Începe Monte Carlo, începe cu adevărat anotimpul de zgură. Începe sezonul Rafa Nadal

Radu Marina | 13 aprilie 2019

Dominația lui Nadal pe zgură s-a transformat în ceva atât de obișnuit, încât o luăm cu toții de bună, tindem să credem că e simplu și comun ca un jucător să domine cea mai solicitantă suprafață cu o asemenea consistență nemaivăzută. E drept, Rafa nu mai poate traversa mereu întregul sezon de zgură fără să piardă măcar o dată, însă în mod particular condițiile de la Monte Carlo îi sunt deosebit de prielnice, ceea ce-l face foarte greu de bătut în Principat

Brief

-Monte Carlo este al treilea Masters al sezonului (Indian Wells, câștigător Dominic Thiem, Miami, câștigător Roger Federer) și primul din cele trei ce se desfășoară pe zgură, alături de Madrid și Roma. Deși, oficial, sezonul de zgură a început în această săptămână cu turneele de la Houston și Marrakech, Monte Carlo dă adevăratul start al unui maraton de aproape două luni de zgură, cu opriri prin Barcelona, Estoril, Madrid, Roma și, în final, Paris – punctul culminant al acestui segment de sezon.

-Meciurile de pe tabloul principal vor începe pe 14 aprilie, iar finalele vor va avea loc pe 21.

-Rafael Nadal este campionul en-titre la simplu și cel care deține recordul de cele mai multe trofee câștigate în Principat (11). Din 15 prezențe la Monaco, Nadal a pierdut doar patru meciuri și a câștigat 68 (un alt record), acesta fiind locul de unde a început totul pentru el. În 2005, la Monte Carlo, Rafa câștiga primul său turneu Masters.

-La dublu, campionii de anul trecut sunt frații Bryan, care dețin, de asemenea, recordul de cele mai multe titluri câștigate în proba de dublu la acest turneu (6).

Cine participă

-Turneul monegasc este singurul Masters non-Mandatory, ceea ce înseamnă că prezența jucătorilor de top nu e obligatorie. În frunte cu Rafael Nadal, alți cinci jucători din top 10 (Novak Djokovic, Dominic Thiem, Alexander Zverev, Kei Nishikori, Stefanos Tsitsipas) vor lua startul la Monte Carlo. Alți trei jucători din Top 10, Kevin Anderson, Juan Martin Del Potro și John Isner, nu vor fi prezenți, fiind accidentați. Iar Roger Federer, prezent pentru prima dată din 2015 pe zgură, va reveni la Madrid. Elvețianul beneficiază oricum de o regulă de vechime care-l scutește de obligativitate la orice Masters.

Din garda mai veche a circuitului, Stan Wawrinka, Marin Cilic, Gael Monfils, Grigor Dimitrov, Roberto Bautista Agut, Diego Schwartzman, David Goffin, Fernando Verdasco, Jo-Wilfried Tasonga, Gilles Simon sau Fabio Fognini sunt, de asemenea, prezenți la start.

Dintre jucătorii mai tineri, îi avem pe tablou, afară de Tsitsipas și de Zverev, pe Borna Coric, Karen Khachanov, Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Kyle Edmund și Hubert Hurkacz.

-Singurul jucător din România prezent în Principat este Horia Tecău, care evoluează, alături de Jean-Julien Rojer, în proba de dublu. Marius Copil va începe sezonul de zgură peste două săptămâni, la turneul de la Barcelona.

Tragerea la sorți

-Rafael Nadal, cap de serie doi aici, dar marele favorit, începe apărarea trofeului cu Roberto Bautista Agut sau John Millman. În turul trei ar putea avea loc reeditarea semifinalei de anul trecut cu Grigor Dimitrov (vs. Matteo Berrettini în primul tur), iar în sferturi s-ar revedea cu Marin Cilic. În semifinale l-ar putea primi pe Alexander Zverev, care începe cu Felix Auger-Aliassime (sau un jucător din calificări).

Nadal revine după accidentarea la genunchi care l-a obligat să se retragă înainte de semifinala cu Roger Federer de la Indian Wells.

-Novak Djokovic, liderul mondial și favoritul principal, va deschide turneul cu învingătorul meciului Philipp Kohlschreiber – Thanasi Kokkinakis. Cu Kokkinakis, Djokovic a jucat (și câștigat) o singură dată, în schimb cu Kohlschreiber s-a întâlnit deja de 10 ori (8-2 la H2H pentru sârb), ultimul meci fiind câștigat surprinzător de neamț, la Indian Wells, în urmă cu câteva săptămâni.

-Stefanos Tsitsipas este pe partea de tablou a lui Djokovic, și s-ar putea întâlni cu acesta, dacă se vor respecta capii de serie, în sferturi. Până acolo, Tsitsipas trebuie să treacă în turul doi de învingătorul meciului Jeremy Chardy – Mikhail Kukushkin, iar în turul trei s-ar putea vedea cu Daniil Medvedev, care l-a învins de fiecare dată în cele trei întâlniri până acum.

Tot pe partea de tablou a lui Djokovic se mai află și Dominic Thiem, care nu are, la prima vedere, cel mai facil traseu: Martin Klizan (sau un jucător din calificări) în turul doi, slovacul l-a învins în trei din cele patru meciuri jucate. Apoi, David Goffin în turul trei, Karen Khachanov în sferturi și Novak Djokovic în semifinale.

-Potențiale sferturi, dacă se vor respecta capii de serie: Novak Djokovic – Stefanos Tsitsipas; Karen Khachanov – Dominic Thiem; Alexander Zverev – Kei Nishikori; Rafael Nadal – Marin Cilic.

-Meciuri tari în primul tur: Diego Schwartzman – Gael Monfils, Lucas Pouille – Stan Wawrinka, Borna Coric – Hubert Hurkacz, Fernando Verdasco – Pierre Hugues Herbert.

La ce să ne așteptăm de la Monte Carlo și de la întreg sezonul de zgură

Pe cât de spectaculoasă și intensă este această parte din calendarul competițional masculin, pe atât de previzibilă a devenit odată cu apariția lui Rafael Nadal, cel mai bun jucător din istorie pe această suprafață. Dominația lui Nadal pe zgură s-a transformat în ceva atât de obișnuit, încât o luăm cu toții de bună, tindem să credem că e simplu și comun ca un jucător să domine cea mai solicitantă suprafață cu o asemenea consistență nemaivăzută. Când ajungem în perioada aprilie – mai, discuțiile se simplifică. Este Rafa și restul lumii: ce jucător îi poate crea probleme? Anul trecut, spre exemplu, discutam despre cine să câștige cinci puncte (!) consecutive în fața lui (în 2018, la Monte Carlo, doar Khachanov și Dimitrov au reușit asta), sau cine să îi întrerupă seria de seturi câștigate consecutiv pe suprafața roșie.

E drept, Rafa nu mai poate traversa mereu întregul sezon de zgură fără să piardă măcar o dată, însă în mod particular condițiile de la Monte Carlo îi sunt deosebit de prielnice, ceea ce-l face foarte greu de bătut în Principat, locul unde Rafa începe aproape fără eroare sezonul de zgură pe o notă bună. Anul acesta, punctul de plecare nu e cu mult diferit de 2018.

În ceea ce privește adversarii, diferența majoră este forma lui Djokovic. Dacă anul trecut prin timpul ăsta, sârbul înota haotic în niște ape tulburi, acum tenisul lui Djokovic este la un nivel suficient de înalt încât să-l considerăm principalul rival al spaniolului în acest sezon de zgură. E drept, a devenit mai imprevizibil (vezi eliminările timpurii de la Indian Wells și Miami), dar a rămas la fel de periculos (vezi parcursul impresionant de la Melbourne).

De altfel, recent, Toni Nadal îl numea pe Djokovic într-un interviu pentru presa spaniolă „cel mai dificil adversar al lui Rafael”, mărturisind că Djokovic a fost „cel mai complicat adversar pentru Rafael a fost Djokovic. Pentru mine, cel puțin. Mereu am simțit că dacă Djokovic juca bine, ar fi fost foarte greu de învins, mai mult decât Federer. Făcea totul bine, reușea să atace și să se apere la un nivel foarte înalt. El a fost întotdeauna foarte competitiv. Am vrut maximul de la Rafael în meciurile cu el”.

Nu trebuie să-l uităm nici pe Dominic Thiem, proaspătul campion de la Indian Wells. Thiem este singurul jucătorul care l-a învins anul trecut pe Nadal pe zgură (Madrid, sferturi) și unul dintre foarte puținii care au reușit să adune cel puțin trei victorii contra spaniolului pe zgură (Buenos Aires 2016, Roma 2017, Madrid 2018).

Un alt aspect deloc diferit de sezonul 2018 este incertitudinea privind starea de sănătate a lui Nadal. Anul trecut, Nadal a ajuns la Monte Carlo cu destule dubii în jurul lui după retragerea de la Australian Open, din sferturile de finală contra lui Marin Cilic. Acum, el e în aceeași situație, fiind forțat să se retragă înaintea semifinalei de la IW cu Roger Federer, din cauza unor probleme la genunchi.

Veștile care vin dinspre el sunt bune. În urmă cu trei săptămâni a reluat antrenamentele și pare pregătit pentru turul de forță Monte Carlo – Barcelona – Madrid – Roma – Roland Garros.

Alți jucători de urmărit în perioada următoare

Dincolo de jucătorii care evoluează, în mod tradițional, bine pe zgură (Marco Cecchinato, Fabio Fognini, Pablo Carreno Busta, Diego Schwartzman, Laslo Djere, Martin Klizan – toți prezenți la Monte Carlo), ori de cei care sunt oricum în centrul atenției, mai sunt câțiva care au o relație fastă cu această suprafață: Jo-Wilfried Tsonga, revenit în circuit în acest an după o operație suferită la genunchi; Janko Tipsarevic, fost jucător de top 10 revenit în acest an în circuitul ATP după șapte operații suferite; Felix Auger – Aliassime, canadianul cu un start de sezon excelent; Jaume Munar, un jucător din noua generație extrem de solid pe zgură, cu un joc ordonat, tipic spaniol; Hubert Hurkacz, un alt jucător tânăr, cu o evoluție frumoasă în ultimul an, al cărui joc se pliază bine pe zgură.

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos, format din trei modele complementare.

Alege-ți modelele preferate de AICI!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi