De la extaz la agonie și retur. Cum s-a schimbat în rău, apoi iar în bine meciul Simonei cu Sofia Kenin

Camelia Butuligă | 17 ianuarie 2019

Un meci care a început bine a cotit-o brusc și era să iasă în mod spectaculos în peisaj: Simona l-a întors cu un efort mental fantastic, afectată fizic, dar suficient de lucidă cât să profite de șovăiala lui Kenin de pe ultima sută.

Ce diferit a început meciul Simonei cu Sofia Kenin față de cel din primul tur contra Kaiei Kanepi. Ce-i drept, în privința estonienei eram avertizați cu asupra de măsură, și noi și Simona. Despre Kenin știam doar că este o jucătoare de perspectivă, deja intrată în top 40 la 20 de ani în urma titlului de la Hobart, câștigat săptămâna trecută. Ca stil și apariție, Kenin nu are mai nimic în comun cu Kanepi, ci mai degrabă cu Simona: aleargă, pune multe mingi înapoi și e mai puternică pe partea stângă.

Cu toate astea, americanca de origine rusă a început timorată meciul, pierzându-și imediat serviciul. Jocul de picioare era amorțit, neforțate, anticiparea îi lipsea în schimburi. Simona a manevrat-o cu ușurință, împletind traiectorii ritmate, fără a forța prea tare. Meciul era ca o croazieră pe un iaht de lux: Simona era la cârmă, marea era liniștită, soarele strălucea și noi ne relaxam pe punte.

Croaziera a continuat și după primul set, încheiat cu 6-3 după o jumătate de oră. Serviciul Simonei mergea ceas, Kenin se chinuia ca un pește pe uscat, feedul de Twitter moțăia. Era 3-0 și părea că ne îndreptăm spre o victorie lină ca un balsam după bumbăceala Kanepi.

Dar Kenin e o fată ambițioasă și se vede din atitudinea ei pe teren că îi pasă foarte mult: cu siguranță nu-și dorea să piardă cu 6-3, 6-0. Așa că și-a ridicat nivelul de agresivitate și a început să riposteze mai cu viață. Schimbarea trendului a început la 3-0, când și-a ținut serviciul chiar dacă Simona a presat-o cu patru egalități. Imediat după aceea, Kenin a făcut break la zero, dar foarte interesant este cum l-a făcut: ultimele trei puncte au fost câștigate forțând-o să greșească pe Simona o dată și două winnere.

În următorul game, Kenin și-a făcut serviciul cu un winner curajos de rever, chiar dacă se bâlbâise mai devreme cu o dublă. Pe scurt, când s-a văzut cu cuțitul la os, Kenin a trecut la atac. Simona n-a scăpat-o din mână (n-a jucat nici mai prost, nici mai bine că până atunci), ci mai degrabă, confruntată cu perspectiva unei înfrângeri drastice, Kenin a început a joace cu curajul omului care nu mai are nimic de pierdut.

Se întâmplă tot timpul în tenis: normal că jucătorii încearcă să-și ridice nivelul când pierd, doar nimeni nu intră pe teren ca să ia bătaie. Kenin ieșise din încercuire, era rândul Simonei sa reacționeze. Dar aici lucrurile s-au complicat.

Un meci de tenis e precum condusul prin București: trebuie să stai tot timpul atent, gata să reacționezi la ce vine spre tine, tot timpul cu mâna pe schimbător, pentru a încetini când se face roșu sau a accelera când apare o deschidere în trafic. Această promptitudine în schimbarea vitezelor este ceea ce specialiștii numesc „match fitness”: ajustarea din mers a armelor și resurselor în funcție de ce aruncă spre tine adversarul. Aici, cred eu, s-a văzut lipsa de meciuri a Simonei: când a trebuit să treacă la o viteză sporită, nu a găsit-o repede.

După acel prim game, nu a mai avut nicio minge de break tot restul setului doi, deși s-a mai apropiat uneori până la egalitate. În timp ce Simona se chinuia să bage într-a patra, Kenin prindea curaj: servise bine și până atunci, dar a început să apese și pe retur, în schimburi se mișca din ce in ce mai bine, iar reverul ei (mai ales cel în cros) făcea ravagii. După rebreak nu a mai avut nici ea șanse pe serviciul Simonei, dar pe măsură ce înaintau umăr la umăr spre tie-break, Kenin părea să meargă cu vântul în pânze, în timp ce Simona intrase într-o oarecare derivă. Asta s-a văzut până la urmă în tiebreak, unde cinci din cele șapte puncte Simona le-a pierdut cu greșeli neforțate. Deodată, nori negri se adunaseră deasupra noastră și începuseră să bată niște rafale cam îngrijorătoare. Meciul se schimbase cu 180 de grade, pentru că … tenis.

Trendul favorabil americancei a continuat și în setul trei, în timp ce problemele noastre se înmulțeau: pe lângă jocul din ce în ce mai dezinvolt al adversarei, Simona începuse să dea semne de disconfort fizic, aplecându-se după raliurile lungi și apucându-se de coapsă. Între timp, pe teren, nivelul jocului devenise brutal: Kenin era peste tot, plimbând-o dintr-o parte în alta pe Simona, care încerca din răsputeri să scurteze schimburile lovind mai tare. Dar loviturile tari și aproape de linii prezintă risc ridicat: am avut, așadar, combinații de hotshot-uri urmate de neforțate sau schimburi epuizante.

Simona s-a apropiat încă din primul game al decisivului de break – a avut trei șanse, dar nu a reușit să fructifice. De fapt, în decisiv, raportul ei de break points convertite a fost de 2/9. Mijlocul setului a fost extrem de dificil: după ce a ratat iar o minge de break la 2-2, Simona și-a pierdut serviciul pentru 2-4. Kenin părea să fi dat ultima lovitură, decisivă. Însă în game-ul următor, la 30 egal, Kenin se crispează (pentru că … tenis), face o dublă și o neforțată și dă break-ul înapoi.

O gură de aer venită la momentul oportun, de care Simona a profitat prompt. A urmat un hold de la 15-30, și pe următorul serviciu al lui Kenin, Simona profită de două neforțate pentru a aduna trei mingi de break consecutive și face break pe a treia, forțând o greșeală. Simona Halep servea pentru meci la 5-4, după ce întorsese cumva setul decisiv cu rezervorul gol, bazându-se doar pe instinctul de supraviețuire. Spre deosebire de Kenin, când a venit vremea să închidă, n-a clipit: un as și trei greșeli forțate mai târziu, meciul se încheiase.

Ce să mai zic? Australia e mereu cu cântec, asta e. Nu știu ce-o fi în aer, în apă, dar se pare că nu scăpăm orice-ar fi. De data asta un meci care a început bine a cotit-o brusc și era să iasă în mod spectaculos în peisaj: Simona l-a întors cu un efort mental fantastic, afectată fizic, dar suficient de lucidă cât să profite de șovăiala lui Kenin de pe ultima sută.

Următorul tur, schimbăm din nou foaia și primim o adversară similară cu Kanepi: Venus Williams. La ora asta nu-mi e clar dacă meciurile acestea maraton o ajută pe Simona sau îi împuținează resursele și așa limitate. Vom vedea. Dar n-ar fi prima oară când ne surprinde, aducându-ne până la urmă la mal cam zguduiți, dar teferi.

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi