Într-o zi plină de tenis, Monica Niculescu şi Sorana Cîrstea au fost eliminate. Cum s-au văzut evoluțiile lor

Radu Marina | 28 iunie 2017

Sorana Cîrstea a pierdut reîntâlnirea cu Johanna Konta, în vreme ce Monica Niculescu a ratat șansa unui meci cu Simona Halep, cedând cu Tsvetana Pironkova.

În ciuda eșecului destul de drastic (6-2, 6-2 Konta), Sorana nu a jucat tocmai rău astăzi, mai ales în primul set.

În primul set a fost mult timp în meci, a reuşit câteva puncte foarte bune din alergare şi la retur, dar ori de câte ori reuşea să lege 2-3 puncte ori avea vreo minge de break, urma un super retur care ajungea fix pe linia de fund sau un as al Johannei care parcă îi tăia tot elanul.

Jo Konta nu a impresionat neapărat azi, însă a găsit și exploatat la maximum slăbiciunile Soranei. A fost foarte activă la retur, acolo unde Sorana era mai mereu surprinsă de viteza şi rapiditatea returului, care a făcut diferenţa. La jocul din teren, Konta a căutat întotdeauna să nu forţeze, ci să o oblige pe Sorana să lovească departe de zona de confort şi să o deplaseze cât mai mult.

În setul doi, după un game maraton, în care Sorana a ratat câteva şanse să câştige primul game, în condițiile în care serviciul ei nu o incomoda cu nimic pe Konta – românca a cedat complet iniţiativa, au apărut din ce în ce mai multe greşeli, iar Jo s-a dus la 4-0.

De la acel scor Sorana s-a mai relaxat, a redevenit mai agresivă şi să joace lung şi pe centru, reuşind să provoace câteva erori, dar pe final s-a ajuns în aceeaşi situaţie ca şi în primul set: Sorana era în meci, reuşea să lege câteva puncte bune, iar Konta venea cu 2-3 retururi şi super servicii care dărâmau tot ce construise până atunci Sorana.

https://twitter.com/WTA/status/880073154131054592

https://twitter.com/WTA/status/880077881849724928

Sorana rămâne şi ea cu câteva meciuri bune făcute săptămâna asta, iar din meciul de azi se pot lua cu siguranţă câteva lucruri pozitive. Poate ceva mai multă siguranţă şi încredere în momentele importante ar putea compensa cât de cât serviciul schimbat care o dă înapoi de multe ori, iar asta se vede când are în faţă o jucătoare solidă la retur, cum a fost azi.

Monica rămâne cu bucuria victoriei de la minge de meci cu Lucic-Baroni

Nici Monica nu a stat mai bine azi. A pierdut  în două seturi cu  o Tsvetana Pironkova aflată în zi de graţie, mai ales în primul set. În primul set, bulgăroaicei i-a ieşit totul. A găsit întotdeauna cele mai bune soluţii la slice-ul Monicăi, şi-a ajustat de fiecare dată lovitura atunci când Moni încerca să varieze jocul şi s-a concentrat pe retur, acolo unde Monica a câştigat în primul set cu serviciul doar trei puncte.

Cu cât s-a înaintat în meci, Monica a dat semne de revenire. A avut mai multă răbdare, a încercat să alterneze loviturile şi să fie ceva mai agresivă pe partea de rever, reuşind să facă  break-ul prima în setul doi. Au mai urmat câteva game-uri bune în care părea că poate duce meciul în decisiv, însă în acelaşi timp se simţea şi lipsa de prospeţime fizică; mai mereu ajungea târziu la multe dintre mingi, după câte un schimb mai lung, ea era cea care ceda prima, iar la multe dintre mingi nici nu alerga. De la 3-1 s-a ajuns pe nesimţite la 3-4, şi în ciuda unui game bun făcut de româncă pentru a egala la 4, Pironkova a lovit din ce în ce mai agresiv, mai ales pe partea de forehand, lovitură mai slabă a jocului ei şi a continuat să facă diferenţa cu returul.

Pironkova rămâne astfel periculoasă pe iarbă, suprafaţă pe care a obţinut cel mai mare rezultat al carierei în 2010, când a ajuns în semifinale la Wimbledon. Ea a mers mai departe apoi, întâlnind-o pe Simona Halep, într-un meci suspendat de ploaie.

Pentru Monica, în ciuda înfrângerii rămâne o săptămâna în care a reuşit să obţină prima victorie după mai bine de patru luni şi tot după mult timp a reuşit o victorie la o jucătoare din top 30 (cu Mirjana Lucic – Baroni). Însă mai mult decât atât, e important să fie bine fizic, aspect vital pentru o jucătoare care se bazează mult pe deplasare.

Înfrângere dură pentru Muguruza

La Eastbourne a fost o zi aglomerată precum cele de Slamuri. Și programul nu s-a dus la capăt cu bine, ceea ce înseamnă că programul zilei de mâine e la fel de plin. Aga Radwanska, de exemplu, s-ar putea vedea în ipostaza în care să joace trei meciuri.

https://twitter.com/BritishTennis/status/880124046402367488

Azi,  în meciul cu Barbora Strycova, Garbine Muguruza a reuşit să câştige un singur game (!), una dintre cele mai drastice înfrângeri din cariera ei.

A fost un meci în care nu a mers absolut nimic pentru Muguruza. A servit duble greşeli consecutive, orice schimb mai lung se termina cu o minge care ieşea cu mult afară, iar ori de câte ori a încercat să fie mai agresivă, apărea eroarea neforţată. Sigur, la asta a contribuit şi Strycova, care a fost foarte solidă. Cred că a fost unul dintre cele mai bune meciuri făcute de ea; a jucat foarte concentrată de la început şi până la final, ceea ce nu i se întâmplă prea des.

Revenind la Muguruza, e o înfrângere care nu face decât să confirme forma fluctuantă din acest sezon; multe eșecuri surprinzătoare şi un joc care nu a arătat în niciun moment bine. În acelaşi timp, ce s-a întâmplat poate fi un moment menit să o scuture puţin, să conştientizeze că lucrurile nu merg tocmai în cea mai bună direcţie.

Djokovic respiră la Eastbourne

Novak Djokovic, care joacă pentru prima dată din 2010 încoace la un turneu premergător Wimbledon, l-a învins în două seturi pe Vasek Pospisil, într-un meci în care s-a întins pe două zile din cauza ploii. Nole a arătat solid; eficient şi foarte concentrat la fiecare punct, mai ales că Pospisil nu-i tocmai un adversar facil pe iarbă. Chiar şi sârbul a declarat după meci că se simte mulţumit de nivelul de azi şi se simte pregătit, că s-a antrenat bine în perioada asta. A fost a 25-a victorie a acestui sezon pentru sârb, iar următorul adversar va fi Donald Young, care a trecut în două seturi de Jared Donaldson.

La rândul său, tânărul rus Daniil Medvedev continuă rezultatele bune pe iarbă. După cele două sferturi de finală de la Hertogenbosch (venind din calificări) şi Queens, unde a făcut un super meci cu Grigor Dimitrov, Medvedev a mai bifat o victorie notabilă: a trecut de Sam Querrey în două seturi. O victorie cu Robin Hasse, următorul adversar, l-ar duce în premieră în top 50.

Mic profil: Daniel Altmaier

La celălalt turneu ATP desfăşurat săptămâna asta, cel de la Antalya, se întâmplă câteva lucruri de notat pentru noua generaţie.

După ce ieri Dominic Thiem a pierdut în două seturi scurte la indianul Ramkumar Ramanathan, astăzi Daniel Altmaier a reuşit cel mai important rezultat din carieră după o victorie la Marsel Ilhan în trei seturi: primul său sfert de finală ATP. Ajuns pe tablou ca lucky-loser, Altmaier e şi el un jucător din generaţia tânără (18 ani), iar până aici nu reuşise nicio victorie pe tabloul principal al vreunui turneu ATP.

Ieri a câştigat un meci de aproape trei ore cu Estrella-Burgos, meci în care nu şi-a pierdut niciodată serviciul. Astăzi cu Ilhan a avut o revenire importantă în decisiv, acolo unde a fost condus mai de fiecare dată iar Ilhan a avut şansa să servească pentru meci la 5-4. Acolo însă neamţul a făcut nişte puncte grozave cu forehand-ul, reuşind patru lovituri direct câştigătoare consecutive. Apropo de asta, jocul lui Altmaier e refreshing şi merită urmărit cum va evolua de acum în colo. Loveşte reverul cu o singură mână, şi deşi mişcarea e puţin ciudată, generează multă forţă şi lungime, iar asta i-a adus multe puncte azi. Pe lângă asta, îi place să vină la fileu, foloseşte reverul slice,  face des serviciu-voleu (mai ales în momentele mai importante, când l-a şi surprins pe turc de câteva ori) şi nici cu scurtele nu stă deloc rău.

Armele principale sunt, categoric, forehand-ul şi serviciul. Cu lovitura de dreapta accelerează foarte bine; azi a reuşit nişte lovituri de-a dreptul năprasnice, iar cu serviciul caută tot timpul să varieze – din ce am observat, în foarte puţine ocazii a servit de două ori în acelaşi loc. Meciul l-a a terminat cu 15 aşi, mulţi veniţi în momentele importante ale meciului. În turul următor va juca cu Yuichi Sugita, japonezul care a făcut niște meciuri bune pe iarbă recent și care l-a învins pe David Ferrer.

Tot în Antalya,  Radu Albot l-a învins în două seturi pe favoritul doi, Paolo Lorenzi, care acum se află în postura de a fi pierdut 11 meciuri consecutive pe această suprafaţă. Pentru Radu e, de asemenea, primul sfert de finală într-un turneu ATP.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi