Iga Swiatek este noua campioană la Roland-Garros! Swiatek câștigă primul ei titlu de Grand Slam fără să piardă set

Radu Marina | 10 octombrie 2020

Numărul 54 mondial este prima jucătoare care câștigă Roland-Garros fără să piardă set, de la Justine Henin în 2007. Swiatek e cea mai tânără campioană de la Paris de la Monica Seles în 1992.

Roland Garros este oferit de

Discount de 50 la sută la orice produs din Shop-ul 30-0, valabil până sâmbătă seara, la ora 22:00. Profită fără limită! Ca să activezi reducerea, folosește codul de voucher:

IGA

Iga Swiatek este noua campioană de la Roland-Garros, după ce a învins-o în finală pe Sofia Kenin, 6-4, 6-1.

La 19 ani, Iga Swiatek este prima jucătoare poloneză care câștigă un Grand Slam. Și îl câștigă într-o manieră impresionantă: fără să cedeze niciun set, cu doar 28 de game-uri pierdute tot turneul, învingând favorita 1 a turneului, finalista de anul trecut și, în finală, deținătoarea titlului de la Australian Open. 

Swiatek, clasată în prezent pe locul 54, dar care va urca de luni până pe locul 17 WTA, devine prima jucătoare care triumfă la Paris fără a pierde set din 2007 încoace (Justine Henin) și doar a doua jucătoare, după Jelena Ostapenko, care se impune aici fără a fi cap de serie. Swiatek devine, de asemenea, și cea mai tânără campioană de la Paris de la Monica Seles în 1992. Kenin urcă două locuri până pe 4. Primele trei locuri sunt în continuare deținute de Ash Barty, Simona Halep și Naomi Osaka.

În drumul către acest trofeu – nu doar primul de Grand Slam, ci și primul al carierei ca jucătoare profesionistă – Swiatek a trecut de Marketa Vondrousova, finalista de anul trecut (6-1, 6-2), Su-Wei-Hsieh (6-1, 6-4), Eugenie Bouchard (6-3, 6-2), Simona Halep, favorita principală anul acesta și câștigătoare în 2018 (6-1, 6-2), Martina Trevisan (6-3, 6-1), Nadia Podoroska (6-2, 6-1) și Sofia Kenin, favorita 4 și deținătoarea titlului la Australian Open (6-4, 6-1). 

,,Este o nebunie pentru mine, pentru că an de an îl urmăresc pe Rafa cum ridică acest trofeu, așa că e ceva de-a dreptul nebunesc să mă aflu și eu acum în același loc. Sunt atât de fericită și mă bucur că și familia mea e aici, alături de mine. E copleșitor ce mi se întâmplă. Acum doi ani am câștigat turneul de la Roland Garros juniori, acum sunt aici. Mi se pare un timp atât de scurt. Mi-am dorit să joc la fel de agresiv precum în primele tururi și a fost necesar să fiu la fel de consistentă la nivel mental”, a spus Iga, la scurt timp după finală. 

În declarația de mai sus, Swiatek a subliniat exact cele două elemente cheie, care au făcut diferența astăzi în finală –  și nu doar astăzi. Primul element, care a pus totul în mișcare, a fost partea mentală. Iga a intrat în meci arătând o concentrare remarcabilă: nu doar că și-a stăpânit emoțiile, dar le-a și canalizat spre misiunea pe care a avut-o de îndeplinit. 

De la prima minge lovită și până la ultimul punct câștigat, Iga a arătat ca o jucătoare care știe foarte bine care e misiunea ei, n-a uitat nicio secundă motivul pentru care e pe teren și nu s-a abătut niciun moment de la planurile ei (pentru că da, jocul ei îi permite să apeleze la multe planuri de joc). 

Poziționarea agresivă în teren, intențiile ofensive, libertatea cu care s-a deplasat și a lovit, dar și toate ajustările făcute în momentele importante au arătat o jucătoare care a venit la această întâlnire cu obiectivul clar de a-și câștiga meciul. Fiecare forehand câștigător, fiecare combinație de scurtă urmată de un passing shot sau un lob, fiecare schimbare de direcție a emanat  siguranță și luciditate. Totul a fost bine cântărit, nimic n-a fost întâmplător. 

Partea a doua a fost agresivitatea. O agresivitate diferită de ceea ce vedem în tenisul feminin. Pentru că Iga nu zdrobește mingea și nici nu poate face diferența doar de la o singură lovitură. Dar își poate împinge adversara în spatele liniei de fund prin coerența jocului în sine, greutatea loviturilor și schimbările de direcție. 

Finala a început cu trei game-uri câștigate la rând de Iga, dar acest avantaj avea să fie pierdut rapid, Kenin răspunzând la rândul ei cu trei game-uri câștigate în serie. De la acest moment de egalitate, lupta a început să se intensifice. Iga a făcut o treabă excelentă ieșind dintr-un game cu două egalități și a preluat din nou conducerea – pe care nu avea să o mai cedeze până la final.  

La 3-4, Kenin și-a cedat serviciul după un game lung, în care a avut șansa de a egala, dar în care, în cele din urmă, forehandul polonezei a făcut diferența. Același forehand impresionant, cu care poate lovi din orice poziție a terenului, și datorită căruia a reușit să ajungă la 5-3 și minge de set. De la acest moment, a fost rândul lui Kenin să impresioneze. Americanca a salvat mingea de set, și-a luat break-ul înapoi cu trei winnere consecutive. Însă, la 4-5, când a servit pentru a rămâne în set, ea a făcut trei erori pe rever, pierzând setul. Însă au fost trei erori forțate; forțate de returul foarte bun al polonezei, care în decurs de câteva minute și-a ajustat poziționarea la retur, a făcut câțiva pași în spate și a mizat pe un retur lung și jucat mai mult pe centru. A căutat să surprindă și să deranjeze prin lungime și exact acesta a fost și rezultatul obținut: Kenin a părut surprinsă, a lovit înghesuit și a făcut cele trei greșeli menționate.

S-a păstrat, de fapt, dinamica de început a finalei. A fost un prim set în care s-a jucat în serii, s-a jucat spectaculos și intens, dar pe rând. Foarte rar cele două jucătoare au jucat, în același timp, tenisul lor bun. S-a impus jucătoarea cu inițiativă, care a schimbat întotdeauna prima (fie că a fost direcția, modul în care a accelerat sau tactica – vezi game-ul făcut de poloneză la 5-4) și care și-a asumat mult mai mult. Iga a încheiat primul set cu 13 lovituri direct câștigătoare și 15 erori neforțate, Kenin n-a fost departe de ea la capitolul erori neforțate (16), dar n-a putut fi agresivă (doar șase winnere). 

Poate părea ciudată exprimarea ,,n-a putut fi agresivă”, dar senzația generală a fost că Swiatek are atât de multe opțiuni la îndemână, generează o lungime atât de deranjantă și loviturile ei sunt atât de precise încât Kenin nu a putut ajunge efectiv niciodată într-o poziție avantajoasă, care să-i permită să atace mai des, să pună presiune mai des ori să ajungă în situația de a fi ea jucătoare care impune ritmul. Swiatek a copleșit-o cu jocul inteligent, cu modul în care a variat și cu loviturile în cross. Pentru că, asemenea Simonei Halep, și Kenin s-a trezit în aceeași situație complicată: n-a mai putut domina cross-ul, n-a mai adunat puncte cu loviturile în cross și asta a blocat-o, fiind anulată sursa principală care îi aduce, în general, majoritatea punctelor. 

Deși setul a fost relativ echilibrat, era clar pentru Kenin că jocul propus de ea nu o rănește pe poloneză și trebuie neapărat să schimbe ceva. Schimbarea pe care ea a încercat-o a fost o agresivitate sporită, începând de la retur. Asta i-a adus un break în chiar primul game al setului doi, însă de aici tot jocul ei s-a destrămat: a pierdut următoarele două game-uri la rând, a solicitat apoi intervenția fizioterapeutului pentru o problemă recurentă la coapsă, iar după îngrijirile medicale primite la vestiar, a pierdut alte trei game-uri la rând, timp în care a câștigat doar un punct.

Ca, în final, Iga să servească la 5-1 pentru titlu, o misiune pe care a depășit-o impecabil, în aceeași manieră  precum a fost pe tot parcursul celor două săptămâni la Paris: concentrată, dominantă, intangibilă și fără ezitări.  

E o victorie istorică pentru Swiatek, care ne reamintește de epoca în care triumfurile în turneele de Grand Slam ale jucătoarelor sub 20 de ani erau ceva banal. Iga a fost multă vreme în atenția specialiștilor, care au trecut-o în grupul select al jucătoarelor cu potențial mare pe viitor – incluzând aici și Slamurile.

Swiatek a confirmat aceste așteptări mult mai devreme și, foarte probabil, va fi în ecuație pentru multe alte titluri importante în viitor. Ea își adaugă numele în grupul jucătoarelor tinere și foarte tinere, care pot avea un cuvânt greu de spus mult timp de acum înainte în WTA, alături de Osaka, Andreescu, Barty sau chiar învinsa ei din finală, Kenin. De altfel, acest grup de jucătoare a câștigat șapte din ultimele opt turnee de Grand Slam, excepția din acest interval de timp fiind titlul Simonei la Wimbledon.

Top 10 WTA începând de luni:

1. Ashleigh Barty, 2. Simona Halep, 3. Naomi Osaka, 4. Sofia Kenin (+2), 5. Elina Svitolina, 6. Karolina Pliskova (-2), 7. Bianca Andreescu, 8. Petra Kvitova (+3), 9. Kiki Bertens (-1), 10. Serena Williams (-1)

https://twitter.com/rolandgarros/status/1314945639487287297?s=20

https://twitter.com/rolandgarros/status/1314937705411772416?s=20
https://twitter.com/BenRothenberg/status/1314938719594573826?s=20
https://twitter.com/ARadwanska/status/1314939878191378432?s=20

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi