Djokovic este al doilea calificat; Federer și Del Potro, meci direct pentru al doilea loc în semifinale

Adrian Țoca | 7 noiembrie 2013

Federer și-a trecut în cont prima victorie la Turneul Campionilor, 6-4, 6-3, în vreme ce Djokovic este calificat, după ce l-a învins iar pe Del Potro, 6-3, 3-6, 6-3.

Totul începe cu serviciul în tenis, ne-am reamintit de asta la Djokovic – Del Potro, un meci cum nu se putea mai elocvent. Toate cele trei seturi s-au decis în același mod, cu un break la 3-2, apoi cel care a reușit break-ul a controlat autoritar restul setului. Spre nenorocul lui Juan Martin, el este cel care se uită la partea goală a paharului, rămânând să analizeze încă o înfrângere cu Djokovic de pe urma căreia simte că ar fi putut obține mai mult.

O parte din succesul extraordinar al lui Novak din ultima perioadă – a se citi 19 victorii la rând – e clădit pe spinarea serviciului, unul care s-a îmbunătățit considerabil, lucru vizibil de la meci la meci. Și mai important e că Novak servește bine nu pe alocuri, ci atunci când contează cel mai mult, în momentele cheie. Așa a fost și în meciul cu Del Potro, cu care s-a revăzut la Londra, orașul unde cei doi au jucat acel clasic de la Wimbledon. Afară de un game complicat la începutul setului inaugural, Nole și-a făcut viața ușoară câștigând cu autoritate game-urile pe propriu serviciu. Iar o astfel de ușurință pune inevitabil presiune pe serviciul celuilalt. Adăugați la asta retururile marca Djokovic și e lesne de înțeles cum Del Potro, obligat constant să lovească din poziții inconfortabile, a clacat în game-ul șase. Restul setului a curs lejer și așa a început și al doilea. Însă, cum spuneam, totul începe cu serviciul. Când Del Potro a reușit să-și ridice procentajul în setul doi, asta i-a permis să echilibreze meciul și să domine cu dreapta. Invariabil, presiunea s-a mutat pe Nole, dintr-o dată ușor stresat, într-un permanent dialog cu banca sau în căutare de vinovați în tribună. Rezultatul a fost un break obținut de Delpo în același game șase, grație unui passing îndelung salutat de public, plus trei erori neforțate ale sârbului.

Momentul bun al lui Delpo s-a prelungit în setul trei, când argentinianul a avut o șansă imensă să mai facă un break care i-ar fi putut aduce victoria. La 1-1, Juan Martin a avut două mingi de break succesive și șansa unui passing la a doua dintre ele, pe care a ratat-o. Ușa s-a închis, Novak și-a curățat jocul, a redevenit imperturbabil, iar în același game șase s-a repetat povestea din setul anterior, în sens invers de data aceasta. Cu alte cuvinte, ai clipit, ai pierdut meciul.  

Victoria lui Djokovic evită potențialele situații complicate din ultima etapă a grupei, simplificând la maximum scenariul: Gasquet e eliminat, Djokovic e calificat, iar Federer și Del Potro vor juca un meci direct pentru celălalt loc în semifinale. Chiar dacă, aparent, fără miză, Djokovic – Gasquet va conta pentru seria invincibilă a sârbului. Cum am mai scris în preview-ul turneului, Nole are șansa de a intra în 2014 cu o serie de 24 de victorii (adăugând aici și meciurile din finala Cupei Davis, programate weekendul viitor). 

Dacă ar fi câștigat Del Potro, atunci probabilitățile ar fi fost mult mai numeroase. Federer, de exemplu, ar fi putut rămâne pe afară chiar și în cazul unei victorii în ultima etapă. Elvețianul a observat la conferința de presă de după meciul cu Gasquet, unde a contrazis o ziaristă mai puțin informată în ce privește potențialele scenarii pe care le va cunoaște clasamentul.

Ca să rămână cu șanse înaintea ultimei etape, Federer și-a făcut partea lui de treabă contra unui adversar cu care de regulă îi convine să joace. Și-a curățat jocul și a luat inițiativa încă de la început, cu un break în game-ul trei. A avut și tradiționalul mic black-out, care a durat doar un game, când și-a cedat serviciul fără vreun motiv anume la 4-3. Dar a îndreptat însă rapid corabia, atacând serviciul lui Richie, altminteri deloc unul de speriat astăzi, în game-ul imediat următor. Federer a părut în toane bune, accelerând cu forehandul sau lovind decisiv cu reverul, mai ales în cross. A mixat inspirat cu scurtele, pe care le-a transformat în puncte într-o proporție covârșitoare (și nu doar când scorul îi permitea, ci și la o minge de break, în setul doi), dar randamentul cel mai mare l-a avut când a urcat la fileu, unde a câștigat 16 puncte din 20. Ceva ce poate că ar trebui să facă mai mult și mai des în viitor.

Ar fi putut fi o victore mai clară, însă întâi Federer a irosit șansa unui dublu break, apoi Richard a prins puțin foc la final, când a amenințat serviciul elvețianului cu o serie de retururi foarte agresive, cu care a smuls ropote de aplauze. Era cât pe ce să reușească același lucru, o lovitură direct câștigătoare, și la mingea de break, dar Federer a găsit de nicăieri un lob excelent. All-in-ul lui Gasquet s-a petrecut în game-ul opt al setului doi, când am văzut și latura djokoviciană a lui Federer. Fostul lider a lovit mingea după un net, atrăgându-și rumoare și câteva fluierături răzlețe. Ca de obicei partizană elvețianului, marea partea a tribunei n-a știut cum să reacționeze la fluierături, așa că lumea a început să râdă sau să reacționeze în direcția celor care au fluierat, moment în care cineva a strigat „Djokovic!”. Precum sârbul când e admonestat de public, Federer a reacționat cu un as, apoi cu un winner, ieșind din înghesuială. Apoi a închis meciul pe următorul game, dar nu înainte de a-și strica, nimic surprinzător aici, procentajul de convertire a mingilor de break, transformând abia a șasea minge de meci.

Un meci frumos, cu material suficient pentru realizatorii de highlights, dar lucrurile serioase încep acum. Federer și Del Potro se întâlnesc pentru a treia oară în ultimele trei săptămâni, după finala de la Basel, câștigată de sud-american, și sfertul de la Paris, în care a triumfat Federer. Miza este și de această dată la fel de mare. Anul trecut, au trecut amândoi în semifinale, în urma unei grupe în care Del Potro l-a învins pe Roger. De notat că s-a întâmplat o singură dată ca Federer să nu iasă din grupe la Turneul Campionilor, în 2008, când a terminat cu un bilanț de 1-2.

  

Programul de mâine: Ferrer – Wawrinka (ora 16:00), Nadal – Berdych (ora 22:00). Ferrer este eliminat, al doilea calificat se va alege dintre Wawrinka și Berdych, iar ordinea finală din clasament, care va impacta și semifinalele, se va decide după ultimul meci din grupă. Scenariile posibile:

– dacă Nadal și Ferrer câștigă azi, indiferent în câte seturi, Nadal va ocupa primul loc, iar Berdych, locul 2
– dacă Nadal și Wawrinka înving, indiferent în câte seturi, ordinea va fi Nadal, Wawrinka
– dacă Berdych și Ferrer înving, indiferent în câte seturi, ordinea va fi Berdych, Nadal
– dacă Berdych câștigă în 2 seturi, iar Wawrinka învinge, indiferent în câte seturi, ordinea va fi Berdych, Nadal
– dacă Berdych câștigă în 3 seturi, iar Wawrinka învinge, indiferent în câte seturi, ordinea va fi Nadal, Berdych. 

Înregistrarea Djokovic – Del Potro

Hot Shot Federer – Gasquet

Înregistrarea completă Federer – Gasquet

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi