Iga Swiatek are răspunsurile, câștigă US Open 2022! Al doilea titlu de Grand Slam al anului și al treilea al carierei

Treizecizero | 10 septembrie 2022

Este al doilea titlu de Grand Slam al anului pentru poloneză, după cel câștigat la Roland-Garros, și al treilea al carierei, primul fiind RG 2020.

US Open este oferit de


Iga Swiatek își continuă seria impresionantă în finale, câștigând o luptă spectaculoasă în finala US Open. Poloneza a dominat-o pe Ons Jabeur în prima parte a meciului, apoi a rezistat foarte bine pe final, când Jabeur a venit tare din urmă, cucerind trofeul cu o victorie valoroasă, 6-2, 7-6.

Este al doilea titlu de Grand Slam al anului pentru poloneză, după cel câștigat la Roland-Garros, și al treilea al carierei, primul fiind RG 2020. Ea devine prima jucătoare de la Angelique Kerber în 2016 care câștigă mai mult de un Slam într-un sezon. De asemenea, Iga este prima jucătoare de la Serena Williams în 2014 care câștigă cel puțin 7 trofee într-un an.

Pentru Ons, e a doua finală de Slam consecutivă pe care o pierde, după cea de la Wimbledon, din iulie.

Cele două vor ocupa primele două poziții în clasamentul WTA updatat luni.

Vreme de mai bine de un set și jumătate, Iga a fost impecabilă la aproape fiecare capitol, având răspunsurile și tactica potrivită la orice a încercat Jabeur. Tunisianca n-a avut în serviciu un aliat în prima parte a finalei, ceea ce i-a limitat din start opțiunile. Jabeur a reușit însă să echilibreze meciul în setul secund, ba chiar a avut trei șanse de break la 4-4, dar Swiatek a ieșit din acel game complicat și a găsit apoi drumul spre victorie în tiebreak.

*

Se poate argumenta că, din cele trei câștigate de Iga, acesta este poate titlul de Grand Slam cu o semnificație diferită. În sensul că transmite tuturor mesajul că Swiatek a învățat să câștige Slamuri chiar și când nu e în cel mai bun moment al ei. Poloneza a venit la New York cu destule dubii de formă, departe de nivelul arătat în primăvară, când a făcut să pară ușor să legi 37 de victorii la rând. În turneu, Iga a avut destule momente ezitante și a fost împinsă aproape de margine de Aryna Sabalenka în semifinale, când bielorusa a condus cu un break în setul decisiv. Dincolo, Jabeur a jucat poate un tenis mai bun în timpul turneului și venea în finală drept jucătoarea cu momentum.

Douăzeci și ceva de minute trecute de la startul finalei și Iga cea din primăvară și-a făcut reapariția. E impresionant cum se setează poloneza atunci când are de jucat o finală, cât de sus își poate ridica nivelul, cum știe să facă lucrurile grele pentru adversară. Cert e că Swiatek a servit lights out în primul set, a pornit ca din pușcă, pierzând doar două din primele 14 puncte, și, în ciuda unui scurt comeback încercat de Jabeur, care a revenit de la 3-0 la 3-2, poloneza a fost aproape intangibilă în primul set, pe care l-a dominat cu combinația ei de viteză, forță în lovituri și abilitatea de a folosi geometria terenului în moduri care lasă oponenta fără replică.

Faptul că Jabeur a trebuit să facă patru lovituri câștigătoare absolut grozave ca să obțină rebreakul a fost impresionant pe moment, dar un semn că tunisianca e-n necaz, pentru că un astfel de ritm nu poate fi sustenabil. Și de un astfel de ritm avea nevoie ca să își ofere o șansă. Sau, cel puțin, așa a părut la acel moment.

Nu-i mai puțin adevărat că Jabeur și-a făcut viața (oricum grea) și mai grea, prin dificultățile pe care le-a avut pe primul serviciu. Ca să poată câștiga finala, Ons avea nevoie să servească foarte bine, sau mai bine decât Iga. În primul set, cifrele ei au fost însă insuficiente ca să câștige cu mai oricine din Top 50, cu atât mai puțin cu liderul mondial: Ons a pus doar 48 la sută primul serviciu în teren, iar din punctele jucate astfel, zece la număr, a câștigat doar două.

Direcția asta a continuat și în setul secund, cu Iga dominând în drum spre un 3-0 și mingi de dublu break, în vreme ce Jabeur părea ieșită din cărți și întoarsă către vechile ei obiceiuri de a încerca mingi excesiv de drăguțe în situații care cer execuții serioase. Adică exact ce n-a făcut, de exemplu, în victoriile ei dominante din sferturi și semifinale, cu Tomljanovic și cu Garcia.

Dar, din corzi, Ons a găsit cumva putere să se scoată de acolo și să ne ofere un meci. A încetat să mai fie reactivă, și-a asumat riscuri, a atacat și a pus-o sub presiune pe Iga, dominând chiar unele schimburi de forță. Faptul că primul serviciu a început să intre nu avea cum să nu ajute.

Jabeur a recuperat iar break-ul, l-a pierdut iar, l-a mai recuperat o dată și, de aici, a stat umăr la umăr cu Iga. Ba, mai mult, tunisianca ar fi meritat, probabil, să facă break-ul la 4-4, într-un game uriaș. Un game în care finala părea pe muchie, în care Swiatek s-a simțit sub o presiune enormă, și la care Ons o să se gândească multă vreme, mai ales la cum a returnat la cele două șanse de break de la 15-40.

A fost o oportunitate ratată care avea s-o coste pe tunisiancă, așa cum s-a întâmplat apoi și în tiebreak. Swiatek a clipit iar de la 4-2, iar Jabeur a avut două servicii în mână la 5-4 și șansa de a împinge finala în decisiv. Dar n-a jucat grozav acel moment, iar Iga s-a strecurat cu victoria.

Cu toate emoțiile care i-au afectat vizibil nivelul pe linia dreaptă, Iga s-a clătinat, dar a știut cum să nu cadă. Nu s-a panicat și ai putea să juri că în mintea ei nu și-a pus problema în acele momente că nu va găsi o cale. Astfel de puncte, precum cele jucate la 4-4 în setul doi, sau de la 5-4 pentru Jabeur în tiebreak, merg mult mai des la jucătorul care a mai fost în astfel de situații și le-a gestionat în trecut. Poate că Jabeur, în sfârșit intrată în meci, ar fi devenit chiar favorită într-un eventual set trei. Așa însă, obișnuința victoriilor, acel muscle memory a ajutat-o pe Swiatek.

Oarecum, finala a adus aminte de duelul dintre Alcaraz și Tiafoe de cu o seară înainte, în care push-ul outsiderului a contribuit la spectacol, dar n-a fost suficient pentru victorie.

La cum a început anul, Swiatek merita, probabil, două titluri de Grand Slam în acest sezon. Cifrele ei amintesc oarecum de Serena Williams în vremurile ei bune. De la Serena în 2014 n-a mai câștigat cineva 7 titluri într-un sezon. Tot Serena, în 2013, a fost ultima care a câștigat RG și USO în același an.

Cu zece finale câștigate la rând, mai toate, exceptând-o pe cea de azi, câștigate într-o manieră zdrobitoare, Iga, încă doar 21 de ani, chiar amintește de genul de dominație pe care doar Serena reușea să o atingă. Ons a găsit, azi, pentru o vreme, rețeta, dar va trebui să o aprofundeze și să se întoarcă mai puternică pentru a-și oferi mai multe șanse în proxima ocazie.

Până acolo, Iga se va bucura de o domnie deocamdată incontestabilă în fruntea ierarhiei.

https://twitter.com/iga_swiatek/status/1568740082986942464?s=20&t=Wh2rFlDq2V2SzMX5LREtCg
https://twitter.com/usopen/status/1568723520447971328?s=20&t=Wh2rFlDq2V2SzMX5LREtCg

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi