Înfrângeri grele, în feluri diferite. Mihaela, Monica, Raluca părăsesc turneul olimpic de la Tokyo

Radu Marina | 26 iulie 2021

Româncele au fost eliminate în turul al doilea la Tokyo: la dublu, Monica Niculescu și Raluca Olaru au scăpat o victorie care părea a lor la un moment dat, iar Mihaela Buzărnescu n-a avut soluții cu Marketa Vondrousova

Monica Niculescu și Raluca Olaru pierd un meci tare frustrant în optimile de dublu

Un meci care a început furtunos pentru Raluca Olaru și Monica Niculescu, care părea că merge în direcția echipei României s-a prefăcut însă într-o înfrângerea grea și extrem de frustrantă în fața perechii Samantha Stosur/Ellen Perez din Australia. Raluca și Monica au condus cu 5-1 în primul set, au avut două mingi de set consecutive la 5-4 și alte cinci la 6-5. Toate au fost ratate. Și odată ratate, meciul a devenit o luptă intensă, pe alocuri dramatică, și cu un final trist pentru noi.

În final a fost 7-6, 7-5 pentru echipa Stosur/Perez, care se califică astfel în sferturile de finală ale probei de dublu feminin de la Tokyo. 

Uneori, când îți dorești prea mult, lucrurile tind să se complice. Monica și Raluca trecuseră în primul tur de favoritele 5, surorile Chan, o echipă valoroasă și cu multă experiență. Asta a crescut, poate, miza. Cele două românce au înțeles că au o oportunitate, că pot reuși lucruri importante în acest turneu. Poate că asta a adus, la pachet cu dorința mare de a profita de această oportunitate, și o presiune suplimentară.

Începutul meciului a confirmat că Moni și Raluca se înțeleg, că totul merge conform planului și că, împreună, sunt o pereche redutabilă. Însă, de nicăieri, a venit o cădere care, până la urmă, a avut efecte distrugătoare.

La 5-2, fetele și-au pierdut pentru prima dată serviciul, după trei voleuri ratate ale Ralucăi. A fost genul de moment în care dorința de a reuși, de a câștiga se transformă într-o frustrare permanentă, de care Raluca nu a putut scăpa până la finalul meciului. Monica a fost acolo, cum e întotdeauna, a încercat să ridice moralul, să se motiveze, să-și motiveze partenera. Pe moment, energia adusă de Monica a părut că funcționează; deși au fost egalate, româncele au rămas în continuare în avantaj și au făcut break-ul, din nou, la 5-5. La 6-5 au servit pentru set și au ajuns la 40-0, trei mingi consecutive de set – toate au fost ratate. Au mai urmat încă două mingi de set, din nou neconvertite, ceea ce a făcut ca primul set să meargă în tiebreak, tiebreak rezolvat de australience în special prin serviciile și retururile foarte aspre. 

O combinație de indecizie, câteva voleuri ratate, câteva duble greșeli consecutive și inexactitate (în lovituri, în combinațiile încercate, în planurile de joc) au dus la o răsturnare de situație greu de anticipat la 5-1. 

Cu primul set pierdut, cu toate acele șanse ratate, nici Monica n-a mai putut rămâne la fel de încrezătoare. Treptat, s-a transferat și la ea starea de agitație și frustrare a Ralucăi; n-a mai fost la fel de creativă, n-a mai fost la fel de inspirată cu soluțiile și a părut că face eforturi mari să se concentreze la ce are de făcut. 

Ajunse într-o situație ingrată, româncele au continuat să lupte. Au rămas aproape și în setul doi, au condus, au încercat să găsească câteva breșe în jocul australiencelor, au și profitat de anumite slăbiciuni (au jucat-o mai des spre Perez în apropierea fileului, au căutat mai des reverul lui Stosur), dar nu în acele momente mari. Au revenit de la 3-4 cu break la 5-4, obligându-le pe Stosur și Perez să servească pentru a rămâne în setul doi, au ajuns chiar la egalitate pe serviciul lui Perez, dar au avut nevoie de pasul decisiv, nu au putut concretiza. 

Pe măsură ce meciul a avansat, australiencele – care câștigaseră doar un singur meci împreună până acum din șase jucate – au început să se simtă din ce în ce mai bine și, cel mai important, au rămas imprevizible. Asta le-a dat puțin peste cap pe fetele noastre, pentru că Raluca și Monica au ajuns în punctul în care nu au mai știut ce anume funcționează și ce nu: au fost momente în care Perez a ratat voleu după voleu și părea că nu se regăsește, apoi revenea cu trei ași consecutivi și câte două-trei lovituri direct câștigătoare năprasnice, prin care ștergea tot ce făcuse greșit anterior.

Același lucru s-a întâmplat cu Stosur: a ratat câteva voleuri sau smash-uri ușoare, a lăsat impresia că este extrem de vulnerabilă când era obligată să lovească din deplasare, dar apoi a revenit cu câte un voleu magistral sau serviciu kick, marcă înregistrată, cu care a făcut diferența.

E o înfrângere grea și neașteptată. Dezamăgirea fetelor va mai fi prezentă o vreme, pentru cât de bine au jucat Raluca și Monica în primul tur, pentru că tabloul era ofertant și, mai ales, pentru cum s-au complicat lucrurile în acest meci. A fost un moment în care un singur punct (un singur voleu, un singur serviciu câștigător, orice) ar fi schimbat categoric dinamica și traiectoria acestui meci. Dar ăsta-i tenisul.

Mihaela Buzărnescu nu rezistă cu Marketa Vondrousova

Mihaela Buzărnescu a fost învinsă în turul doi al Jocurilor Olimpice de la Tokyo de Marketa Vondrousova, după un meci scurt, în care totul s-a întâmplat rapid, pe repede-înainte, fără ca Mihaela să aibă vreo șansă să intre în meci: 6-1, 6-2 pentru Vondrousova, în o oră și opt minute. 

Cu Vondrousova, finalistă la Roland Garros în 2019 și acum clasată pe locul 42 WTA, e greu oricând și în orice circumstanțe. Cehoaica e una dintre cele mai complicate jucătoare din circuit, datorită stilului de joc, a opțiunilor pe care le are la îndemână și a capacității de a se apăra și a contracara. Ceea ce vedem la ea nu prea vedem la alte jucătoare: o stângace cu un joc foarte solid de pe linia de fund, capabilă să întoarcă aproape orice minge, să accelereze de nicăieri, să surprindă cu scurte consecutive și să deranjeze prin unghiurile pe care le generează.

Problema Mihaelei azi a fost, în principal, că nu a putut găsi vreo soluție în fața jocului foarte consistent al Marketei; Mihaela a încercat să-și facă jocul, a mizat pe un plan de joc agresiv, doar că frustrarea și-a făcut rapid loc în momentul în care aproape fiecare minge i se tot întorcea – și nu oricum ci într-un unghi scurt sau cu un efect sau traiectorie diferită. În plus, tot ceea ce ar fi trebuit să o surprindă pe Vondrousova (jocul rapid al Mihaelei, loviturile razante, schimbările de direcție, faptul că lovește forehandul cu mâna stângă) s-a pliat exact pe ceea ce preferă cehoaica. Am aflat că și Vondrousova e capabilă să facă tot ce face Mihaela, doar că la un alt nivel, atât ca execuție, cât și din punct de vedere al constanței. 

Cu o Vondrousova care a avut răspuns la orice, Mihaela s-a trezit cu un zid în față, zid pe care nu l-a putut sparge doar cu agresivitatea și modul rapid în care a încercat să lovească, motiv pentru care meciul a curs foarte repede. Dacă în primul set, cehoaica s-a distanțat doar în câteva minute la 4-0 și apoi 5-1, în setul doi lucrurile au fost o idee mai diferite. A fost un segment în care Mihaela a putut lega jocul mai bine, dar acest segment a ținut doar cinci game-uri – de la 3-2, Vondrousova a câștigat următoarele trei game-uri la rând.  

Aventura Mihaelei la Tokyo se încheie cu o înfrângere în turul doi în fața unei jucătoare excelente. Visul ei de a participa la Jocurile Olimpice a fost însă împlinit și asta ar trebui să conteze mult pentru ea: bonus, a obținut și o primă victorie olimpică. 

După Jocurile Olimpice, Mihaela se reîntoarce în circuit și va încerca să-și reclădească clasamentul. Pentru că, în momentul în care nu se va mai putea baza pe clasamentul protejat, îi va fi greu spre imposibil să fie acceptată pe tablourile principale ale unor turnee WTA. Ea e înscrisă, în acest moment, în calificările turneului Winners Open de la Cluj (WTA 250), desfășurat în perioada 1-8 august. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi