Daniil Medvedev îl învinge prima dată pe Nadal, se vede cu Thiem în finala ATP Finals! Rafa rămâne în continuare fără Turneul Campionilor

Radu Marina | 22 noiembrie 2020

Ghinioanele lui Nadal la ATP Finals continuă, el ratând oportunitatea finalei după ce a salvat pentru victorie. Indiferent de câștigătorul finalei Thiem – Medvedev, va fi al patrulea an consecutiv în care turneul va avea un campion în premieră. Va fi, de asemenea, și ultimul meci ATP Finals jucat la Londra, turneul urmând să se mute la Torino din 2020.

Reduceri spectaculoase în Shop! Pregătește-ți cadourile din timp. Beneficiază de discounturi drastice în 30-0 Shop, valabile până duminică, 22 noiembrie!

70 % discount la Socks. Folosește codul de voucher BF70
60 % discount la tricouri. Folosește codul de voucher BF60
30 % discount la bundle-uri și reviste. Folosește codul de voucher BF30.

Daniil Medvedev l-a învins pe Rafael Nadal în a doua semifinală a ATP Finals, 3-6, 7-6, 6-3, obținând calificarea în finala de duminică, unde îl va întâlni pe Dominic Thiem.

După meciul excelent dintre Thiem și Djokovic, a urmat a doua semifinală dintre Rafael Nadal și Daniil Medvedev, partidă care, de asemenea, n-a dezamăgit. Precum în ultimele lor două întâlniri (US Open 2019, ATP Finals 2019, grupe), și de această dată meciul a fost echilibrat și spectaculos și a avut nevoie de set decisiv. 

Diferența acum a fost numele învingătorului. Daniil Medvedev a obținut  prima victorie în fața lui Rafael Nadal, calificându-se astfel în prima lui finală la ATP Finals. Cu o revenire dintr-o situație în care Nadal a servit pentru victorie la 6-3, 5-4, Medvedev a reușit să întoarcă și să obțină una dintre cele mai importante victorii ale carierei sale. E o victorie, a noua consecutivă în acest sezon de indoor, care îl duce pe Daniil în a 15-a finală a carierei și prima la ATP Finals.  

Medvedev a început semifinala aproape perfect, a amenințat în câteva rânduri cu returul, a fost primul care a avut șanse de break. Dar totul s-a rupt pentru el în primul set într-un singur game –  game-ul șapte. Acel break a făcut diferența și a fost decisiv pentru primul set, deși până atunci Medvedev părea a fi jucătorul mai stabil. 

Modul în care a curs game-ul de la 4-3, Rafa reușind break-ul la zero, a arătat de ce scorul întâlnirilor directe e în defavoarea lui Medvedev, dar și de ce Nadal e un adversar atât de complicat pentru rus. În acel game, Nadal a apelat la toate loviturile, a variat efectele, l-a obligat pe rus să lovească de la înălțimi diferite, a alternat rapid o minge înaltă cu o minge joasă, iar Medvedev a greșit forțând și a fost surprins de multitudinea de probleme pe care Rafa i le-a dat să le rezolve.

Dificultățile lui Medvedev în meciurile cu Nadal sunt, în esență, aceste combinații – minge înaltă, minge fără ritm, minge joasă, scurtă, slice-uri, lovituri încărcate de top-spin – dar și toate dimensiunile jocului lui Nadal. Elementele astea îl bulversează suficient de mult pe rus, nu îi oferă nici ritm și nici nu se poate hrăni, chiar așa cum își dorește el, din loviturile adversarului. Ba mai mult, lui Daniil îi place mult să contreze și să se folosească de forța adversarilor pentru a-și impune jocul, ceea ce cu Nadal nu merge pentru că spaniolul îl obligă să creeze, să fie el jucătorul foarte activ și mereu cu soluții la îndemână. Uneori, Medvedev are mari dificultăți în a face asta (vezi ce s-a întâmplat în primul set), alteori ajunge să iasă din zona lui de confort, dorind să își asume mai multe riscuri (vezi ce s-a întâmplat de la mijlocul setului doi și până la finalul meciului, când a devenit mult mai agresiv, începând de la retur). 

Setul doi n-a adus mari schimbări, doar că de data asta jocul bun al rusului a fost reflectat și în scor. Medvedev a început și mai bine decât o făcuse în primul set, a izbutit break-ul în debut și s-a distanțat la 4-1, având chiar mingi de 5-1, la un moment dat. A fost un segment de meci în care tot ce a încercat i-a ieșit.  

Dar apoi a urmat căderea, una ce a constat în pierderea a patru game-uri la rând, Nadal având șansa de a servi pentru meci la 5-4. De pe marginea prăpastiei, Medvedev a reușit însă o revenire remarcabilă, cu atât mai relevantă dacă ne uităm la bilanțul lui Nadal în situațiile în care servește pentru meci (Nadal nu a mai pierdut un meci în care a servit pentru victorie din 2012). Daniil a recuperat la zero break-ul, ceea ce i-a adus egalarea și reintrarea totală în meci. De la acel break, Medvedev n-a mai putut fi întors din drum: a fost agresiv, a fost greu de trecut în defensivă, a căutat să-și câștige punctele, iar în tiebreak, el a dictat, el a impus ritmul și tot el a fost și câștigătorul setului doi. 

Decisivul a fost pe muchie de cuțit. Primele șase game-uri au fost echilibrate, dar acest echilibru avea să fie rupt de Medvedev la 3-3, după un game dezordonat făcut de Nadal la serviciu, în care a încercat multe, dar fără a puncta în mod concret prin ceva: servicii-voleu ineficiente, veniri la fileu haotice, slice-uri de rever insistente, câteva passing shot-uri pline de indecizie. Medvedev n-a ratat ocazia, a simțit că e momentul să insiste și a fost răsplătit cu un break care avea să îi și asigure victoria, în final. 

Pentru cel mai important trofeu al carierei, Daniil Medvedev se va reîntâlni cu Dominic Thiem, cel care îl conduce la întâlnirile directe cu 3-1. Singura victorie obținută de rus în fața lui Thiem a venit 2019, la Rogers Cup. Iar ultimul meci dintre ei a avut loc în urmă cu două luni, în semifinalele US Open, meci câștigat în trei seturi de Dominic Thiem. 

Pentru Nadal, e un final dezamăgitor de turneu, într-o situație în care, fără ca asta să însemne că avea covor așternut către titlu, lucrurile păreau să fie, totuși, promițătoare pentru el. Thiem ar fi rămas un adversar formidabil, însă, pentru Nadal, orice finală la ATP Finals în care nu trebuie să joace cu Federer sau cu Djokovic era o veste bună. Așa însă, acest turneu rămâne singura mare competiție pe care Rafa nu a câștigat-o niciodată, o competiție la care a avut destul de mult de suferit pe parcursul carierei sale.

ATP Finals continuă, așadar, pe drumul imprevizibil pe care a apucat-o în ultimii patru ani, cam din momentul acelei cu totul neașteptate victorii a lui David Goffin în semifinala cu un Roger Federer care părea dezlănțuit în 2017, în drum spre un al șaptelea titlu. Goffin a pierdut apoi în finală cu Grigor Dimitrov, iar bulgarul a fost primul campion în premieră într-o serie care a continuat apoi cu Alexander Zverev și cu Stefanos Tsitsipas. Duminică, pe această listă se va adăuga fie numele lui Dominic Thiem, fie cel al lui Daniil Medvedev. Va fi și meciul de despărțire de Londra pentru această competiție.

https://twitter.com/atptour/status/1330284565487886339?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1330284831910006792?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi