Istoria și rezultatele României în Cupa Davis în ultimii trei ani. Cum s-a ajuns la actuala situație

Adrian Țoca | 5 aprilie 2012

Istoria și rezultatele României în Cupa Davis în ultimii trei ani. Cum s-a ajuns la actuala situație

România întâlnește, în acest weekend, Olanda, un adversar care ar fi fost oricum foarte puternic, dar care a devenit aproape de netrecut după ce românii au decis, forțați de împrejurări, să se prezinte cu o echipă improvizată. Și asta după ce jucătorii noștri importanți au decis că vor boicota acest meci, în semn de protest față de înlocuirea lui Andrei Pavel de la cârma echipei. 

Cum s-a ajuns în această situație? Să revedem, pas cu pas, firul evenimentelor. 

2009. Începutul

1. Alegeri și alegeri. Pe 23 februarie 2009, Ruxandra Dragomir a câștigat alegerile la FRT, devenind noul președinte al Federației Române de Tenis. Printre învinșii ei, Florin Segărceanu, Aurel Muntean și Dumitru Hărădău. Andrei Pavel, cel mai important jucător român al ultimului deceniu, l-a sprijinit deschis pe Florin Segărceanu. 

“Am avut o discuţie cu Pavel şi mi-a argumentat că a ales să nu mă mai susţină pe mine, ci pe Segărceanu pentru că au o istorie comună. Îi respect decizia, dar nu o înţeleg”, spunea Dragomir, înainte de alegeri.

2. Debutul lui Pavel.  ”Sper că Pavel va rămâne căpitanul echipei de Cupa Davis, chiar dacă nu a câștigat Segărceanu. Ne bazăm în continuare pe el”, declară noul președinte. România avea să întâlnească Rusia, la Sibiu, un meci pe care echipa noastră l-a pierdut cu 4-1.Cu Hănescu și Crivoi la simplu și cu Andrei Pavel în premieră în calitate de antrenor-nejucător, românii obțin singurul punct la dublu, într-un meci senzațional, câștigat de perechea Copil/Tecău, scor 4-6 6-7(2) 7-6(4) 7-6(5) 6-4, contra Safin/Tursunov.

3. Prima retrogradare. Septembrie 2009. România întâlnește Suedia, în deplasare și se vehiculează că Andrei Pavel va juca în meciul de dublu, alături de Tecău. “La acest meci Pavel va fi căpitan-jucător şi va face pereche cu Horia Tecău. Andrei se simte bine şi de aceea a hotărât să joace”, spune Ruxandra Dragomir. Pavel nu intră pe teren însă, iar România pierde barajul cu 2-3, punctele noastre venind pe retragerile lui Vinciguerra. La acest meci, Tecău îl cunoaște pe Robert Lindstedt, cu care va face apoi un parteneriat extrem de reușit.

2010. Revenirea

4.Entuziasmul primelor victorii. Retrogradată în Grupa 1 Euro-Africană, România câștigă două meciuri pe teren propriu, 3-1 cu Ucraina și 5-0 cu Ecuador, revenind în elita mondială. ”Am început cu înfrîngeri la Rusia şi Suedia, au fost întîlniri foarte dure acelea. Acum sîntem iar în Grupa Mondială. E foarte important pentru noi. Cupa Davis e ceva uriaş. Spectatorii vor veni să ne urmărească şi să ne încurajeze, iar dacă vom juca împotriva unei echipe mari acasă, va fi foarte bine pentru tenisul de la noi”, e declarația lui Pavel de după a doua sa victorie. 

2011. A doua retrogradare și începutul scandalului

5. Eșec cu Argentina. Nu a fost să jucăm acasă, iar adversarul hărăzit de sorți este Argentina. Cu Nalbandian și Monaco la simplu, gazdele câștigă cu 4-1, singurul nostru punct fiind adus de Adi Ungur în meciul 5, o victorie cu Juan Monaco. Pentru rămânerea în Grupa Mondială, sorții ne scot în cale Cehia.

6. Cu Cehia, fără Hănescu. Meciul se joacă la Centrul Național de Tenis, în septembrie, pe o bază improvizată. Fără Hănescu, care alege să se odihnească, în căutarea formei de altă dată, Pavel merge la simplu cu Crivoi și Ungur. 

“Avem un minus din cauza absenţei lui Victor Hănescu. Atît noi, dar mai ales colegii lui se bazau pe ajutorul său”, spune Ruxandra Dragomir. ”E o pierdere, pentru că nu avem de unde să alegem. El s-a înscris la un turneu din Polonia, apoi va juca la Bucureşti, deci nu prea se odihneşte aşa cum ne-a spus nouă. Asta nu ne-a plăcut nici nouă, nici colegilor. Şansele echipei au scăzut dramatic”. Aproape în același timp cu meciurile de la Centrul Național de Tenis, Hănescu se pregătește în Cotroceni pentru BRD Năstase Țiriac Open. Crivoi și Ungur sunt victime sigure în fața lui Berdych și Stepanek. Pierdem cu 5-0 și retrogradăm.

Adio, Pavel

7. Loc “vacant”. În octombrie, Comitetul Director al FRT decide ca postul de căpitan al echipei de Cupa Davis să “devină vacant”. “M-au sunat Gabriel Trifu şi Horia Tecău să-mi spună că m-au dat afară. De la federaţie n-am primit niciun e-mail, niciun telefon. N-am mai pomenit aşa ceva, mi se pare o chestie foarte rea. N-au caracter, dacă este adevărat. Federaţia poate să facă schimbări, dar este absolut incoresct să nu fiu anunţat. Nu cred că are vreo legătură cu rezultatele. Nu am avut niciun conflict cu nimeni. Dar, când au fost alegeri, am spus că mi se pare mai potrivit ca Florin Segărceanu să fie preşedinte. Poate că mi se trage de aici, altceva nu pot să-mi închipui. Ori eşti cu ei, ori împotriva lor”, declară Pavel pentru Mediafax.

În replică, Severin Dron, membru în Comitetul Director: ”Andrei Pavel nu a fost destituit, ci postul a devenit vacant. Am dori ca omul care este căpitan nejucător la Cupa Davis să se implice mai mult în dezvoltarea tenisului românesc. Or, Andrei Pavel vine doar zece zile pe an în România şi nu corespunde cerinţelor”

În noiembrie, același for alege să îl numească pe Ciprian Porumb în postul lăsat “vacant”.

Ciprian Porumb

2012. Boicotul și echipa a doua

8. Scrisoarea deschisă. În condițiile unei tensiuni vizibile, Andrei Pavel dă publicității, în februarie, o scrisoare deschisă prin care susţine că demiterea sa a venit ”ca urmare a refuzului meu sau al lui Gabriel Trifu de a accepta jocurile de culise ale Federaţiei Române de Tenis şi pe fondul politicii conducerii federaţie, care aduce prejudicii grave lotului naţional”. Mai spune Pavel: Contextul revocării din funcţie include considerente exclusiv subiective, demiterea în sine prevalînd argumente personale susţinute de conducerea federaţiei”.

Pavel a menţionat că scrisoarea deschisă a venit în urma suportului pe care l-a primit de la componenţii lotului de Cupa Davis (Horia Tecău, Victor Hănescu, Adrian Ungur, Victor Crivoi şi Marius Copil), ”care m-au susţinut atît în faţa federaţiei, cît şi a ministerului de specialitate şi a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român”. 

9. Cuvântul jucătorilor. În martie, tot printr-o scrisoare deschisă, cei mai importanți jucători români, Horia Tecău, Marius Copil, Adrian Ungur și Victor Crivoi decid să nu se prezinte la convocarea pentru meciul cu Olanda, din Zona Euro-Africană, programat în aprilie, în spirit de solidaritate cu Andrei Pavel. Semnatarii scrisorii se arată deranjați de faptul că părerea lor nu a fost luată în calcul atunci când s-a decis soarta căpitanului nejucător.

Replica Ruxandrei Dragomir

10. Schimb de replici. Șefa FRT susține că nimeni nu i-a reproșat lui Pavel înfrângerile cu Argentina și Cehia. “Nimeni nu i-a reproşat lui Andrei Pavel că s-a pierdut meciul cu Argentina fără drept de apel cu 1-4, sau cel cu Cehia, 0-5. Dar problema e ca atitudine. Când câștigi un singur punct din 10 meciuri importante, eşti atât de pornit pe conducerea Federaţiei şi ţi se pare că ţi se cuvine să rămâi în funcţie? Vi se pare un scor decent ca să fie atât de vehement?”, a întrebat Dragomir.

11. Opțiuni dincolo de prima mie. În urma boicotului celor cinci jucători, Ciprian Porumb, actualul căpitan nejucător al României, a fost nevoit să apeleze la jucători din afara top 400 ATP.

Astfel, printre soluțiile pentru meciul cu Olanda s-au numărat Petru Alexandru Luncanu (437 ATP), Andrei Dăescu (685), Darius Brăguşi (940), Alexandru-Vasile Ghilea (1.128), Teodor Nicolae Marin (1.418) şi Florin Mergea (locul 1.507).

Aprilie 2012

12. Programul meciului. România întâlnește Olanda, la Amsterdam, pe suprafață rapidă. Programul complet al meciului Olanda – Romania, din Cupa Davis.

Vineri, de la ora 14.00: Thomas Schoorel – Petru Alexandru Luncanu, Robin Haase – Andrei Dăescu
Sâmbătă, de la ora 16.00: Igor Sijsling/Jean-Julien Rojer – Florin Mergea/Andrei Dăescu
Duminică, de la ora 14.00: Robin Haase – Petru Alexandru Luncanu, Thomas Schoorel – Andrei Dăescu.

 

Nu ne-am mai luptat cu Olanda din 1997, de la acel thriller de la București

România și Olanda s-au mai întâlnit de 4 ori în Cupa Davis, scorul direct fiind 2-2. Ultimul meci direct a avut loc în 1997, la București, și a fost unul dramatic. Adrian Voinea a câștigat primul meci cu Paul Haarhuis, în patru seturi, apoi Andrei Pavel a trecut, tot în patru seturi, de Jan Siemerink. 

La dublu, perechea Ionuț Moldovan/Răzvan Sabău a fost învinsă, în trei seturi, de mai experimentatul cuplu Eltingh/Haarhuis. Meciul patru a fost de infarct. Adrian Voinea a ratat 3 mingi de meci și de victorie generală contra lui Jan Siemerink, pierzând, într-un final, 6-7(6) 7-5 7-6(3) 6-7(8) 4-6. În meciul decisiv, Pavel a cedat clar 3-6 1-6 2-6, la Haarhuis. Eșecul cu pricina l-a marcat pe “Voinic”, acesta acuzând șocul o perioadă îndelungată.

Siemerink e actualul căpitan al echipei de Cupa Davis a Olandei. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi