Fast
Irina se întoarce în prima sută

Irina Begu câștigă primul turneu după trei ani, revine în Top 100 cu titlul de la Cairo

Treizecizero | 16 februarie 2020

O zi excelentă pentru românce, începută cu titlurile ITF reușite de Ilona Ghioroaie (15k) și Jaqueline Cristian (25k) a fost încheiată cu unul și mai mare: Irina Begu a câștigat finala de la Cairo (100k), învingând-o pe Lesia Tsurenko, 6-4, 3-6, 6-2, în două ore și 25 de minute.

E un succes important din multe motive pentru Irina.

În primul rând, partea concretă: e primul turneu câștigat după aproape trei ani de la ultimul câștigat la simplu, triumful de la turneul WTA de la București 2017.

Apoi, titlul de la Cairo o readuce pe Irina în Top 100, unul dintre obiectivele pe termen imediat. La Australian Open, Irina ne spunea că își propune să-și reclădească clasamentul și că e conștientă că asta va presupune un efort pe termen mediu, cu mai multe turnee mai mici decât ce ar fi jucat în mod normal în această perioadă.

„Clasamentul nu mă ajută foarte mult și o să trebuiască să văd unde intru. Sunt sentimente mixte; eram obișnuită să știu cu șase săptămâni înainte unde joc, dar văd în asta o provocare nouă și sincer, sunt pozitivă. Știu că am nevoie de cât mai multe meciuri în picioare, am nevoie să joc și turnee mai micuțe, să-mi ridic din nou nivelul, ca să fiu din nou alături de cele mai bune jucătoare.” 

Cu obiectivul principal fiind calificarea la Jocurile Olimpice, pentru a putea juca dublu alături de Simona Halep (lucru pentru care are nevoie să fie în Top 60 după Roland Garros), Irina și-a asumat și riscul unei decizii mai puțin populare, retragerea din echipa de Fed Cup.  Din fericire, alegerea ei a dat rezultate foarte rapid.

În al treilea rând, turneul câștigat vine într-un turneu solid, cu un tablou puternic, iar Irina a avut de tras încă din primul tur, unde a trecut greu de talentata ucraineancă Marta Kostyuk (2-6, 6-1, 7-5).

Le-a mai învins apoi pe Fruhvirtova (7-5, 6-0), Gasanova (4-6, 6-3, 6-1) și Aliona Bolsova în semifinale (6-2, 3-6, 6-1). Cu Tsurenko, adversara din finală, Irina avea dezavantajul unui head-to-head dezavantajos, 1-3, lucru pe care l-a depășit cu bine, la fel cum a făcut-o și cu momentul din setul al doilea. Irina a condus cu set și break și a avut minge de dublu break, dar Tsurenko a revenit, împingând finala în decisiv, acolo unde tot Irina a avut ultimul cuvânt.

Irina este a doua româncă reintrată în Top 100 în această săptămână, după Patricia Țig. România va avea, astfel, cinci jucătoare în prima sută, cele două revenite alăturându-se Simonei Halep, Soranei Cîrstea și Anei Bogdan.

Irina va rămâne la Cairo și săptămâna viitoare, pentru un alt turneu ITF, de data asta, de 60k.