Federer, înapoi în Alpi, înapoi acasă | "De regulă, în astfel de situații, găsesc o ieșire"

Adrian Țoca | 23 iulie 2013

Federer se întoarce la locul în care a jucat, cu 15 ani în urmă, primul meci oficial la profesioniști. Gstaad este locul în care s-au impus și trei jucători români. Unul dintre ei, Victor Hănescu, a obținut aici singurul titlu al carierei.

Uneori, când lucrurile nu merg bine, întoarcerea acasă este cea mai bună soluție pentru fiecare dintre noi. Roger Federer Summer Tour nu merge tocmai grozav, ba dimpotrivă, însă elvețianul are o nouă șansă de a pune lucrurile pe făgașul normal, mai ales că joacă într-un loc drag pentru el. După nouă ani de la ultima apariție, Federer se întoarce la Gstaad, exact locul în care și-a făcut debutul în circuitul ATP, acum 15 ani, în speranța că o vizită acasă îl va ajuta să se regăsească. 

„E atât de bine că sunt din nou aici. Nu pot să cred că au trecut nouă ani, viața zboară repede în circuit. Fiecare zi pe care o pot petrece în Elveția este specială, mai ales când am ocazia să joc aici. Abia aștept primul meci”, spune elvețianul, a cărui revenire acasă a transformat turneul de la Gstaad într-un eveniment sold-out, obligându-i pe organizatori să monteze de urgență locuri suplimentare.

Apoi a atacat subiectul cel sensibil, forma din ultima perioadă. Admite că asta îl preocupă. „Evident că mi-am pus întrebări despre cum să ies din pasa asta. Nu i-aș spune, totuși, criză, pentru că am câștigat la Halle și simt că sunt la doi pași să-mi regăsesc jocul. Momentan, e important să iau deciziile corecte, e important să nu rămân blocat și să merg mai departe, iar apoi, să recuperez. Pentru că, de regulă, când lucrurile nu merg prea grozav, găsesc soluții. La asta mă aștept acum”, a declarat Federer la Gstaad.

„E important să-mi păstrez clasamentul, iar apoi să pot să încep să urc, când voi reuși să câștig câteva turnee. Dar deocamdată trebuie să mă asigur că sunt sănătos, că fac tot ce trebuie la antrenamente, iar apoi să pot să atac din nou în timpul meciurilor”.

Interesantă această din urmă declarație, pentru că ea cuprinde două informații, cauză-efect. Unu la mână, e o formă de a confirma suspiciunile că turneul de la Hamburg n-a fost dus până la capăt în cele mai bune condiții fizice (de altfel, și după semifinala cu Delbonis a mai existat o declarație în același registru: „A fost un turneu foarte dificil pentru mine de la un cap la altul”). Doi la mână, fără să poată juca la potențial maxim, Federer nu poate ataca în full-power mode, ceea ce duce la apariții boante, precum cele de la turneul de săptămâna trecută. Asta, cuplată cu pierderea din încredere, echivalează cu o explicație nu pentru înfrângerile la jucători mai slab clasați, sau pentru înfrângeri în general (inevitabile de la un punct încolo), ci pentru aparițiile șterse de pe teren ale elvețianului, așa cum scriam și aici

„În general, mă simt ca acasă oriunde aș juca, mă bucur de multă susținere peste tot în lume, dar nimic nu se compară cu evoluția în fața conaționalilor tăi. Totul este special: mai mulți prieteni și membri ai familiei pot să vină să te vadă, iar apoi poți să petreci mai mult timp alături de ei”, a spus Federer, într-o serie de declarații preluate de site-ul oficial al ATP. „E foarte drăguț totul. Vacile, Alpii, tot ceea ce este specific Elveției, mai ales aici, la Gstaad. E un turneu unic și mă bucur atât de mult că pot să joc din nou aici. E acasă”, a concluzionat Roger. Acasă, locul unde te duci să te aduni când nimic nu mai merge bine.

 

Primul meci al carierei, chiar la Gstaad

Federer a jucat, cum spuneam, primul meci de profesionist al carierei sale la seniori chiar aici, la Gstaad. În 1998, un an pe care l-a terminat pe locul 1 în clasamentul juniorilor, a primit un wild-card la turneul din Alpii Elvețieni, dar a pierdut în primul tur la Lucas Arnold Ker, argentinianul impunându-se cu 6-4, 6-4. Grație acelui succes, Ker este și acum printre singurii trei patru jucători activi cu bilanț pozitiv contra lui Federer, pe lângă Nadal, Murray și mai recentul Delbonis. Ca fapt divers, Ker, un jucător în vârstă de 38 de ani, care și-a atins punctul maxim în clasament chiar în acel an (locul 77), încă mai joacă tenis, deși un număr limitat de turnee. După ce a învins un cancer în 2006, Ker s-a întors în circuit și mai joacă ocazional turnee de dublu. Și mai interesant, Ker este și el prezent la turneul din acest an de la Gstaad, unde a trecut deja de turul 1, alături de compatriotul său, Juan Monaco. O reîntâlnire între cei doi pe teren nu va fi însă posibilă, dat fiind că Federer nu e înscris la dublu.

După acel meci din 1998, Federer a obținut prima sa victorie din circuit în luna septembrie a aceluiași an, la Toulouse, în Franța, cu Guillaume Raoux, pe hard indoor (6-2, 6-2). În 2000 a ajuns în prima finală, la Marseille, tot în 2000 a pierdut-o pe a doua, la Basel, iar în 2001 a cucerit primul titlu, la Milano. Și de acolo se știe.

La Gstaad s-a impus însă o singură dată, chiar la ultima sa apariție, în 2004, când l-a învins pe Igor Andreev în patru seturi. În 2003 a pierdut finala cu Jiri Novak, în cinci seturi. Mai are un titlu la dublu, în 2001, alături de… Marat Safin.

Cadoul din 2003, repetat în 2013

Tot în 2003 s-a petrecut și faimosul episod pomenit de atâtea ori de-a lungul anilor, cadoul inedit făcut de organizatorii de la Gstaad lui Federer. Proaspăt campion în premieră la Wimbledon, Roger a fost primit cu o vacă la Gstaad, vacă pe care a păstrat-o ulterior, după ce a glumit că va trebui să „fac rost de un garaj pentru vaci”. Într-un interviu acordat înainte de Roland Garros, Federer recunoștea însă că vaca respectivă, Juliette, n-a mai supraviețuit până azi. Vaca lui Federer e în lista celor mai năstrușnice trofee acordate în tenis, pe care ați putut-o citi aici.

Anul acesta, elvețienii au repetat, bineînțeles, isprava, spre bucuria celor de pe Twitter, care au stârnit un val inevitabil de glume. Noua vacă se numește Desiree, iar Federer a spus că n-o vede făcându-și loc în camera lui cu trofee.

Vaca 2003

 

Vaca 2013

Trei campioni români pe lista de onoare de la Gstaad

Turneul elvețian a fost cucerit de reprezentanții noștri în trei ocazii. În 2006, Andrei Pavel și-a trecut în cont titlul la dublu, alături de același Jiri Novak. La simplu, Ilie Năstase a triumfat pe zgura elvețiană, într-o finală câștigată în trei seturi cu Roy Emerson. În 2008, Victor Hănescu obținea aici singurul său titlu al carierei, într-o finală în care s-a impus în două seturi cu Igor Andreev, învinsul lui Federer din 2004.

Victor s-a întors anul acesta la Gstaad, unde îl întâlnește pe germanul Dustin Brown, una dintre revelațiile de la Wimbledon. Alți doi români sunt pe tablou: Adi Ungur joacă împotriva lui Guillermo Garcia Lopez, finalistul de la București, iar Victor Crivoi, care a izbutit să treacă de calificări și să ajungă în premieră în acest an pe tabloul principal al unui turneu ATP, îl întâlnește pe alt fost finalist de la București, Pablo Andujar. Toți cei trei români sunt pe aceeași parte de tablou cu Roger Federer. 

| Later update: Crivoi și Ungur au pierdut meciurile lor, în vreme ce Victor Hănescu s-a impus cu 7-6, 6-2, și-l va întâlni pe Bautista-Agut. Încă o victorie a lui, plus una a lui Federer, și cei doi ex-campioni de la Gstaad se vor reîntâlni în sferturi.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi