Djokovic câștigă iar cu Murray, iar Sharapova și Kvitova joacă meci direct pentru locul 2

Adrian Țoca | 4 octombrie 2014

Indiferent de rezultatul finalei feminine de la Beijing, Simona va ajunge la Singapore de pe locul al patrulea. Schimbarea se va produce fie încă de luni (în cazul în care câștigă Kvitova), fie înainte de Turneul Campioanelor, când Simo va rămâne fără punctele de la Moscova și Sofia de anul trecut.

Novak: „I'm back!”

Orice griji ar fi avut Novak Djokovic legate de forma sa la venirea în China, acestea au fost rapid spulberate de parcursul foarte bun de la Beijing, un turneu la care sârbul își construiește, treptat, o tradiție remarcabilă. Recordul său la competiția din capitala chinezăa urcat acum la 23 de victorii, după ce Nole l-a mai învins o dată pe Andy Murray, 6-3, 6-4, pentru o nouă finală.

Ca și la cel mai recent meci direct, disputat în sferturile US Open, Novak a fost din nou jucătorul mai solid și mai sigur în momentele importante, în special în setul secund, când a salvat patru din cele cinci mingi de break pe care le-a avut de înfruntat. O serie de 12 puncte din 13 a pus capăt meciului, subliniind confortul pe care îl are Nole în fața lui Andy: „Am putut să dictez de pe baseline mult mai bine decât am făcut-o în ultimele meciuri”. În plus, Novak a făcut diferența pe punctele jucate pe serviciul secund, pe care a câștigat 74 la sută, anihilând astfel un punct forte al lui Murray: „În mod normal, când joc împotriva lui pot să atac serviciul secund, e un capitol la care am excelat mereu”, a spus britanicul. Victoria în fața unuia dintre rivalii tradiționali i-a ridicat moralul lui Novak, care a spus că se simte din nou aproape de nivelul său cel mai bun, după o vară complicată:

“După Wimbledon nu cred că eram pregătit emoțional să concurez, să lupt. A fost o vară epuizantă pentru mine, atât personal cât și profesional și simțeam că nu sunt eu pe teren. Sunt fericit că m-am întors la forma la care îmi doresc să fiu”, a spus Novak.

Pentru Murray se oprește o serie de șapte victorii consecutive, dar britanicul a căpătat puțin momentum în cursa către Londra, cu toate că rezultatele contracandidaților săi pun din nou presiune pe britanic. “Sigur că mi-aș fi dorit un rezultat mai bun aici, dar am pierdut în fața liderului mondial, nu e nimic rușinos în asta”.

Pentru Novak, adversarul din finală e una dintre victimele sale preferate: Tomas Berdych a pierdut 15 din cele 17 meciuri directe, dar încurajat de primul turneu bun făcut după o perioadă destul de inconstantă, cehul caută inspirație și vede oportunitatea ca pe un nou start: “E o zi nouă, o șansă nouă, un challenge nou. Novak joacă excelent și are un record foarte bun aici. Să vedem ce pot să fac contra lui”.

În semifinale, Berdych a pus capăt parcursului lui Martin Klizan; stors emoțional după victoria cu Nadal, slovacul n-a mai avut ce oferi azi și, după ce a cedat primul set la capătul unui game disputat, s-a stins complet în cel de-al doilea: 6-4, 6-1.

Finala de la Tokyo și cum influențează Race to London

Milos Raonic și Kei Nishikori se vor întâlni deja pentru a patra oară anul acesta, de data aceasta în finala de la Tokyo. Nishikori s-a impus la Madrid și la US Open (în cinci seturi), în vreme ce Raonic a câștigat la Wimbledon.

Calificările celor doi în finala de la Tokyo, laolaltă cu cea a lui Berdych la Beijing, complică și mai mult cursa pentru Londra. Este foarte posibil ca un jucător cu +4.000 de puncte să rateze calificarea, spre deosebire de alți ani, când un total de 3.500 era suficient. Stresul lui Murray, aflat acum pe 9, e suplimentat și de faptul că rivalii săi menționați mai sus vor avea bye la Shanghai în primul tur, în vreme ce el va trebui, în esență, să joace un meci în plus.

Clasamentul înaintea finalelor de mâine:

4. Stan Wawrinka 4.795
—–
5. Marin Cilic – 4.070
6. Kei Nishikori – 4.055
7. Tomas Berdych – 3.765
8. Milos Raonic – 3.725
9. Andy Murray – 3.565
10. David Ferrer – 3.535
11. Grigor Dimitrov – 3.405
——
12. Jo Wilfried Tsonga – 2.650

Maria și Petra, meci direct pentru locul 2

Maria Sharapova a învins-o pe Ana Ivanovic, în prima reîntâlnire a celor două de la faimosul “Check her blood pressure”, episodul controversat de la Cincinnati. De data aceasta, drama a lipsit cu desăvârșire. Foarte agresivă, rusoaica a jucat cu aerul unei persoane care are ceva de demonstrat și a defilat în primele șapte game-uri, înainte ca Ana să reechilibreze meciul și să meargă cap la cap până la 4-4. Dar Masha a mai făcut un break apoi a avut nevoie de 10 minute ca să închidă meciul, într-un game nervos, cu patru duble greșeli, trei mingi de meci ratate și patru mingi de break irosite de către Ivanovic.

Finala de la Beijing e una cu o miză enormă: în fața rusoaicei va fi Petra Kvitova, cea mai în formă jucătoare din acest moment. Petra a avut de muncit ca să o elimine pe Sam Stosur: 6-3, 5-7, 6-2, supraviețuind unei perioade foarte bune a lui Sam în setul secund, când australianca a jucat foarte aproape de potențialul ei real, lovind 13 lovituri direct câștigătoare și servind impecabil, cu doar patru puncte pierdute pe serviciu.

Kvitova, care are opt victorii la rând, spune că, față de 2011, de data asta se simte mult mai confortabil pe teren și cu presiunea și așteptările puse în ea. Dar succesul din ultima perioadă vine și cu un cost: “Sunt deja destul de obosită. Mă bucur că e ultimul meci aici și că apoi pot să plec în Europa”, a spus cehoaica, ea urmând s-o egaleze pe Ivanovic în clasamentul celor mai multe titluri din acest sezon, cu patru. Serena are cele mai multe, șase.

Sharapova și Kvitova au mai jucat de șapte ori, iar Maria a câștigat în cinci ocazii, inclusiv cele mai recente patru meciuri. Cel de la Beijing are o importanță sporită: nu-i doar un trofeu Premier Mandatory în joc, ci și locul 2. Oricine câștigă, va urca pe locul 2 în lume, înlocuind-o, de luni, pe Simona Halep. De asemenea, învingătoarea de mâine ar avea-o pe Serena în bătaia puștii, mai ales în cazul în care americanca nu poate juca în Singapore, dacă genunchiul ei nu se reface.

Indiferent de rezultat însă, Simona va ajunge la Singapore de pe locul al patrulea. Schimbarea se va produce fie încă de luni (în cazul în care câștigă Kvitova), fie înainte de Turneul Campioanelor, când Simo va rămâne fără punctele de la Moscova și Sofia de anul trecut. 

Tragerea la sorți de la Singapore

Revenind în ATP, s-a făcut tragerea la sorți pentru Mastersul de la Shanghai, penultimul al anului și un turneu cu o importanță majoră atât în cursa pentru Londra, cât și pentru ipotetica relansare a luptei pentru primul loc.

Partea superioară a tabloului e încărcată: favoritul 1, Novak Djokovic, i-a primit pe Roger Federer, proaspăt după o perioadă de pauză, pe Andy Murray, plasat încă o dată pe partea sârbului, pe Kei Nishikori, finalist la ultimele trei turnee jucate, pe Grigor Dimitrov și pe David Ferrer, amândoi în căutare de puncte pentru Londra.

În jumătatea inferioară a tabloului, favoritul 2, Rafa Nadal, este însoțit de Stan Wawrinka, Tomas Berdych, Milos Raonic și Marin Cilic. Potențială amenințare timpurie pentru Nadal este John Isner, pe care l-ar putea întâlni în turul 3. La rândul său, Djokovic ar putea primi o revanșă, în același tur 3, cu Tommy Robredo, cu care a pierdut la Cincy.

Tabloul complet este AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi