Jannik Sinner câștigă Australian Open! Primul titlu de Grand Slam al carierei pentru Sinner

Radu Marina | 28 ianuarie 2024

Italianul câștigă Australian Open într-o finală dramatică, revenind de la 0-2 la seturi cu Daniil Medvedev, 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3.

Jannik Sinner este, de azi, campion de Grand Slam! Italianul câștigă Australian Open într-o finală dramatică, revenind de la 0-2 la seturi cu Daniil Medvedev, 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3.

Timp de două seturi, rusul a dominat tactic și a fost în control complet. Revenirea lui Jannik a fost însă pe măsura ocaziei și a provocării. Sinner a făcut break la 5-4 în seturile trei și patru și apoi a sprintat în decisiv, ajutat și de faptul că resursele fizice ale lui Daniil s-au diminuat considerabil.

Medvedev pierde a doua oară o finală de Australian Open de la 2-0 la seturi, după cea din 2022 cu Rafa Nadal – primul jucător din istorie care trece printr-o astfel de situație la același Slam.

Rusul, care a atins 24 de ore petrecute pe teren în tot turneul (un total de 31 de seturi, cele mai multe jucate de vreun jucător în Era Open), are acum 1-5 în finalele de Grand Slam.

Este primul titlu de Slam al carierei pentru Sinner (22 de ani), obținut la prima finală. Cu această victorie, Sinner devine primul jucător italian care triumfă la Australian Open și doar al treilea italian care câștigă la acest nivel.

*

Să câștigi primul tău Grand Slam cu o revenire în finală de la 0-2 la seturi în fața lui Daniil Medvedev, plus cu o victorie în semifinale cu de-10-ori-campionul-Novak Djokovic, omul neînvins din 2018 la Melbourne: Jannik Sinner tocmai ce a reușit cele mai grele două lucruri de realizat din tenis în acest moment. În vârstă de 21 de ani, Sinner devine doar al doilea jucător din istoria Australian Open care întoarce de la 0-2 la seturi. Celălalt jucător fiind Rafael Nadal, spre dezolarea rusului, tot într-o finală cu Daniil Medvedev, în 2022.

Acest titlu de Slam, care părea – vorba clișeului comentatorilor de la fotbal – că plutește în aer și că e doar o chestiune de timp, e o performanță incredibilă pentru Sinner. Nu doar pentru că sparge gheața la acest capitol și, de azi, e campion de Grand Slam. Ci pentru cum a câștigat acest turneu, trecând prin doi adversari dificili cu mult calm și luciditate.

Dacă pentru Sinner e o victorie fantastică, după un meci demn de o finală de Grand Slam, pentru Medvedev momentul actual trebuie că este o mare de dezamăgire, mai ales că i se întâmplă din nou. Dezamăgirea ar putea fi și mai accentuată și de faptul că timp de două seturi a făcut totul aproape perfect, că a venit cu un plan bine pus la punct pe care l-a executat impecabil, lăsându-l pe italian fără răspunsuri până la un punct.

Înaintea acestei finale, favorit era considerat, poate paradoxal dintr-un punct de vedere, Jannik Sinner – jucătorul mai puțin experimentat la acest nivel, cu un loc mai slab clasat; dar cu încrederea și valul pe care venea după victoria cu Novak. În partea cealaltă, Medvedev avea mai multă experiență, iar vreme de două seturi, a părut că exact asta contează cel mai mult. Daniil mai jucase două finale în Australia, plus alte trei de Slam. Pe de altă parte, până să ajungă în finală s-a chinuit și a stat peste 20 de ore pe teren în cele șase meciuri jucate.

Sunt elemente care contează în varii momente ale unui thriller precum cel din finală, care pot cântări mult și care pot stabili cine câștigă un trofeu de Slam și cine pleacă învins. Pot ajuta, sau, alteori, pot fi o capcană.

Timp de două seturi jumătate, teoria cu oboseala nu s-a confirmat; dar elementul experienței, al științei gestionării unei finale de Slam, a fost evident. Cu două meciuri deja în care a revenit de la 0-2 la seturi și după un parcurs greoi în turneu, în care a consumat multă energie și resurse, Medvedev a explodat pur și simplu în finală. Vreme de o oră și jumătate, rusul a lovit și s-a deplasat cu libertatea jucătorului care a fost pe marginea prăpastiei, s-a salvat, iar acum este, dintr-o dată, într-o situație în care e primul în cursă.

La Sinner, scenariul a fost altul. Înțelegerea faptului că e favorit, că intră pe val în finală, că are o oportunitate imensă în față s-a lovit de realitatea de pe teren. Aceea că, în momentul în care meciul a început, iar Medvedev l-a luat, literalmente, pe sus pe italian fiind mai agresiv și mai precis decât de obicei, nimic din ce a făcut bun Sinner până la finală n-a mai contat.

Iar asta l-a afectat și în plan mental; nu a mai lovit cu încredere, a dispărut acel timing perfect la fiecare lovitură și s-a lăsat condus de Medvedev fără să poată schimba ceva. A fost un blocaj peste care Sinner nu a putut trece timp de două seturi, iar jocul lui a arătat rău. Pe de o parte, pentru că Medvedev a fost imprevizibil și l-a surprins cu agresivitatea și cu maniera în care a venit peste el – adică ceea ce trebuia să-i facă Sinner lui Medvedev. Plus serviciul descurajant ocazional. Pe de alta, incapacitatea temporară a italianului de a depăși acest moment greu, de a se bucura de acest meci, așa cum a încercat și Darren Cahill să îi tot transmită din tribună.

Partea cu a te bucura de moment are rolul de a relaxa, măcar puțin, jucătorul, pentru a-i permite să elibereze nivelul de tenis necesar, să-l acceseze, de fapt. În realitate, pentru cineva care joacă prima finală de Slam, care a muncit atât de mult să ajungă aici, stresul momentului poate fi copleșitor. Și totul poate deveni și mai sufocant când ai în față un adversar precum Medvedev, care te obligă să iei decizii riscante, te determină să alergi mult și are această calitate nu tocmai des întâlnită, de a-și face adversarul să devină confuz în legătură cu ce are de făcut.

Iar aici vine și marele merit al lui Sinner. Deși părea că nimic nu merge și că se îndreaptă spre o înfrângere inevitabilă, nu s-a panicat. Și-a căutat cu privirea echipa, s-a regrupat și a început să sape adânc, să se încarce și să dea drumul la braț.

Medvedev a intrat în această finală având în minte să fie agresiv, să stea aproape de linia de fund, să atace cum se prezintă ocazia și să-l țină sub presiune pe italian până când cedează. Ceea ce a făcut cu succes timp de două seturi și jumătate, având în primul set, de două ori mai multe lovituri câștigătoare decât Sinner (!). A fost un plan surprinzător pentru mulți, inclusiv pentru Sinner. E surprinzător pentru că Medvedev nu se simte întotdeauna confortabil să riște, să creeze el, să atace constant; tenisul lui e mai complex, îi place să aștepte, să contraatace, să întindă capcane și să admire cum adversarul cade singur în ele.

Pe de altă parte, alegerea tactică a lui Medvedev putea să trădeze și faptul că resursele lui fizice nu sunt ideale pentru o finală. Iar întrebarea, după primele două seturi, era cât poate susține Medvedev acest ritm intens și nespecific lui. Iar în ce-l privește pe Sinner: când – sau dacă va apuca – va ieși la iveală acel tenis curat, compact și agresiv. Pentru că, în primele două seturi, tenisul lui Sinner a fost inofensiv, iar loviturile prea neutre pentru a putea să îl agreseze în vreun fel pe rus.

Și n-a lipsit mult ca Medvedev să scape nevătămat, cu planul funcționându-i până la capăt. A continuat în același stil până spre finalul setului trei – dar deja încă din debutul setului erau semne din partea italianului că tenisul lui începe să se deblocheze: a fost mai proactiv, a servit mai bine a izbutit câteva lovituri spectaculoase care l-au făcut să dea drumul complet la braț.

În partea cealaltă, Medvedev nu s-a mai deplasat la fel de bine și nici nu a mai păstrat același nivel de agresivitate, oferindu-i, practic, timp italianului, adică exact acel element de care Sinner are nevoie pentru a-și pune în valoare loviturile. Când Sinner are timp să se așeze la minge, forța pe care o generează e impresionantă; iar de aici până la a impune un ritm alert și bine susținut e doar un singur pas. Atunci când Sinner intră în acel joc agresiv și intens de pe linia de fund, fiind capabil să stea în dueluri prelungite și să accelereze parcă de nicăieri, adversarul începe să rămână fără idei, pentru că italianul poate susține acest ritm mult timp, ba chiar îl poate crește, dacă e necesar. 

Ceea ce impresionează cel mai mult la Sinner, dincolo de rapiditatea și flexibilitatea lui, e calitatea loviturilor: are un timing absolut perfect de pe ambele părți și nu se simte nicio diferență în greutatea mingii la contactul cu suprafața atunci când lovește de pe rever sau forehand. Lovește curat, mingile au înălțime și sunt foarte greu de contracarat.

La 4-5 în setul trei, și cu prima oară în finală sub presiune, Medvedev a clipit. Și de aici ușa s-a deschis larg – poate mai larg decât părea plauzibil atunci – către un comeback.

Cu setul trei câștigat de italian, coordonatele finalei s-au schimbat complet și definitiv: Medvedev a fost jucătorul agresat, care trebuia să reziste iar Sinner jucătorul care a impus ritmul, lucid și luând deciziile cele mai inspirate. În setul patru s-a menținut această impresie de meci echilibrat până spre final, dar odată ce Sinner a dus meciul în decisiv, totul a fost doar despre italian. La fel cum s-a întâmplat în setul trei, și în setul patru totul a fost decis în game-ul 10, când Medvedev a servit pentru a rămâne în set. În ambele situații, italianul a pus o presiune fantastică la retur și a căutat să își câștige punctele, reușind în cele din urme să obțină ce și-a dorit. 

Medvedev nu a mai avut energie, nu a mai rezistat fizic și deși s-a luptat să rămână în meci, Sinner deja era la un alt nivel pentru ca lucrurile să se mai poată schimbă în vreun fel.

Setul decisiv a fost o mică mostră de tenis alert, agresiv și compact din partea italianului, care a fost peste tot, și-a gândit atacurile și a avut întotdeauna cele mai bune soluții. 

O astfel de finală, spectaculoasă, echilibrată și pe alocuri dramatică prin reveniri și schimbările de scor, s-a încheiat cu o victorie în premieră, obținută de un jucător fantastic, care s-a autodepășit, a arătat multă maturitate și calm în momentele grele ale meciului și nu a încetat în niciun moment să creadă că poate câștiga acest Slam.

Un titlu de Slam care-i deschide contul într-o carieră care era până acum definită ca promițătoare, și care arată, de aici înainte, un potențial foarte mare. La 22 de ani, Jannik Sinner are tot timpul, datele, abilitățile și profilul necesae să-și treacă în cont și alte titluri majore.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi