Efectul Na Li: cu tenismenele chinezoaice nu mai e de glumit. Cum a influențat Na Li noua generație de jucătoare din China

Radu Marina | 26 martie 2019

Cum arată tenisul feminin chinezesc la cinci ani de la retragerea lui Na Li: patru sportive în Top 50, investiții și jucătoare cu potențial mare

A părut poate surprinzător că la Miami au participat șase jucătoare din China, patru cu numele Wang. Trei dintre ele au fost înghesuite în aceeași secțiune: Xinyu Wang (a pierdut în primul tur la Misaki Doi), Qiang Wang (favorită 18, adversara Simonei din sferturi) și Yafan Wang (a ajuns până în turul patru, învinsă de Qiang Wang). Cvartetul a fost întregit de Xiyu Wang (eliminată în turul doi), aflată pe partea superioară a tabloului. Lor li s-au alăturat Shuai Zhang și Saisai Zheng, China și Cehia având astfel cele mai multe reprezentante pe tabloul principal (6) după Statele Unite (10).

Un rol deosebit de important în această explozie a jucătoarelor din China l-a avut și îl are Na Li, campioana de la Roland Garros 2011 și Australian Open 2014. La cinci ani de la retragerea ei, tenisul feminin chinezesc a prins un elan remarcabil, atât la nivelul jucătoarelor, inspirate de realizările lui Na Li, cât mai ales la nivelul investițiilor.

În prezent, China are 14 jucătoare clasate în Top 250 mondial, dintre care patru se află în primele 50: Qiang Wang (18), Saisai Zheng (39), Shuai Zhang (41), Yafan Wang (50). Cu mici excepții (Shuai Peng, Shuai Zhang), majoritatea chinezoaicelor din clasamentul WTA sunt jucătoare tinere și foarte tinere, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani. De altfel, la nivelul junioarelor, China are trei jucătoare în top 20, fiind depășită doar SUA, cu cinci jucătoare.

“Na Li ne-a dat multă speranță. Când ea a câștigat acele turnee de Grand Slam, foarte multă lume a decis să-și dea copiii la tenis. Iar pe noi, jucătoarele, ne-a ajutat să credem mai mult”, spunea la un moment dat Shuai Zhang despre impactul lui Na Li asupra tenisului chinezesc. Qiang Wang, jucatoarea numărul 1 din China la acest moment, a declarat că realizările lui Na Li au reprezentat un „obiectiv” și au dat startul dezvoltării tenisului în China.

Investițiile au facilitat acest boom. După câștigarea titlului de la Roland Garros 2011 de către Na Li, dar mai ales după retragerea ei, turneele organizate în China s-au multiplicat: dacă în 2008 existau doar două turnee feminine, în 2019 numărul acestora a ajuns la 10. În calendarul pe 2019 al WTA, din totalul de 55 de turnee, 22 sunt organizate în regiunea Asia-Pacific, 11 în America și 22 în Europa. Impresia este că acesta e abia începutul și vor mai urma multe alte evenimente importante (din tenis) desfășurate în această țară. De ce? Pentru că e o piață în expansiune. De la an la an, sponsorii și partenerii turneelor chinezești cresc. Un exemplu e turneul de la Wuhan, construit de la zero, în care s-au investit peste 200 de milioane de dolari. De la prima ediție (2014) și până în 2018, numărul partenerilor a crescut semnificativ, în prezent turneul fiind sponsorizat de peste 20 companii, printre care Dongfeng Motor, Huawei și Peak, conform Forbes.

Nu-i de mirare că de anul acesta WTA Finals va fi găzduit la Shenzhen pe o perioadă de zece ani. Premiile vor fi duble față de Singapore, locația ultimelor cinci ediții ale Turneului Campionelor. Multe turnee tradiționale care rămân fără sponsori ajung să fie mutate în China – vezi cazul turneului de la New Haven, rămas fără sponsorul principal și mutat din acest sezon la Zhengzhou.

Revenind la actorii principali, influența jocului rapid și curat al lui Na Li se vede în jocul prestat de majoritatea jucătoarelor din China. Sunt foarte puține jucătoare clasate în top 100 WTA care joacă altceva – un exemplu ar fi Saisai Zheng, o jucătoare creativă, cu veniri dese la fileu, servicii-voleu și un slice de rever foarte eficient. În rest, de la Qiang Wang, Yafan Wang, Lin Zhu la Xiyu Wang, Shuai Peng sau Shuai Zhang, toate au același tenis compact, cu lovituri pline, luate devreme.

Dintre acestea, se disting Xiyu Wang și Qiang Wang.

Xiyu Wang, în vârstă de 17 ani, este cea mai promițătoare junioară din China. Clasată pe locul 180 WTA (locul 4 la juniori), Wang e o stângace de 1.82, puternică și foarte agresivă. Ea a câștigat anul trecut la juniori turneul de la US Open (simplu) și Wimbledon (dublu).

În ultimul an, Qiang Wang, următoarea adversară a Simonei de la Miami, a fost jucătoarea care s-a aflat cel mai mult în centrul atenției, grație rezultatelor obținute: medalia de aur la Jocurile Asiei, două titluri, patru finale, semifinale la Beijing și Wuhan și intrarea în Top 20. Este văzută drept o jucătoare capabilă să se apropie de realizările lui Na Li, dar drumul până acolo pare foarte lung. Nu doar pentru că deocamdată, cel mai bun rezultat al ei în Slamuri e turul trei, ci și pentru că, deși stilurile lor de joc sunt similare, Wang nu are armele și viteza de execuție a lui Li. Cum spunea Steve Tignor, tenisul poate nu va avea niciodată o altă Na Li, dar ar putea fi fericit cu Qiang Wang.

Foto: WTA

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi