Exclusiv | Eugenie Bouchard: „Nu mai avem pe cineva care să domine fiecare Slam. Asta e motivant și pentru mine – simt că am șanse“

Andrei Năstase | 10 octombrie 2022

Genie Bouchard: „E important pentru mine să văd jucătoare ca Halep, Muguruza, Kvitova – fete cu care am jucat adesea – că sunt încă acolo”


este partener principal al Transylvania Open

Eugenie Bouchard, una dintre cele mai interesante jucătoare de pe tabloul Transylvania Open, a ajuns la Cluj devreme, încă de miercuri seară. Și-a luat liber întreaga zi de joi, așa că a găsit timp să se plimbe prin oraș: Clujul i s-a părut animat, i-a plăcut atmosfera din centru, a remarcat câteva clădiri frumoase și s-a bucurat de vremea bună. Spune că a fost o bună schimbare de peisaj pentru ea față de săptămâna trecută, când a jucat la Ostrava. 

A pierdut acolo cu Belinda Bencic, 4-6 în setul decisiv, dar nivelul ei a mulțumit-o. Revenită în circuit acum câteva luni, după aproape un an și jumătate de pauză forțată – inclusiv o operație la umăr -, Genie caută să-și recâștige ritmul.

A jucat destul de mult în ultimele săptămâni, a câștigat două meciuri la Chennai, alte două în calificări la Ostrava, iar acum, la Transylvania Open, se uită către un prim tur dificil – va juca cu Anhelina Kalinina.

„Poate e un clișeu, dar cred că toate fetele din top 100 sau 200 pot juca foarte bine. Iar eu joc aici cu favorita 2, una dintre cele mai în formă de la Cluj. Însă nu mă uit prea mult spre clasamentul adversarei, trebuie să mă concentrez pe ce am eu de făcut. E important pentru mine să fac următorii pași înainte și să-mi regăsesc astfel reperele“, ne-a spus Genie Bouchard, imediat după tragerea la sorți a tabloului Transylvania Open. 

Am vorbit cu ea despre perioada dificilă pe care a traversat-o – cea mai complicată din cariera ei -, și despre eforturile necesare revenirii ei într-un circuit feminin pe care îl vede destul de deschis. 

Obiectivele ei din această perioadă țin mai degrabă de cum se simte pe teren, de cum se mișcă și cum lovește; spune că rezultatele contează, dar nu sunt esențiale în momentul acesta. 

„E nevoie să joc cât mai multe meciuri, cât mai multe turnee, pentru a-mi aminti și ritmul de viață al unei jucătoare profesioniste. După un an și jumătate de pauză, e un lucru cu care trebuie să mă obișnuiesc din nou – și e primul meu obiectiv. Apoi, de îndată ce mă voi simți și mai bine, voi încerca să câștig cât mai multe meciuri, să urc din nou în clasament și să mă întorc la nivelul pe care știu că-l pot avea. Dar obiectivul acestui final de sezon este să joc cât mai mult și să mă pregătesc astfel de începutul anului viitor.“

Genie, finalistă la Wimbledon în 2014, spune că „n-am uitat că am fost pe locul 5 în lume, vreau să revin cât pot de sus, dar pot accepta că lucrurile acestea nu țin doar de mine, ci și de cât de puternice sunt colegele mele din circuit. Contează însă că eu simt că joc din ce în ce mai bine; chiar săptămâna trecută am jucat un meci echilibrat cu o jucătoare de top 15 (Bencic), deci știu că pot juca la nivelul necesar“.

Cât de sus crede că poate ajunge? Și cât de repede? Sunt lucruri spre care nu se uită în perioada asta.

„Eu a trebuit să învăț să am răbdare în ultimul an și jumătate. A fost cea mai grea perioadă din cariera mea, nu mi-a fost ușor nici la nivel mental, dar mi-am amintit și cât de mult iubesc sportul acesta. M-aș fi putut opri, aș fi putut face deja altceva, dar n-am vrut să las o accidentare să influențeze modul în care cariera mea se va încheia. În plus, am văzut că indiferent ce proiecte am făcut în afara terenului – și am avut mai multe în perioada aceasta -, tenisul mi-a adus și îmi aduce cea mai mare bucurie. Când m-am întors pe teren, am simțit imediat că asta e ce îmi doresc să fac. Și voi juca pentru cât timp voi putea juca. Celelalte proiecte le pot face și mai târziu, dar fereastra de timp în care pot juca tenis e limitată de vârstă și accidentări.“

Genie a colaborat, în lunile de pauză competițională, cu Tennis Channel și alte canale media din Canada. A fost invitată să analizeze circuitul feminin, iar rolul ăsta i-a plăcut; și mai ales adrenalina live-urilor, care i-au amintit de emoțiile din teren. 

„Sunt o persoană foarte competitivă, mi-au lipsit mult suișurile și coborâșurile emoționale pe care noi le simțim în teren, iar ipostaza de-a vorbi în direct m-a obligat să mă pregătesc, mi-a dat o oarecare structură, dar mi-a oferit mai ales emoțiile de care aveam nevoie“.

Și cum vede omul de media Bouchard tenisul feminin în perioada asta?

„Cred că circuitul de azi – la vârful clasamentului – e destul de deschis. Avem multe jucătoare foarte bune, dar nimeni nu pare să domine cu autoritate. Așa cum a dominat, să spunem, Serena. Asta face lucrurile cu atât mai interesante, pentru că le dă multor jucătoare speranța că pot face și ele parte din elită. Îmi amintesc că, în urmă cu câțiva ani, era mai greu să urci spre vârful clasamentului; acum mi se pare că ușa e deschisă ceva mai larg, iar asta face lucrurile mai interesante atât pentru fani, dar și pentru jucătoare. Nu mai avem pe cineva care să domine fiecare Slam, simțim că avem mai multe oportunități la turneele mari. Asta e motivant și pentru mine, în momenul acesta al revenirii – simt că am șanse.“

În plus, spune Eugenie, e și o ciocnire a generațiilor. „E important pentru mine să văd jucătoare ca Halep, Muguruza, Kvitova – fete cu care am jucat adesea – că sunt încă acolo; le avem pe cele mai tinere decât noi, care sunt în urcare, deci e o progresie firească, dar mă bucur că noi, cele cu mai multă experiență – ca să nu spun mai în vârstă (zâmbește) – ne ținem încă bine. Sunt vremuri foarte interesante în circuit.“

Fotografii: Transylvania Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi