Gabriela Ruse obține prima victorie din carieră la Roland-Garros, trece de McCartney Kessler în primul tur
Radu Marina | 26 mai 2025Gabi o va întâlni în turul al doilea pe favorita 10, Paula Badosa. Tot azi, Irina Begu a fost nevoită să se retragă în setul decisiv al meciului cu Leila Jeanjean.
Gabriela Ruse se califică în turul doi la Roland-Garros după victoria obținută în fața americancei McCartney Kessler. A fost 7-5, 7-6 pentru Gabi, care bifează prima ei victorie din carieră pe tabloul principal din capitala Franței.
Succesul acesta e important pentru Gabi – nu doar pentru că atinge o premieră – cât pentru felul în care a obținut această victorie, în fața unei adversare mai bine clasate, care traversează cea mai bună perioadă a carierei. În plus, e important că românca leagă victorii în Slamuri; după calificarea în turul 3 la US Open 2024 și turul doi la Australian Open 2025 acum sparge gheața și la Paris, turneu unde până acum adunase două victorii în calificări din cinci participări.
Adversara Gabrielei de astăzi nu a fost nici pe departe una facilă – cum nici meciul n-a fost deloc ușor, chiar dacă a părut așa la un moment dat. În vârstă de 25 de ani, Kessler a explodat în acest sezon cu primul titlu WTA la Auckland. A mai jucat o finală la Austin (pierdută cu Jessica Pegula) și e foarte aproape să intre în top 35 WTA.
Pe hârtie, meciul se anunța greu pentru Gabriela, cu o jucătoare mai bine clasată, într-o formă mai bună și cu mai multă încredere după o primă jumătate de sezon în care a jucat cel mai bun tenis al său.
Gabi e însă genul de jucătoare care poate face meciuri bune oricând, indiferent de adversară sau de suprafață: când intră în acel ritm al ei, în care își duce ofensiva într-o zonă pe care o poate controla e greu de scos de pe teren. Problemele ei fix aici apar, când nu găsește un echilibru între forță și precizie. Dar are arme importante, are un joc extrem de incisiv, care rănește, și poate găsi momente de joc în care adversara e pur și simplu copleșită de acele injecții de forță pură.
Kessler a simțit și ea, pe propria piele, toate astea. Cât timp Gabi a permis, americanca și-a putut pune în valoare jocul rapid, ordonat și ușor agresiv, ceea ce a și dus-o o vreme în avantaj. Când Gabi a pus piciorul în prag și și-a curățat jocul de erori, Kessler nu a mai avut nicio reacție: n-a mai fost lăsată să joace, a trebuit să riște prea mult și treptat și-a pierdut precizia dar și luciditatea.
Așa s-a petrecut revenirea lui Gabi de la 1-4 în primul set, pe fondul unui joc foarte așezat și agresiv. Atât timp cât a găsit acea lungime potrivită a mingilor, a atacat răbdător și a căutat să impună ritmul, alternând mingile și dictand, a fost jucătoarea mai inspirată și, per total, mai bună. De la acel scor de 1-4, jocul lui Gabi a crescut în intensitate, iar preluarea conducerii a venit natural. La 5-5, românca a izbutit break-ul decisiv și a servit fără mari emoții pentru a câștiga primul set.
Cu primul set câștigat la mare luptă, Gabi a putut privi relaxată spre setul doi – iar această relaxare s-a transferat și în jocul său: a jucat mai liber, a dat complet drumul loviturilor și n-a avut nici cea mai mică ezitare. A urcat la 4-0 și totul părea decis. Însă Kessler a dovedit că rămâne o adversară puternică; a fost rândul ei să găsească momentum și să-și construiască o serie de cinci game-uri, iar Gabi s-a trezit de nicăieri în situația de a servi pentru a rămâne în set.
Doar că marele merit al Gabrielei în acest meci e că a jucat formidabil punctele mari: când a fost cazul să pluseze, a făcut-o, când a simțit că trebuie să aibă răbdare, a așteptat, când a trebuit să fie curajoasă și să-și câștige punctele a făcut-o fără sincope. De la 4-5 și până la finalul meciului Gabi a fost pur și simplu prea puternică și decisă comparativ cu adversara sa: a găsit liniile terenului, a atacat virulent și, când și-a construit atent punctele.
În turul următor Gabi se va reîntâlni cu Paula Badosa, cea care a învins-o în primul tur pe Naomi Osaka. Gabi și Badosa vor juca pentru a treia oară una împotriva celeilalte, scorul întâlnirilor directe fiind 1-1.
Ultima dată când cele două s-au întâlnit a fost la acel meci minunat de la US Open 2024, meci încheiat cu victoria dramatică a Paulei Badosa, după un tiebreak decisiv. Gabi, care a avut atunci o minge de meci, a trecut milimetric pe lângă o calificare spectaculoasă în săptămâna a doua a unui Slam pe care-l începuse din calificări. Va avea acum o altă ocazie de a obține un rezultat important și dacă e cert ceva e asta: că lui Gabi îi plac la nebunie astfel de meciuri și de conjuncturi în care poate juca rolul de outsider în fața unei favorite importante.
View this post on Instagram
Irina Begu s-a accidentat și s-a retras din meciul cu Leila Jeanjean
Ceea ce începuse excelent, cu promisiunea unui eventual 3-0 pentru românce în ziua a doua la Paris, s-a încheiat trist pentru Irina Begu.
Irina a fost dominantă în prima parte a meciului, atingând un nivel excelent parcă fără să depună efort. Copleșitoare la retur, Irina a excelat și la celelalte capitole, punând pe tapet diferența reală de valoare între versiunile maxime ale celor două jucătoare. A fost 6-0 în primul set, cu nu mai puțin de 15 lovituri direct câștigătoare ale Irinei. Și totul indica spre o victorie în minimum de seturi, așa cum o făcea și acum trei ani, în turul al treilea la RG, în precedenta lor întâlnire.
Doar că tenisul nu se joacă în vid, într-un sistem în care întotdeauna se confruntă acele versiuni maxime ale sportivilor. Din setul al doilea, Jeanjean a reușit să echilibreze meciul și să prindă curaj, împinsă din spate de un public tipic RG, care se aprinde atunci când un localnic e implicat. Și da, în astfel de circumstanțe un public poate să aibă un impact asupra desfășurării meciului, pentru că pune o presiune pe adversar poate chiar mai mare decât ar părea. Cert e că, deși a recuperat în două rânduri un deficit de un break, Irina a scăpat câteva erori în niște puncte cruciale, Jeanjean și-a ajutat cauza cu câteva execuții surprinzătoare, și dintr-o dată setul al doilea s-a dus, 7-5 în favoarea franțuzoaicei.
Și n-a fost, din păcate, un decisiv de ‘care pe care’. Irina a simțit o durere acută la gamba dreaptă, a avut câteva schimburi în care a călcat cu reținere, și a cerut timeout medical în timpul game-ului, la 0-2. Un timeout care n-a putut-o ajuta să continue meciul.
Din păcate, prezența ei la Paris s-a încheiat așa. E regretabil că meciul s-a încheiat așa, mai ales dacă se va dovedi cumva că acesta a fost ultimul ei meci la RG, cu atât mai mult la un turneu care îi place și la care a ajuns de două ori în optimile de finală.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română