Kei Nishikori, omul aproape imposibil de învins când se ajunge în setul cinci. O nouă revenire de la 0-2 într-o nebunie de meci!

Radu Marina | 21 ianuarie 2019

– Nishikori revine iar de la 0-2 la seturi;
– Medvedev îl hărțuiește pe Djokovic, dar fără succes;
– Zverev, alt Slam fără sare și piper;
– Pliskova controlează pe mai departe match-up-ul cu Muguruza;
– Osaka ajunge la 11 victorii la rând în Slamuri;
– Sferturi masculin: Djokovic vs Nishikori, Raonic vs Pouille, Tsitsipas vs Bautista, Nadal vs Tiafoe;
– Sferturi feminin: Serena vs Pliskova, Osaka vs Svitolina; Kvitova vs Barty, Pavlyuchenkova vs Collins.

Dacă mai aveam nevoie de vreo dovadă că Kei Nishikori rămâne unul dintre cei mai rezistenți jucători din circuitul masculin, am mai primit încă una astăzi. E și ăsta un paradox: un jucător fragil și măcinat de accidentări deține recordul de meciuri câștigate atunci când partida ajunge în decisiv. Din 167 de meciuri ajunse în decisiv, Nishikori a câștigat 127. În meciurile de cinci seturi, scorul său este incredibil: 21-6.

Niciun alt jucător din Era Open nu stă mai bine la acest capitol decât japonezul, fiind urmat în acest top all time al meciurilor câștigate în decisiv de jucători precum Novak Djokovic, Bjorn Borg, John McEnroe, Rod Laver sau Andy Murray.

După cele două meciuri câștigate în cinci seturi în primele două runde (cu o revenire de la 0-2 la seturi în primul tur cu Majchrzak), astăzi japonezul a fost nevoit să recupereze, din nou, un handicap de 0-2 la seturi (plus un break în setul trei) cu Pablo Carreno Busta, favoritul 23.

A fost 6-7, 4-6, 7-6, 6-4, 7-6 (8) pentru Kei, care s-a impus după o bătălie pe alocuri dramatică, de peste cinci ore, și o revenire improbabilă de la 5-8 în tiebreak-ul decisiv, bonus pe lângă cea de la 0-2 la seturi. A fost a opta victorie consecutivă pentru Kei, care rămâne neînvins în acest an, după titlul câștigat la Brisbane și cele patru victorii de la Melbourne.

Meciul a fost marcat pe final de un episod tensionat, care s-a transformat rapid într-un moment neplăcut. La 8-5 pentru spaniol în super tiebreak-ul decisivului, arbitrul a acordat punct lui Nishikori într-o situație complicată: un challenge a arătat că mingea strigată out de un arbitru de linie a fost în teren; Nishikori, care era în controlul punctului, a jucat-o oricum și a făcut punct. Carreno Busta a susținut că s-a oprit din a juca punctul pentru că s-a strigat out, dar că ar fi putut ajunge și juca mingea lui Nishikori. Dar arbitrul de scaun a considerat că acest lucru n-ar mai fi fost posibil și a refuzat rejucarea punctului. Adunat și cu sânge rece până în acel moment, PCB a clacat cu totul, certându-se cu arbitrul, lăsându-se afectat de moment iar, mai apoi la ieșirea de pe teren, având o reacție nervoasă, strigând și jignind oficialul. Camerele de luat vederi din interiorul stadionului l-au urmărit în drum spre vestiare țipând, gesticulând și aruncându-și prosopul. La conferința de presă însă, Carreno Busta și-a cerut scuze în repetate rânduri, spunând că e inacceptabil că s-a lăsat cotropit de emoții în felul acesta, indiferent de cât de frustrat s-a simțit. „Nu mă reprezintă, eu nu-s o astfel de persoană”, a spus Pablo.

Victoria obținută în fața spaniolul Carreno Busta îi aduce japonezului a patra calificare în sferturile de finală la Australian Open și a 10-a la total în turneele de Grand Slam. Absent anul trecut de la Melbourne, din cauza problemelor la încheietura mâinii, se pare că Nishikori și-a recăpătat constanța și consistența, avansând în ultimele trei Slamuri la care a participat cel puțin până în sferturile de finală.

“Nu știu ce să spun, a fost unul dintre cele mai dificile meciuri pe care le-am jucat. Nu am idee cum am reușit să revin. A fost un meci intens, dar bun. Spre deosebire de meciul împotriva lui Karlovic, aici a fost și mai greu pentru că au fost multe raliuri lungi”, a spus Kei la finalul meciului, care a avut și puterea de a glumi, spunând, printre altele, că simte că încă nu a stat suficient de mult pe terenul de tenis. Ca o paranteză aici, Nishikori a petrecut, până acum, 13 ore și șapte minute pe teren.

Marea provocare pentru Kei este următorul adversar. Pe Novak Djokovic, Nishikori l-a învins doar de două ori în 17 meciuri jucate, iar de la ultima victorie în fața sârbului (USO 2014, semifinale), Nole nu l-a slăbit deloc: 14 victorii consecutive, doar cinci seturi cedate.

Liderul mondial n-a avut nici el cea mai liniștită zi astăzi. Novak Djokovic a mai pierdut un set, 6-4, 6-7, 6-2, 6-3, cu Daniil Medvedev, favoritul 15. Dar din nou, atunci când situația a cerut-o, și-a ridicat brusc nivelul și a fost de neatins apoi. Acest meci cu Medvedev a fost un test real pentru Nole. De data asta n-a mai fost o scăpare a sărbului, cum s-a întâmplat cu Shapovalov, ci pur și simplu a avut în față un adversar inspirat, care a stat aproape și a încercat să fructifice orice șansă ivită. Rusul n-a putut rezista decât trei seturi ritmului sufocant impus de Djokovic, dar câtă vreme a fost în parametri normali din punct de vedere fizic (a primit îngrijiri medicale de pe la finalul setului trei), Medvedev a lăsat o impresie plăcută și a făcut meciul tare competitiv, făcându-l pe Nole să caute cele mai eficiente soluții.

Dacă Djokovic și Nishikori au avut o zi încărcată, a lui Alexander Zverev a fost dezastruoasă. Favoritul patru rămâne în continuare cu doar un singur sfert de finală la un Slam (Roland Garros 2018), după ce astăzi a fost învins clar, 1-6, 1-6, 6-7 de Milos Raonic, favoritul 16.

“Am jucat foarte rău. În special în primele două seturi am jucat oribil. Nu a funcționat nimic. Nu am servit bine, nu am jucat bine de pe linia de fund. Iar împotriva unui jucător ca Milos Raonic e dificil de revenit”, a spus Zverev la conferința de presă, subliniind că nu a fost vorba de vreo problemă fizică, ci nu a fost ziua lui cea mai bună.

Această evoluție deloc strălucită a neamțului a fost influențată în mod evident de adversarul avut în față: un Raonic care nu doar că a servit impecabil, ci a venit cu un plan foarte bine gândit pentru un adversar ca Zverev. Un plan pe care l-a executat ca la carte: slice-uri de rever joase, la care Zverev nu a putut găsi răspunsuri, și un tenis proactiv, per ansamblu, care i-a permis să dicteze și să impună ritmul, forțându-l pe Zverev să se apere mai des decât atacă, adică să facă ceva ce el nu prea obișnuiește să facă pe terenul de tenis.

Pentru un loc în semifinale, Raonic se va duela cu Lucas Pouille, care a ieșit învingător din meciul cu Borna Coric, favoritul 11. Pouille, care nu câștigase niciun meci până acum o săptămână la Melbourne, izbutește primul să sfert de finală la Australian Open și al treilea al carierei.

Svitolina mai are doar un pas ca să-și depășească, în sfârșit, blocajul din Slamuri

Karolina Pliskova își menține dominația asupra Garbinei Muguruza, după unul dintre cele mai bune meciuri făcut de ea în întreaga carieră, conform spuselor ei. A fost 6-3, 6-1 pentru Pliskova, care revine în sferturi la Melbourne, într-un meci în care a făcut doar trei (!) erori neforțate. La finalul meciului, Pliskova a spus ceea ce știam deja: îi place să joace cu Muguruza, îi convine stilul ei și modul în care Garbine lovește.

Elina Svitolina reușește prima victorie (6-1, 1-6, 6-1) în fața lui Madison Keys și e la un singur pas de depășirea unui prag important. Deși Svitolina a câștigat cu doar patru puncte mai mult decât Keys, modul în care a pus piciorul în prag în decisiv, încercând să profite de orice oportunitate, arată că ucraineanca și-a învățat lecțiile, așa cum spunea chiar înainte de startul turneului. În ultimele ei înfrângeri în turneele de Grand Slam, startul ratat în decisiv a costat-o de cele mai multe și meciul, nemaiputând recupera diferența.

Pentru un loc în semifinale – ceea ce ar fi o premieră pentru ea – Svitolina va juca cu Naomi Osaka, pe care a învins-o în trei din cele cinci meciuri jucate.

Campioana de la US Open a ajuns la 11 victorii consecutive în turneele de Grand Slam. Să învingi back-to-back jucătoare atât de incomode precum Su-Wei Hsieh și Anastasija Sevastova, revenind în ambele meciuri de la 0-1 la seturi, este poate cea mai clară mostră a progresului înregistrat de Osaka: și-a finisat atât de mult jocul încât e capabilă să ajusteze, să schimbe, să nu forțeze inutil și să-și stăpânească forța. Nu a ajuns la acel echilibru perfect defensivă – ofensivă, dar jocul ei a devenit extrem de consistent și de clar.

Va avea nevoie de un astfel de joc în meciul cu Svitolina, o jucătoare care nu are versatilitatea Sevastovei ori imprevizibilul taiwanezei Hsieh, dar se poate apăra bine și poate ataca la fel de bine.

Fotografii: Tennis Australia

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi