakova, s-ar putea întâlni cu Jelena Ostapenko în turul secund și ar putea să o aibă ca adversară în optimi pe Anastasija Sevastova. În sferturi ar avea loc reeditarea finalei de anul trecut, putându-se întâlni cu Kvitova.

Nu trebuie uitată nici Sloane Stephens, care tocmai a anunțat că a început o colaborare cu Sven Groeneveld, fostul antrenor al Mariei Sharapova. Stephens are un prim meci cu o jucătoare din calificări, însă apoi începe greul: Daria Kasatkina sau Victoria Azarenka în turul doi, Caroline Wozniacki (vs. Alize Cornet în primul tur) în optimi, și posibil Angelique Kerber (vs. Lesia Tsurenko în primul tur, posibil meci cu Garbine Muguruza în turul doi)  în sferturi, în fața căreia are o serie de cinci meciuri câștigate la rând, fără set pierdut.

Este, așadar, un turneu incredibil de încărcat, lucru de altfel previzibil, atunci când avem atâtea jucătoare care și-au făcut un nume, fie mai recent, fie în ultimii ani. Sunt multe fire narative posibile și va fi, foarte probabil, din nou mult imprevizibil.

Ipoteze. Potențiale sferturi de finale, dacă se vor respecta capii de serie: Naomi Osaka –  Karolina Pliskova, Simona Halep – Elina Svitolina, Angelique Kerber – Sloane Stephens, Petra Kvitova – Kiki Bertens.

Meciuri tari în primul tur: Naomi Osaka – Dominika Cibulkova, Aryna Sabalenka -. Svetlana Kuznetsova, Caroline Wozniacki – Alize Cornet, Karolina Pliskova – Dayana Yastremska, Jelena Ostapenko – Anastasia Pavlyuchenkova, Petra Martic – Garbine Muguruza, Daria Kasatkina – Victoria Azarenka.

Foto: Jimmie48Photography

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi