Stefanos Tsitsipas reușește rezultatul carierei, îl elimină pe Roger Federer într-un meci superb, în optimi la Melbourne!

Treizecizero | 20 ianuarie 2019

– Campionul en-titre al ultimelor două ediții este eliminat;
– Rafa strălucește cu Berdych;
– Kerber și Sloane părăsesc turneul;
– Cinci jucătoare mai sunt în cursă pentru locul 1;
– Simona Halep vs Serena Williams, luni, de la 10:00

Stefanos Tsitsipas l-a învins pe Roger Federer într-o partidă formidabilă la Australian Open, eliminându-l pe campionul ultimelor două ediții într-un meci superb. A fost 6-7, 7-6, 7-5, 7-6 pentru tânărul grec în vârstă de 20 de ani, care a menținut un nivel excepțional de la început și până la sfârșit, ba chiar ridicându-l în momentele importante.

Victoria lui Tsitsipas, care oprește seria de victorii a lui Federer la Melbourne la 17, poate fi comparată, simbolic, cu cea pe care Roger Federer a obținut-o în urmă cu mulți ani, la Wimbledon 2001 în fața lui Pete Sampras, de asemenea în turul 4 al unui Slam la care idolul lui Roger de pe atunci fusese dominant în trecut. Roger avea atunci 19 ani. Tsitsipas, 20 de ani, a crescut și el admirându-l pe Federer, pe care l-a întâlnit pentru prima dată acum într-un meci oficial și cu care are destule puncte în comun în ce privește stilul de joc.

Federer s-a năpustit atacând la fileu în chiar primul punct al meciului, transmițându-și parcă intențiile de a-l intimida pe Tsitsipas. Sau măcar să-l facă să se simtă deloc confortabil. Poate că mișcarea lui Federer a contat, sau poate că miza mare și atmosfera de meci deosebit l-au apăsat, cert este că Stefanos a părut un pic rătăcit în primele minute. A întârziat de câteva ori la serviciu în primul game, forțându-l pe arbitrul James Keothavong să-l penalizeze de două ori. A doua decizie a condus la o dublă greșeală și la prima șansă de break de care a beneficiat Federer în meci. A urmat altă mică controversă, după ce serviciul nereturnat al lui Tsitsipas la respectiva minge de break a fost întors apoi de un challenge. Federer, care a crezut că mingea ar trebui repetată, și nu acordată lui Stefanos, a părut iritat de situație.

Un început bizar, dar care a servit ca preview la ce avea să urmeze. Ori de câte ori a venit o oportunitate sau o minge de break pentru Federer, Tsitsipas a servit sau a jucat punctul impecabil. Iar acea ușoară iritare din primul game pe care am văzut-o la Federer avea să se transforme într-o tendință de a clipi la mingile importante, iar, mai târziu, într-o tensiune care s-a transferat, treptat, în special în partea a doua a meciului, pe forehand. Cu arma lui de bază într-o zi off, Federer nu s-a putut descotorosi de Tsitsipas.

Nici măcar după ce a câștigat primul set într-un tiebreak spectaculos și intens, încheiat cu 13-11 pentru elvețian.  Federer, care câștigase 87 din precedentele 89 de meciuri la Australian Open în care luase primul set, e cel mai bun frontrunner din tenis; asta înseamnă fix ce spune acea statistică: faptul că știe ca nimeni altul să gestioneze un meci în care conduce. Setul secund i-a oferit multiple ocazii să capitalizeze: opt șanse de break a adunat Federer, majoritatea adunate în două game-uri consecutive din care Stefanos abia a ieșit. În vreme ce Federer își închidea serva în jur de 100 de secunde, grecul a fost pe marginea prăpastiei la 2-3, 3-4 sau 4-5. Dar Tsitsipas a supraviețuit de fiecare dată și a devenit tot mai curajos și mai agresiv, iar când a ajuns în al doilea tiebreak, trendul s-a menținut, oferindu-i grecului șansa să egaleze la seturi.

„Ar fi trebuit să fac o treabă mai bună acolo, să câștig setul doi. Nu contează cum, trebuia să îl câștig. M-a costat meciul azi”, a spus Federer, ulterior. „Cu siguranță că e frustrant. Nu i-am făcut break nici la Hopman Cup (n.r. unde Federer a câștigat 7-6, 7-6), deci limpede e ceva greșit în felul în care îi returnez, ce încerc să fac”.

Federer nu s-a scuturat la timp, și, treptat, s-au înmulțit game-urile pe serviciul său în care mici semne de vulnerabilitate erau vizibile. Poate că a rămas cu gândul la șansele ratate în setul anterior, sau poate că a început să resimtă tot mai mult încordarea pe forehand, parte de pe care au venit 33 din cele 55 de erori neforțate. Sau, cel mai probabil, poate că a fost decisiv curajul nebunesc al lui Tsitsipas, tot mai încrezător, tot mai electric, gata să se arunce cu abandon pentru ipoteticul upset, la figurat, dar n-a ezitat nici la propriu. Dovadă unul dintre numeroasele volee pe care le-a jucat absolut impecabil azi.

În setul al treilea, ambii au rezolvat câte un game de 15-40 pe propriul serviciu. Dar când Tsitsipas s-a confruntat cu o nouă astfel de oportunitate, Federer a trântit un forehand în fileu la 15-40 și 5-6, și lucrurile căpătau formă și fond pentru tânărul de 20 de ani.

Tsitsipas n-a mai clipit de aici înainte: singurul lucru care i-a trădat vârsta a fost exuberanța pe care nu și-a putut-o masca, nu că ar fi avut nevoie. În rest, a judecat meciul ca un veteran, refuzând să se lase apăsat de gânduri sau de presiunea momentului. A continuat să fie proactiv, să găsească servicii mari în punctele importante și să-l facă pe Federer să se îndoiască. Roger n-a jucat rău, dar n-a putut niciun moment să-și creeze un momentum, să preia el controlul. S-a ajuns în tiebreak, unde s-a mers cap la cap, cu fanii urmărind meciul cu sufletul la gură. În tiebreak, Federer a recuperat un minibreak cu un forehand-bombă în cross, din alergare, într-un punct în care ambii au acoperit tot terenul incredibil și s-au aflat la conducerea lui. Avea să fie însă singura apariție într-un moment important al acestei lovituri pentru Federer, care a scăpat un forehand în out la 5-5 și apoi nu s-a putut apăra de atacul în cross al lui Tsitsipas la mingea de meci.

„Am pierdut la un jucător mai bun azi, care a jucat excelent azi; s-a agățat de ocazii, și-a oferit șanse, a stat calm. Nu e mereu ușor să faci toate astea, în special pentru jucătorii mai tineri. Credit lui că s-a asigurat de toate astea”, a spus Federer.

Într-un meci de o calitate excelentă, Tsitsipas a încheiat cu 62 de lovituri câștigătoare, în vreme ce Federer a adunat 61.

„Am un regret imens”, a spus Federer, care a părut trist, afectat că n-a mai putut repeta anul acesta isprăvile incredibile din ultimele două ediții ale Australian Open. Dar Federer este recunoscut pentru abilitatea lui de a nu rămâne prea mult în amărăciunea unui moment. Pe cât de multe au fost diversele situații în care specialiștii sau lumea tenisului în general a văzut într-un eșec al lui mai mult decât trebuia să vadă, pe atât de des Federer s-a ridicat și a mers mai departe. Și acum, de altfel, în aceeași conferință, elvețianul a vorbit despre faptul că va juca sezonul de zgură anul acesta: „E un pic de dorință. Sunt într-o fază în care mă simt bine și vreau să mă distrez. Mi-a lipsit zgura și nu simt că e necesar să mai am iar o pauză lungă”. În ultimii doi ani, el și-a luat mereu pauză după Miami, revenind tocmai la începutul anului de iarbă. Cu mai puține meciuri în picioare acum, schimbarea are sens. Mai ales că – deși prea puțin important pentru el – Federer va ieși din Top 3 pentru prima dată în ultimele 18 luni.

Dar azi e ziua lui Tsitsipas. „Sunt cel mai fericit om din lume”, a spus tânărul de 20 de ani, demonstrând în continuare aceeași maturitate și în cele câteva interviuri pe care le-a acordat după meci.

„Roger este e o legendă a sportului nostru, am atât de mult respect pentru el. A jucat un tenis atât de bun de-a lungul anilor. Îl analizez de când aveam șase ani. Și să joc cu el pe Rod Laver e un vis devenit realitate; să mai și câștig, nici nu pot să descriu ce simt”.

„A fost foarte important să rămân într-un mindset de jucător agresiv și să nu mă gândesc prea mult la ce o să se întâmple. Să stai în moment, să joci tenis procentaj, să te asiguri că pui primul serviciu în teren și să presezi încă de la început. Am reușit să fac toate astea. Nu mi-am pierdut răbdarea în unele schimburi mai lungi și cred că asta a fost cheia să salvez toate acele mingi de break (12, per total). Și cred că, per total, am arătat un spirit de luptă excelent, plus determinare.”

„Mi-am dorit foarte mult. Puteam claca oricând, dar nu am făcut-o, pentru că mi-am dorit enorm de mult victoria. Și cred că am arătat asta”.

„Cred că e important să vii la fileu, să joci agresiv, să iei mingea repede, trebuie să păstrăm aceste lucruri. Mulți jucători din această epocă sunt baselineri, iar mie îmi place să joc agresiv, să vin la fileu, să fac serviciu-voleu uneori”, a spus Tsitsipas, care însă a respins politicos comparațiile referitoare la un schimb de generații. Federer, în schimb, e mai sigur: „Va fi în top pentru mult timp”.

 

Bautista Agut, marathon-man

Tsitsipas va avea parte de un adversar numai bun pentru a servi pe post de reality-check. De la repertoriul complet de lovituri pe care un meci cu Federer îl înlesnește, grecul va da acum peste unul dintre acei jucători care nu au timp de drăguțenii. Roberto Bautista Agut mai este, în plus, și într-o formă de zile mari. După victoriile extraordinare cu Murray și cu Millman, RBA a câștigat a treia oară în cinci seturi la Melbourne, eliminându-l de data asta pe finalistul de anul trecut, croatul Marin Cilic. A fost 6-7, 6-3, 6-2, 4-6, 6-4 în fix patru ore, iar spaniolul e în sferturi la un Slam pentru prima dată.

În celălalt sfert de finală de pe această parte de tablou se vor înfrunta Rafael Nadal și Francis Tiafoe. Rafa s-a asigurat că păstrează valabile reperele care l-au ajutat să îl domine autoritar de-a lungul anilor pe Tomas Berdych, pe care îl conduce acum cu 20-4. Una dintre acele patru victorii ale lui Berdych a venit chiar la Melbourne, iar Rafa a răzbunat-o fără milă, câștigând cu un scor drastic: 6-0, 6-1, 7-6. Berdych poate găsi consolare că intră acum într-o companie selectă, fiind, alături de Ferrer, Djokovic și Federer, în grupul jucătorilor pe care Rafa i-a învins de cel puțin de 20 de ori în carieră.

Cu un nivel excelent, Nadal se poziționează acum drept principalul favorit la calificarea în finală de pe această parte. Tiafoe este, ca și Tsitsipas, una dintre poveștile frumoase ale turneului. El a confirmat victoriile cu Kevin Anderson și Andreas Seppi, scoțându-l acum pe Grigor Dimitrov, 7-5, 7-6, 6-7, 7-5.

Kerber, eliminată cu un scor drastic

Când, în 2014, Simona Halep a avut ceva probleme cu debutanta Danielle Rose Collins, o jucătoare de colegiu, căreia i-a cedat și un set la debutul în turneu (6-7, 6-1, 6-2), multă lume a pufnit ironic sau a nemulțumire. Cinci ani mai târziu, după o ascensiune constantă, Collins face un traseu greu de crezut la Melbourne. Anterior acestui turneu, ea nu câștigase niciun meci de Slam. Acum e în sferturi, după ce a spulberat și jocul și speranțele lui Angelique Kerber. A fost un 6-0, 6-2 incredibil pentru Collins, obținut în numai 56 de minute, timp în care a reușit 29 de lovituri direc câștigătoare și, practic, cam tot ce și-a propus. Cu un tur înainte, Kerber devenise abia a 8-a jucătoare activă care atinge 100 de victorii în Slamuri.

În sferturi se deschide o oportunitate și pentru Collins, și pentru adversara ei, Anastasia Pavlyuchenkova, care a eliminat-o târziu în noaptea australiană pe Sloane Stephens, favorita 5. După atâtea zile fără surprize, tabloul începe să se deschidă dramatic pe partea lui inferioară. Mai bine poziționate pentru finală par a fi, totuși, Petra Kvitova și Ashleigh Barty. Prima i-a servit ceva învățături utile tinerei Amanda Anisimova (6-2, 6-1), iar Barty, spre încântarea publicului, i-a oprit traseul Mariei Sharapova (4-6, 6-1, 6-4).

În vreme ce Maria arată încă o dată că îi e tot mai greu să mai atingă fazele superioare ale turneelor de Slam, respectiv să mai reziste contra mai tinerelor sale adversare, Barty pare la începutul unui drum care o va duce, la un moment dat, spre un rezultat important. Văzută de mulți drept o jucătoare cu potențial de Top 5, Ash va juca acum primul ei sfert de finală într-un turneu de Grand Slam.

Lupta (teoretică) pentru locul 1 la finalul turneului rămâne să se poarte acum între cinci jucătoare: deținătoarea lui, adică Simona Halep, care e urmărită de Kvitova, Osaka, Svitolina și Pliskova.

Evident, însă, mult mai important este meciul turneului, cel care le va opune, luni dimineața de la 10, pe Simona Halep și pe Serena Williams.

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi