Livetext

Daily recap | Într-o zi plină de evenimente, Sorana continuă, Simona și Irina se gândesc de-acum la AO

Treizecizero | 5 februarie 2021
Ne așteaptă o zi peste măsură de aglomerată la Melbourne. După ce turneele au fost oprite joi, jucătorii se întorc vineri pe terenuri, în încercarea de a termina cele șase turnee la timp pentru a face loc Australian Open, prognozat să înceapă luni. Ordinea de joc este incredibilă, cu foarte multe nume importante și cu meciuri tari. Sperăm că vom fi feriți de vești neplăcute, pentru că senzația este că realmente nu mai e loc de vreo altă întârziere. Efortul logistic pus în practică în acest moment la Melbourne este spectaculos – ar fi păcat ca el să nu fie dus la capăt cu bine. Grupăm în acest live-text evenimentele importante de peste zi, publicate în ordine invers cronologică.

Irina se oprește

Puțin obosită, Irina Begu pierde cu Naomi Osaka, în sferturile de finală de la Gippsland Trophy, însă ne demonstrează încă o dată că este la un nivel foarte bun.

Scorul – 7-5, 6-1 pentru Osaka – ne spune povestea meciului: Irina a jucat excelent până spre finalul primului set, când oboseala acumulată în precedentele trei meciuri a început să se vadă.

Totuși, înfrângerea asta nu poate șterge impresia foarte bună pe care a lăsat-o la Gippsland Trophy. Irina trebuie să-și reîncarce bateriile înaintea unui Australian Open care se anunță foarte interesant (și promițător) pentru ea: va debuta cu Nina Stojanovic. Despre tragerea la sorți am scris aici.

Și Serena are dureri

Serena Williams și-a câștigat sfertul de finală cu Collins, 10-6 în super tiebreak, însă a fost nevoită să se retragă înaintea semifinalei cu Ash Barty de la Yarra Valley Classic.

Asta din cauza unor dureri la umărul drept:

Simo ne dă emoții

N-a fost ziua Simonei. Chinuită de niște dureri de spate – care i-au cauzat și probleme de deplasare -, Simona Halep se oprește în sferturile de finală de la Gippsland Trophy, învinsă de Ekaterina Alexandrova. A fost un 6-2, 6-1 sec, care ne-a amintit de una dintre precedentele lor întâlniri. Și atunci, Simo a avut probleme cu spatele.

După pauza de ieri, Simona a început meciul tare, cu senzația că n-are timp de pierdut: a făcut break în primul game, l-a confirmat fără probleme, servind cu varietate și preluând inițiativa devreme în schimb, și nimic nu anunța ce urma să vedem. Mai întâi revenirea Ekaterinei, care a început să apese tot mai tare și pe serviciu, dar mai ales pe dreapta. Rezultatul? Trei game-uri la rând, apoi alte două, pentru un 5-2 explicat doar de pauza medicală cerută de Simo între game-uri. Au părut să fie ceva probleme la spate. 

Dureri care au împiedicat-o pe Simo să facă mai mult azi. Mai multe detalii sunt aici. Important este ca problemele să nu fie prea serioase, iar Simona să se refacă la timp pentru debutul Australian Open. 

Serbia, învinsă

Seria de victorii în ATP Cup a lui Novak Djokovic a luat, în cele din urmă, sfârșit în meciul de dublu dintre Serbia și Germania. Învinși, sârbii au fost eliminați din turneu. Semifinalele ATP Cup sunt Germania – Rusia și Italia – Spania.

https://twitter.com/atptour/status/1357582615314714624?s=20

Schimbare de program

Sfertul dintre Irina Begu și Naomi Osaka va începe imediat după meciul Simonei. Asta pentru că Muchova s-a retras din turneu, ceea ce o trimite pe Kaia Kanepi direct în semifinale, unde o așteaptă pe învingătoarea dintre Simona Halep și Ekaterina Alexandrova.

Recap

Se întâmplă prea multe lucruri simultan! E timpul pentru un recap, pentru că două dintre cele trei turnee WTA și-au clarificat apele. Sorana Cîrstea va juca în sferturi cu Ann Li (SUA, nr.99 WTA), care a trecut surprinzător de Veronika Kudermetova, 7-5, 6-2.

Semifinale stabilite la Yarra Valley Classic: Barty (1) – Serena (5), Vondrousova (8) – Muguruza (6).

Sferturi de finală stabilite la Grampians Trophy: Sakkari (5) – Kerber (8), Azarenka (3) – Kontaveit (6), Brady (7) – Krejcikova, Li vs Sorana CÎRSTEA.

Urmează să înceapă sferturile de finală la Gippsland Trophy – cu Simona, apoi Irina pe teren.

AO, ce tragere!

Cu greu ne amintim de o tragere la sorți atât de … atipică în cazul româncelor. Simona Halep este într-o jumătate de tablou incredibil de aglomerată cu jucătoare foarte, foarte puternice, cu un istoric excelent pe hard și/sau la AO. Printre ele: Naomi Osaka, Serena Williams, Petra Kvitova, Garbine Muguruza, Bianca Andreescu.

Meciurile româncelor sunt absolut incredibile: Patricia Țig și Sorana Cîrstea sunt trimise față în față de către sorți în primul tur. Iar Mihaela Buzărnescu, intrată pe tablou ca lucky-loser, o primește pe… Bianca Andreescu, la primul ei meci oficial din toamna lui 2019 încoace. Ce meciuri! Toate detaliile despre tragerea la sorți sunt în articolul dedicat.

Barty vs Serena

Avem meciul tare despre care vorbeam mai devreme: Serena Williams vs liderul mondial, Ash Barty, în semifinalele Yarra Valley. Debutul de an al Serenei începe să capete formă, după o a treia victorie consecutivă, cu o adversară deloc simplă, Danielle Collins. Serena a avut nevoie de tiebreak decisiv ca să câștige, 6-4, 4-6, 10-6. 

E prea devreme să o trecem pe lista favoritelor la AO? 

Serena și Ash au mai jucat de două ori (2-0 Williams), dar precedenta lor întâlnire pe hard datează tocmai din 2014 (AO).

https://twitter.com/WTA/status/1357543448258039808?s=20

 
Nole trece de Zverev

Între timp, Djokovic strânge timp prețios petrecut în meciuri oficiale pe Rod Laver, acolo unde va fi cel mai greu de învins în următoarele două săptămâni. Zverev l-a întins serios azi, dar Djokovic a găsit o cale, în cele din urmă, 6-7, 6-2, 7-5, ajungând la 11 victorii în această competiție. Serbia rămâne, deocamdată, în cursă pentru a-și apăra titlul la ATP Cup, dar totul se va decide la dublu. Natural, Novak va juca și dublul, alături de Cacic, împotriva perechii Struff/Zverev.

https://twitter.com/TennisTV/status/1357542388068216834?s=20

Tragerea la sorți a AO

Se joacă pe toate terenurile acoperite acum, dar în curând vom avea și alt gen de emoții. Tragerea la sorți a Australian Open are loc în această dimineață de la ora 7:00, ora României. Inițial trebuia să aibă loc ieri, dar a fost amânată. De regulă, tragerea la sorți devine un mic eveniment la Australian Open, dar de data asta, din motive evidente, s-a ales o soluție mult mai simplă. Inițial, tragerea ar fi trebuit să aibă loc în spatele ușilor închise, dar organizatorii au decis să o transmită live pe canalul de YouTube al AO. Vom acoperi rezultatele tragerii, ca de obicei, cât se poate de repede.

Toate testele, negative

Asta-i o veste bună. Toate cele peste 500 de teste ale jucătorilor și ale membrilor echipelor acestora s-au întors negative, au anunțat organizatorii – o gură de oxigen pentru lumea tenisului adunată acum la Melbourne. Ieri, ziua de tenis a fost anulată ca urmare a unui test pozitiv de COVID-19 al unui lucrător de la un hotel la care au stat și stau mai mulți sportivi; evenimentul a adus noi îngrijorări în privința organizării AO, dar lucrurile stau acum mult mai bine în acest sens.

 
Vitrina Serenei

În timp ce Serena joacă contra lui Danielle Collins, uite ceva fain pentru fanii ei:

https://twitter.com/ComplexSports/status/1357417725761585160?s=20

Bianca 🎤

În conferința ei premergătoare AO, Bianca Andreescu a salutat cu “A trecut ceva vreme!”. A vorbit despre cum a gestionat perioada de absență îndelungată și a confirmat că nu s-a retras din această săptămână din cauza unor probleme serioase, ci doar din precauție: a vrut să fie sigură că, după carantina dură prin care a trecut la Melbourne, nu-și forțează corpul. “Am învățat din greșelile din trecut”, a explicat ea.

“Evident că am avut zile foarte grele, în care îmi tot ziceam: de ce mi se întâmplă mie toate astea? Dar chiar cred că totul se întâmplă cu un motiv, indiferent cât de clișeu sună asta. Mă concentrez doar pe lucrurile pe care le pot controla eu”.

Bianca își va face reapariția pe teren pentru prima oară de la WTA Finals 2019 încoace! Wow, când a trecut timpul ăsta?

Dacă vrei să îți împrospătezi cunoștințele despre jocul ei și ce anume o face specială (și foarte periculoasă) pe Bianca, avem această analiză.

WTA ranking update

Calificarea în semifinale reușită mai devreme de Barty îi asigură acesteia locul 1 în lume cel puțin până la finalul Australian Open. Asta înseamnă că Barty o va egala pe Simona în ce privește numărul de săptămâni petrecute pe locul 1, cu câte 64. Seria Simonei este, actualmente, pe 10 în clasamentul all-time de săptămâni petrecute pe prima poziție WTA.

Revanșă pentru Garbine

Solidă victorie pentru Garbine Muguruza cu Sofia Kenin în reeditarea finalei de anul trecut de la Australian Open, ultimul Slam jucat în condiții perfect normale. Cât de diferit e contextul acum! Pe Margaret Court, stadionul lipit de Rod Laver Arena, Garbine a avut mai mult noroc decât în finala din 2020, obținând un succes convingător, care o duce în semifinalele Yarra Classic – și asta, impresionant, cu doar nouă game-uri cedate în trei meciuri! Ca să le deosebim mai ușor, Yarra Classic e singurul din cele trei turnee WTA unde n-avem românce în sferturi. #humble.

Să ne facem o idee despre cât de serios iau fetele aceste turnee pregătitoare: Sofia a avut lacrimi în ochi după acest eșec.

Vika salvează MPs

Tot pe tabloul Grampians Trophy, adică turneul unde joacă (și câștigă) Sorana, avem alte meciuri încheiate, dintre care meciurile care au necesitat tiebreak în decisiv sunt cele mai interesante. Reamintim că WTA folosește pentru restul săptămânii tiebreak până la 10 în decisiv.

Victoria Azarenka a supraviețuit într-un meci strâns cu Yulia Putintseva, revenind în TB de la 1-5 și salvând mai apoi două mingi de meci (una dintre ele, cu voleul de mai jos) în drum spre o victorie grea, 6-4, 1-6, 11-9. În ce-o privește pe Putintseva, ea n-a primit bine vestea:

https://twitter.com/tennis_gifs/status/1357538994041606144?s=20

La câteva minute mai târziu, a căzut un nume important: Elena Rybakina a fost învinsă de Barbora Krejcikova, într-una din rarele surprize ale acestor zile pe tablourile feminine: 4-6, 6-2, 10-6. Interesant: Krejcikova este, se știe, o excelentă jucătoare de dublu. Or, acest format cu tiebreak în decisiv este folosit în proba de dublu; se poate argumenta că Barbora a știut să îl gestioneze mai bine.

Sakkari a fost mult mai expeditivă cu tânăra canadiană A.L. Fernandez: 6-2, 6-2.

O pauză de Kyrgios

Nick nu și-a uitat lovitura-semnătură în timpul pauzei de aproape un an pe care a trebuit să o ia. Iată-l aici surprinzându-l pe Borna Coric cu un serviciu din mână. Apropo despre acest subiect, am scris o analiză despre controversele din jurul serviciului underhand.

Victorie pentru Sorana!

Sorana Cîrstea s-a calificat în runda a treia la Grampians Trophy, după o victorie excelentă cu Belinda Bencic, 7-5, 6-2. După un prim set echilibrat, în care Sorana a făcut break-ul la timp ca să evite un TB, setul doi a curs poate neașteptat de repede, pentru că Bencic nu a părut să mai depășească șocul pierderii primului set. S-ar putea să vedem destule situații similare în această zi aglomerată. După victoria cu favorita 2, Sorana o așteaptă în turul al treilea pe V. Kudermetova sau A. Li.

Mai multe despre meciul Soranei, aici.

Spania, în semifinale

Spania avea nevoie să câștige un singur meci contra Greciei ca să se califice în semifinalele ATP Cup și l-a obținut, prin Carreno-Busta, care a trecut de neexperimentatul Michail Pervolarakis 6-3, 6-4. Nadal nu va intra pe teren cu Tsitsipas, dar sunt șanse să-l vedem la dublu, drept antrenament pentru semifinala de mâine cu Italia.

https://twitter.com/coachdal/status/1357473338659110913?s=20

Barty trece de Rogers

Tiebreak-ul până la 10 nu s-a lăsat mult așteptat și a fost folosit în chiar primul sfert de finală al zilei. Ash Barty a trecut de Shelby Rogers, 7-5, 2-6, 10-4, sub acoperișul de pe Margaret Court. “Sunt bucuroasă că am încă o oportunitate de a juca”, a spus, simplu, liderul mondial la finalul meciului. Ash o așteaptă pe învingătoarea dintre Serena și Collins. Ar fi un potențial meci remarcabil în ajunul AO.

Ce e important de știut

🎾 Avem șase turnee în desfășurare. Sferturile de finală ale celor două turnee feminine se joacă pe Margaret Court, unde programul începe cu Yarra Valley Trophy: Barty – Rogers (1-0 în H2H), Collins – Serena Williams (prima întâlnire), Vondrousova – Podoroska (1-0), Muguruza – Kenin (0-2).

🎾 Urmează apoi sferturile Gippsland Trophy: Simona Halep – Ekaterina Alexandrova (1-1; aprox. ora 7:00, ora Ro), Kanepi – Muchova (prima întâlnire), Mertens – Svitolina (1-3), Naomi Osaka – Irina Begu (prima întâlnire; aprox. ora 10:00, ora Ro).

🎾 Dar prima româncă din program este Sorana Cîrstea – ea o va întâlni pe Belinda Bencic, în turul doi din Grampians Trophy (02:00, ora României).

🎾 Meciurile din turneele WTA se vor juca cu tiebreak până la 10 în loc de set decisiv – măsura a fost luată pentru a crește șansele ca programul să poată fi dus la capăt. Meciurile din ATP se vor juca cu set decisiv, în mod obișnuit.

🎾 Semifinalele ATP Cup se decid astăzi, iar doi dintre primii trei jucători ai lumii sunt în program. În Serbia – Germania, Novak Djokovic îl va întâlni pe Alexander Zverev, în sesiunea de zi de pe Rod Laver. Câștigătoarea acestui meci va merge în semifinale, unde va întâlni Rusia. În Franța – Austria, va fi interesant de văzut meciul dintre Dominic Thiem și Gael Monfils. Spania (fără Nadal, necăjit în continuare de probleme la spate) întâlnește Grecia lui Tsitsipas.

🎾 În cele două turnee ATP 250, câștigătorii primelor meciuri vor trebui să revină tot azi pe teren pentru sferturile de finală. Printre numele ce vor juca azi: Wawrinka, Kyrgios, Khachanov, Sinner, Coric, Dimitrov, Anderson.

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!


Îți place?
Cele mai noi